Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!  (Прочитано 208786 пати)

Karev

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 75
  • Погледај го Профилот

Благодаря за последния коментар.
Много добре и намясто казано. Само да имаше кой да чуе.

Ето, че след сто и кусур години ние пак сме в позиция на Върховисти и Централисти.
И пак в ущърб на българската кауза.

Има една много интересна статия на Христо Матов, за това как България винаги е "пропускала момента"...
Какво да очакваме сега, когато всъщност не сме в състояние да провеждаме собствена политика?
Та ние май вече сме само географско понятие.
Остава ни дългът да работим за българщината.

Хубаво е да си припомним и това писмо:

"... Забравите ли Македония,
българското племе остава с всичките си традиции,
с които ние толкова много се гордеем,
но без никакви пълномощия...
........................................

Но за разлика от тях, за които съм сигурен,
че не знаят нищо за Македония, нищо за българските корени
и нищо за една цивилизация от Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море,
е, за разлика от тях ние двамата с вас знаем нещо повече.
И затова носим повече отговорност.
Аз знам, че Методи Димов, когато ви е говорил за своите спомени, е плакал.
Сетете се за сълзите на този нещастник, който е преживял целия си живот в емиграция
само защото е искал да бъде българин от Македония..."


http://www.makedonskatribuna.com/tekst%20na%20Vladimir%20Perev.htm

« Последно менување: Април 30, 2009, 05:44:30 Karev »
Сочувана

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот


   За тропаньето на Бугарската држава - толку е силно што ми испукаа тапанчинята! Туку да се надеваме оти работите ке се подобрат во интерес на двете страни. За тоа и не треба баш некакво тропанье, треба СТРАТЕГИЯ. Еден пример само : знаете ли кой ги претставува српските фирми во Македония? Србите , се разбира, понекогаш и србомани ама ептен силно проявени. А знаете ли каква е структурата на вработените во бугарските фирми во Македония ? Пошарена не може да биде. Оправдуваньето е дека се тоа приватни фирми и демек државата не може да се меша на той план, а како тоа српската држава се наметнува на нивните фирми, не ми е ясно. Или можеби се работи за разлика во менталитетот. Нешто има !
   Ми велите да продолжам на мойот пат да ги осознавам заблудените! Яс и немам намера да се откажам од таа мисия, но се случуваат работи кои оставаат длабоки траги во нашата свест! Се добива впечаток дека сме оставени сами на себе. Не користат само како декор, на одредени манифестации да покажеме оти не има, а кога ке треба да завршат некаква дребна дипломатска  работа (на пример да издадат виза), е тогаш доагя до израз менталитетот на дипломатите. Слично е и кога треба да се заврши некаква работа во София, треба молби, колениченя, а огромен процент од декларираните бугари од Р.М. се на работ на егзистенцията, токму заради бугарштината, па не можат да си дозволат да губат време, а со тоа и пари, TIME IS MONEY,нели ! Е сега, има и понекой богат бугарин  во Р.М., но за нив "врските" се природни, патиштата им се отворени, а мешаньето со обичните смртници не им е свойствено. Важно тие немат проблеми со ВИЗИ и слични дребулии !
   Е тоа и во контекст на вашата констатация дека майката (Бугария) никако не треба да се откажува од своите деца. Има илядници примери за кои би можеле да дискутираме, но тие се толку многу што овде за тоа нема место.
   Добив впечаток дека по етничка линия правите разлика мегю србите и црногорците. Можеби и затоа пишувате за "етнички Македонци" и бугари. Мене тоа не ми е поймливо. Државноста на Црна Гора не я поништува етничката припадност кон српската нация, како што нашата државност не я поништува нашата бугарска крв!
   За пописот! Немойте да се обзирате на податоците од пописот. Ете зошто, едноставно лугьето не сакат да испаднат малцинство во сопствената држава! Дури и одредени кругови од онаа страна на границата на почетокот од плурализмот го сугерираа тоа ! Затоа не земайте го за вина  на народот тоа. На наредниот попис работите сигурно ке се битно по различни, ОСВЕН ако пак формуларите не ги пополнуваат СО МОЛИВ ! Знаете ли дека тоа е практика во Р.М.
   За возрожденскиот процес и самите констатирате дека Бугария не направила тоа што било потребно, a со тоа се губи и потребата од коментар. И за овой процес сме оставени сами на себе.
   Стратегията за малцинство и понатаму ке биде темата за коя ни случайно нема да ни се приближат ставовите. Немойте да очекувате бугарите од Македония да го прифатат тоа! Ако сакате да ни помогнете, наймалку што може да направите е преку институциите на Европа, да инсистирате да се промени уставот но така што ке биде сличен на вашиот т.е. на другите европски устави, со чисто грагянски концепт, а не со малцинства, бидейки со минорен процент би биле само предмет за подбив. Многу од нас не би прифатиле правилно да се попишат од различни причини и затоа той луксуз не смееме да си го дозволиме. Психолошки момент е од мнозинство да се вратиш во МАЛЦИНСТВО, кога знаеш дека си во право ! Затоа избришете си го тоа од главите ! Немойте како со СТРАТЕГИЯТА, я напишавте без да се консултирате со нас!!! Околу евентуална инициятива за промена на преамбулата , со цел да не напикате во неа како малцинство, добро размислете . ТАКВА КОМУНИСТИЧКА ФОРМА НЕМА ДА ПРИФАТИМА НИ НА СОН !

Дисиденте, не разбирам какво искаш да кажеш, моля поясни.  Първо казваш (доколкото разбирам), че българите и македонците в РМ имат един произход и една история и не се различават по нищо.  Дотук добре.  После обаче недоволстваш, че в българските фирми било шарения.  Искаш да кажеш че предимно сърби, цинцари и албанци има в българските фирми, а македонци нема? 

Също така казваш че сте оставени сами на себе си и че се чакало много за визи и прочее.  Ами такава ни е администрацията - бавна, чака се и ние чакаме за какво ли не.  Сега, опитай да вземеш виза за Австралия или САД и ни кажи дали техната администрация ще ти я даде по-бързо.  И какво означава "сами"?  Па нали държавата ви е ваша и в конституцията ви пише че е на македонския народ.  България за всичко ви подкрепя и за НАТО и за ЕУ и паспорти на македонци дава (вярно и за това много се чака, ама ако подадеш документи за американско или австралийско гражданство, колко време мислиш ще чакаш и мислиш ли че въобще ще го получиш?) помага с каквото може, танкове и ваксини и прочее, а възможностите на България са малки.  Какво повече искате от България?  Нито може България да ви промени основно конституцията, нито да внесе РМ в НАТО и ЕУ.  Тези неща си зависят изцяло от РМ.  Не мисля че България може да "натика" и българско малцинство в конституцията ви, ако в РМ няма българи които искат такова нещо и не се потрудят да го осъществят, защото дори едно такава минимална промяна не може да се натика отвън без основания от вътре. 

Друг е въпроса че ако няма българско малцинство в РМ, България никакви основания няма да прави стратегии по отношение на РМ освен да гледа на РМ като на съсед както всички останали съседи.  А вярвам има една малка група хора в РМ, които се самоопределят като българи и така се пишат в пописите, ама не знам колко са защото вашият завод за статистика ги е натикал (като конституцията ви) в категорията "други" поне на страницата си в интернета.  За тях мисля става дума в "Бугарската политика...", не за теб или за "вас" (слагам го в кавички защото не знам за кои вас говориш), нито за македонците като цяло.  Ако обичаш, моля поясни кои сте "вие" и каква "стратегия" искате от България по отношение на РМ?   
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

   
   Исперих,
за да не се преповтарам, а и за да можеш подобро да я разбереш материята, най добро е да прочиташ уште еднаш се што е напишано за оваа тема. Од самиот почеток! После тоа се е само рутина !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Друг е въпроса че ако няма българско малцинство в РМ, България никакви основания няма да прави стратегии по отношение на РМ освен да гледа на РМ като на съсед както всички останали съседи. 

Стратегии има право и основание да прави всеки и за каквото си поиска !  ;D

.... вашият завод за статистика ...

"Завод за статистика" е хубав израз за случаите, когато статистическите данни не просто се отразяват, а се "произвеждат";DСочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот

Друг е въпроса че ако няма българско малцинство в РМ, България никакви основания няма да прави стратегии по отношение на РМ освен да гледа на РМ като на съсед както всички останали съседи. 

Стратегии има право и основание да прави всеки и за каквото си поиска !  ;D
Дано не намекваш да си направим едно малцинство в стил ОМО.  Не че не можем, но такъв подход с техните камъни по техните глави не ми се нрави.
Сочувана

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот

   
   Исперих,
за да не се преповтарам, а и за да можеш подобро да я разбереш материята, най добро е да прочиташ уште еднаш се што е напишано за оваа тема. Од самиот почеток! После тоа се е само рутина !
Дисиденте,
Прочетох написаното два пъти и още не съм наясно за точно за какво става дума.  Имате си някаква стара приказка с Хунза и за страничен човек като мен не е лесно да се разбере. 
Сочувана

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Со кажаното за положбата на Бугарите во Република Македониjа се слагам бидеjќи знам дека е тоа точно.

Не изгледа реално европските институции да покренат притисок за Уставот да биде заоснован на „граѓански концепт”, не ми е познато ЕУ да има какви било белешки по тоа.  Реално е дека Уставот ќе се мени во поинаков правец, кон уставното уредување на федерална држава на Албанците и на етничките Македонци (кои ќе немаат моќ да го спречат тоа) ... за почеток.

Посебниот црногорски идентитет постои одамна, многу пред сегашната независност, и не се оспорува ни от Србиjа.  Меѓутоа, споредбата со Република Македониjа е интересна затоа што разграничувањето помеѓу Црногорци и Срби во Црна Гора е доволно размиено и променливо.  (Физичкото разграничување е полесно, Црногорците се дваесетина сантиметри повисоки од Србите :-).)

Патем, кога зборуваме за Устави, оноj на Црна Гора е променет во 2007 година; пред тоа бил „граѓански” а сега е „етнички” и набројува Црногорци, Срби, Бошњаци, Албанци, Муслимани и Хрвати.  (Не ми е познато европските институции да имаат искажано некакво незадоволство ни од оваа промена.)

Сега, по клучниот вопрос „малцинство-мнозинство”.  Мислам дека противењето на вклучувањето на Бугарите во Уставот проистекува од размиената граница помеѓу Бугарите и етничките Македонци во Република Македониjа, што е значаен и неоспорлив факт.  Навистина, меѓу тие два полови на идентитетот постои континуитет од ниjанси на етничка свест.

На прв поглед, двата ставови по овоj вопрос изгледа да се сосема спротивни и непомирливи.  Меѓутоа, мислам дека вопросот е подлабок и мора да се погледне малку поинаку.

Кога се потенцира признавањето на Бугарите во Уставот не се мисли за некакво прекинување на постоечкиот континуитет и за конечното обособување на некакво маргинално малцинство, туку да се создаде цврста основа, jадро кое потоа полесно ќе се проширува.

Свесен сум дека ставовите по вопросот „малцинство-мнозинство” тешко ќе се променат, меѓутоа верувам дека сегашната дискусиjа е некоjа основа за размислување.
« Последно менување: Мај 01, 2009, 10:25:55 Hunza »
Сочувана

тотоф

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 11
  • Погледај го Профилот

искам да благодаря на дисидент за написаното.това е истина но тя не е позната при нас.казвам го защото съм имал възможността да бъда в македония за дэлги периоди от време,моето мнение-политиката ни спрямо македония е почти напълно погрешна.според мене разумно е:1,да се следва принципа" нищто не е забравено и никой не е забравен",а не провъзгласеният от президента ни каквото и да направят ще им простим.2,определени лица в македония да получат т.н."черен печат"в паспортите и да им бъде забранено посещението в бэлгария,като пряко застрашаващи националната сигурност,както и надлежно да бъдат притеснявани в македония от съответните ни служби .3,да се финансира създаването на  партия"ратко"като членството  в нея се обвърже с конкратни привилегий,напимер:получаване на граждансво в рамките на 2-3месеца,без ред получаване на визи,и куп други нещта.4,абсолютно всички македонски студенти в българия да бъдат изравнени с българските такива/по права и задължения/5,т.н вработуванье в български фирми в македония да става с предимство за българските граждани,или завършилите в българия.има и много други конкретни стъпки.
Сочувана

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот

искам да благодаря на дисидент за написаното.това е истина но тя не е позната при нас.казвам го защото съм имал възможността да бъда в македония за дэлги периоди от време,моето мнение-политиката ни спрямо македония е почти напълно погрешна.според мене разумно е:1,да се следва принципа" нищто не е забравено и никой не е забравен",а не провъзгласеният от президента ни каквото и да направят ще им простим.2,определени лица в македония да получат т.н."черен печат"в паспортите и да им бъде забранено посещението в бэлгария,като пряко застрашаващи националната сигурност,както и надлежно да бъдат притеснявани в македония от съответните ни служби .3,да се финансира създаването на  партия"ратко"като членството  в нея се обвърже с конкратни привилегий,напимер:получаване на граждансво в рамките на 2-3месеца,без ред получаване на визи,и куп други нещта.4,абсолютно всички македонски студенти в българия да бъдат изравнени с българските такива/по права и задължения/5,т.н вработуванье в български фирми в македония да става с предимство за българските граждани,или завършилите в българия.има и много други конкретни стъпки.

С първа точка съм напълно съгласен.  2. също е възможно, но не мисля че е необходимо.  3. пълен абсурд - да си финансираме едно ОМО дето ще е пълно с продажници и скопски агенти. 4. чужди граждани не могат да имат същите права и задължения като българските граждани. 5. това в България не можем да го направим камоли в чужда държава.  Накратко, като се изключи 1. всичко останало или не е възможно или не е разумно, защото 1. не сме способни да го направим и 2. безпредметно е да го правим.
Сочувана

тотоф

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 11
  • Погледај го Профилот

исперих, съгласен с тебе за написаното с малки допълнения,не омо да финансираме а ратко,и не какво можем а какво трябва според мене да се прави.мисля си ,че трябва да изчакаме разпада на македония като подпомогнем неизбежното,за близо 20 г.там нищто не се промени-.ние сме възпитавани да ги обичаме те /с малки изключения/ да ни мразят искренно и всеотдайно.всички проучвания в македония показват ,че гражданите и възприемат българия като по -голям враг дори от гърция.според мене крайно време е да разберем,че за държавата македония и голямото болшинство от неините граждани ние сме врагове.отношението ни трябва да бъде со много кютек и понекога со кротце со благо.историята учи,че умеят да ценят и разбират само подобно поведение/обожават сърбите и възприемат нормално гърците/.
Сочувана

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот

исперих, съгласен с тебе за написаното с малки допълнения,не омо да финансираме а ратко,и не какво можем а какво трябва според мене да се прави.мисля си ,че трябва да изчакаме разпада на македония като подпомогнем неизбежното,за близо 20 г.там нищто не се промени-.ние сме възпитавани да ги обичаме те /с малки изключения/ да ни мразят искренно и всеотдайно.всички проучвания в македония показват ,че гражданите и възприемат българия като по -голям враг дори от гърция.според мене крайно време е да разберем,че за държавата македония и голямото болшинство от неините граждани ние сме врагове.отношението ни трябва да бъде со много кютек и понекога со кротце со благо.историята учи,че умеят да ценят и разбират само подобно поведение/обожават сърбите и възприемат нормално гърците/.

Тотоф, РАТКО ако се регистрира ще е културно сдружение, а не партия.  Такава партия за която ти говориш ще е точно тип ОМО - сбирщина предимно от купени души и скопски агенти.  Разпад на РМ хич не е сигурен, въпреки че федерализация е доста вероятна.  При положение че болшинството ни смята за "врагове", защо мислиш че трябва да правим това което посочваш?  Казах че го смятам за безпредметно.  Специално за финансирана партия, това в отговор на ОМО ли да го правим?  А въобще какъв е смисълът в останалите ти предложения?
Сочувана

Илинден

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 226
 • СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ ЗА МАКЕДОНИЯ!
  • Погледај го Профилот

„По што ќе ги разликуваме "етничките Македонци" и "етничките Бугари" во Македонија?!”

По тоа што етничките Македонци се изjаснуваат како не-Бугари и се светски шампиони по антибугаризам каков не ни постои негде освен во Република Македониjа.

Да бидеш етнички посебен не мора неопходно да зборуваш посебен jазик.  Црногорците, например, етнички се одликуваат од Србите иако нивните jазици (ако тоа воопшто се различни jазици) се многу поблиски одколку се книжевните норми на Скопjе и Софиjа.  Исто така, наjпрвата (пред софиската и скопската) книжевна норма на современиот бугарски jазик, таа од Банат, е уште поразлична.  Што не ги тера банатските Бугари да се прогласаат за некоjа посебна нациjа :-)
Се согласувам дека секој има право на избор и доколку некој сака да се самоопределува како "етнички Марсовец", никој не треба да му го одзема тоа право. Но, тој "етнички Марсовец" не смее да ги фалсификува фактите, да кажува дека Марс е постар дури и од Сонцето и дека токму Марс се наоѓа во
центарот на сончевиот систем и дека сите бели луѓе на планетата земја се Марсоиди, а останатите се мулати. Тој истиот "етнички Марсовец" нема право насекаде низ историските книги каде што пишува "Земјини" да го заменува со "Марсовски" и да кажува дека Земјаните не биле свесни дека се Марсовци, па затоа така се самоопределувале како Земјани во минатото.
Сочувана

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот

Се согласувам дека секој има право на избор и доколку некој сака да се самоопределува како "етнички Марсовец", никој не треба да му го одзема тоа право. Но, тој "етнички Марсовец" не смее да ги фалсификува фактите, да кажува дека Марс е постар дури и од Сонцето и дека токму Марс се наоѓа во
центарот на сончевиот систем и дека сите бели луѓе на планетата земја се Марсоиди, а останатите се мулати. Тој истиот "етнички Марсовец" нема право насекаде низ историските книги каде што пишува "Земјини" да го заменува со "Марсовски" и да кажува дека Земјаните не биле свесни дека се Марсовци, па затоа така се самоопределувале како Земјани во минатото.
Няма право, но болшинството от "етничките македонци" това го правят от 60 години насам и смятат че имат право да го правят и няма да спрат да го правят.  Също така смятат че имат правото да твърдят че българи в РМ няма и да ги натикат в категорията "други народи" и в конституцията и в пописите на РМ.  Също така смятат че те са единствените македонци и че името Македония принадлежи единствено на тях.  При това положение може ли да се каже че тези "етнички македонци" са едно и също с бугарите и че по нищо не се отличават от бугарите?  Сега, като казвате "бугари", тези "бугари" различни ли са от "българите" в България?  Защото не може "етничките македонци" да са едно и също с "бугарите", "бугарите" да са едно и също с "българите", пък първите да са децата на Саше Великиот, а последните да са децата на Аспарух и Кубер.  При това положение трябва или да има някакви разлики между "етничките македонци" и "бугарите" или между "бугарите" и "българите" или и двете. 
« Последно менување: Мај 03, 2009, 09:46:42 Исперих »
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

Почитувани учесници во форумот !

   Сосема случайно, во рубриката ВЕСТИ, налетав на податокот дека на денешен ден, пред една година е формиран Бугарскиот Културен Клуб ! Затоа :
   НЕКА ИМ Е ЧЕСТИТА ГОДИШНИНАТА НА СИТЕ ЧЛЕНОВИ И СИМПАТИЗЕРИ НА КЛУБОТ И СО ГОСПОД НАПРЕД ДА ДОЧЕКААТ ВО НАЙ БЛИСКА ИДНИНА ДА ИМ СЕ ИСПОЛНАТ СИТЕ ИДЕАЛИ !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Почитувани учесници во форумот !

   Сосема случайно, во рубриката ВЕСТИ, налетав на податокот дека на денешен ден, пред една година е формиран Бугарскиот Културен Клуб ! Затоа :
   НЕКА ИМ Е ЧЕСТИТА ГОДИШНИНАТА НА СИТЕ ЧЛЕНОВИ И СИМПАТИЗЕРИ НА КЛУБОТ И СО ГОСПОД НАПРЕД ДА ДОЧЕКААТ ВО НАЙ БЛИСКА ИДНИНА ДА ИМ СЕ ИСПОЛНАТ СИТЕ ИДЕАЛИ !

Амин !  ;D
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !