Реалност или првоаприлски трикови:
Информационна агенция "Фокус", 01.04.2010
Македония: Охрид поиска административно да се управлява и контролира от СофияОхрид. Охрид да се управлява административно и да се контролира от София, след като управата му не среща разбиране от централните македонски власти. Това заяви пред Агенция “Фокус” кметът на града Ацо Петрески.
„След като веднъж поисках помощ от България, когато в резултат на повишаването на нивото на Охридското езеро градът бе заплашен от наводнение, вместо подкрепа и разбиране от правителството в Скопие, аз получих упреци и обвинения. Затова по-добре административно да се управляваме и контролираме от София” – заяви Петрески.
Кметът на Охрид допълни, че не само по време на наводненията в общината преди месец е бил готов да поиска помощ от генерал Бойко Борисов.
„Генерал Борисов показва воля и решителност, които често пъти у нас в Македония липсват”- смята кметът Петрески.
„Само две интервюта пред българските медии бяха достатъчни и македонските медии бяха провокирани да обърнат очи към проблемите и страховете на охридчани. Ако не бях заявил, че след като Скопие не ми помага и не ми обръща внимание, ще очаквам помощ от съседна държава, която знае и цени старините и културното наследство на Охрид, сигурно нямаше да дойдат толкова македонски министри” – заяви Ацо Петрески.
Кметът на Охрид припомни, че ден след публикациите за евентуална помощ от София, в близкия до правителството вестник „Вечер” се появиха осмиващи колажи, разказващи за водопад в края на Охридското езеро, построен със съдействието на София.
„След като толкова ни осмиват и обвиняват, дори когато се грижим за спасението на града, по-добре е административно да минем към София, да си плащаме данъците към София и да има кой да мисли за нас”- завърши кметът на Охрид Ацо Петрески.