Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Бугарски пасоши  (Прочитано 34819 пати)

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #45 на: Август 19, 2010, 12:47:35 »

Европа уплашена од наплив на Македонци со ЕУ пасоши

http://www.spic.com.mk/kat/biznis/evropa-uplasena-od-napliv-na-makedonci-so-eu-pasosi.html
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #46 на: Август 19, 2010, 12:58:13 »

Европа уплашена од наплив на Македонци со ЕУ пасоши

http://www.spic.com.mk/kat/biznis/evropa-uplasena-od-napliv-na-makedonci-so-eu-pasosi.html

Цитат
па, во тој поглед, со оглед на визната либерализација, македонскиот не се разликува многу од бугарскиот пасош
  ;D
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

ppan

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 219
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #47 на: Август 19, 2010, 08:23:57 »

Това е извадка от статията на "Шпиц" за написаното в "Le Figaro":
"...Кога станува, пак, збор за Бугарија, меѓу потенцијалните лица што имаат право да добијат бугарски пасош, се говори за 1,4 милион Македонци, што значи се смета дека сите етнички Македонци во земјава ќе се затрчаат по бугарски пасош, што не е случај во актуелните околности..."
http://www.spic.com.mk/kat/biznis/evropa-uplasena-od-napliv-na-makedonci-so-eu-pasosi.html
Ето извадка от статията на "Le Figaro":
"...À l'instar de la Hongrie, la Bulgarie a facilité les procédures d'acquisition de la nationalité bulgare pour les quelque 2,5 millions de Bulgares de souche vivant à l'étranger. Ils se trouvent éparpillés en Ukraine, en Moldavie, en Albanie, en Grèce mais surtout en Macédoine et en Turquie. Environ 1,4 million de Macédoniens (soit les trois quarts de la population) pourraient bénéficier d'un passeport européen. Au regard de certains historiens, la Macédoine constitue l'une des marches de la nation bulgare. La langue macédonienne ne serait d'ailleurs rien d'autre qu'un dialecte bulgare..."
http://www.lefigaro.fr/international/2010/08/11/01003-20100811ARTFIG00554-de-l-atlantique-au-bosphore-l-union-s-elargit-en-catimini.php
Ето приблизителен превод на френския цитат:
"...Подобно на Унгария, България е облекчила реда за придобиване на българското гражданство за приблизително 2,5 милиона етнически българи живеещи в чужбина. Те са разпръснати в Украйна, Молдова, Албания, Гърция и най-вече в Македония и Турция. Около 1,4 милиона македонци (или три-четвърти от населението) могат да се възползват от европейски паспорт. С оглед на някои историци, Македония е една от стъпките на българската нация. Македонският език също не е нищо друго освен един български диалект..."
Е, господине Владимир Петрески от "Шпиц", май сте обърнали ударението на Вашата статия
"Европа уплашена од наплив на Македонци со ЕУ пасоши"

на 180 градуса от внушенията на французите:
"De l'Atlantique au Bosphore, l'Union s'élargit en catimini"(От Атлантическия океан до Босфора ЕС се разширява скришом)
Пустите му "македонцки, стручни"
журналисти!! ;D ;D ;D
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #48 на: Август 19, 2010, 11:54:33 »

Абсолютно неадекватни хора. Европа много си се радва. Това е политика на ЕС - да се бори с отрцателния демографски прираст чрез внос на работна сила отвън (в нашия случай). По-добре да дойдат като граждани, да живеят и работят нормално, да плащат данъци и т.н., отколкото като гладни емигранти под мостовете, дето смучат социални помощи и крадат. По-добре все пак да са европейци, и христиани отколкото араби, китайци, пакистанци и т.н.
Точно момент да се възползваме и да си приобщим и приберем хората (особено от Бесарабия). А за мащабите на ЕС, 1-2-5 милиона не никакъв проблем.

Жалко за Македония обаче. Тихо и полека (вече не ча тлкова полека всъщност) тия 1.4 милионапо едн или друг начин и причина се преселват в България. За Булгария уж това е добре, но Вардарска Македония остава на шиптърите и сърбоманите (дългосрочно на шиптърите) цялата  :(
Сочувана

deko

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 181
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #49 на: Август 19, 2010, 05:55:15 »

Жалко за Македония обаче. Тихо и полека (вече не ча тлкова полека всъщност) тия 1.4 милионапо едн или друг начин и причина се преселват в България. За Булгария уж това е добре, но Вардарска Македония остава на шиптърите и сърбоманите (дългосрочно на шиптърите) цялата


Не съсвем така за България можеби е добре ако се преселват македонските българи в България, но не е добре за българщината.Каква ще бъде тази Македония без българи, забравихте ли думите на Ванчо Михайлов ,,огън да я гори Македония без българи,,.Проблемот може да се реши и по друг начин всичко зависи от власта от правителството във България.Трябва да се направи национална стратегия национална агенда да се накарат бизнисмените от българия да отварят фирми във Македония да купуват строителства, да вработуват македонски българи, може ли некой да каже кой би напуснал родния край ако там има добра заплата ако економически добро се живее ако има благосъстояние, ако децата не му са гладни ако има пари качествено да се образуват.Найлесно е да се побегне от родние край то го може всеки, но нали за този мала част земя коя се нарича Македония нашите деди и предеди са дали живота, нали всека крачка земя е натопена с много българска кръв зарем нашите деди не са могли да побегнат зарем напразно са дали живота за Македония.Може ли некой да каже колку струва една планина една гора колку струва ,,мечкин камен,, колку струва ,,дойранската епопея,, колку струва една црква стара повече от десет столетия  колку струва климентовата црква колку струва самоиловата крепост има ли такиви пари на този свят с който може да се купи всичко това.Не не така братя българи лесно е да си българин във България но в Македония е горчливо и трудно, всеки ден да си унижаван всеки ден обиждан дискриминиран.И пак ще кажем всичко е в рацете на политиците в София само те можат само те имат достатично сила да я застанат българщинта на здрави и сигорни крака, достатично беше стига от политика на национални предавства, стига вече от завист и омраза едни към други време е да бъдеме едини защото всеки изминал ден значи поражение и унижение на българщината и българския род.
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #50 на: Август 20, 2010, 12:35:53 »

1. как си представяш образованието? В момента това би било просо невъзможно - да се промени образованието в суверенна държава. Не може една държава своеволно да си променя институциите на друга.
За сега може читалища и културни кубове. За за повече трябва да има ясно декларираща се като българи общност като в Бесарабия, Австралия, САЩ, Дубай... тогава вече могат да се създават и финансират училища и университети. Просто трябва да има група хора там ясно да заявят "аз съм българин!", а да може официално правителството да ги подпомага. И то там! Не да стават българи като минат границата (и македонци като я минат в обратна посока, какъвто е масовия случай). Или "мрънмрън, аз съм българин, ама се притеснявам да го заявя", "абе аз имам български паспорт, ама го взех за да пътувам/да работя/да и купя кола/да уча. Аз съм македонец с български паспорт." (т.е. не българин от Македония). Честно казано докато е този режим  в Скопие, това се съмнявам да се реши.
Има ли призната общност (което пак е проблем, защото Скопие държи София с (х)ОМО - ще искат в замяна признаване на 20-ината цигани и власи за "македонско малцинство в България" което просто няма да стане), нещата ще се улеснят. Ето в Бесарабия и много албанчета и украинчета учат в българските училища, защото са по-добри от другите, а и дипломата си  ЕС диплома + по-лесното гражданство, стаж и т.н.

2. За работата е сложен въпроса. Частния бизнес трудно на своя глава ще тръгне да прави фирми там. Проблем 1: Не им харесва говора на омраза, а и отношението на македонистите (като съм казвал, докато си мълчите, а античките хунзи кряскат, средния българин остава с впечатлението че там е пълно с нискокултурни и необразовани лумпени, които ни мразят - защо да намемаш полуграмотен дивак който ни мрази? Че то циганите биха били по-добър избор - неграмотни, крадливи, мързеливи, ама поне що-годе добронамерени). Проблем 2: мита и данъци като не е в еропейския съюз (а и ще бъдат постояно проверявани). Проблем 3: В България мекедонците (т.е. имигриралите) са общо взето ивестни като най-мързеливите работници.

Българското правителство се опитва да сведе активността си в частния сектор до минумум. Политиката е да приватизрат всичко възможно, пък като трябва нещо - конкурентен конкурс за изпълнение на държавна поръчка. Пътища, административни сгради и такива неща. Ама не знам как ще биха обяснили на ЕС (от където обикновено са и парите) защо искат да да направят конкурс за възлагане на поръчка за изграждане на магистрала например... в БЮРМ.

Не знам как стои законово въпроса с медиите там. Възможно ли е българи да купят и управляват примерно телевизии там? (теоретично... повечето големи телевизий в България не сасобсвеност на българи)
Някои от банките в БЮРМ за собственост на български банки. При финансова криза част от имотите на длъжнижите ще станат собственост на българи (частна, обаче).

Най-оптимистчно съм настроен за сайтовете - тях граница не ги лови. Много македонци тихичко ползват български сайтове, които нямат аналог там или ако имат е много по-зле. Zamunda, Gepime (последия вече официално и откоровено има раздел за хора от Македония, което много ме радва а и е сайт за ... хмм... запознаства - хората си комуникират там), накои новинарски, някои игри... Мисля че има сериозен потенциал там.
« Последно менување: Август 20, 2010, 12:44:15 Подкрепа »
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #51 на: Август 20, 2010, 02:19:40 »

От около година си комуникирам с един...

Много българин. Пусти да останат лъжливите сърби (огин да ги гори и т.н.). Кога ще му дадат български паспорт? Защо не става по-бързо?! Той много иска и официално да си е българин. През 2 седмици бил  България. Брат му работел в София и много било хубаво. Да не е бъркал нещо някоя процедура?! Много се притеснявал да не му откажат. Прекраса новина - ускоряват даването на българско гражданство  и той много се радвал!
Много искал да си дойде в Б;гария за постояно! Дали не мога да му помогна да вземе документи по-бързо?

Днес
Цитат
Pasporta sam si Zemal be Brato
Dvete vece sicko e svrseno sega moze da Otivam v Cuizbina
Mislja da Otivam v Italia

...

 :-X :-\ :(
Сочувана

deko

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 181
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #52 на: Август 20, 2010, 02:40:07 »

Подкрепа извинявай ама да сравняваш македонския българин с този от Бесарабия с този от Австралия,Сащ мисля не е подходящо,кажи ми моля те къде освен в Македония повече от 50 години имаше закон където беше забранено да си българин, където понятието българин се наказваше с закон надявам че знаеш колку хора се лежели в затвора и все още лежат само за това ще се българи, кажи ми в коя държава в светъа има толково много омраза по медиите омраза в самие образовна система към всичко българско.Кажи ми къде излизи енциклопедия с пари от правителството къдете омразата към България е на най-високо равнище кажи ми в коя страна на светъа българите се наричат ,,татари, и с най-долните обиди.Моля ти се ела живей тук една седмица в Макдония, аз лично съм почувствувал омразата, а тя толково много се увелича като ме видоха ,,македонците,, в кола с български табли.искаш ли да ти кажа думите  на ,,македонски,,  предавник, продадена душа, фашист, бугарски слуга,  и т.н.  искаш ли да ти кажа че на полицаите най-обичани им се българските коли да ги спират.Можеби си прав има хора който не искат гласно да кажат АЗ СЪМ БЪЛГАРИН  има хора който българските пасапорти им служат да се занимават с криминал с шверц и нямат нищо опщо с българщината, аз познавам няколку такиви.Но има проблем братко аз ето и да искам да ги кажам с име и презиме те не е проблем но дали има някой в софия който ще ми повярва и ще ги наказва просто ще им отнеме бг. гражданството.ако искаш да знаеш ще ти кажа точно на теб един който има български пасапорт от 7или 8 години и е работи за антички македонци за македонизма т.е. антибългарщината.аз ще кажа името му и фамилията властите в софия нека проверят ако аз лъжа аз ще се извиня явно на площада ако не лъжа нека се извинат в министерството на правосъдие в софия на кого те дават гражданства, искаш ли да знаеш че видял съм и албанец с мюслиманска религия с български пасапорт на летилището в скопие, кажи как е получил този гражданство.АЗ ще ти кажа с една дума КОРУПЦИЯ  в българските министерство за правосъдие.Ако говорим за ребългаризацията на Македония може да стане много просто ако вече знаеш че ,,македонците,,се лесно поткупливи, тогава нека  купи държавата България или некой бълрски бизнисмен ето на пример Алколоид това е фабрика за лекове в Скопие която работи много профитабилно е тогава просто казано ще им каже на вработените кой иска да работи нека научи песничката ,,БЪЛГАРЧЕ СЪМ АЗ„, аз гарантирам че всеки ще знае тази песничка подобре и от мен и от теб, братко тук не трябва много само мало огънче и вярвай ми много брзо ще дойде до ребългаризация.Но трябва националната доктрина България да я промени не бива с стари и социялистички методи, има съвремени начини.Говорим за училища, но хайде да не говорим с думите ,,може д, може не,, хайде да бъдем сигурни. Нека открие едно средно училище българско,или един коледж , вече отдавана има турски коледж и там учат и ,, македонци,,  нека се опитва БЪлгария с частни средни училища и да видим интереса колку деца ще се запишат там, е след това ще видим, след това ще сме наясно има ли интерес или няма от български школи.НО сигорно знаеш че много  млади хора от македония са студенти в софия и би те помолил ако имаш ъзможност да намери официялни даннии да ми кажеш точно колко хиляди са ,но защо да ходят там и да правят голями разноски, открите  българско училище тук.Братко ще ти кажа пак за Македония не трябва много, само едно малко огънче и много брзо ще дойде до ребъгаризация до събуждане на заспалие и мръзелив македонски българин.И найважното от всичко е да спреме да се обвиняваме един с друг нормално, естестевно е че никой от нас не е без грешки че всеки от нас си има по малко вината, но когато говорим за българщината когато говорим за национална стратегия да бъдеме единни, да намерим достатично сили и воля да си опростим грешките един към друг и да продолжим пътот към посветло бъдщие за всеки българин, да си помогнем един на друг.
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #53 на: Август 20, 2010, 03:18:56 »

Подкрепа извинявай ама да сравняваш македонския българин с този от Бесарабия с този от Австралия,Сащ мисля не е подходящо,кажи ми моля те къде освен в Македония повече от 50 години имаше закон където беше забранено да си българин, където понятието българин се наказваше с закон надявам че знаеш колку хора се лежели в затвора и все още лежат само за това ще се българи, кажи ми в коя държава в светъа
В Русия. До преди 20 години ако кажеш че си българин (не емигрирал) - еднопосочен билет за Сибир. И предали ли са се - не. Пак им групи "за" и "анти", но се борят. Стъпка по стъпка http://bulgarlar.ru/ (вече си извоюваха широка автономия и в следващото преброяване да има "болгар" в в етносите). Колкото и да ги игнорира София, напредват. В Югославя УБДА, там КГБ. И двата режима в момета са еднакво "деократични". Но Русия е много по-мощна и опитна.
А са имали българска държава по-малко и от Вардарска Македония. И по-отдавна.

Отношението към "българистите" не по-топло. Няма омраза по медиите поне, просто филтър.

АЗ ще ти кажа с една дума КОРУПЦИЯ  в българските министерство за правосъдие.
Вярно е това. Борим се.

Ако говорим за ребългаризацията на Македония може да стане много просто ако вече знаеш че ,,македонците,,се лесно поткупливи, тогава нека  купи държавата България или некой бълрски бизнисмен
И това си го мисля... Не сме чак толкова богати обаче. Някой ден, може би.

ето на пример Алколоид това е фабрика за лекове в Скопие която работи много профитабилно е тогава просто казано ще им каже на вработените кой иска да работи нека научи песничката ,,БЪЛГАРЧЕ СЪМ АЗ„, аз гарантирам че всеки ще знае тази песничка подобре и от мен и от теб,
:D :D Стихотоврение е. Имах един такъв професор в един университет на времето. Така почваше изпита - ако си от Вардарска Македония с българско гражданство, рецитираш "Аз съм българче" иначе няма изпит  ;D
В чужбина това обаче неможе да стане. Както и от чужденци тук. Турски компании се опитват да наемат само турци или само мюсюлмани, но ги анкционират за дискриминация и понякога направо им забраняват дейност. Дикриминация си е.

Нека открие едно средно училище българско,или един коледж , вече отдавана има турски коледж и там учат и ,, македонци,,  нека се опитва БЪлгария с частни средни училища и да видим интереса колку деца ще се запишат там, е след това ще видим, след това ще сме наясно има ли интерес или няма от български школи.
Пак опираме до горното - за да стане това, трябва да има група хора, да направят Инициативен Комитет и да кажат "Да, ние сме българи и искаме децата ни а учат в българско училище!"
Десетки такива има по света, обаче някой трябва от там да поиска официално. После и ържавата не е от значение, яко трябва с частни дарения ще се финасира.

Реултатите ням да са толкова бързи. след 10-15 години чак може а се прецени има ли интерес и полза, или няма. На повечето хора им трябва време да се убедят, преди давземат решение.

НО сигорно знаеш че много  млади хора от македония са студенти в софия и би те помолил ако имаш ъзможност да намери официялни даннии да ми кажеш точно колко хиляди са
Не само в София. Около 1/5-1/4. Учил съм в два университета и сега преподавам в единия. В държавен университет от 10 човека група, примерно 2-3 са от Вардарско, 1-2 от Бесарабия.
Официална статистика няма - има амо за дадените гражданства. Веднъж като вземат гражданство, се третират като бъллгари и си правяткаквото си искат, аедно с останалите. Разглеждат се като българи, не "българи от Македония", "българи от Бесарабия", "българи от Добруджа" и т.н. Или имаш гражданство или не.
Ако имаш никой няма право да предпочита или отхвърля въз основа на произход, пол и т.н. - "можеш или не можеш". Европейско законодателство за защита от дискриминация.
Също намат право да слагат едни цени за българи и други за чужденци.


но защо да ходят там и да правят голями разноски,
Всъщност са на печалба :) Държавните университети са дотирани - образованиет  евтино, осигурява се и по-евтина храна, квартира и транспорт. Едновремненно почти всички работят (безработицата е много ниска и нее проблем студент да си намери почасова работа за свободното време за 300-500 Евро http://www.kadedaucha.com/?id=1314&aid=4470 )
Проблема е че после нистина много, много малко от тях искат да е върнат в Македония и да работят (евентуално) целодневно за 150

да намерим достатично сили и воля да си опростим грешките един към друг и да продолжим пътот към посветло бъдщие за всеки българин, да си помогнем един на друг.
Имаше до скоро една масова апатия и нихилизъм тук. Полека обаче нещата почнаха да се прменят - вече се усеща повече чувстово за общност. Хората пак с помагат в нужда и се годреят че са българи (10-15 годни това лиспваше). Надявам се да продължи това да се развива.
Сочувана

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #54 на: Август 31, 2010, 08:43:53 »

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6897&sectionid=5&id=0001001


БГ гражданин да се наричам първа радост е за мене
ДАНС отказала паспорт на нашенец от Македония, осъден за пробългарска дейност
Любен Обретенов


 
Според министър Божидар Димитров голяма част от кандидатстващите за българско гражданство правят това по сантиментални причини.

Българското гражданство стана доста търсено, след като страната ни влезе в ЕС. А настоящото правителство е първото, което се захвана сериозно с раздаването на паспорти на хора, останали по една или друга причина извън пределите на България. Тази политика получава одобрение сред обществото, но събира и сериозни критики.

Има няколко групи хора, които кандидатстват за българско гражданство, коментира министър Божидар Димитров. Според него около 30% от желаещите български паспорт заминават на Запад, но някои от тях просто искат да спечелят пари и да се върнат. Има много възрастни хора, над 90 години, които кандидатстват за гражданство по сантиментални причини. Някои от тях живеят отдавна в чужбина, но са помагали много на България. За някои българският паспорт е защита от издевателства. "4 страни не признават наличието на българи в своите предели - Гърция, Албания, Косово и Македония", обясни Димитров. Според него обаче проблеми имат само тези в Македония. Димитров е убеден, че българският паспорт е добро средство за защита и за последно това се е видяло в случая "Спаска Митрова".

Министърът изтъква, че при предишните правителства не е имало политическа воля да се дава българско гражданство. Според него това се дължи на факта, че тогава една от управляващите партии е била ДПС. А тази партия няма никакъв интерес от увеличаване на броя на българските граждани, за да не намалява тежестта на нейния електорат.

Мнозина от новите български граждани са добре образовани млади хора. В болница "Токуда" например във всяко отделение имало лекари, които са нови граждани.В настоящия мандат от септември до юли българско гражданство са получили 17 000 души. Това е три пъти повече в сравнение с миналата година. На 1774 е отказано гражданство. Причините за отказите са различни. Някои от кандидатствалите са представили фалшиви документи за български произход. Други пък имат присъди или са били разследвани. Практиката е да се отказва гражданство дори при присъда за дребно престъпление. Проучването за това се прави от ДАНС. Любопитен факт е, че е било отказано гражданство на българин от Македония, който е бил осъден и е лежал в затвора за пробългарска дейност. В ДАНС установили присъдата, без да знаят за какво престъпление е произнесена. "Лично ходих да лобирам за този човек, който е един от най-големите защитници на българщината в Македония", спомня си Димитров. В крайна сметка той получил гражданство.

Напоследък се вдигна голям шум около няколко случая на хора, които получават българско гражданство срещу дарение на сума, по-голяма от 100 000 лв. Мнозина заклеймиха това като купуване на паспорт. Според Димитров обаче това е изкривяване на действителността. "Всеки чужденец може да получи постоянно пребиваване у нас и да живее необезпокояван от никого само като регистрира фирма за 5 хил. лв.", коментира министърът. Той изтъква, че ако някой ислямски фундаменталист се ожени за ревностна мюсюлманка, която е българска гражданка, дори не може да бъде изгонен от страната. Преди време имало един такъв случай, който стигнал дори до Страсбург.


Досега процедурата за гражданство срещу дарение се е задвижила за един американец и един канадец. Двамата са женени за българки и кандидатстват за гражданство по настояване на съпругите си. "Техните паспорти имат по-голяма тежест по света от нашия", отчита Димитров. При него обаче често идват хора с подобна молба. Един от последните случаи е за американка, която е женена за българин, който отдавна е емигрирал в САЩ. Човекът обаче има бизнес в България от началото на 90-те години и поддържа тук 35 работни места. Неговата дъщеря също е българска гражданка по рождение. Според конституцията български гражданин е всеки, на когото поне единият от родителите е такъв. Жената иска да стане българска гражданка, тъй като само тя не е такава в семейството. На нея обаче й е невъзможно да пребивава по 6 месеца тук в продължение на 3 години, както е по закон.

"Световна практика е да се дава гражданство срещу дарение", убеден е Димитров. Според него това, че размерът на дарението не е записан в закон или подзаконов акт, а е лично негово решение, не е проблем
"Ако го запишем в закон, тогава ще стане търговия", убеден е министърът.

Активното раздаване на гражданство обаче вече създава и някои проблеми. С последните промени в закона на Агенцията за българите в чужбина й се вмениха сериозни отговорности, тъй като именно тя преценява дали кандидатстващият е наистина с български корени. Тя обаче няма достатъчно инструментариум, за да си върши работата. Шефът на агенцията Росен Иванов разказа, че в момента се подготвят нови промени, които да отстранят този дисбаланс. Една от промените предвижда да се даде право на агенцията да преценява дали наистина кандидатстващият е българин, как говори езика и т.н. В момента българският произход се установява само с документ, издаден от орган на държавата, от която кандидатът пристига. Единственото, което се проверява, е дали документът е истински, или е фалшив.
Минаващите покрай Народния театър в София често стават свидетели на опашки, които се образуват пред входа за граждани на Министерството на правосъдието. Това най-често са хора, които подават молби за българско гражданство. Най-много от тях са от Молдова, Украйна и т.н. Повечето не са словоохотливи и не искат да разговарят с медии. "Кандидатствах за гражданство през 2005 г. и чак сега ще получа паспорт". Това разказа Иван Цвятков от Молдова. Той не е живял в България, няма намерение да живее тук и дори не идва често в страната. "Имам корни (корени), баща ми, майка ми са българи". Това отговаря Цвятков на въпроса защо му е българско гражданство, след като няма намерение да идва тук.

Ако повечето новоизлюпени български граждани са като Иван Цвятков, със сигурност те няма да спомогнат за преодоляване на демографския срив у нас, каквато е една от основните идеи на правителството. Като цяло политиката за приобщаване на българи, живеещи извън пределите на България, е правилна. Важното е обаче паспортите да не се раздават на килограм, а с тях да се сдобиват предимно хора, които имат намерение да се заселят тук. Защото и без новите граждани ние и към момента успяваме да захраним ЕС с достатъчно много емигранти от всякакъв вид.
Шефът на агенцията за българите в чужбина Росен Иванов смята, че ведомството му трябва да има повече права, за да преценява кой наистина е с български корени.


« Последно менување: Август 31, 2010, 08:50:16 Anton »
Сочувана

Илийца

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #55 на: Септември 23, 2010, 11:06:57 »

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #56 на: Октомври 07, 2010, 04:42:55 »

„Тиден“ Бугарија им издала пасоши на десетина илјади Македонци

http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=28393
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Ortodox

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 55
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #57 на: Декември 23, 2011, 09:36:14 »

"Утрински" с обширни "анализи" на причините за кандидатстване за българско гражданство(бугарски пасош):

Како преку ноќ се станува Бугарин

http://utrinski.com.mk/?ItemID=E699E7CF230DCB4E8A8E12803051FE4D

Името не го даваме, но Бугари лесно стануваме

http://utrinski.com.mk/?ItemID=41475B469717ED4785EDFE7B98F45C28
Сочувана
Бугарскиот пасош е „мерцедес“, македонскиот е „фиќо“
                                                      "Нова Македониjа"

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #58 на: Јули 05, 2012, 01:49:45 »

Цитат
Државјанства ќе се издаваат без никакви трошоци, се е покриено од владата на Србија - рече Часлав Јовановиќ, претседател на „Обединета српска заедница“.

За да се аплицира за српско државјанство потребно е државјанство на Македонија, извод од матична книга на родените, венчаница, копија од лична карта и пасош, барање, молба и докумант кој докажува српско потекло.

Как това го прават србите!!!
http://www.libertas.mk/vest/29370/Nad-500-baranja-za-srpsko-drzhavjanstvo-vo-Kumanovo

Отдамна сам говорил за потребата от поеднаставуване и ЗАБРЗУВАНЕ на процедурите!

А да не говорам нели за ткн патничко осигурување кое толку ревносно го трсат БГ гранични полицаи! Единствено и они го трсат никои друг ни АЛБ, ни КОС, ни ГРЦ те само БГ  >:(.  Некои пат неможам да разберам некои работи!
« Последно менување: Јули 05, 2012, 01:54:55 Daskal »
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарски пасоши
« Одговори #59 на: Јули 10, 2012, 04:57:20 »

Владимир Путин заяви, че ще възстанови облекчения ред за предоставяне на руско гражданство на бившите граждани на СССР

http://focus-news.net/?id=n1673752

09 юли 2012 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Москва. Владимир Путин заяви, че ще върне облекчения ред за предоставяне на руско гражданство на хората, които са били граждани на СССР, или са преки потомци на родени Съветския съюз и Руската империя. Държавният глава на Русия обяви това на съвещание с посланиците и постоянните представители, което се проведе в сградата на руското външно министерство, предаде ИТАР-ТАСС.
„Смятам, че е необходимо отново да се върнем към въпроса за облекчения ред за предоставяне на руско гражданство на тези, които са били граждани на СССР, и на преките потомци, родени в Съветския съюз и Руската империя”, подчерта Путин.
Сочувана