Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!  (Прочитано 204944 пати)

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Гьорче, твое лично право, твоj избор.

Секоj одлучува за себе.

Така што го имаш сето право да одлучиш дека си во една етничка заедница со не-Бугарите Македоноиди.

Го немаш правото да одлучуваш за другите (како и они за тебе).

Од Бугариjа – вклучуваjќи jа Пиринска Мадедониjа – никоj не се определува за припадник на ваква етничка заедница заедно со не-Бугарите Македоноиди, освен ненолкумина ОМО-вци.

Ниту го имаш правото (што патем веќе никоj го нема) да ги приклучуваш кон истата таа не-бугарска заедница твоjте предци кои не биле Македоноиди и нема да бидат, освен во скопските учебници.

Кога ќе бидеш во „Интегративност” каj Македоноидите, тогаш ќе бидеш во „Селективност” каj Бугарите од Бугариjа и каj твоjте предци.

„Сите се Анти-Бугари. Цела нација ни е изградена од циглите на анти-бугаризмот!”

Кога е така, да ви е жива и здрава нациjата; чуваjте си jа, па не бараjте и не очекуваjте некоj да троши многу време и усилби да се занимава со луѓе кои наоѓаат идентитет токму во непријателството кон него.
« Последно менување: Јули 03, 2009, 04:49:38 Hunza »
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

   Еве да пробам да анализирам зошто Гьорче размислува така како што мисли и зошто уште многумина мислат на той начин. Плурализмот во Р. Македония не е случайна категория. Тоа е добро осмислена ФАРСА ! Целта е успешно да се амортизира делот од населението со неприкосновена бугарска свест. Успехот на тоа дело не треба да се коментира: тоа е факт! Како се постигна тоа?! Бидейки газдите од север веке знаея оти ке си одат на горе, преку вазалите во Македония си формираа партии, кои и ден денешен никой не може идеолошки да ги определи до край. Ниту левите се леви, ниту пак десните се десни. Каузата и на двете Идеолошки "линии" е иста : српска ! Ако некой досега тоа не сакаше да го примети, сега тоа се гледа со голо око.
   Сетете се на првичните лажни ветуваня за промена на историята, промена на писмото и други поситни или покрупни ветуваня. Што од тоа се оствари? едно големо ништо. Истите личности во историята, улици и комбинати кои се уште глорифицират српски или проюгословенски личности, се уште се користи ВУКовата азбука и уште безброй примери. Целта на ова беше на површина да излезат сите бугари и "бугарофили" за да можат да бидат ставени во позиция на полесна опсервация. Тоа найубаво се гледа од подоцнежните настани кога секой проявен бугарин кой ке дойдеше до одредена позиция во општеството, веднаш потоа беше "ликвидиран" од позицията. Кога ДПМНЕ доагяше на власт, како "национална" партия си дозволуваше понекогаш на позиция да постави и некого за кого се знаеше оти е нескриен бугарин. И кога тоа ке се случеше, веднаш се вклучуваше, демек спротивната струя, лоцирана во СДСМ  коя немилосрдно удараше со српскиот и чекан врз бугарската глава на дотичниот функционер. Таков беше почетокот и во исто време и крайот на секой бугарин кой се появи на македонската политичка сцена. Поситните "риби" пак од бугарско потекло, координирано се држат под присмотра од србиянските послушници и кога треба ги судат, кога треба ги тепат, кога ке им текне ги гонат од работа или пак контролирано ги држат на работ на егзистенцията. Сето тоа не би било остварливо ако општеството е демократско со сите атрибути што следат со тоа. Наместо тоа имаме строго контролирана "демократия" во коя се спротиставени две српски струи кои глумат плурализам.
   Поентата ДПМНЕ да е на власт, како "национална" опция , е  овие другите слободно да мават против вистинските патриоти во Македония, а тоа се бугарите, кои 1990г. единствено беа на чисто дека во дадената ситуация треба да се прави македонска држава! Ако се оние другите на власт тоа нема како да се практикува и токму затоа менторите им од север ги поставуваат на власт еднаш овие, другпат оние. Шарат лугьето, за да може товарот поубаво да падне врз грбот на бугаринот од Македония !

                                                           
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Гьорче

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 11
  • Погледај го Профилот

Плурализмот во Р. Македония не е случайна категория. Тоа е добро осмислена ФАРСА ! Целта е успешно да се амортизира делот од населението со неприкосновена бугарска свест. Успехот на тоа дело не треба да се коментира: тоа е факт! Како се постигна тоа?! Бидейки газдите од север веке знаея оти ке си одат на горе, преку вазалите во Македония си формираа партии, кои и ден денешен никой не може идеолошки да ги определи до край. Ниту левите се леви, ниту пак десните се десни. Каузата и на двете Идеолошки "линии" е иста : српска ! Ако некой досега тоа не сакаше да го примети, сега тоа се гледа со голо око.

Плурализмот е Фарса, Демократијата е непостоечка. Се движиме меѓу Комунизам и Фашизам.

Во анализирањето на постоечката ситуација во Македонија ти треба завршено четврото одделение и да имаш двојка по Логика и едноставна селска филозофија.

Во Скенирањето јас не гледам разлики. Разликите се во тоа како да се дојде до ситуација Плурализмот да биде реалност, а Демократијата да биде динамичка сила.

Како да се дојде до тоа?!?

Плурализам и Демокрација во Македонија може да се направи со Два Милиона луѓе. На Македонија и треба секоја душа, секој мозок, секоја демократска сила....
Треба да се вратиме на истинската парола: „Македонија на Македонците„. Не како шо ја сфаќаат македонистите, ами како што ја познавале старите ВМРОвци.

Сочувана

Karaman

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 95
  • Погледај го Профилот

Едно време имах едно питане  - дали е възможно македонската нация да съществува отделно от българската, като се признава историческата истина и македонците да са наясно какви са и що са?

Сега се питам - може ли Македония да съществува в условия на демокрация?
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

   Гьорче,
како ми го погоди образованието алал ти вера, логика воопшто не сум учел, а плус и од село сум !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Hunza, ти зборуваш за социолозите и политолозите. Истото може да се разгледува и по „обратниот“ начин. Замисли, тоа е исто како Петар-Емил Митев сега да почне да коментира за математичка логика, диференцијални равенки или некоја друга математичка дисциплина, а притоа да го обвини математичарот дека неговата логика е неостварлива и контрадикторна. :-)

Затоа и јас се согласувам дека треба да зборуваме за ставовите, а личностите никогаш да не ги коментираме, притоа прилагајќи ги аргументите, но се разбира најпрво треба да расчистиме која ни е крајната цел. И дали воопшто дискутираме за истата цел.

Дали крајната цел е во Македонија бугарите да ги ставиме како малцинство во Уставот или нешто друго?

Предлагам да дискутираме за тоа која е или која би требало да биде крајната цел на бугарската политика спрема Македонија. Бидејќи ако имаме различни цели тогаш ние не можеме да спориме за методите за остварување на „заедничката цел“. Hunza, тоа е како ти да сакаш да патуваш за Белград, а јас за Софија, а двајцата спориме дали заедно ќе патуваме со авион или автомобил. Очигледно во ваков случај секој сам ќе си го организира својот пат - кој за Белград, кој за Софија.
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот


Плурализмот во Македония ке е реалност кога ке се найде начин да се растури српскиот инструментариум внедрен во македонското ткиво. Тогаш овде демократията ке биде динамичка сила.
Кай сите два милиона лугье во Македония ниту има, ниту може да има демократска сила т.е. капацитет и не може а и не мора сите реално да учествуваат во демократията или плурализмот. За тоа е доволно и просто мнозинство, ама исчистено од претходниот идеолошки систем, па макар со мерките од Чешка да се забрани комунизмот како што де факто е забранет и нацизмот.
И уште нешто многу битно: тие што я матеа водата во Македония последните 20 години, да си останат во историята. Тоа е еден од основните предуслови за демократизация на ова општество.
« Последно менување: Јули 04, 2009, 07:34:15 disidente »
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Karaman

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 95
  • Погледај го Профилот

Предлагам да дискутираме за тоа која е или која би требало да биде крајната цел на бугарската политика спрема Македонија. Бидејќи ако имаме различни цели тогаш ние не можеме да спориме за методите за остварување на „заедничката цел“. Hunza, тоа е како ти да сакаш да патуваш за Белград, а јас за Софија, а двајцата спориме дали заедно ќе патуваме со авион или автомобил. Очигледно во ваков случај секој сам ќе си го организира својот пат - кој за Белград, кој за Софија.

Много добре поставен въпрос! Питане съвсем на място!


Плурализмот во Македония ке е реалност кога ке се найде начин да се растури српскиот инструментариум внедрен во македонското ткиво.
Тоя инструментариум не само е сръбски, ами е и комунистически. Аз не случайно питам може ли това да стане без да се разтури Македония. Дано не ме разбереш погрешно, не съм за разпадането на Македония. Просто не виждам начин как може да се махне тоя инструментариум. Имам усещане, че държавата Македония е израсла и съществува благодарение на него.
Как да е, дано се окажа песимист!
Сочувана

Илинден

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 226
 • СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ ЗА МАКЕДОНИЯ!
  • Погледај го Профилот

Гьорче, твое лично право, твоj избор.

Секоj одлучува за себе.

Така што го имаш сето право да одлучиш дека си во една етничка заедница со не-Бугарите Македоноиди.

Го немаш правото да одлучуваш за другите (како и они за тебе).
Исто така, и некои од вас, Бугарите, од горна Бугарија гo немате правото да ги монополизирате поимите Българин (Бугарин), български (бугарски) итн. и да ги поврзувате исклучиво со тоа што вие го подразбирате.

Исто така, некои од вас, Бугарите, од горна Бугарија, немавте право да одлучувате за други, но за голема жал, вие одлучувавте. Вие одлучивте и ги создадовте „етничките“ Македонци во Пиринскиот крај и насилно ги „помакедончувавте“ тамошните Бугари. Со самото тоа, некои од вас, го помагаа и создавањето на „етнички“ Македонци во Р.Македонија; со самото тоа го помагаа србизирањето; со самото тоа го помагаа угнетувањето и прогонот на сите македонски Бугари коишто после 1945 година се противеа против тоа коешто некои од вас го помагаа и создаваа.

Некои од вас, едноставно, го немаа тоа право, г-н Хунза, но сепак си дозволуваа и си дозволуваат да го ползуваат тоа право.
« Последно менување: Јули 06, 2009, 06:33:37 Илинден »
Сочувана

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Илинден:

Во право си за некои Бугари од Горна Бугариjа, за грешките кои ги посочуваш, и не верувам некоj овде да ги штити.

Едноставно, jас лично не зборувам и не одлучувам за други, ниту кажувам на некоj дека е таков каков не се осеќава.

Меѓутоа, овде дискутираме возможни политики, за кое секоj го има правото на мнение и предлози.

Ohrid1941:

Кога Петар-Емил Митев (или коj било) ќе наjде контрадикциjа во некоjа математичка работа, значи е таа погрешна.

„Предлагам да дискутираме за тоа која е или која би требало да биде крајната цел на бугарската политика спрема Македонија.”

Верувам дека една погодна цел е нормализациjата на односите меѓу Бугариjа и Република Македониjа, односно меѓу Бугари и Македонци.

За тоа е потребно: признавање и рамноправност на Бугарите со останатите етнички заедници во Република Македониjа; признавање на бугарското потекло на денешните Македонци (помирување со предците); признавање на заедничката историjа на Бугари и Мадедонци и тоа како бугарска историjа; прекин на фалсификувањето на историjата и усогласување на историjата во школските учебници со верзиите пошироко признати каj светските историчари.  (Уставот е само едно почетно барање, чекор кон признавањето и рамноправноста а воопшто не е цел сам за себе.)
« Последно менување: Јули 06, 2009, 08:06:00 Hunza »
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

    ЧЕСТИТКИ ЗА ПОБЕДАТА НА ГЕРБ !

Сега да видиме дали ке се найде маж што ке тропне на масата за да се разбереме за Македония !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Дневник, 27.06.2009
Проекти за неподнослива збрка
Споменикот на Александар и црквата на Вранишковски

Извадок од статијата на Димитар Димитров:
Цитат
Тоа е стратегија на деструкција-автодеструкција, во традицијата на тактиката на Каравангелис „со нив против нив“, со која „славофоните“ ги регрутирал во андартските чети, како што е прикажано погоре, служејќи се со култот на Александар како орудие. Устоличувањето на Александар во грандиозен кич-споменик на централниот плоштад на главниот град на државата (след оние во Прилеп и во Штип), претставува триумф на грчката византиска вештина, со која на тој чин му се дава вид на провокација на Грција, а всушност се провоцира автодеструкција на државата и суигеноцид на нејзиното мнозинско население.

Извадок од статијата Тикви со антички корени на Жарко Трајановски:
Цитат
Кутрите тие, не знаат кои се и што се, но со време ќе дознаат. Ќе дознаат дека на македонската почва ги остваруваат асимилаторските проповеди на крвникот Каравангелис, кој се спомнува во истата песна: „Вие сте Грци уште од времето на Александар Велики, но поминаа Словените и ве словенизираа.“

Се чини дека проф. Димитров и г-н Трајановски и дел од македонската општественост се повидливо размислуваат во насока на она што веќе е напишано во Меморандумот на БКК:
Цитат
Дека оваа теорија има длабоки корени во грчката политика кон Македонија, може да се забележи од обраќањето на митрополитот Каравангелис кон Коте од Рулја, кој е извршител на убиството на борецот за слобода Лазар Поп Трајков. Во своите спомени насловени како „Македонската борба“, митрополитот Каравангелис пишува:
„Вие сте Грци уште од времето на Александар Велики, но поминаа Словените и ве словенизираа. Вашиот изглед е грчки и земјата што ја газиме е грчка. Затоа сведочат и спомениците што се скриени во неа, и тие се грчки и монетите што ги наоѓаме се грчки и натписите се грчки.“
Денес, грчката политика мудро ја користи оваа теорија: од една страна, подарувајќи ја како „данајски дар“ на пост-комунистичка Македонија и, од друга страна, искористувајќи ја сред меѓународните влијателни кругови како изговор дека Република Македонија ја краде грчката историја; и дека има територијални претензии кон Грција.
Сочувана

Илинден

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 226
 • СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ ЗА МАКЕДОНИЯ!
  • Погледај го Профилот

Г-н Хунза, разгледувајќи ги постарите коментари прочитав некаде дека некој се дрзна да им го оспорува на Македонците правото да го почитуваат делото Ванчо Михајлов. Па, да видиме што Ванчо пишуваше по однос на политиката на Бугарија кон македонското ослободително дело:

"В България не са били възприемани някои основни повеления на македонската кауза, като например, че трябва непрекъснато, докато има робство в Македония, да съществува македонско дело; че това дело трябва да бъде самостоятелно и пр. Поради това към другите пречки по тръбливия път на македонското освободително движение се прибавят и пречките от страна на българската политика и общественост."

Иван Михайлов
"По трънливия път на македонското освободително дело"За немањето никаква стратегија кон македонското прашање и за променливата политика на Бугарија пишува и Петър Тодоров („Погромите на България“, 1930г.)

"През 1892 г. се говореше за целокупна, неразделна българска Македония; през 1898 г. се заведоха формални устни преговори за сфери на влияние; през 1899 г. новото правителство отхвърли тези сфери; през 1902 г. с ръкополагането на Фирмилиян, станало със съгласието на правителството, официално се признаха тези сфери; през 1904 г. се сключи един договор на началото на неделима Македония; в 1912 г. се спомена за последен път думата автономия. Пристъпи се към разпокъсването, като се пропусна особеното, крайно деликатно международно положение на България; забрави се, че ние можем да станем много лесно обект на общо разграбване.

Автономията на Македония никога не е лежала в основата на официалната българска политика. Разработваше се отдавна самият план за дележа"

Тодоров П. ("Погромите на България", ч.1, с. 73 и 58)
Михайлов И. "По трънливия път на македонското освободително дело", с. 47Треба ли да ја цитираме целата книга, г-н Хунза?!
Денешната ситуација на политиката на Бугарија во ништо не се разликува од таа во минатото.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Илинден,

Грешките на БГ по отношение на Македония са ясни, но днешната политика все пак си е взела някаква поука и не е същата, както казваш !

Божията заповед гласи "Не си създавайте кумири!" Като паднаха едни кумири, появиха се други ! Това, че Михайлов е казал нещо, не значи че е 100 % истина от всяка гледна точка ! Не може Михайлов да играе ролята на местен феодал, да не кажа цар, а БГ държава да го улеснява в това и да го приема за единствен говорител на Македония ! Много естествено, "Стара България" е имала и има свои собствени интереси ...

А по цял свят (и особено на Балканите) много политици си гледат личния интерес, после националния и после всякакъв друг - това са нормални неща и няма нищо за чудене !  ::)
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Апостол

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 509
  • Погледај го Профилот

Македониа  треба  да се  организира како  унија  на рамноправни  народи-Албанци,Бугари,Власи,Турци, Бошнаци,Гупци,Срби  и  слични  а  ако  тоа   го сакаат   комунистите  и  тие  да  имаат  право  да  се  евидентираат   како  засебен  народ. Во  спротивно   времето  само по  себе   ке  доведе  до  сигурен  распад  и  поделба  на  ФИРОМ.Во  сегашната   конституција  сите   македонски  народи  се  поименично  наброени  освен   автохтониот  Бугарски  народ  во Македонија,кој  сеуште   од  управувачките   УДБАШКИ  инсталации  и  структури  е  изложен  на  тиха  но невидена  и  сурова  асимилација.
Сочувана