Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Илия Троянов получи награда за европейска литература  (Прочитано 2224 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Илия Троянов получи награда за европейска литература

http://today.actualno.com/news_281001.html

Известният писател от български произход Илия Троянов получи днес в Щутгарт наградата за европейска литература, придружена с чек за 25 000 евро, съобщи ДПА, цитиран от БТА.

На въпроса какво значение има за него тази награда, Троянов казва, че си е изградил особено отношение към отличията. Той гледа на тях като на инвестиция в бъдещето за неговата литература.

Троянов споделя, че планира да напише роман в родината си България. Все още обаче събира материали за бъдещата си книга.

Писателят е роден в София на 23 април 1965 г. Семейството му емигрира през 1971 г. в Германия, където получава политическо убежище. Израства в Кения, пише на немски език.

През 1999 г. се установява за пет години в Индия. Завършва право и етнология. Живее в Германия и в Южна Африка. Не се задържа трайно никъде. Носител е на редица литературни награди, сред които "Бертелсман" (1997) и Адалберт фон Шамисо (2000), както и на Марбургската литературна награда (1996), отличен е с наградата за белетристика на Лайпцигския панаир на книгата (2006) и с Берлинската награда за литература (2007).

Книгите му са превеждани във Великобритания, Испания, Норвегия, Полша, Франция и други страни. Понякога представя творческия си процес чрез сайтовете си, за да могат интересуващите се да проследят писането от самото начало.

Автор е на "Кучешки времена. Завръщане в чужда страна", сборник интервюта и репортажи за живота в България в годините на преход, "Край вътрешните брегове на Индия","За свещените извори на исляма", "Номад на четири континента", "По пътя на Ганг", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и др. БТА
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !