Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Българите в Украйна  (Прочитано 7976 пати)

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Българите в Украйна
« на: Март 14, 2010, 08:05:39 »

На 28 февруари Измаилски културно-просветителен център “Аз Буки Веди” към Всеукраинската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна” в тържествена обстановка посрещна гости в общообразователно училище №16 на гр. Измаил. Праздникът бе посветен на 3 март – Освобождението на България от турското робство, както и на 1 март – посрещане на пролетта. Развълнувани и въодушевени, децата разказаха на гостите си: завеждаща отдела на културата към Измаилския изпълнителен комитет Репкина Т.С., директора на общообразователно училище № 16 Головльов Ю.А., родители, приятели, за най-важната според всички българи по света историческа дата – 3 март – Денят на Освобождението на България от турско робство.
На 3 март 1878 года се подписва Санстефанския мирен договор. Според него Румъния, Сърбия и Черна гора получават пълна независимост от Османската империя и се дава автономия на България. До този ден се стига след войната между Русия и Турция от 1877-1878 година, довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско иго и до възстановяването на българската държава.

Момчетата и момичетата с гордост разказаха също и за своите бесарабски предци: за Данаил Николаев и Георги Тодоров – български офицери, генерали от пехотата; за Олимпий Панов, Александър Каназирски и много други. Литературно-музикалната композиция, представена от децата и допълнена с исторически слайдове, напомни на всички присъстващи за трагическото минало на нашите предци, за триумфалното единение на руския и българския народи през годините на националноосвободителните борби.

В навечерието на празника децата със своите преподаватели се запознаха с народните традиции и се подготовиха за посрещането на пролетта. В училището бе организирана «работилницата на Баба Марта», и момичетата, и момчетата сами бяха направили за своите гости мартенички. Според стария български обичай на първи март ние символически посрещаме пролетта и Баба Марта. Белият конец на мартеницата символизира дълъг живот, а червеният конец – здраве и сила. С пожелания за дълголетие, здраве и сила децата подариха на своите близки и гости направените за тях мартенички.

На 1 март група ученици от училището “Аз Буки Веди” поздравиха и.д. на кмета на град Измаил Рудниченко И.Ф., завеждаща на отдела на образованието към Измаилския изпълнителен комитет Мурашова Е.А. Пожеланията за здраве, любов, доброта, мир, успехи и късмет, които звучат през първия ден на пролетта са много символични за всички нас, особено за подрастващото поколение, което трябва да се възпитава за бъдещето без да се забравя миналото.

След приключването на празника, родители на повече от 60 деца от града изказаха топли думи на благодарност на президента на Всеукраинската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна” Граматик Юрий Иванович, на и.д. кмет на град Измаил г-жа Рудниченко И.Ф., завеждащата отдела на културата към Измаилския изпълнителен комитет г-жа Репкина Т.С., директора на ОУ № 16 в гр. Измаил г-н Головльов Ю.А., които са оказали подкрепа при реализирането на проекта, а също и на преподавателите от центъра “Аз Буки Веди”. За 1 март учениците получиха великолепен подарък от Конгреса на българите в Украйна, който, благодарение на участието си в програмата на Министерството на образованието и науката на Република България «Български език и култура зад граници», успя да дари децата с ярки национални костюми.
Учениците изучават родния си език, историята на своята прародина България, учат български народни танци, пеят български песни, запознават се с народните традиции, участват в международни конкурси, посетиха България с цел изучаване на родния език. През тази година възпитаниците на Центъра взеха участие в олимпиадата по български език, бяха поканени в Одеската държавна телевизия, за да разкажат за себе си в предаването “Роден край”. Развитие на творчески способности у децата, на умението да представят себе си, запознаване с корените си, възраждане на народните традиции – това са основните цели на културно-просветителния център “Аз Буки Веди”. http://www.bg-ua.org
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #1 на: Март 14, 2010, 08:06:17 »

Будителят на българите в Украйна – вестник `Роден Край` е на 20 години. За «възраждане на българското движение» в Украйна започва да се говори „на глас” след 1989 година. Този период се асоциира със създаването на български културни и просветни организации, въвеждане на български език в училищата. Което означава, че „Българите в Украйна се събуждат”.

Резултатите от тази пробуда са налице днес. Не може да се каже, че българите са дискриминирани като нация, като народ в пределите на съвременна Украйна. Видни личности са заели и продължават да заемат достойни места в обществено-политическия, културно-просветния, образователен и духовен живот. Колкото и да се оплюва съветския режим относно политиката им към българите, не може да се отрече и факта, че благодарение на невъзможността да се пътува и мигрира без специални разрешения, българските поселения успяват да се запазят. Няма силна асимилация с другите националности, което автоматично запазва идентичността на българите, без да има държавна политика в тази насока.

Първите дружества и организации днес честват годишнини и юбилеи. И го правят с гордост и право, защото те са дали начало на едно ново начало. Вече цели 20 години навършва тази година вестник „Роден край”. Започнал да излиза като страничка и приложение и достигнал днес до статут на държавен и национален вестник на българите в Украйна, той, за да не бъде назад от съвременните технологии, вече няколко години вестника излиза и в Интернет.

Какво се крие зад 20-годишната дейност на една институция – „Вестник „Роден край””? Именно институция, защото, ако се проследи дейността на вестника, то ще е трудно да се отговори на въпроса, дали някъде още има вестник, който да обхваща толкова широк спектър на дейности, освен, разбира се, основната – издаване на вестника. За много българи през първите години на независимостта на Украйна вестникът е единствен източник на информация, свързана с живота на българите - както в родината, така и прародината България. Голяма помощ вестникът оказва като допълнително помагало за училищата, където се въвежда изучаване на български език. Относно пълната дейност на вестника е издадена книга, но бих искал да обърна внимание на дейността му спрямо учениците и младежта.

За много ученици вестникът е трибуна за извява, чрез различни конкурси и специални рубрики. Един успешен проект, който стартира с подкрепата на вестник „Роден край” е междунационалния лагер „Истоки толерантности”. Българската група не само участва от първата година на съществуването на лагера, но винаги се представя в различните конкурси и мероприятия. Като участник на този проект бих казал, че една почивка в лагера, освен пълноценен отдих от селската работа и ежедневие, е начин да покажеш лицето на българите пред другите националности в Украйна. Това е възможност да осъзнаеш, колко е важно да знаеш, кой си ти и кои са твоите корени.

Друг проект, на който „Роден край” бе съорганизатор и основен координатор в Украйна, това са конкурсите от ДАБЧ (Държавната агенция за българите в чужбина) „Стефан Гечев” и „България в моите мечти”. Десетки българчета от Бесарабия са сбъднали мечтата си да посетят България, участвайки в конкурса.

Днес тези проекти се реализират под егидата на други български организации. Обаче, макар че много идеи „преминават” към други „съорганизатори и координатори”, основната дейност на вестника продължава, разкривайки нови възможности за реализация и проява на българите.

Навършват 20 години на нашия вестник. Това са 20 години труд, 20 години история, 20 години нови идеи и проекти, 20 години успешна реализация и подкрепа, които не дават право на вестника да спира дотук, а с гордо вдигната глава да продължава напред, да бие камбаната на българското възраждане в Украйна. Пожелавам на целия екип успех и плодотворна работа, нека плодовете на вашата дейност бъдат онази движеща сила, която води към светли и велики дела на нивата на новото българско възраждане в Украйна.

Максим ДИМИТРОВ http://www.media-bg.net
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #2 на: Април 07, 2010, 09:48:33 »

Дамм... там като че най-малко проблеми имат. Уважават го хората, не ги притесняват.
Имат си свободно общности, училища, вестници, празници, университет... всичко е наред. Съответно и българската държава ги подпомага с помощи, учебници, екскурзии, стипендии, работа и разни облекчения. Няма сериозни проблеми. Не като диваците в... Западните Балкани

За това и България е един от добрите приятели на Украйна.  :)« Последно менување: Април 08, 2010, 12:47:41 ohrid1941 »
Сочувана

Urban

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 197
  • Погледај го Профилот
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #3 на: Април 11, 2010, 01:54:48 »

Деца от руския град Болгар ще участват във фестивала „Родолюбие” в Панагюрище
11 април 2010 / 12:23 | Общество | радио "Фокус" - Пазарджик


Пазарджик.Българчета от чужбина ще гостуват по традиция на тазгодишното издание Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие”, който ще се проведе в Панагюрище на 17 и 18 април 2010 г., съобщи за радио „Фокус” Пазарджик Невяна Кацарева от общинската администрация. Досега в Панагюрище са гостували групи от Банат, Сърбия, Украйна и Молдова. Голямата награда на Фестивала – статуетката “Живият пламък”, бе присъдена за пръв път миналата година на гости от чужбина - децата от формация “Родолюбец” – с. Валя-Пержей, уточни Кацарева. За тазгодишното 6-то издание община Панагюрище и Организационният комитет са отправили покана към Детска школа по изкуствата в гр. Болгар, Татарстан, Русия. Групата ще бъде водена от кмета на град Болгар. Градът е известен като столица на някогашна Волжка България и до днес в него се съхраняват древни български обичаи и традиции.
Теодора ДИМИТРОВА
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #4 на: Април 18, 2010, 07:35:56 »

Става дума за Волжския Болгар - старата столица на Волжска България, не бесарабския Болград;)

http://www.aba.government.bg/news.php?newsid=4367 

(много, много, много ме радва новината впрочем! НАЙ-НАКРАЯ се престрашиха!)
« Последно менување: Април 18, 2010, 07:41:48 Подкрепа »
Сочувана

Urban

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 197
  • Погледај го Профилот
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #5 на: Април 18, 2010, 09:44:08 »

Подкрепа знам, че е волжски ама не видях тема за тях и затова ги пуснах в Украйна.
Сочувана

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #6 на: Мај 04, 2010, 11:29:53 »

Бесарабски българи: хроника на ХХ век

Български младежки клуб «Актив» Ви кани на откритието на изложбата на стари снимки «Бесарабски българи: хроника на ХХ век», което ще се състои на 21 април в 16:00 в Литературния музей (Одеса, ул. Ланжероновска, 2)

Изложбата отворена до 28 април
Използвани са само оригинални снимки от архивите на българските семейства, живеещи в Болградски, Тарутински, Арцизски, Саратски и Измаилски райони на Одеска област. Информационният портал «Българите в Украйна» www.bg-ua.org
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

Urban

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 197
  • Погледај го Профилот
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #7 на: Јуни 22, 2010, 11:13:49 »

БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПРЕДОСТАВИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПОМОЩ С ОБРАЗОВАТЕЛНА ЦЕЛ НА БОЛГРАДСКАТА ГИМНАЗИЯ „Г. С. РАКОВСКИ”
7 юни 2010 г.

Министерството на образованието, младежта и науката поема разходите за предоставяне на училищен автобус, оборудване за мултимедиен център и компютърен кабинет, народни музикални инструменти и народни костюми на обща стойност 201 604,20 лв., на гимназия „Г. С. Раковски” – Болград, Одеска област, Украйна.

Българското правителство оказва безвъзмездна помощ с образователна цел на Болградската гимназия по повод 150-ата й годишнина, която бе отбелязана през 2008 г.

Предаването на дарението беше предвидено да се осъществи в София за сметка на получателя. Финансови затруднения от страна на Болградската гимназия спънаха предоставянето на безвъзмездната помощ. Затова Министерството на образованието, младежта и науката предложи на правителството да поеме всички разходи по транспорта и митническите формалности, необходими за изпълнение на процедурата.

Болградската гимназия е първото българско средно училище, изградено с труда и средствата на нашите сънародници в Бесарабия. По волята на учредителите преподаването на учебните дисциплини се е извършвало на български език, което е подчинено на голямата идея на епохата – съхраняване на българското самосъзнание и подпомагане национално-освободителното движение. Гимназията има изключителен принос в развитието на просветителското дело на поробените българските земи и чрез разностранната си дейност задава модела на възрожденската ни образованост.

Днес там се обучават 350 ученици от 1 до 11 клас, като всички те задължително изучават български език.

Отчитайки значението и ролята на Болградската гимназия за последователната и целенасочена политика за съхраняване на българския език и националната идентичност на общността ни в Украйна, българската държава безвъзмездно оказва подкрепата си.

Предаването на автобуса и необходимите помагала за осъществяване на образователния процес ще се осъществи в Болград.

http://www.minedu.government.bg/news-home/2009/10-06-07_bolgrad.html
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #8 на: Јуни 22, 2010, 05:28:45 »

Те и някакви бусове им бяха дали миналата година. Дано са се сетили и пари за гориво да дадат.

Айде за началоо на учебната година - още.  :)

Да вземат да се сетят и за Лицея в Молдова, че там с още по-бедни милите
http://www.youtube.com/watch?v=uX51ZPKQx7Y&playnext_from=TL&videos=o1bzLNzCH14
« Последно менување: Јуни 22, 2010, 05:32:05 Подкрепа »
Сочувана

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #9 на: Септември 15, 2010, 08:47:12 »

Паметник – копие на мемориала Шипка, ще бъде построен в Болград по инициатива на Асоциацията на българите в Украйна. Проектът ще бъде финансиран от българските депутати. Това стана ясно на среща на председателя на парламента Цецка Цачева с шефа на асоциацията Антон Кисе. Цачева и водената от нея делегация пристигнаха вчера в Одеса, където е най-голямата българска общност.
Паметникът, който е копие на мемориала на връх Шипка, ще бъде издигнат в чест на загиналите бесарабски българи по време на Руско-турската освободителна война. Според данните близо 1000 бесарабски българи са се включили в опълчението, но са установени имената на едва 210 от тях. „Паметникът ще е висок около 11 метра и с диаметър 30 метра и ще се издига в централната градска градина на Болград”, разясни Кисе. Проектът е на стойност 100 хил евро, като до момента са събрани около 27 хил. евро. Идеята е паметникът да бъде официално открит за честванията на 3 март 2012. http://www.plovdivmedia.com/30659.html
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #10 на: Септември 16, 2010, 07:55:25 »

Е... трябваше да е нещо по-оригинално де...


Иначе много хубаво :) В Молдова имат нещо подобно, но прилича на обелиск по-скоро. Много го почитат - като завършват училище или като се женят, ходят там все едно е църква.

Накоро вдигнаха и паметник (бюст) на Ботев там :) http://podkrepa.net/novini/160-ukraina-botev
Сочувана

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #11 на: Декември 09, 2010, 07:57:04 »

Всеки народ има нужда от свои национални празници, които да го обединяват и крепят. Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ценностна система. Този празник бележи началото си от 1922 г., когато Стоян Омарчевски, тогавашен министър на народното просвещение, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на народните будители. С Окръжно № 17743 от 28 юли 1922 година 1 ноември, Денят на Св. Иван Рилски (стар стил), е обявен за общонационален празник и неучебен ден. Преди 84 години Народното събрание приема закон, съгласно който: "Първи ноември да се празнува като всенароден празник на заслужилите българи ….. Да стане един постоянен национален празник в памет на всички труженици за българското национално и просветно културно възмогване и преуспяване …".
 На 1 ноември България чества Деня на народните будители. Той се отбелязва за първи път в Пловдив през 1909 г. На 13 декември 1922 година ХІХ Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. Предложението за промяната е направено от Правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. За ден на народните будители се приема 1 ноември - денят на светеца Иван Рилски. Свети Иван Рилски е почитан като покровител на българския народ. Цел на честването на 1 ноември - Денят на народните будители, е да се прослави делото на Св. Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на героите от Българското Възраждане - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на светия Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.
В такъв момент интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици ,читалища и училища на тяхно име.
Във всички региони на България и в българските селища в Украйна днес се организират мероприятия по случай празника. Почитат народните будители в чужбина, там където има българи. Това означава, че има доста последователи на народните будители, които подкрепят и развиват българското. Историята показва, че имало време, когато празника е бил забранен по политически причини. Дано не дадем възможност той да бъде изместен и забравен от западния празник Хелоуин. Произходът му не е български, но в последните години датата 1 ноември е очаквана с нетърпение от децата и представителите на по-младото поколение.
 
Нека будителят да живее във всеки от нас, нека ни буди не само веднъж годишно. Нека всеки ден „будителят” бие камбана, насочвайки нашите пътища към светли дела, добрини и развитие. Нека никой от нашето общество да не остане заспал, омаян и задрямал.
Честит празник!
 
ИНФОРМПОРТАЛ "БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА" - ОДЕСА www.bg-ua.org
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Българите в Украйна
« Одговори #12 на: Декември 14, 2010, 11:03:49 »

Запорожие. В рамките на честването на 1000 брой на Всеукраинския държавен български в. "Роден край", в навечерието отбелязването 1330-годишнина от основаването на Аспарухова България и 1310-годишнина от смъртта на Хан Аспарух, в гр. Запорожие на мястото на неговото погребение, беше установена мемориална плоча на основателя на Аспарухова България — Хан Аспарух. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от в. "Роден край".
Мемориалната плоча е резултат активните родолюбиви действия на инициативната група в състав: поръчител на проекта — главният редактор на Всеукраинския държавен български вестник "Роден край" Дора Костова (Одеса); изпълнител на проекта — председателят на организацията “Движение за историческа справедливост на българите” Иван Ангелов (Запорожие); меценат на проекта — президентът на Обществената Палата в гр. Одеса Виталий Алайбов (Одеса).
Българите от цяла Украйна (Одеса, Днепропетровск, Запорожие, Киев, Николаев, Мелитопол, Крим и др.), гости от България и Молдова се събраха в Запорожие, където беше установена мемориална плоча на Хан Аспарух на мястото на неговото погребение — гр. Запорожие (с. Вознесеновка), Украйна. В мероприятието участваха Запорожките градски власти в лицето на Станислав Ламарчук и Виктор Хотский, от гр. Варна пристигна главният секретарят на Асоциацията на българите по света Максим Страхилов, българските национално-културни дружества от гр. Запорожие.
Паметната мемориална плоча е изработена от украинския скулптор Алексей Башкатов. Мемориалната плоча е установена на градския площад на Профсъюзите. Организационният комитет се ангажира този площад да се преименува с името на Хан Аспарух. В същото време да се постави и достоен паметник на Хан Аспарух. Тримата организатори вече обявиха за събиране на средства за паметника на Хан Аспарух.
За голямо съжаление нямаше представители нито от Генералното Консулство на Р България в гр. Одеса, нито от Посолството на Р България в Украйна, макар че покани им бяха пратени и бяха канени директно.
Преди 8 години (2002 г.) инициативна група българи бяха поставили в гр. Запорожие паметник на Хан Аспарух. Обаче друга група българи, според амбиции, сутринта на следващия ден го свалиха.
На 12 декември, в този зимен ден в Запорожие отново и за дълго възкръсна Хан Аспарух, велик български деятел, който е олицетворение на силата и духа могъщи да създадат и запазят държава, чието име днес с гордост се разнася по цял свят. http://www.focus-news.net/?id=n1471059
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg