Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!  (Прочитано 208796 пати)

shop

• Newbie
  • *
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5
  • Bugarija vo srceto.
    • Погледај го Профилот

Во ФИРОМ се шири систематска омраза, значи во школскиот систем, државно спонзорираната литература, и яавно се линчуваат Бугарите уште од 1913 година како и ден денес. Найголем грев во Македония е да бидеш Бугар. Сите явни медиуми се преполни со найразлични лаги во врска со Бугарите. Бугарите во Македония живеат во секой дневен СТРАВ за свойот живот и имот койшто многу често се случува да им биде одземен.

Политиката на де-Бугаризиранье е сеуште активна а тоа значи Македония не е слободна земя за сите свои граждани. Бугарите се ограбени од най основното човеково достоинство во ФИРОМ.

Бугария МОРА да стори нешто во врска со ова и да ни помогне, затоа што ке не истребат гюпците!

Ако системот на ФИРОМ врши опресия врз Бугарите, што е повеке од очигледно, БАРАМ международни наблюдувачи и заштита кои што ке ми овозможат нормално да функционирам во оваа "држава".

И уште нешто, Бугария да го поништи признаваньето на ФИРОМ по итно и да го побара истото од сите држави союзници на Бугария.

Сочувана

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 118
    • Погледај го Профилот

Во ФИРОМ се шири систематска омраза, значи во школскиот систем, државно спонзорираната литература, и яавно се линчуваат Бугарите уште од 1913 година како и ден денес. Найголем грев во Македония е да бидеш Бугар. Сите явни медиуми се преполни со найразлични лаги во врска со Бугарите. Бугарите во Македония живеат во секой дневен СТРАВ за свойот живот и имот койшто многу често се случува да им биде одземен.

Политиката на де-Бугаризиранье е сеуште активна а тоа значи Македония не е слободна земя за сите свои граждани. Бугарите се ограбени од най основното човеково достоинство во ФИРОМ.

Бугария МОРА да стори нешто во врска со ова и да ни помогне, затоа што ке не истребат гюпците!

Ако системот на ФИРОМ врши опресия врз Бугарите, што е повеке од очигледно, БАРАМ международни наблюдувачи и заштита кои што ке ми овозможат нормално да функционирам во оваа "држава".

Е как може системот на ФИРОМ да върши опресия връз бугарите и най-голем грях в РМ да е да бъдеш бугар като бугарите и македонците са едно и също и са мнозинство и държавата е тяхна?  Как мнозинство може да шири систематска омраза към себе си и да се линчува? 
Сочувана

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 95
    • Погледај го Профилот

Кои според теб са предимствата на идеята да се борим за българско малцинство в РМ?
Какво бихме спечелили? И какво бихме загубили, според теб?

Идеята очевадно е да се разбере дали има българско малцинство в БЮРМ и ако има, колко души наброява, тоест кои са българите, какви са им интересите и как да бъдат защитени тези интереси.  Защото без да се знаят тези неща, новомакедонците ще продължават да твърдят че в БЮРМ българи няма, а тези дето уж имат българско съзнание ще продължат да викат че са македонци и че вземат български паспорти по икономически причини.  В интерес на истината, мен лично ме интересува дали в БЮРМ има българи въобще, щото и от едната страна и от другата много се спекулира с тая работа и честно казано нито на едните нито на другите вярвам.  Както виждам и тука някои твърдят че имало хора с българско съзнание в БЮРМ, ама все в трето лице се говори и въобще цялата работа много съмнителна ми се вижда.  Накратко, ако има българи в БЮРМ тогава има за какво да говорим и за какво да се борим, ако няма - веднъж завинаги да излезе това наяве, че ми писна да ни лъжат и да ни замазват очите с някакви си македонски българи фантоми.

Да те попитам друго тогава - Ти по какви критерии определяш дали някой (гражданин, да речем) от РМ е с българско самосъзнание т. е. е българин?
Няма спор, голяма част от тия, които вземат български паспорти го правят от икономически съображение. Тях ги оставяме настрана. Да видим кои са тези, които наистина имат българско самосъзнание. Какви би трябвало да са според теб тия хора?

Въпросът може да е много странен на пръв поглед, но аз го задавам съвсем основателно.
Исперих, тук е сайт и форум на Българския културен клуб в Скопие. Логично е да пишат повече хора от РМ, които имат българско самосъзнание. Е, разбира се не е задължително, но все пак хората, занимаващи се с форума би трабвало да са. Възможно е да са хора от България, но като гледам Охрид и Илинден - тия са от РМ. Виждам, че единият е администратор, а другия - модератор. От там нататък, изводите са ясни.
Да, но Исперих се държи така, сякаш това не са хора с българско самосъзнание. Затова питам Исперих - кои са ти критериите даден човек от РМ да е с българско самосъзнание?
Сочувана

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 118
    • Погледај го Профилот

Идеята очевадно е да се разбере дали има българско малцинство в БЮРМ и ако има, колко души наброява, тоест кои са българите, какви са им интересите и как да бъдат защитени тези интереси.  Защото без да се знаят тези неща, новомакедонците ще продължават да твърдят че в БЮРМ българи няма, а тези дето уж имат българско съзнание ще продължат да викат че са македонци и че вземат български паспорти по икономически причини.  В интерес на истината, мен лично ме интересува дали в БЮРМ има българи въобще, щото и от едната страна и от другата много се спекулира с тая работа и честно казано нито на едните нито на другите вярвам.  Както виждам и тука някои твърдят че имало хора с българско съзнание в БЮРМ, ама все в трето лице се говори и въобще цялата работа много съмнителна ми се вижда.  Накратко, ако има българи в БЮРМ тогава има за какво да говорим и за какво да се борим, ако няма - веднъж завинаги да излезе това наяве, че ми писна да ни лъжат и да ни замазват очите с някакви си македонски българи фантоми.

Да те попитам друго тогава - Ти по какви критерии определяш дали някой (гражданин, да речем) от РМ е с българско самосъзнание т. е. е българин?
Няма спор, голяма част от тия, които вземат български паспорти го правят от икономически съображение. Тях ги оставяме настрана. Да видим кои са тези, които наистина имат българско самосъзнание. Какви би трябвало да са според теб тия хора?

Въпросът може да е много странен на пръв поглед, но аз го задавам съвсем основателно.
Исперих, тук е сайт и форум на Българския културен клуб в Скопие. Логично е да пишат повече хора от РМ, които имат българско самосъзнание. Е, разбира се не е задължително, но все пак хората, занимаващи се с форума би трабвало да са. Възможно е да са хора от България, но като гледам Охрид и Илинден - тия са от РМ. Виждам, че единият е администратор, а другия - модератор. От там нататък, изводите са ясни.
Да, но Исперих се държи така, сякаш това не са хора с българско самосъзнание. Затова питам Исперих - кои са ти критериите даден човек от РМ да е с българско самосъзнание?

Много просто - да се нарича българин или поне да има български паспорт. 

Колкото до форума, тук все се пише в трето лице кога става дума за "македонските бугари".  Освен това се написа и че "македонските бугари" и (етничките) македонци били едно и също.  Тъй като "българите" и "етничките македонци" са различни, а "бугарите" и "етничките македонци" са еднакви, излиза че "бугарите" и "българите" са различни.  Та питах кой имат предвид когато говорят за "македонски бугари", на което разбира се никой не ми отговори, но накрая някой случайно изплю камъчето че ставало дума за двойните граждани с бугарски пасоши.  Ами пределно ясно е че тия са македонци с бугарски пасоши и е съвсем нормално да не искат да бъдат вписани като малцинство в конституцията, защото македонците не са малцинство в РМ, а втори паспорт не прави етническо малцинство.  Тъй де, най-после се разбра за какво тече реч, че преди това цялата работа ми се виждаше съвсем нелогична.
Сочувана

shop

• Newbie
  • *
  • Отсутен Отсутен
  • Bugarija vo srceto.
    • Погледај го Профилот

Е как може системот на ФИРОМ да върши опресия връз бугарите и най-голем грях в РМ да е да бъдеш бугар като бугарите и македонците са едно и също и са мнозинство и държавата е тяхна?  Как мнозинство може да шири систематска омраза към себе си и да се линчува?

Пошто незнам како да ги наречам, македонците се претворени во една аморфна маса која што е спремна да се декларира и како Хунзи за да не се декларира како Бугари. Декларирањето како Бугар по националност беше и забрането еден период се до 80тите. Затоа во Македонија например не постои Бугарско малцинство и Бугарски школи за разлика од Република Србија.

Голем дел од фамилиите во западна македонија се Албанци и Турци христијани кои што од скоро имаат земено Бугарски имиња. Со создавањето на македонски идентитет се врши смислен грабеж на Бугарската историја.

Јас лично познавам Бугарски фамилии кои што до скоро се декларирале како Власи (?!). Тие пишман-Бугари кои што сакаат да бидат нешто друго, соодветно се откажуваат и од сета Бугарска историја и наследство. Нека си направат друго, од 1945 па навака.

А тие кои што се најголемите макаронци сега, се Православните Шиптари и истите оние српски шпиони, и комунистички предавници кои што ги затвараа и се изживуваа на Бугарите последниве 50 години.

БЈРМ е еден голем *****************************************.

*****************.

Цензурирано!
Илинден

« Последно менување: Јуни 17, 2009, 07:14:11 Илинден »
Сочувана

ohrid1941

• Administrator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот

Цитат
Та питах кой имат предвид когато говорят за "македонски бугари", на което разбира се никой не ми отговори, но накрая някой случайно изплю камъчето че ставало дума за двойните граждани с бугарски пасоши.

Исперих, па кажи што не ти е јасно, тука сме ние да ти објасниме. Македонски бугари се бугари од Македонија. Едноставно. :-)

А ако нешто не ти е јасно, пак ќе ти објасниме. :-)
Сочувана

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 95
    • Погледај го Профилот

Колкото до форума, тук все се пише в трето лице кога става дума за "македонските бугари".  Освен това се написа и че "македонските бугари" и (етничките) македонци били едно и също.  Тъй като "българите" и "етничките македонци" са различни, а "бугарите" и "етничките македонци" са еднакви, излиза че "бугарите" и "българите" са различни.  Та питах кой имат предвид когато говорят за "македонски бугари", на което разбира се никой не ми отговори, но накрая някой случайно изплю камъчето че ставало дума за двойните граждани с бугарски пасоши.  Ами пределно ясно е че тия са македонци с бугарски пасоши и е съвсем нормално да не искат да бъдат вписани като малцинство в конституцията, защото македонците не са малцинство в РМ, а втори паспорт не прави етническо малцинство.  Тъй де, най-после се разбра за какво тече реч, че преди това цялата работа ми се виждаше съвсем нелогична.

Аз искрено се надявам да ти е станало ясно, защото на мен нищо не ми стана ясно от твоя коментар. ???
Както и да е, дато ти да си разбрал нещата.
Все пак, да се върнем на това:

Много просто - да се нарича българин или поне да има български паспорт. 

За тия с паспортите, смятам, че сме се разбрали. Колкото до тия, които най-открито се делкарират като българи - аз мисля, че не са много. И е нормално да е така. Да не мислиш, че е лесно щом правосъдието в собствената ти държава застава срещу теб самия? И не само срещу теб, ами и срещу цялото ти семйство.

Само един въпрос, Исперих - ако ти беше на мястото на Драги Каров, на Ризински или пък на Канзуров, щеше ли да издържиш? Не ми отговаряй. Запази отговора за себе си, но се замисли и съвсем честно си отговори сам на тоя въпрос.

Пошто незнам како да ги наречам, македонците се претворени во една аморфна маса која што е спремна да се декларира и како Хунзи за да не се декларира како Бугари. Декларирањето како Бугар по националност беше и забрането еден период се до 80тите. Затоа во Македонија например не постои Бугарско малцинство и Бугарски школи за разлика од Република Србија.

Исперих, тия мнения нищо ли не ти говорят?
Сочувана

shop

• Newbie
  • *
  • Отсутен Отсутен
  • Bugarija vo srceto.
    • Погледај го Профилот

Цитат
Та питах кой имат предвид когато говорят за "македонски бугари", на което разбира се никой не ми отговори, но накрая някой случайно изплю камъчето че ставало дума за двойните граждани с бугарски пасоши.

Исперих, па кажи што не ти е јасно, тука сме ние да ти објасниме. Македонски бугари се бугари од Македонија. Едноставно. :-)

А ако нешто не ти е јасно, пак ќе ти објасниме. :-)

Мене ми све ясно, пред 2-3 месеци еден вевчанец дойде и казва ми:  "абе види вевчани ти е мала южна Шумадия". Он мислеше че съм Сърбин че съм блиско от Шумадиския край. А името му "Круме" чисто Българско. Аз незнам къкво да казвам повече, че все е ясно.

Това са ситни преваранти и най-долни кодоши от които България треба да се освободи под хитно и забърави. Че този хора са страм и позор за България и нищо повече.

Оставете Албанците да си завршат това което почнале. Они и така тия "македонци" са половина Албанци и Греци, сега само ще си дойдат у свойто.

Мени ми криво що са унищени толкова църкви и фрескописи в македония и южна мизия и тряба България да се ангажира за нивната реставрация.

Сочувана

Hunza

• Global Moderator
  • Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 187
    • Погледај го Профилот
Исперих е во право
« Одговори #143 на: Јуни 17, 2009, 02:18:20 »

Исперих е во право – не може да се биде ем бугарин, ем македоноид!
Сочувана

Илинден

• Global Moderator
  • Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 226
  • СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ ЗА МАКЕДОНИЯ!
    • Погледај го Профилот
Одг: Исперих е во право
« Одговори #144 на: Јуни 17, 2009, 07:24:30 »

...Ами пределно ясно е че тия са македонци с бугарски пасоши и е съвсем нормално да не искат да бъдат вписани като малцинство в конституцията, защото македонците не са малцинство в РМ, а втори паспорт не прави етническо малцинство....
Гледам дека скоро ништо не разбираш, т.е. се правиш дека не разбираш, но тоа е својствено за омовците. Погрешно го протолкува мојот одговор за тоа кои се Бугарите во Република Македонија, но немам намера повторно да ти објаснувам. Но, не само тоа, повторно зборуваш за некакви си малцинства и покрај тоа што ти кажав дека според Уставот на Република Македонија нема национални малцинства. Има само делови од народи, т.е. заедници. Од друга страна, како граѓанин на Канада, ти немаш право да бараш малцинства во трети земји, било да станува збор за Бугарија или пак Македонија.

Исперих е во право – не може да се биде ем бугарин, ем македоноид!
Се разбира дека не може да се биде ем бугарин, ем македоноид,
исто како што не може да се биде ем бугарин, ем lactobacillus bulgaricus.
Но, затоа пак може да се биде ем бугарин, ем македонец.
Сочувана

Hunza

• Global Moderator
  • Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
Одг: Исперих е во право
« Одговори #145 на: Јуни 17, 2009, 09:26:43 »

„Но, затоа пак може да се биде ем бугарин, ем македонец.”

Може – во Бугариjа и посебно во Пиринска Македониjа.  Исто така во сите делови на Македониja, во минатото.

Во Република Македониjа денес македонец = небугарин, па стварно не може да се биде ем бугарин, ем небугарин.
« Последно менување: Јуни 17, 2009, 09:46:07 Hunza »
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Hunza,

ако некой ми каже оти не сум македонец, ке му извадам едното око, а ако ми каже оти не сум бугарин, ке му извадам двете очи! Чие око ке извадам не знам!?

Како државянин на Р.Македония яс логично сум македонец, што НИКАКО не значи дека не сум бугарин по РОД !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

ohrid1941

• Administrator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот

disidente, и по цел ден да го цитираш Тодор Александров, нема фајде кога некои форумџии си носат очила со коминтерновски диоптер. Не ли ќе беше поарно да го цитираш Георги Димитров? :-)
Сочувана

Hunza

• Global Moderator
  • Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
Антибугари
« Одговори #148 на: Јуни 18, 2009, 09:14:42 »

Не мешаjте баби и жаби.  Тоа што рекол Тодор Александров денес е точно за луѓето во Пиринска Македониjа кои го зачувале делото на бугарската организациjа ВМРО на Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванче Михаjлов.  Во Вардарска Македониjа (за коjашто зборуваме) денес управуваат ВМРО-вците на Никола Груевски кои како наjголеми антибугари го продолжуваат токму коминтерновското дело - во што никако не се одликуваат ни од СДСМ-овците.  Така што ве молам, не ги мешаjте македонците на Александров со тие на Груевски и Црвенковски кои денес преовладуваат каj Вардарот. 
« Последно менување: Јуни 18, 2009, 09:16:55 Hunza »
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Значи тешко на Бугария со такви учени!
Хунза, ти испагяш най големиот жабар !
Со кое право ти ме срамнуваш со ХУНЗИТЕ на Груйо и ми го одземаш правото яс да сум припадник на В.М.Р.О., различен од фалсификатот ДПМНЕ ! Не ли е тоа премногу од твоя страна?
Штета што администраторот БАНира добар дел од моите дискусии, мислев да те натерам да ги препрочиташ, белки ке разбереше нешто. Вие, бугарските учени имате голем проблем штом не я свакяте суштината на македонскиот проблем во денешно време. Слепи ли сте или глупи па не можете да разберете оти тука имаме 100 (сто!) и кусур години АКТИВНА СРПСКА пропаганда, надополнета со адекватна СТРАТЕГИЯ, коя на Бугария (и самиот се согласи!) и недостасува.
Значи проблемот е во вас, а не кай бугарите од Македония, затоа не ги срамнувай Пиринска Македония (без српска пропаганда!) со Р.Македония! Еднаш ти кажав, сега пак те повикувам да дойдеш на година, две да поживееш тука па да видиш како им е на бугарите во овой за жал се уште српски бастион. Лесно е од некой кабинет во София да делиш памет и да ми го одземаш правото да се идентификувам со Тодор Александров и Ванче Михайлов. Е да знаеш, тоа не можеш да го постигнеш ама по никоя цена! И двайцата и припагяат и на Македония исто колку и на Бугария (како две постоечки држави!, да не ме разбереш погрешно).
И за край: Верувам дека имаш некоя релация со властите во София, затоа те замолувам, АКО ВИСТИНСКИ Я САКАШ МАКЕДОНИЯ, замоли ги властите да ги "изметат" целосно дипломатските представништва на Р.Бугария во Скопйе и Битола и да донесат сосема нов персонал, кой ке има SENS  за Македония, и кои, НОРМАЛНО (!) , не размислуваат како тебе! Ова е НУЖНА потреба на Бугария, заради просперитетот на БУГАРИТЕ во Македония !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !