Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!  (Прочитано 215759 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Актуално, 22.04.2009
Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!

Необходима ни е нова визия за отношенията с Македония, която да бъде обявена с официален документ, с която визия да бъдат запознати официалните ни партньори в Брюксел.

Това предложи на кръгла маса, организирана от Македонския научен институт дипломатът Любчо Трохаров от Министерство на външните работи, предаде агенция Фокус.

Според Трохаров - в документа трябва ясно да бъде определен българският етнически елемент в Македония, тъй като съществува реална опасност външният свят да възприеме само позициите на Скопие, ако в определен момент споровете между България и Македония се интернационализират.

Според Трохаров - пропусната е историческата възможност да бъдат гарантирани правата на българския етнически елемент и той да бъде определен като общност в Конституцията на Република Македония. Трохаров бе категоричен, че е необходимо в този документ правата на българите да бъдат гарантирани конституционно. Той посочи, че българите в Македония са на 13 място в "качествения сбор на македонската нация".

Според него в документа е необходимо да се изрази готовност на България да се грижи за индивидуалните права на българите и техните организации, както и ясно ангажиране на българските власти за възстановяването и поддържането на българските военни гробища, църковното и културно наследство.

По думите му в новата визия в отношенията, трябва категорично да се отхвърли съществуването на македонското етническо малцинство, провокирано от партията ОМО "Илинден". Любчо Трохаров предложи още в документа да бъде даден израз на готовността на страната ни за директен диалог в областта на историческата наука и образованието, като се сформира двустранна комисия за диалог.

"Сега е моментът, когато сме в силата си като членове на ЕС и НАТО", категоричен бе Трохаров.

Според него към момента нямаме открит двустранен диалог и съществува опасност утре да се интернационализират споровете, от което България само ще загуби. "Не трябва да има страх, че България ще загуби имиджа си. При забавяне на лансиране на подобна визия, утре има опасност външният свят да възприеме само позициите на Скопие. Тогава никой няма да се интересува, каква е историческата истина", заяви Трохаров.

Той каза още, че по Македонския въпрос политическият връх е приел удобна, пасивна и конформистка линия на поведение, а българската дипломация е изпаднала в криза и е била маргинализирана.

"Правилната стратегическа ориентация - членството в ЕС и НАТО се съпровождаше с подценяване на отношенията със съседите", заяви Трохаров. По думите му - страната ни е възприела позицията на лидер в региона и е представяла отношенията със съседни държави като идеални, а в поведението на новите политици е прозирало некомпетентост и липса на познание по проблематиката на Македонския въпрос, Тракийския въпрос. Според Трохаров съществува страх и нежелание да се изготви визия за отношенията с Македония и България е възприела позицията на играч в отбрана, което както при футбола, никога не би й донесло победа.

Според Трохаров България все още не е готова и няма нагласата да постави въпросите за македонизма за защита на църковните паметници на културата, за антибългарската пропаганда в учебниците по история, за защита на българската етническа общност. Трохаров каза още, че българските политици реагират спорадично, най-често си служат с евфемизми - мъглявини. "Поведението на българската страна показва, че тя не е осъзнала новия статус и необходимостта от нормализация на отношенията с Македония. Нямаме нормални отношения с Македония", каза дипломатът .

"За българските редови дипломати признаването на независимостта на република Македония бе важен исторически ход, но сам по себе си недостатъчен за преодоляване на съществуващите проблеми. Пасивността ни позволи да изхвърлят българския етнос от Конституцията, да забранят всякаква българска дейност", каза още Трохаров.

Любчо Трохаров е бил посланик на България в Хърватия и Босна и Херцеговина.
Сочувана

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Се чини дека амбасадорот Трохаров го читал малце она што веќе се наоѓа на маса, па и сé повидливо се користи од бугарската дипломатиjа:

http://mk.wikisource.org/wiki/Бугарската_политика_спрема_Република_Македониjа
http://bg.wikisource.org/wiki/Българската_политика_спрямо_Република_Македония
http://en.wikisource.org/wiki/Bulgarian_Policies_on_the_Republic_of_Macedonia

Секако, оваа визиjа би могла да биде примена исто така и официелно, како што предлага Трохаров.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Цитат
1.1.3. Рамноправност на бугарите во Република Македониjа (сите, кои jасно се самоидфентификуваат како такви) со останатите етноси во склад со локалното национално законодавство, кое предвидува нивно наброjување во преамбулата на Уставот на земjата; покраj наброените албанци, турци, власи и роми, и потоа додадени срби и босанци, треба да наjдат место и бугарите, независно од нивниот броj, официjално деклариран во Република Македониjа.

Еден од суштествените елементи на овој документ не е напишан коректно. Факт е дека во Уставот на Република Македонија пред се' на прво место фигурираат "македонци". Дали авторите со овој пропуст им сугерираат на читателите дека на сите во Република Македонија (албанци, турци, власи, роми, срби, босанци) уставно им се гарантирани правата и рамноправноста, но не и на бугарите?

Тоа го наметнува и поважното прашање, која е логиката официјално да се прифати политика која би се согласила со "бугарско малцинство" во Уставот на Република Македонија? За да се направи реципроцитет со невиртуелните "eтнички македонци" во Бугарија?

Се поставува исто така прашање, дали казусот е вистина правен, како што предлага документот, или е политичко-пропаганден проблем на Комунистичката интернационала кој наоѓа добра почва и ден денес во делот на историско-географскиот регион на Македонија познат како Пиринска Македонија?

Преамбулата на Република Македонија е напишана во духот на една погрешна и застарена терминологија на Комунистичката интернационала. Секое дополнување на преамбулата со “нови” малцинства е само придонес кон штетната политика на комунизмот кон некои балкански национални прашања, а пред се на бугарското прашање во Македонија. За жал таа политика е активна и денеска.

Во денешно време ваквата преамбула е расистичка и го сегрегира, поткопува и раслојува македонското општество. Ваквата преамбула е пречка не само за добрососедството и интеграцијата на Македонија во НАТО и ЕУ, туку е пречка и за надминување на историските стереотипи на комунизмот.

Добрата иднина на Република Македонија е во граѓанското општество и затоа преамбулата треба да се избрише, а Македонија да се прогласи за држава на нејзините граѓани.
« Последно менување: Април 24, 2009, 01:17:14 ohrid1941 »
Сочувана

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Барањето за сегашната Преамбула да биде избришана и Република Македониjа да се прогласи за држава на неjзините граѓани е легитимно барање (jас се согласувам дека тоа би било корисно за опстанокот и напредувањето на сегашната заедничка држава на етничките Македонци, Албанците, Бугарите и т.н.).

Кога ќе се оствари тоа, тогаш ќе нема потреба за Бугарите да фигурираат во Преамбулата.

Сé дотогаш ваквата потреба постои, бидеjќи преуредувањето е во зависност од вољата на позначаjните етнички заедници, пред се етничките Македонци и Албанците кои не ни сакаат ниту се должни тоа да го сторат затоа што ваквото бришење не произлегува од какви било меѓународни конвенции или принципи за граѓански права.

Меѓутоа, правото да не бидеш дискриминиран е апсолутно универзално прифатено и неоспорливо, а тоа значи Бугарите во Република Македониjа да бидат нарамно со сите етнички заедници (во Преамбулата веќе се присутни дури Срби и Бошњаци!).

Нема таква логика ниту аргументи коишто би го оправдувале дискриминирањето, како што и никоj нема право да бара ваквата дискриминациjа да продолжува и понатаму.

Споредувањето со етничките Македонци во Бугариjа нарамно не може да биде некаков аргумент за дискриминациjа на Бугарите во Република Македониjа.

Помеѓу двете конституции нема реципроцитет (и не мора да постои), па во Преамбулата на Бугарската Конституциjа нема мнозинства ниту малцинства.

Таму не се зборува за многу позначаjни етнички заедници како што се Турците и Ромите, така што нема логика оние околу 5000 луѓе коишто се идентификуваат (нивно право) како етнички Македонци-неБугари да имаат некакви посебни права кои ги нема никоj во Бугариjа.

Конституциите на двете земjи се различни, меѓутоа принципот за недискриминациjа е ист и едноставно мора да се спроведува.
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

ХУНЗА да обясни :

1. Што разбираш под поимот "етнички Македонец", жител на Р. Македония ?

2. Коя е моята "потреба" како бугарин од Р. Македония, да бидам запишан како припадник на  малцинство во преамбулата на уставот на Р. Македония?

3. Ако се случи тоа, да влезам како припадник на малцинство во преамбулата и ако се "пренапише история", како што предлага Любомир Иванов & Со. во "Бугарската политика спрема Република Македониа", тогаш кой ке се радува на Гоце Делчев, Миладиновци, Цар Самоил..., бугарите од Р. Македония или " етничките Македонци ".
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

1.  „Што разбираш под поимот "етнички Македонец", жител на Р. Македония?”

Мнозинската етничка заедница во Република Македониjа, кои се самоидентификуваат како Македонци, неБугари.

2.  „Коя е моята "потреба" како бугарин од Р. Македония, да бидам запишан како припадник на  малцинство во преамбулата на уставот на Р. Македония?”

Иста како потребата етничките Македонци, Албанците, Турците, Власите, Србите, Ромите и Бошњаците да се наоѓаат таму.

3.  „Ако се случи тоа, да влезам како припадник на малцинство во преамбулата и ако се "пренапише история", како што предлага Любомир Иванов & Со. во "Бугарската политика спрема Република Македониа", тогаш кой ке се радува на Гоце Делчев, Миладиновци, Цар Самоил ..., бугарите од Р. Македония или "етничките Македонци".”

Ќе се радува коj сака; меѓутоа, секоj би морал да jа почитува и несмее да jа фалсификува самоопределбата на Делчев и скоро сите преродбеници како Бугари.  Денес на Делчев се радуваaт Бугарите од Бугариjа и етничките Македонци од Република Македониjа, што незначи дека они се исти.  Така што Бугарите од Република Македониjа нема како да бидат исти и со овие и со оние.  Кога Бугарите од Република Македониjа ќе бидат исти со етничките Македонци, тогаш не ќе бидат исти со Бугарите од Пиринска Македониjа и од другите делови на Бугариjа.  Не може и вака и така и онака.
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

ХУНЗА

Токму заради тоа што не може и вака и така и онака, вашите ставови се промашени!
"етничките Македонци" и бугарите, сепак се едно те исто. Затоа ниту яс можам да бидам малцинство во Р. Македония, ниту пак "етничките Македонци" може да му се радуват на Гоце Делчев, ако потекнуваат од античките македонци, а и двайцата тврдиме дека Делчев е бугарин.
Тука нешто многу шкрипи!
Вие бугарите од Бугария, изборете се на светско ниво, "етничките Македонци " да не ни я крадат историята, па можеби и ке помислиме да се запишеме како малцинство, ако "етничките ...", во той случай, воопшто останат мнозинство! По друг начин , НЕ !

Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

„... "етничките Македонци" и бугарите, сепак се едно те исто.”

Дали се етничките Македонци исти со Бугарите, несмее некоj друг освен самите етнички Македонци да одлучува за нив.  Они немаат одлучено дека се, и тоа е тоа.  А инаку секоj може да мисли што сака, па некои веруваат дека етнички Македонци и Бугари се исто; нивно право e да веруваат но сепак не да одлучуваат.
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

ХУНЗА,

Ова веке не е промашено , ова е ОПАСНО !
Индивидуално секой нека си се определува како сака, но генерално работите се сосема поинакви.
Што со 5000 "етнички Македонци" во Бугария, во той случай?
Зошто користите КАРАДЖИЦА при пишуваньето, а не бугарско писмо?
Вашите ставови за бугарите од Р. Македония и писмото што го користите ми стануваат симптоматични!?
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Цитат
Преамбюл

…. Македонија е конституирана како национална држава на македонскиот народ во која се обезбедува целосна граѓанска рамноправност и трајно сожителство на македонскиот народ со Албанците, Турците, Власите, Ромите и другите националности кои живеат во Република Македонија, ….


А М А Н Д М А Н IV

1. Граѓаните на Република Македонија, Македонскиот народ, како и граѓаните кои живеат во нејзините граници кои се дел од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и другите, ......

Това изброяване на етноси не е много в съгласие с Член 9, който гласи:

Цитат
Граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите и правата независно од полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното потекло, политичкото и верското уверување; имотната и општествената положба.

Какъв е въобще смисълът да се изброяват националности ?  ???
« Последно менување: Април 25, 2009, 12:19:14 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Цитат
Какъв е въобще смисълът да се изброяват националности ?

Цитат
Споредувањето со етничките Македонци во Бугариjа нарамно не може да биде некаков аргумент за дискриминациjа на Бугарите во Република Македониjа.

Цитат
Таму не се зборува за многу позначаjни етнички заедници како што се Турците и Ромите, така што нема логика оние околу 5000 луѓе коишто се идентификуваат (нивно право) како етнички Македонци-неБугари да имаат некакви посебни права кои ги нема никоj во Бугариjа.

Прво, не е точно дека тие луѓе се идентификуваат како "етнички македонци", "етнички Македонци-неБугари" или "македонци-небугари". Тие се идентификуваат како "македонци". Како што кажа Hunza, не е умесно да зборуваме во името на било кои луѓе и како тие се нарекуваат.

Секоја држава си има свои малцинства, без разлика дали тие се споменуваат во нејзиниот Устав или не. Нема значајни и незначајни групи, или повеќе-значајни и помалку-значајни групи. Ако одредена група луѓе смета дека е дискриминирана по одредено прашање може да се обрати до релевантни меѓународни институции за човекови права, на пример судот во Страсбург. Судот може да реши, вака, така или онака, а на државата и останува да го почитува тоа решение или не. Но тоа е друга работа. Прашање до Hunza: како да го разбереме цитираното, дека "македонците" во Бугарија се дискриминирани?

Се согласувам со disidente дека треба да се разјасни поимот македонец. Најголемата дискриминација е во терминологијата македонец-небугарин, која е спротивна на она за што се бореше ВМРО – за слободата на македонците – поробени бугари. Дискриминацијата не е во ненаведувањето на бугарите во Уставот на Република Македонија, туку во неразјаснувањето на историските околности кои довеле до србо-грчкиот физички терор и коминтерновскиот културен геноцид врз македонците, поробени бугари.

Се согласувам со Competent, нема никаква смисла да се наведуваат "националности". Зборот "националности" не само што е погрешна, застарена и некоректна терминологија, тоа е пред се продукт на коминтерновската политика на Балканот која е насочена против стабилноста, развојот и демократијата на сите земји во регионот, вклучително и Република Македонија.

Политичарот мисли за следните избори, а државникот за следната генерација. Многу правилно. Перспективната иднина е во граѓанскиот модел на Република Македонија по примерот на американскиот устав, а не во коминтерновските манипулации и разделенија на народот. Тоа е вистинскиот правилен избор за демократијата, стабилноста и интегритетот и воопшто за добриот живот на следната генерација.
« Последно менување: Април 25, 2009, 01:28:52 ohrid1941 »
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Се согласувам со Competent, нема никаква смисла да се наведуваат "националности". Зборот "националности" не само што е погрешна, застарена и некоректна терминологија, тоа е пред се продукт на коминтерновската политика на Балканот која е насочена против стабилноста, развојот и демократијата на сите земји во регионот, вклучително и Република Македонија.

Eто я Конституцията на Република България: http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg

Има ли посочени някакви нации, етноси, народи и т.н. ? Не ! И много правилно ! Всичко трябва да се основава на индивидуалните права на гражданите ! Оттам нататък, ако гражданите искат да се сдружават по някакъв признак и с някаква цел - нека се сдружават !
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот


ИМЕНО ТОВА !!!

И затоа, ХУНЗА нема право да прави малцинство од нас !

Може ли германец во Австрия да биде припадник на малцинство?!
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Nerede Şam, nerede Bağdat.  Од Преамбулата па се до азбуката коjа, патем, ja користи и самиот саjт овде!

Точно е дека тие луѓе се идентификуваат како етнички Македонци и неБугари, а се нарекуваат „Македонци”; jас немам проблем да ги нарекувам „Македонци”, меѓутоа доколку името „Македонци” има и други смисли (пред се Македонски Бугари сега и во минатото; Македонски Грци; „Македонци” во некоj контекст се користи и за сите луѓе од Македониjа вклучуваjќи ги исто и Албанци, Турци, Власи, Роми и слично) jас додавам „етнички” да не се мешаат; коj сака може ова „етнички” да го пропушти.

Преамбулата на сегашната Конституциjа не зборува за никакви „националности”, тоа било пред 2001 година :-).  Актуелната Преамбула вели:

     „Граѓаните на Република Македонија, Македонскиот народ,
      како и граѓаните кои живеат во нејзините граници кои се дел
      од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ,
      српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и
      другите, преземајќи ја одговорноста и т.н.” (Амандман IV од
      16 ноември 2001 година)

Кога во Конституциjата на Република Македониjа ги има Албанците, Турците, Власите, Србите, Ромите и Бошњаците, тоа дека ги нема Бугарите e очигледна дискриминациjа par excellence, што не го оправдува ниту „неразјаснувањето на историските околности”.  Нема ниту може да има оправдување на ваквата дискриминациjа.

За да се стане државник мора да се оди на избори; во демокрациjа тоа нормално се остварува преку партии, самиот латински корен на зборот „партиjа” значи „разделувам”, а изборите нормално се „разделенија на народот” (народот не се разделува на изборите само во недемократските земjи).

За да се стане државник мора пред се да се биде реален; арно е да се зборува за Конституциjа коjа не ги разделува луѓето (како што е бугарската), сосема друго е да се избришат Албанците од Преамбулата :-).

Ве молам, каде го има „цитираното, дека "македонците" во Бугарија се дискриминирани?”?
« Последно менување: Април 25, 2009, 06:52:19 Hunza »
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот


Competent   
 Заглавие: Re: Меморандум од БКК Скопје за спорот околу името МакедонијаПубликувано на: 28 Ное 2008, 17:10


Регистриран на: 25 Сеп 2008, 00:01
Мнения: 2171   
Колко ли агенти и доносници на УДБА има във въпросния "БГ културен клуб" ?
Не бяхме чули досега клубът да е бил активен за нещо друго ? 


Върнете се в началото    Профил   

Competent,

Те молам обясни го погоре напишаното од тебе!
Дали ова значи оти наскоро треба да очекуваме и промоция на НОВА , удбашка нация?
Дали и таа треба да влезе во уставот?

Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !