Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Спаска Митрова и поредното решение на съда  (Прочитано 18349 пати)

Пламен Павлов

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 102
  • Погледај го Профилот

Спаска Митрова се тревожи за детето си – кой вижда нещо ненормално в това?
2010.01.27

Пламен Павлов* коментира решението на Македонския съд, който иска психиатрична експертиза на българката Спаска Митрова

Отминалата 2009-та година направи известна една млада българка – Спаска Митрова от градчето Гевгелия в Република Македония. Спаска е от семейство, което пази българското си самосъзнание и традиции. Тя завършва английска филология в Благоевград, записва се в патриотичната организация “Радко” (наречена така по един от псевдонимите на легендарния Ванчо Михайлов), подава документи за българско гражданство. Всичко това не би било проблем в никоя демократична държава. Направеното от Спаска, още повече нейното мислене, не се харесват на официалните власти в Македония. Не се нравят и на нейния бивш съпруг – потомък на сръбски колонисти, възпитан, че по-страшно нещо от “Бугария” и “бугарите” на този свят не съществува… Това е и една от причините за развода, за безотговорното и безчовечно поведение на този обичан някога от Спаска човек.

Нещата не свършват със семейната драма. В противоречие с елементарните човешки права през юли 2009 г. македонски съд изпрати Спаска Митрова в затвора! Това узаконено беззаконие предизвика протести в България, в Македония, сред българите по света. Последва активност и от страна на правителството, включително на премиера Бойко Борисов. Заради своето достойнство на българка и майка Спаска Митрова е удостоена с отличието “Св. Злата Мъгленска” за българка на 2009-та година от Държавната агенция за българите в чужбина.

Въпреки че беше освободена “за добро поведение”, Спаска Митрова от месеци е лишена от малката си дъщеря Сузана. На 27 януари 2010 г. районният съд в Гевгелия премина всякакви граници – насрочи психиатрична експертиза, която да прецени дали Спаска е в състояние да се грижи за малката Сузана! Така детето може бъде предадено “законно” на баща му, а неудобната и непокорна “бугарка” да бъде изпратена в … психиатрична клиника.

Абсурдите с развитието на “казуса Спаска Митрова” не са един и два…  Със сигурност юристите в Македония, подобно на колегите им навсякъде по света, са културни и мислещи хора. Но защо действията им са подозрително сходни с онези на тоталитарните режими в недалечното минало? В бившия Съветски съюз имаше психиатрични кликини, в които затваряха дисиденти. Беше създадена позорната практика «услужлив» лекар да открива при неудобния на режима «пациент» признаци на шизофрения, «истерия» и т.н. Не искам да вярвам, че Спаска “удобно” ще бъде обявена за невменяема. И че няма да се стигне до евтини трикове като “състояние на тревожност”, “лабилност” и други обтекаеми понятия. Не съм психиатър, обаче познавам лично Спаска Митрова. Единственото, което я отличава от нейните “стандартни” връстници е, че е отделена от детето си и поради това тъжи. Спаска се тревожи за рожбата си – може ли да има нещо по-нормално от това?!

Когато на 21 януари обявихме Спаска Митрова за българка на годината никой от нас, членовете на съставения под егидата на Агенцията за българите в чужбина комитет, не очакваше подобно развитие. Не ми остава нищо друго, освен да призова македонските власти, съдии, психиатри и “възмутени патриоти” да проявят здрав разум. Ако някой в случая има нужда от някаква експертиза, това не е Спаска. Категорично не!

http://www.eurochicago.com/2010/01/spaska-mitrova-pavlov/
Сочувана

Пламен Павлов

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 102
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #1 на: Јануари 28, 2010, 11:05:25 »

Здравейте отново,
Утре ще повдигнем отново случая със Спаска по телевизията, като ще говорим за МПО и процесите в нея.

http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=8

Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #2 на: Јануари 28, 2010, 11:20:27 »

Благодариме за информациите г-н Павлов! Поздрави за Вас, што ја повдигате темата за МПО, која требаше уште многу порано да биде претставена на општеството во Република Бугарија.
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #3 на: Јануари 28, 2010, 12:04:32 »

Пуснаха и психиатри в битката срещу бугарите

http://frognews.bg/news_19566/Pusnaha_i_psihiatri_v_bitkata_sreshtu_bugarite/

След затвора Македония иска да превърне Спаска Митрова в невменяема по съветски моделПламен Павлов*

Отминалата 2009-та година направи известна една млада българка от Република Македония – Спаска Митрова. Нека припомним някои основни факти за Спаска. Тя е родом от градчето Гевгелия в Република Македония, завършва английска филология в Благоевградския университет, записва се в патриотичната организация “Радко” (наречена така по един от псевдонимите на легендарния Ванчо Михайлов), подава документи за българско гражданство.

Всичко това не би било проблем в никоя европейска държава. В Македония нещата стоят иначе – направеното от Спаска, още повече нейното мислене, определено не се харесват на официалните власти. Не се нравят и на нейния бивш съпруг - потомък на сръбски колонисти, възпитан, че по-страшно нещо от “Бугария” и “бугарите” на този свят не съществува... Именно този “великосръбски инат” е една от причините за развода, а и за крайно безчовечното поведение на този обичан някога от Спаска, а оказал се ограничен и жалък човечец... Благодарение на свободата на словото (едно от малкото достижения на заветния преход!) днес всеки що-годе информиран човек знае за Спаска и нейните неволи. В противоречие с елементарните човешки права (и здравия разум...) македонски съд изпрати Спаска Митрова в затвора заради ... бракоразводното й дело!
През юли 2009 г. я въдвориха в зловещия затвор “Идризово”. Това узаконено беззаконие предизвика протести в България и сред българите по света. Солидарността със Спаска беше изразена от младежите от Асоциация за развитие на гражданското общество (АРГО, с председател Даниел Панчев), от привърженици на ВМРО и неправителствени сдружения, от секцията на Македонската патриотична организация (МПО) в Торонто и нейния лидер Лабро Королов... Както и независимата МПО “Любен Димитров” начело с Георги Младенов и нейните електронни издания. В подкрепа на Спаска излезе Българският културен клуб – Скопие (с председател Лазар Младенов), известният македонски писател Младен Сърбиновски, въобще онези честни и смели хора в днешна Македония, които винаги съм наричал “железните българи”. В защита на Спаска се обявиха журналисти от в. “Струма”, телевизия СКАТ (най-активен беше Велизар Енчев), агенциите “Фокус” и “Фрог”, други медии, млади политици като Костадин Костадинов, Юлиян Ангелов, Ангел Джамбазки, млади хора от чужбина, сред които специално бих посочил Тася Тасова от Австралия... Включиха се евродепутати, преди всичко Евгени Кирилов. Последва активност и от страна на правителството, най-вече на премиера Бойко Борисов. Заради своето достойнство на българка и майка скромната иначе Спаска Митрова беше удостена с отличието “Св. Злата Мъгленска” за българка на 2009-та година от Държавната агенция за българите в чужбина.

Макар да беше освободена “за добро поведение”, Спаска Митрова от месеци е лишена от малката си дъщеря Сузана, предадена против всякаква правна логика на семейството на бившия й съпруг. На 27 януари 2010 г. на поредното дело районният съд в Гевгелия демонстира нещо, което надмина всякакви граници – беше насрочена психиатрична експертиза, която да прецени дали Спаска е в състояние да се грижи за малката Сузана! Така детето може бъде предадено “законно” на баща му, а неудобната и непокорна “бугарка” да бъде изпратена в ... психиатрична клиника.

Абсурдите с развитието на “казуса Спаска Митрова” не са един или два. Винаги съм си мислел, че юристите, включително и в Република Македония, са част от интелектуалната прослойка на всяко модерно общество, най-малкото, че са културни и мислещи хора. Е, като (или ако?) имат нужната обща култура, не се ли опасяват, че правят онова, което беше практика на тоталитарните режими в не толкова далечното минало? Та нали в бившия Съветски съюз имаше около стотина психиатрични кликини, в които затваряха дисиденти. Беше създадена позорната практика «услужлив» лекар да диагностицира неудобния «пациент» като «лабилен», «с признаци на шизофрения», «истерия» и т.н. «Хората, които се съпротивляваха на режима – пише историкът Александър Подрабинек, бяха скривани от общественото мнение... Да бъдат разстреляни щеше да е твърде скандално, оставаше лудницата...»

Не ми се иска да вярвам, че Спаска “удобно” ще бъде обявена за невменяема. Надявам се, че гевгелийските колеги на доктор Фройд няма да прибегнат до евтини трикове като “състояние на тревожност”, “лабилност” и други обтекаеми понятия. Че няма да паднат до кръчмарското ниво на някои “възмутените патриоти”, ругаещи “бугарката” по македонските форуми в интернет.   И все пак, докога ще търпим това отношение на вече оределите “професионални българофоби” към Спаска, към България, към всичко българско? Няма ли българският министър на здравеопазването да запита македонския си колега дали може да се разчита на ... “гевгелийския д-р Фройд”? Не съм психиатър, но познавам лично Спаска Митрова. Единственото, което я отличава от нейните “стандартни” връстници е, че е тъжна. И че се тревожи много за детето си – може ли да има нещо по-нормално от това?!

Освен мен, освен Райна Манджукова (председател на Агенцията за българите в чужбина), Спаска е много добре позната и на Венелина Гочева (главен редактор на в. “24 часа”), на Цветан Томчев (известен фотожурналист от в. “Труд”), на проф. Боряна Христова (директор на Народната библиотека), на д-р Ернст-Трифун Юде (известен дарител, българин от Германия) – това сме хората от комитета, който определи единодушно Спаска Митрова (заедно с Костадинка Кунева) за българка на 2009-та година.

Драги македонски съдии, психиатри, управници и “възмутени патриоти”, моля ви, не ни правете на луди... Ако някой в случая има нужда от експертиза, повярвайте ми, това не е Спаска. Категорично не!

*Авторът и водещ на предаването “Час по България”,
бивш председател на Агенцията за българите в чужбина
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #4 на: Јануари 28, 2010, 12:38:43 »

Клучно прашање кој побарал психијатриско вештачење, врз база на што побарал такво вештачење и зошто е побарано такво вештачење, мислам оваа мора да има некаква „образложена“ правна причина?
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #5 на: Јануари 28, 2010, 07:56:37 »

Инициативен комитет: Върнете детето на Спаска Митрова

http://today.actualno.com/news_282075.html

Инициативният комитет "Спаска Митрова" изразява дълбоката си загриженост от последните развития по казуза и настоява за незабавно връщане на детето на Спаска, предаде КРОСС.
Назначената от македонските власти психиатрична експертиза е явно унижение и подигравка с личността и достойнството на Митрова и изразява неприкрито намерение младата майка с българско самосъзнание да бъде изпратена в психиатрична клиника, детето да й бъде отнето завинаги, а всички македонски българи на територията на Република Македония да бъдат обявени за невменяеми.

Очевидно е нежеланието на управляващите в Република Македония да работят за бързо прекратяване на този дълбоко злепоставящ ги случай, смятат от комитета.

"Дълбоко се съмняваме в достоверността на психиатричната експертиза в Република Македония, както и в цялостната съдебна и политическа система на тази страна. Настояваме Спаска Митрова да бъде прегледана от независима международна лекарска комисия. Имаме готовност отново да алармираме европейските институции за новите безобразия по случая "Спаска Митрова" и да продължим да запознаваме световната общественост с грубите нарушения на човешките права на етническа основа в Република Македония", се посочва в позиция на комитета.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Пламен Павлов

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 102
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #6 на: Јануари 28, 2010, 08:50:55 »

НЕЗАБАВНО ВРЪЩАНЕ НА ДЕТЕТО НА СПАСКА МИТРОВА !
28.01.2010г.
Българи и свободни европейци,
Не виждате ли аналогии между отнетото дете на Спаска Митрова и еничарските практики отпреди 200-300 години? Позната ли ви е цивилизована страна, където дете се отнема от родител без съдебно решение или по-точно в противоречие със съдебното решение? Да кажем „стоп” на съвременното еничарство и да искаме незабавно връщане на детето на Спаска!
Инициативният комитет „Спаска Митрова” изразява дълбоката си загриженост от последните развития по казуза. Назначената от македонските власти психиатрична експертиза е явно унижение и подигравка с личността и достойството на г-жа Митрова и изразява неприкрито намерение младата майка с българско самосъзнание да бъде изпратена в психиатрична клиника, детето да й бъде отнето завинаги, а всички македонски българи на територията на Република Македония да бъдат обявени за невменяеми. Очевидно е нежеланието на управляващите в Република Македония да работят за бързо прек- ратяване на този дълбоко злепоставящ ги случай.
Дълбоко се съмняваме в достоверността на психиатричната експертиза в Република Македония, както и в цялостната съдебна и политическа система на тази страна. Настояваме г-жа Митрова да бъде прегледана от независима международна лекарска комисия. Имаме готовност отново да алармираме европейските институции за новите безобразия по случая „Спаска Митрова” и да продължим да запознаваме световната общественост с грубите нарушения на човешките права на етническа основа в Република Македония.
Как може да се отнеме дете от майка за толкова дълго време при положение, че последното съдебно решение за родителство е в нейна полза? Но какво ли друго може да се очаква от общество, формирано изцяло на принципа на еничарството и отродяването от майката-родина!
Инициативен Комитет „Спаска Митрова”
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #7 на: Јануари 28, 2010, 09:14:09 »

Македонските власти пак изпаднаха в антибългарска параноя

http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=6736551

Антибългарската вакханалия в Македония отново се стовари върху изстрадалата ни сънародничка Спаска Митрова, която миналата година тамошните власти изпратиха в затвора с абсурдно обвинение - че не позволявала на бившия си съпруг да вижда детето им. По-късно я обвиниха пак в същото, макар че невръстната й рожба отдавна не е при нея,  укривана някъде  от злополучния й баща и неговите родители. Сега македонските магистрати са измислили нов начин, за да й отнемат детето окончателно и да задоволят антибългарската си параноя. Съдът в Гевгели поискал да й бъде направена психологическа експертиза с мерзката идея да я обявят за невменяема и тя да прекара живота си в някоя клиника за душевно болни.
Преди време евредопутатът от АТАКА Димитър Стоянов внесе в Европейския парламент специален доклад за неспирните провокации на македонските власти срещу нашата страна, част от които са и арогантните репресии над Спаска Митрова. По същото време Скопие иска да получи дата за започване на преговори за влизане в ЕС и прави лицемерни сондажи към София с надеждата да спечели подкрепата ни за своето евентуално членство. Времето на безпринципните компромиси и необяснимото мълчание спрямо наглото поведение на Македония обаче отдавна е свършило. Идва ред на твърдата позиция, която да внуши на западната ни съседка, че не може да се гаври с нашето национално достойнство. Каквото впрочем не от вчера прави и с българската история - като я краде.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

PANKOVSKY

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 206
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #8 на: Јануари 29, 2010, 04:27:35 »

На   сръбскоантичкокомунистичките   власти  в 
РЕ-публика Црвена ѕвезда им е доволно ясно, че случаят "Спаска Митрова" може да стане от показно наказание в начало не техния край.......дано не съм прав, но тия изроди ще стигнат до крайности....
.....жалко само, че тъкмо на Спаска съдбата й е отредила да иде корбан за свободата на македонския българин - младата майка заслужава да се радва още дълго на детето си.
Сочувана
Прост народ - слаба държава.

Апостол

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 509
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #9 на: Јануари 29, 2010, 10:18:57 »

Сагласен  съм  че  случаят „Спаска  Митрова„  може,  ако  вече  и  не  е  НАЧАЛО  НА  ТЕХНИЯ  КРАЙ.
Техните   инсталации  и  структури  вече  дејстват   испаничено  и  неконтролирано.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #10 на: Јануари 29, 2010, 11:22:06 »

Случаят Спаска Митрова като еничарска практика

http://frognews.bg/news_19603/Sluchaiat_Spaska_Mitrova_kato_enicharska_praktika/
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Апостол

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 509
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #11 на: Февруари 10, 2010, 07:37:31 »

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=259A35F80F4A6740848DAAAC0A1CFA31

Судиите го признаваат политичкиот притисокМинистерот за правда Михајло Маневски ги негира резултатите од ОБСЕ и најавува нова анкета

Гордана Дувњак


Обидите за влијание во спроведувањето на правдата се честа практика во македонските судови. Голем број од судиите изјавиле дека во секојдневната работа биле изложени на обиди за остварување влијанија, особено од извршната власт и политичките партии. Преовладува и мислењето дека заштитните механизми против надворешните влијанија, не функционираат. Судиите биле критички настроени не само кон Здружението на судии на Македонија, туку и кон Судскиот совет, кој е надлежен за изборот, професионалната кариера, но и разрешувањето на судиите.........
Сочувана

Апостол

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 509
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #12 на: Февруари 10, 2010, 07:52:53 »

 http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=119705

СУДИИТЕ  СЕ  ЖАЛАТ  НА  ПРИТИСОК  ОД  ВЛАСТА.
Предраг Петровиќ       
 
 
09.02.2010 18:27 
 
 
 
Детални и прецизни одговори во кои судиите ги признаваат притисоците од власта и зависноста на судството, содржи анкетата на ОБСЕ која министерот за правда Маневски не ја видел и не ја признава.

Оваа анкета сега излезе пред очите на јавноста. На 90 страници содржани се одговорите на кои велат - Судскиот совет не е независен орган, чувствуваат притисоци од партиите и од владата......
 
 
Сочувана

Апостол

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 509
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #13 на: Февруари 11, 2010, 09:58:37 »

http://www.focus-news.net/?id=n1347082
Българи от САЩ изпратиха отворено писмо в подкрепа на Спаска Митрова
 
11 февруари 2010 | 09:24 | Агенция "Фокус" 
 
 
 
Чикаго. Български емигранти в САЩ разпространиха отворено писмо в подкрепа на Спаска Митрова. На среща на редакторите на www.Eurochicago.com с инициативен комитет от български граждани, живеещи в САЩ нашите сънародници, представители на най-различни професии, заявиха, че не могат да останат безучастни към случващото се в Македония с българката Спаска Митрова, която независимо от решението на съда, продължава да е разделена от невръстната си дъщеря. Организаторът на комитета Петър Божинов връчи тяхно писмо адресирано до президента на Македония.
В писмото, адресирано до президента Георге Иванов, и публикувано на сайта на www.Eurochicago.com се посочва:
Ние, българите живещи в САЩ, а и българите по целия свят, сме сериозно обезпокоени от съдбата на нашата сънародничка г-жа Спаска Митрова и нейната тригодишна дъщеря Сузана.
Ние, обикновените хора, искаме да чуем Вашия отговор на следните основателни въпроси:
- Колко често се използва обръщението „българска кучка” в македонските съдилища и от служители на македонската полиция?
- Нормална практика ли е македонските съдилища да задължават да се дава подслон на бивш съпруг(а) при определеното от съда време за посещение на детето?
- Нормална практика ли е съдът в Македония да осъжда човек, че не е изпълнил задължение, когато не имал физическа възможност да го стори, поради предишно решение на същия съд?
- Докога македонските власти ще провеждат тази ненавистническа кампания срещу България – държавата, признала първа независимостта на Вашата страна?
Г-н Президент,
Уваряваме Ви, че няма да останем равнодушни пред беззаконието, жертва на което са Спаска Митрова и малката й дъщеря Сузана. Решени сме да огласим възможно най-широко по света какво означава „справедливост” в Република Македония. Призоваваме Ви да употребите целия си авторитет, за да бъдат прекратени преследването и униженията, на които е подложена една млада жена, повярвала, че живее в модерна и демократична държава.
С уважение,
Инициативен комитет на български граждани от Илинойс.

 
Сочувана

Апостол

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 509
  • Погледај го Профилот
Одг: Спаска Митрова и поредното решение на съда
« Одговори #14 на: Февруари 11, 2010, 02:55:28 »

ВМРО: Спаска Митрова не може да види детето си и на рождения му ден
 
11 февруари 2010 | 14:30 | Агенция "Фокус" 
 
 
 
София. Спаска Митрова не може да види детето си дори днес – на рождения ден на малката Сузана. Дъщерята на Митрова навършва днес 3 години. Поредната молба на младата майка да види детето не беше уважена, съобщиха от ВМРО.
Спаска Митрова не може да види дъщеря си вече 7 месеца, въпреки че има влязло в сила решение на съда, което дава такава възможност. Митрова обаче не се отказва и продължава буквално всеки ден с молбите си към съдебните и социалните инстанции в Македония.
В същото време в хода на делото за родителските права беше назначена психиатрична експертиза в опит Спаска Митрова да бъде обявена за невменяема и да бъде лишена окончателно от възможността да вижда детето си. По-рано пък под натиска на властите двама адвокати на Митрова бяха принудени да се откажат от делото. С помощта на ВМРО беше намерен нов адвокат на младата майка.

 
http://www.focus-news.net/?id=n1347362
Сочувана