Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!  (Прочитано 209163 пати)

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

"Не ВМРО, а АТАКА ще помогне за българското възраждане в Македония"

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=63270&format=html
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Ќе помогне, како да не помогне; Сидеров веќе го назначил Кузов за претставник на Атака во Скопjе :-)
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Една стара, но все още актуална статия - на стр. 5:

http://www.novotovreme.bg/files/bulletin/Budi_BG_43.pdf

Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот


   Competent,
   
   не е спорно тоа што го констатира господинот Петко Бочаров. Точно е! Но повеке од точно е и тоа дека , за жал, Бугария нема изградена стратегия во однос на Р. Македония. Околу тоа се согласи и HUNZA, малце порано на овой ист форум. Уште полошо, ни се чини дека Бугария нема изградено став, што со бугарите од Р. Македония. Се повеке се наметнува впечатокот дека бугарите од Македония служат само како декор на официялна София, за да покажи дека не има. Нешто повеке од тоа, тешко! Еве една задача за тебе. Найди БГ сайт на интернет каде што има линковска врска со Бугарскиот Културен Клуб-Скопйе (освен сайтот на ИДЕЯ ЗА БЪЛГАРИЯ). Зошто е тоа така? Белки уште не мислите дека тоа е така затоа што е тоа клуб на агенти на УДБА? Колку што яс ги пратам работите досега немало поактивна бугарска организация во Р.Македония, но подршка од Бугария НЕМА! Значи, критики спрема македонската политика-ДА, но и малце  самокритика за бугарската политика спрема бугарите од Р.Македония - може и тоа како да помогне во целата оваа ситуация.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот


   Competent,
   
   не е спорно тоа што го констатира господинот Петко Бочаров. Точно е! Но повеке од точно е и тоа дека , за жал, Бугария нема изградена стратегия во однос на Р. Македония. Околу тоа се согласи и HUNZA, малце порано на овой ист форум. Уште полошо, ни се чини дека Бугария нема изградено став, што со бугарите од Р. Македония. Се повеке се наметнува впечатокот дека бугарите од Македония служат само како декор на официялна София, за да покажи дека не има. Нешто повеке од тоа, тешко! Еве една задача за тебе. Найди БГ сайт на интернет каде што има линковска врска со Бугарскиот Културен Клуб-Скопйе (освен сайтот на ИДЕЯ ЗА БЪЛГАРИЯ). Зошто е тоа така? Белки уште не мислите дека тоа е така затоа што е тоа клуб на агенти на УДБА? Колку што яс ги пратам работите досега немало поактивна бугарска организация во Р.Македония, но подршка од Бугария НЕМА! Значи, критики спрема македонската политика-ДА, но и малце  самокритика за бугарската политика спрема бугарите од Р.Македония - може и тоа како да помогне во целата оваа ситуация.

Може ли някой да ме осветли колко БГ организации има регистрирани в РМ и защо не са обединени ?  ???
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот


   Competent,

   Многу подобро ке беше да се изяснеше за тоа што ти е подвлечено со црвено во мойот текст, а не да бараш да ти кажеме колку здружения има и зошто не се обединени.
   Има неколку здружения (повекето локални и не баш активни), а зошто не се здружени, тоа е малку покомплексно прашанье и за него во некоя друга прилика.
   Инаку, пак ке потенцирам, ова е досега найактивното здружение, а за него гласност нема. ЗОШТО?
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот
Повекjе гласност за Бугарскиот културен клуб
« Одговори #81 на: Мај 20, 2009, 02:08:50 »

Линкови кон овоj саjт векjе има во англиската и во бугарската Википедиjа, каде што се обjавени статии за Бугарскиот културен клуб:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_Cultural_Club_–_Skopje
http://bg.wikipedia.org/wiki/Български_културен_клуб_–_Скопие

Кога уредниците и учесниците овде малку поактивно ќе jа шираат секоj каj што може информациjата за Бугарскиот културен клуб и неговите ставови, луѓе и деjности, тогаш ќе има и повекjе линкови во бугарски –  а зошто не и во српски, црногорски, хрватски, словенски, руски и т.н. (се разбира, исто така и реципроцитетно во сите македоно-бугарски, па дури и во некои албански во Република Македониjа) – веб саjтови и блогови, кои сега можеби не се ни свесни за постоењето на Клубот ниту за желбата да има такви линкови.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Ве молам ако мислите и понатаму да коментирате да се држите до поставените теми во форумот. Личните дискусии оставете ги за надвор од форумот.

Го молам секоj од вас да даде завршен збор и да jа затвориме темата.
Сочувана

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот

Го молам секоj од вас да даде завршен збор и да jа затвориме темата.
Защо толкова се бърза да се затвори темата?  Има още какво да се каже по нея.  Освен това от недомлъвки и недоуточнени изказвания, още не ми е ясно точно за какво става дума.  Доколкото разбирам, някой събеседници мислят че е по-добре "бугарите" да са скупчени с "другите народи" в конституцията вместо да се впишат отделно като албанците, сърбите, босненците и прочее.  Питах дали разбирам правилно и ако отговора е "Да", защо събеседниците мислят така.  Много държа някой да ми отговори или поне да каже че отговор няма да получа.

Второ, прави ми впечатление че на постове на книжовен български не се отговаря, а само на постовете на книжовен македонски от някой който твърдял че е българин от София, в което много се съмнявам.  После се твърди че в България не се знаело за македонските бугари и че не сме се съобразявали с техните мнения.  Ами, моля, обяснете ни как да знаем какви са ви мненията, като първо е голяма рядкост да срещнем в РМ някой открито да каже че е българин и второ като се намерят такива, те не искат да говорят с нас?  Как да ви знаем мненията, като не щете да ни кажете какви са ви мненията?  Да гадаем?  Да научим книжовен македонски че да благоволите да говорите с нас?  Да ви следим разговорите с македонци в София и да донатъкмяваме недомлъвките?
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Исперих, ти или не си ja прочитал целата дискусиja внимателно или не си ja разбрал. Еве пак ке прашам, по кој критериум треба да се наведуваат одредени народи во Уставот на Република Македонија, а тоа биде демократски и недискриминаторски кон другите народи?
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Македония не е държава на македонския народ

http://world.actualno.com/news_242777.html
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот

Исперих, ти или не си ja прочитал целата дискусиja внимателно или не си ja разбрал. Еве пак ке прашам, по кој критериум треба да се наведуваат одредени народи во Уставот на Република Македонија, а тоа биде демократски и недискриминаторски кон другите народи?
Прочетох цялата дискусия два пъти и пак не разбрах по кой критерий трябва да се вписват отделни народи в Устава.  Това което знам е че Уставът няма скоро да бъде променен на гражданска основа и че албанците, сърбите и някои други са вписани в Устава като отделни народи, а българите са скупчени с китайците и руснаците в "другите народи".  При това положение, по кой критерий трябва сърбите да са отделен народ, а българите да са "друг" народ и защо смятате че вписването на българите като отделен народ в Устава е недемократско и дискриминаторско към другите народи? 
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

А зошто китајците и руснаците или да бидат „други народи“?
Сочувана

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Koj коешто оствари.  Не би се изненадил по Бошњаците да ги видам и Китаjците и Руснаците во Уставот на Република Македониjа, се додека Бугарите ќе продолжуваат со дискусиите :-)
Сочувана

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот

А зошто китајците и руснаците или да бидат „други народи“?
Ако китайците и руснаците искат да не са "други народи" това си е техна работа и те да си я оправят.  Но както каза хунзата, по-вероятно е китайците и руснаците да бъдат вписани в Устава докато българите продължават да дискутират как ескимосите и аборигените не са в Устава па българите ли да бъдат.
Сочувана