Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!  (Прочитано 208672 пати)

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Малце рекапитулација
« Одговори #30 на: Април 26, 2009, 10:04:57 »

Започнавме овоj разговор со апелот на Трохаров да се разбудиме, со „Бугарската политика спрема ...” и со конкретниот предлог за Бугариjа да бара Бугарите да не бидат дискримирани во споредба со други етнички заедници а да бидат вклучени во Преамбулот на Уставот на Република Макединиjа.  Тоа би бил остварлив политички чекор коj е реален и за коj Бугариjа има легитимни права бидеjќи се работи за дискриминациjа вклучително на македонски Бугари кои се исто така и бугарски државjани.

Би било политическа грешка, ако БГ се хване на такава националистическа въдица за разделяне на "етническите македонци" от "македонските българи" ! БГ би трябвало да е загрижена за правата на българите в РМ, които са функция на общото състояние на човешките права ... Бих се учудил ако ЕС приеме държава с такъв расистки Устав ...  ???

По-добре да се настоява за премахване на списъка с националности, отколкото да се включват българите като един от етническите компоненти ... Това би се изтъквало като "доказателство" за различие между българи и македонци !  >:(
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот


Хунза,

на тебе не ти е арно бе човек! Сега ми го глумиш и Кенеди, а?
"Што ние правиме за Бугария?"????? Тоа што НИЕ го правиме ТИ никогаш нити си го правел, нити ке имаш шанса да го правиш!  Еднаш ти поткажав, сега ке ти потенцирам : ТИ имаш искривена перцепция за Македония! Лесно ти е тебе од София да ги коментираш македонските работи, да те видам тука што юнак би бил?! Земаш дебела државна плата или пензия, главата ти е застрахована, а за сметка на тоа, нашите глави секойдневно се "во торба", едвай сврзуваме край со край, бележани како овци, за БУГАРИЯ, разбира се, и пак "што ние правиме за Бугария?", а ?
Нас се уште не прислушкуваат, ни ги рушат паметниците во сопствените дворови, не прогонуваат како кучиня, не затвараат за глупости а ти ми го парафразираш Кенеди ?!
Ми делиш памет како да сме недоносени, не сметаш за овци па сакаш да не тераш во трло, демек ти си овчарот?! Тогаш што е Компетент, кой секогаш се явува после тебе, белки неговата улога не е да биде куче што ке не држи во група ?!
Многу прашаня на кои секогаш се избегнува да се одговори, затоа не прашувай "што ние правиме за Бугария?", ами запитай се ШТО ТИ ПРАВИШ (РЕАЛНО) ПРАВИШ ЗА МАКЕДОНИА !!!
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Ми делиш памет како да сме недоносени, не сметаш за овци па сакаш да не тераш во трло, демек ти си овчарот?! Тогаш што е Компетент, кой секогаш се явува после тебе, белки неговата улога не е да биде куче што ке не држи во група ?!

Ех, имаме си вече и овчар, че и овчарско куче !  ;D

Всеки прави за БГ и РМ толкова, колкото може и колкото му позволяват силите и обстоятелствата ...  Вероятно е недостатъчно, но защо се ядете за това ?  ???
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Учесници во форумот не коментирам, коментариве ad hominem ги пропуштам.

За размислување, еве еден пример како поаѓаат кон промена на Уставот Албанците, кои од 1991 година наваму многупати показале што се реални и добро знаат што сакаат, кога и како да го добиjат. 

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=107729 (Османи: Нов договор меѓу Македонците и Албанците)

А еве и некоjа добра анализа од еден македонски Бугарин:

http://www.globusmagazin.com.mk/default.asp?ItemID=A3812E109438644FA62D28E84D386656 (Груевски jа води Македониjа во ќорсокак)


« Последно менување: Април 27, 2009, 10:34:46 Hunza »
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот


   ХУНЗА,
 1. Кога американците во 2001 година предложуваа граждански модел за Македония, Киро Глигоров, Любчо Георгиевски и Бранко Цървенковски беа против предлогот и останаа цвърсто на бараньето "македонскиот народ" да фигурира во Уставот. Интересно, но албанците беа за граждански модел
 2. Во ситуация кога Албания како държава не поставува услови кон Македония, смешно е некои бугарски интелектуалци от Бугария да се затскриваат зад тезите на некои македонски албанци и нивните тези да ги употребуваат како оправдуванье за своите слабости.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Дека на секоj чекор стратегиjата на етничките Македонци спрема македонските Албанци е губитничка е точно, и тоа така ќе продолжи се додека Албанците имаат фаjда од заедничкава држава.

Кога Бугарите во Република Македониjа би имале политичката моќ што сега jа имаат македонските Албанци, тогаш ќе немаше потреба за Бугариjа како държава да поставува услови кон Република Македониjа (како што нема потреба Албаниjа); едноставно Албанците не се оправдување (освен за некои владеачки гарнитури во Скопjе) туку се добар пример како се бараат и како се добиваат права ... па и доволно паметни едно да бараат во 2001, друго во 2009.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот


   ХУНЗА,
 1. Кога американците во 2001 година предложуваа граждански модел за Македония, Киро Глигоров, Любчо Георгиевски и Бранко Цървенковски беа против предлогот и останаа цвърсто на бараньето "македонскиот народ" да фигурира во Уставот. Интересно, но албанците беа за граждански модел
 2. Во ситуация кога Албания како държава не поставува услови кон Македония, смешно е некои бугарски интелектуалци от Бугария да се затскриваат зад тезите на некои македонски албанци и нивните тези да ги употребуваат како оправдуванье за своите слабости.

Щом имате албанци - граждани на държавата, значи имате равни права с тях и това е ... Харасва, не харесва - това е положението ...
 
А тези етнически текстове в Устава са хитрувания на дребно - хем всички са равни, хем някои са по-равни от другите ...
Какво му е чудното на "гражданския модел" ? Та нима може да има друг съвременен модел за конституция ?
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Вистински рамни права (освен на книга) ќе имаше кога ќе се вратеа дома протераните етнички Македонци од селата Арачиново, Добреше, Теарце, Непроштено и слично, и кога учениците во Струга и Куманово одново ќе учеа во заеднички (наместо етнички чисти) смени и училишта.  Изгледа дека тоа рамноправие било пропуштено во минатото.
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот


  Хунза, 

За ова посладното од тебе, обрати се кон твоите "етнички Македонци", а не кон бугарите од Македония.
И кога веке не навлекуваш на албанците, што мислиш кои би биле РЕАЛНИТЕ чекори на албанците кога дури и би влегле во преамбулата како малцинство !?
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Албанците нема што да влегнуваат во Уставот бидеjќи се веќе таму; се работи во Уставот да бидат нарамно со етничките Македонци, а не со Турци, Власи и т.н. како што е сега.  Кои би биле нивните реални чекори понатаму е голема тема, коя мислам заслужува да биде разгледана посебно и пошироко, поаѓаjки не од Трохаров и Иванов туку од Арбен Џафери, Лjубчо Георгиевски и т.н.

„... обрати се кон твоите "етнички Македонци", а не кон бугарите од Македония.”  Вчудовидувачка пожелба, те молам определи се накраj дали според тебе се тие едно те исто како пишуваш еднаш (и тогаш оваа желба е нонсенс) или се тие посебни како што сега потенцирааш (и тогаш немоj да велиш дека некоj ги терал македонските Бугари во „стадо”).  Не оди и вака и така и онака, мора да се избере еден став.
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот


  Hunza,

ти си той што прави разлика мегю бугари од Македония и "етнички Македонци", па дури како различни сакаш да ги ставиш во уставот на Р.М. Яс таа категория я ставам во знак наводници и со тоа и го давам вистинското значенье. Немой да ги извртуваш работите. Яс имам став и той е кристално ясен. Ти си той што ги шараш работите .Кога не ти одговара или не одговараш или "учесници фо форумот не коментираш" !?                                                                                             
 
 "Кога Бугарите во Република Македониjа би имале политичката моќ што сега jа имаат македонските Албанци,"    Ова е многу убаво кажано од тебе , КОГА...тогаш кога ти и таквите како тебе би го правеле, барем малку, тоа што со децении наназад го правеа албанските интелектуалци надвор од Р. Македония за албанците во Р.М. Ова со албанците не е од вчера. Тие си имат стратегия и си ги терат работите по неа, а твоята цел е да не напикаш во уставот како МАЛЦИНСТВО и со тоа како Пилат да си ги измиеш рацете, па да кажеш еве работата ви е завршена.
Што мислиш ти, албанците не знаат кои сме ние? Знаат, и те како знаат ама им одговара оваа ситуация. На почетокот од плурализмот тие беа спремни на сосема други решения, но со времето, кога видоа со кого имат работа, ги зголемия апетитите. Тоа се вика стратегия! За голема жал истата од бугарска страна я нема. Оставени на цедило,  бугарите од Р.М. добиват само глупи прашаня "што тие направиле за Бугария?"

Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Добро, разбирам; твоjот став е дека македонските Бугари се едно те исто со оние кои не се Бугари и не сакаат да сe Бугари, и не сакаат нивните претци да се биле Бугари (бидеjќи знаат дека биле, а некои веќе не се ни свесни за тоа).

Ако е ова така тогаш, прво, тоа потенцира претензиjата да се наметне бугарски идентитет на луѓе кои не го прифаќаат, непризнаваjќи го нивното право на самоидентификациjа (што би било недемократско ако беше сериозно); второ, ако овие два идентитета се исти, тогаш ќе преобладува ставот на оние кои се помногуброjни, кои очигледно се македонистите анти-Бугари.

Кажано со поинакви зборови, тогаш да се биде македонски Бугарин би било не етничка туку политичка определба не неголем брой етнички Македонци кои не се етнички Бугари.

Ако Бугарите од Република Македониjа сакаат да не се одвоени од етничките Македонци тие едноставно ќе бидат одвоени од етничките Бугари од Пиринска Македониjа и од другите делови на Бугариjа. 

Трето нема.

За Албанците е точно што имале и имаат стратегиjа и лидери.

Минатото е какво такво, а стратегиjа е потребна за иднината.

Предлози и идеи верувам се добродоjдени, било од македонски Бугари било од луѓе однадвор.

Моjто мисленjе е дека предлозите од

http://mk.wikisource.org/wiki/Бугарската_политика_спрема_Република_Македониjа

и

http://www.makedonskatribuna.com/Vardar-Bulgarians.pdf

се добра основа на една таква стратегиjа; се разбира, сум готов да дискутирам поинакви мислења, идеи и предлози.
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот


   Hunza,

1991 г. на пописот во Босна и Херцеговина имаше запишано еден МАРСИЯНЕЦ и еден ЕСКИМ ! Ова е податок од дневните весници и нема зошто да не им веруваме дека така се попишале. Има ли потреба да дискутираме за тоа дали во иднина ке има марсиянски етнос во Босна ?! Се надевам, не !

Во той контекст и "етничките Македонци", може и да не прифатат, ама тоа не значи оти не се БУГАРИ по произход ! Ако "етничките Австийци" знаат оти се германци, така и "етничките Македонци" треба да се научат оти се бугари, па макар тоа им го каже и официялна Европа !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

александър

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 214
  • Погледај го Профилот

Добро, разбирам; твоjот став е дека македонските Бугари се едно те исто со оние кои не се Бугари и не сакаат да сe Бугари, и не сакаат нивните претци да се биле Бугари (бидеjќи знаат дека биле, а некои веќе не се ни свесни за тоа).

Ако е ова така тогаш, прво, тоа потенцира претензиjата да се наметне бугарски идентитет на луѓе кои не го прифаќаат, непризнаваjќи го нивното право на самоидентификациjа (што би било недемократско ако беше сериозно); второ, ако овие два идентитета се исти, тогаш ќе преобладува ставот на оние кои се помногуброjни, кои очигледно се македонистите анти-Бугари.

Кажано со поинакви зборови, тогаш да се биде македонски Бугарин би било не етничка туку политичка определба не неголем брой етнички Македонци кои не се етнички Бугари.

Ако Бугарите од Република Македониjа сакаат да не се одвоени од етничките Македонци тие едноставно ќе бидат одвоени од етничките Бугари од Пиринска Македониjа и од другите делови на Бугариjа. 

Трето нема.

За Албанците е точно што имале и имаат стратегиjа и лидери.

Минатото е какво такво, а стратегиjа е потребна за иднината.

Предлози и идеи верувам се добродоjдени, било од македонски Бугари било од луѓе однадвор.

Моjто мисленjе е дека предлозите од

http://mk.wikisource.org/wiki/Бугарската_политика_спрема_Република_Македониjа

и

http://www.makedonskatribuna.com/Vardar-Bulgarians.pdf

се добра основа на една таква стратегиjа; се разбира, сум готов да дискутирам поинакви мислења, идеи и предлози.

Абе хунза ,що не коментираш е те тая тема бе юнак ниеден.

http://bkks.org/forum/index.php/topic,264.0.html
Сочувана

александър

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 214
  • Погледај го Профилот

 

Абе нунза ,сигорно и тези загинали български войници не са искали да бъдат българи ,а всъщност са искали да са сърби със сръбски фамилии ,но приживе не са можели да го кажат ,но виждаш ли просръбските еничари са се сетили ,че те са се мислили за сърби или за македонисти или за незнам си какво и са им дописали ич   . И кой и с какво се опитваш да обедиш със измислените ти манушки теории.И какво се опитваш да внушиш със ника си ХУНЗА,че нещо не се сещам.Ако си търсач на силни усещания можеш да ми пишеш на скайпа .fire_a1
« Последно менување: Април 27, 2009, 10:32:44 александър »
Сочувана