Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Българите в Македония могат да организират неделни училища за обучение на децата  (Прочитано 1981 пати)

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени

Българите в Македония могат да организират неделни училища за обучение на децата, каза Божидар Димитров

Цитат
Българите в Македония могат да организират неделни училища за обучение на децата на български език – това каза пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, министър без портфейл, който отговаря за българите зад граница.
„Увеличаващият се брой на българските граждани, живеещи в Македония, поставя и въпроса – за обучението на децата на тези български граждани на български език. Може би, както в Западна Европа, Съединените щати, Украйна и Молдова, вече трябва да се мисли за откриване на български училища. Такива имаме по света вече 135, и един университет в Тараклия, Молдова. При такова огромно българско малцинство в Македония, може би, на първо място трябва да се открият неделни училища, за да могат българчетата там да изучават литературен български език, който ще им помогне при кандидатстване във висши учебни заведения в България. В момента всяка година между 200 и 300 млади българи от Македония учат в български висши учебни заведения, по силата на две постановления на Министерски съвет – 103 и 228”, каза Божидар Димитров.
Инициативата за неделни училища винаги досега е идвала от местните общности. „Всички 135 български неделни училища са формирани от местните български общности, които се събират, решават да открият неделно училище. България подпомага този процес чрез т.нар. програма „Роден език”, по която за миналата година бяха отпуснати 3,6 милиона лева. По силата на тази програма всички 53 кандидатствали училища получиха между 30 000 и 100 000 лева в евро, за да могат да си купят учебни пособия, учебници, да платят наеми, заплати на учители и т.н. През тази година програмата също действа и въпреки кризата, са предвидени около 3 милиона лева. Общностите ни по света, а вече и в Македония, могат да се възползват по нея, за целта трябва да формират училищни настоятелства, да намерят стаи, където децата да учат”, каза Божидар Димитров.
По думите му - засега подобни училища има в Сърбия, в Бяло блато, в българските села, а в Босилеград и Цариброд в държавните сръбски училища, има паралелки с изучаване на български език. „А в Сърбия само 3000 българи имат българско гражданство, докато в Македония – над 50 000. Време е българската общност по места да се раздвижи, да прояви активност и да създаде на първо време неделни училища. Следейки протоколите, по които даваме българско гражданство, виждаме, че преобладаващия брой желаещи са от източномакедонските общини – Струмица, Щип, Радовиш, Куманово. За някои градове като Струмица се съмнявам да е останал човек без българско гражданство, тъй като преобладаващите молби са от Източна Македония, Струмица и Струмишко. Местните българи биха могли да се организират и да създадат неделни училища, макар че в Източна Македония диалектът е много слаб и се говори почти български език”, каза Божидар Димитров.

http://www.focus-news.net/?id=n1384705


Пълното интервю  http://www.focus-news.net/?id=f14673
« Последно менување: Април 23, 2010, 12:41:33 Подкрепа »
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени

Конференция за българските училища в чужбина

На 29 юли 2010 г. (четвъртък) от 10:00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” (бул. „Руски”, №15) ще се проведе конференция на тема: „Българските училища в чужбина. Специфика, проблеми, перспективи”.

http://podkrepa.net/novini/185-konferencia-uchilishta
Сочувана