Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Европа и САД за историјата на Македониjа  (Прочитано 264022 пати)

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #465 на: Мај 01, 2017, 10:19:11 »ВИДЕО

https://www.vbox7.com/play:d41fda2ee5


„Темата на Нова”: Какво се случва в Македония?
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #466 на: Мај 05, 2017, 05:32:38 »


ВИДЕО

http://btvnovinite.bg/article/svetut/zoran-zaev-pogromat-v-makedonskija-parlament-beshe-po-scenarij-na-vmro-dpmne.html

03.05.2017

Зоран Заев: Погромът в македонския парламент беше по сценарий на ВМРО-ДПМНЕ
Албанският няма как да стане официален език в Македония, твърди лидерът на СДСМ


Погромът в македонския парламент беше по сценарий на ВМРО-ДПМНЕ. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Преди седмица протестиращи нахлуха в македонския парламент, след като управляващите социалдемократи и партиите на етническите албанци избраха албанеца Талат Джафери за председател на парламента. Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев и още осем души бяха ранени.

Минах с няколко конеца, зашиха ме добре, сега съм добре и ще бъда по-добре сигурно, обяви Заев. Има три конеца на главата – два на челото и един на устата.

„Официално определихме случилото се като умишлен опит за убийство… от бандата, която влезе в Народното събрание. Повече от три – три и половина часа нямаше никаква помощ от полицията. Несъмнено беше опит за убийство – със заканите на тези, които ни нападаха, с пламъка в очите им, с виковете „Убийте ги!”, „Ето сега ще го хванем да го убием!” разказа македонският политик.

По думите му неколцина политици са били в пресцентъра на парламента, за да говорят пред журналисти и да информират гражданите за новоизбрания председател на събранието. Докато говорел Заев, вратите на парламента били отворени от депутатите на ВМРО–ДПМНЕ, така че да влезе тълпата.

„Това беше премислен сценарий на нашия политически опонент, който все още е на власт в Македония, който пет месеца след изборите няма намерение да предаде властта. Има формирано мнозинство, 67 депутати от общо 120. Когато видяха, че намерихме начин по конституция да отблокираме парламента и да изберем нов председател, те по премислен сценарий дадоха възможност – чрез отварянето на вратите от вътрешната страна, да влязат хората”, разказа още Зоран Заев.

Признава, че един от депутатите от партия „Беса” излязъл и изпял албанския химн, но той самият осъжда това. Седнали, когато се пеел този химн, защото се грижели да няма инцидент между македонци и албанци. В македонския парламент може да се пее само македонският химн, уточни лидерът на СДСМ.

Той е категоричен, че не е възможно да се въведе албанският език като втори официален език в Македония и напомни, че съгласно конституцията в Македония албанският може да се употребява като майчин език.

По думите му всичко, което се прави в Македония в момента, е заговор от страна на ВМРО-ДПМНЕ да не предаде властта, защото се плашат, че ще отговарят за всичките престъпления, които са направили.

„Формираме мнозинство от 67 депутати от общо 120, а не ни се дава мандатът. Г-н Георге Иванов нарушава конституцията и пази управляващата партия, която прави така, че да няма преход във властта и да няма отговорност по върховете на нашите политически опоненти. Убеден съм, че ще получим мандат от Иванов, за да можем да направим правителството, което парламентът да гласува”, прогнозира македонският политик.

Зоран Заев е убеден, че ще е следващият премиер на Македония.

Той сподели още, че кандидат-премиерът за трети мандат Бойко Борисов е засвидетелствал приятелско отношение към Македония.

На въпроса дали се страхува за живата си той отговори: „Животът ми е най-малко важен. Важни са животите на македонските граждани. Без значение от цената, Македония отново ще бъде нормална страна, където ще царува демокрацията и свободата, правото и правовата държава; и ще бъдем рамо до рамо с нашите съседи, и ще бъдем пълноправни членове на ЕС и НАТО

Вижте повече във видеото:
« Последно менување: Мај 05, 2017, 08:49:45 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #467 на: Мај 08, 2017, 01:20:48 »ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=vdrotUleHTk

Germany,France,Holland will turn into Muslim states by 2050 - YouTube.flv
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #468 на: Мај 18, 2017, 07:30:41 »Рускиот фактор. Достоевски и словенските народи
Панде Колемишевски

http://www.dnevnik.mk/?ItemID=58986FA43E8F8D428EA0BA09BC06AD95
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #469 на: Мај 23, 2017, 07:25:40 »

22 май 2017


Ново откритие: Най-старият предчовек живял край Чирпан
Учените имат нова теория за мястото, където древните човекоподобни са направили първите си стъпки в еволюцията към човека


Международен научен колектив от Германия, България, Гърция, Канада, Франция и Австралия, ръководен от проф. Мадлен Бьоме (Зенкенбергския център за човешка еволюция към университета в Тюбинген) и от проф. Николай Спасов (Национален природонаучен музей при БАН), обосновава твърдението, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите преди 7,2 млн. години. Това съобщиха от Националния природонаучен музей при БАН.

Тази вечер едно от най-авторитетните научни списания PLOS ONE публикува две статии, представящи нова гледна точка за времето и

мястото, където древните човекоподобни са направили първите си стъпки в еволюцията към човека.

Най-близкият съвременен родственик на човека е шимпанзето. Кога е започнало отделянето на човешката линия от тази на шимпанзето и къде е живял последният им общ предшественик, е въпрос, широко разискван в палеоантропологията. Според съвременните теории разделянето е станало преди около 5-8 млн. години и това се е случило в Африка.
 
Двете изследвания, публикувани в PLOS ONE, представят днес друг „сценарий“ относно началото на човешката история.

Новата гледна точка се базира на изкопаеми останки, открити в Гърция (край Пиргос Василисис, на юг от Атина) и в България (местността Азмака край Чирпан).
 
В първата статия авторите показват, че и двете останки принадлежат към един и същи вид – на изкопаемия хоминид (представител на човешкото семейство) Graecopithecus freibergi, както и че неговите белези дават основание да бъде смятан за пряк представител на еволюционната линия, водеща към човека.

Втората статия изчислява възрастта на грекопитека като използва биохронологични и геофизични методи. Възстановена е също и засушливата саванна обстановка, в която е живяло това същество. Открити са останки от мастодонта ананкус (Anancus sp.), преживното Tragoportax macedoniensis и някои други видове, което доказва, че възрастта на находищата Азмака и Пиргос Василисис е по-късна от тази на световноизвестното Пикермийско палеонтологично находище в Гърция.
 
Анализите показват, че възрастта на находката от Азмака е на 7,24 млн. години, а тази от Пиргос – на 7,175 млн. години.
 
Всичко това определя грекопитека като най-стария хоминин (предчовек)

чиято възраст надвишава с няколко стотин години тази на сахелантропа (Sahelanthropus), открит в Чад и смятан до сега за най-древен. С това най-ранният етап от развитието на човешкото родословно дърво би трябвало вече да се свързва с Балканите и с източното Средиземноморие, а не с екваториална Африка, както се приемаше до момента.

Някога прочутият френски палеонтолог Ив Копенс изтъкна ролята на засушаването на източноафриканските ландшафти за еволюцията и изправянето на предчовеците, като нарече този процес East Side Story.
 
Днес имаме повече основание да свържем тази еволюция с една „North Side“ Story, посочват от Националния природонаучен музей.

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/novo-otkritie-naj-stariiat-predchovek-zhivial-kraj-chirpan-6069442
Овој заб, научниците го откриле во Бугарија

23.05.2017

Балканот- колевка на човештвото?

Досега се сметаше дека патиштата на еволуцијата на човеколиките мајмуни и пралуѓето се раздвоиле во Африка пред шест до седум милиони години. Најновите истражувања ја доведуваат во прашање таа теза.


Можно е развојните патишта на човекот и човеколиките мајмуни да се раздвоиле неколку стотина илјади години порано одошто тврди актуелната теорија. Освен тоа, се чини дека до тој процес не дошло во Африка, како што се веруваше досега, туку на друго место- во Европа, на подрачјето на источното Средоземје. Таа теза ја поставува истражувачкиот тим собран околу Мадлен Беме од Центарот за еволуција на човекот и палеолит Зенкенберг во Тибинген, и професорот Николај Спасов од Бугарската академија на науки. Научниците, повторно, со најмодерни истражувачки методи, анализирале два од порано познати фосили и наведуваат дека тие им припаѓаат на првите пралуѓе.
Денешните шимпанзи се најблиски роднини на Хомо сапиенс. Но, каде живеел последниот заеднички предок и кога и каде дошло до развој на првиот прачовек, тоа прашање не е дефинитивно расчистено. Мнозинството експерти сметаат дека до раздвојување на еволуциските линии дошло пред пет до седум милиони години во Африка. Според теоријата која во 1994 ја формулирал францускиот антрополог Ив Копен, во тој процес клучна улога имала промената на климата во источна Африка. Но, двете студии во чија изработка учествувале научници од Германија, Бугарија, Грција, Канада, Франција и Австралија, сега скицираат едно сосема поинакво сценарио.

Коренот на забите како доказ

Тимот околу Мадлен Беме анализирал два фосила на хомоноидот Graecopithecus freybergi. Се работи за заб пронајден во Бугарија, како и дел од вилица пронајдена во Грција. Со помош на компјутерска томографија, тие ја визуелизирале внатрешната структура на фосилот и покажале дека корените на пронајдените заби во поголем дел меѓусебно сраснале. „Додека големите човеколики мајмуни по правило имаат два или три корена кои се меѓусебно раздвоени, овие корени се делумно сраснати, што е карактеристично за модерниот човек исто како и за прачовекот, како Ardipitecus или Australopitecus“, вели Јохен Фус, еден од научниците од Тибинген кој работел на студијата.
Исти резултати покажала и новата анализа на вилицата на Graecopithecus freybergi. „Тоа покажува дека се работи за досега непознат вид преоден облик меѓу човеколикиот мајмун и прачовекот- што досега беше познато само од Африка“, вели Фус. Притоа, овој вид е повеќе стотици илјади години постар од досега познатите африкански предци на луѓето.

Оган, трева и вода

Преку анализа на седиментите од кои се извадени фосилите, научниците ја одредиле староста на вилицата меѓу 7,24 и 7,175 милиони години. Тоа значи дека фосилите се постари од досега најстарите познати фосили на Sahelantropus од Африка, чија старост се проценува на шест до седум милиони години. Врз основа на тој факт, научниците заклучуваат дека веројатно до одвојување на еволутивните текови на пралуѓето и шимпанзите дошло порано одошто досега се сметало, и тоа не во Африка- туку на подрачјето на Балканот.
Тие притоа и натаму ја прифаќаат тезата дека причината за тоа одвојување била промената на климата. Некои траги од растенија во седиментите на фосилите укажуваат на тоа дека и на подрачјето на Европа во тоа време постоел некој вид пустинска савана, слична на некои актуелни субсахарски предели, на пример во Мали. „Во таа слика се вклопуваат и фосилните наоди на предците на денешните жирафи, газели, антилопи и носорози во близината на наоѓалиштето на Graecopitecus", објаснува Николај Спасов, член на Бугарската академија на науки. Два текста во кои се претставуваат најновите истражувања за потеклото на човекот се објавени во меѓународното научно списание Плос Оне.

http://www.dw.com/mk/%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE/a-38950291?maca=maz-TB_maz_dnevnik_KOPIE-4629-xml-mrss
« Последно менување: Мај 23, 2017, 09:02:55 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #470 на: Мај 25, 2017, 07:44:27 »
 
25 Май 2017

 Анкара се оплаква: Асимилацията на турците в България продължава
Високопоставен депутат твърди, че това било държавна политика, а те били над 1 млн.


Турците в България са подложени на асимилация и това е държавна политика, твърди председателят на парламентарната комисия по правата на човека в Анкара Мустафа Йенероглу в разпространено до медиите писмено изявление, предава БГНЕС.
Йенероглу посочва и твърди, че в България живеят над 585 000 турци, но реалният им брой надвишава 1 млн. души, тъй като не всички са били включени в преброяването и регистрите. „Тези наши сънародници са подложени на сепаратизъм, те губят майчиния си език, джамиите им често са обект на нападения. В училищата турският език е избираем предмет и часовете по него умишлено се провеждат в късните часове на учебния ден. Тази ситуация означава омаловажаване и унижаване на майчиния език.
От друга страна, държавната власт не осигурява възможност за излъчване на новини на турски и блокира създаването на турско радио, което доказва, че политиката на асимилация в България продължава. Друг голям проблем са натискът и нападенията върху джамиите и имамите. Турците в България са изключени от представителство в държавните структури и това е така, въпреки сериозното им присъствие в общото население на страната“, смята Йенероглу. Според него участието на крайнодесните партии в управлението на България представлява гаранция за нови бъдещи проблеми пред турците и мюсюлманите, а така страната сериозно се отдалечава от европейските норми и критерии. „За съжаление, 28 години след насилственото отнемане на рождените им имена, турците в България не могат да излекуват раните си. Турция направи всичко възможно, за да им помогне. Сега наш дълг е да разкопаем тези горчиви факти от паметта и да ги преподадем на бъдещите поколения, за да не се забравят. Това ще помогне да осъзнаем последствията от преживяното от общността напрежение в близкото минало, както и събитията преди него, които са резултат от асимилационната политика“, подчертава в изявлението си председателят на комисията по правата на човека в турския парламент.
Той припомня съпротивата на турците срещу „възродителния процес“ от месец май 1989 г., когато границата се отваря за бежанския поток. „Тогава хиляди семейства бяха разделени, а над 350 000 души бяха откъснати от земята си, която населяват стотици години. Тогавашната фашистка власт приложи асимилационната си политика, защото се притесни от силата на турско-мюсюлманското население и взе решение да стопи етническите малцинства, като погази грубо човешките им права. В онзи тежък период бе наложена забрана върху употребата и обучението на турски език, върху ислямските обреди при погребенията и сватбите, забраниха се сюнетите /обрязването на момчетата/ и облеклото. Но хората избраха правилния път към Турция“, подчертава Йенероглу.

http://www.segabg.com/article.php?id=855947

Национален статистически институт

Преброяване през 2011 г.

Население по местоживеене, пол и етническа група

http://censusresults.nsi.bg/Census/Reports/1/2/R7.aspx24.11.2014


Учебници на турски език отпечатани в България за първи път от 20 години

През 1992 г. 114 000 ученици са учели турски език. През 2011 г. броят им вече е паднал драстично до 7 000 души
Учебници на турски език са отпечатани в България за първи път от 20 г. насам. Те са предназначени за училище в сливенския регион и в представянето им участва посланикът на Турция в България Исмаил Арамаз, пише турският вестник „Заман”, цитиран от БГНЕС.

Двата новоотпечатани учебника са предназначени за четвъртокласници и 1500 екземпляра вече са изпратени в училища в Шумен и Кърджали, а още 1000 - в Бургас.

„Първите екземпляри бяха изпратени в сливенското село Ябланово. Учениците там са 250, от които 230 изучават турски език. Паралелката за изучаване на турски съществува още от 90-те години. Учебниците са за първи, втори и трети клас,” отбеляза Емине Халил, асистент в катедрата по турски език в Шуменския университет.

По думите й, учебниците да били готови още миналата година, но българските власти едва сега да одобрили отпечатването им.

Учебници на турски език са били отпечатани в България за последен път през 1993 г. Те обаче вече не се използват в училищата.

През 1992 г. 114 000 ученици са учели турски език. През 2011 г. броят им вече е паднал драстично - до 7 000 души.
Всяка година родителите трябва да представят молба децата им да изучават турски, който е избираем предмет, отбелязва в заключение вестник „Заман”.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/uchebnitsi-na-turski-ezik-otpechatani-v-balgariya-za-parvi-pat-ot-20-godini.html

8 Септември 2017

Изселническа организация настоява за изучаването на турския език в България
Имало 1 млн.турци, но само няколко хиляди деца учили майчин език


Болезнен, обезпокояващ и тревожен е фактът, че в българските училища не се изучава турски език, а за това е виновна държавата, това заяви лидер на изселническа организация в Турция, предава БГНЕС.
Председателят на Конфедерацията на балканските румелийски турци Зюрфеттин Хаджиоглу обвини правителството на България в провеждане на скрита асимилация на малцинствата.
„В България турското малцинство наброява близо 1 милион души, но само няколко хиляди от децата изучават майчиния си език. Това е болезнено, силно обезпокояващо и тревожно състояние, то е демонстрация на това, че българската държава и правителството й продължават с политиката на скрита асимилация на малцинствата. Новата учебна година няма да бъде добър период за турското малцинство в България“, посочи той. Според него правителството е виновно за ежегодното намаляване на броя на учениците, изучаващи майчиния си турски език и носи отговорност за проблемите около закона за образованието, за това, че обучението по турски е извън учебните програми и е свободно избираем предмет, на което обаче пречат директорите на училищата. Особена вина носят и местните управи с тяхната незаинтересованост и бездействие, смята Хаджиоглу.
„Искам открито да подчертая, че с тази политика в сферата на образованието България само ще губи и няма да има никаква полза в бъдеще. Защото когато едно дете не знае майчиния си език, то не може да овладее и официалния, и няма как да бъде успяващо. В районите, населени с турско малцинство, децата не знаят добре нито майчиния си език, нито официалния. Тази ситуация се признава от компетентните преподаватели и възпитатели“, коментира изселническият лидер. Той отправи призив за конкретни действия в тази посока към политиците, представляващи турското малцинство, към религиозните служители и гражданските организации, и изрази надежда за бързи стъпки за намиране на изход. „Нашите сънародници в България непременно трябва да подадат заявления за изучаването на турски език в училищата на децата им и да продължат да настояват за обучението на майчин език. Нашата конфедерация наблюдава много внимателно развитието на този проблем“, каза Хаджиоглу.
Националното радио и телевизия на Турция /TRT/ преди дни излъчиха репортаж по темата от България, припомня БГНЕС. В него се припомня, че след началото на демокрацията у нас в годините след 1990-а децата на българските турци са изучавали майчиния си език като задължително избираем предмет, като по онова време броят им е бил около 100 000. През 2003 г. обаче те са 30 000, а през учебната 2015-2016 г. наброяват 7 565 деца. В репортажа се посочвали усилията на /вече бившия/ лидер на ДПС Лютви Местан, който през септември 2015 г. внесе предложение турският да стане задължително избираем предмет в училище, но парламентът го отхвърли, а впоследствие управляващите от ГЕРБ го наложиха като свободно избираем. Така децата са пренасочили интересите си към западните езици и природо-математическите дисциплини, и са загърбили майчиния си език. Отделно от това училищните директори създавали изкуствени проблеми и бариери с изискването за специални заявления, но те еднолично решавали дали да има такова обучение. Налице е дефицит на преподаватели, учебниците по турски са от 1999 г. и са остарели, в региона с най-многобройно турскоезично население – Кърджали, майчиния си език в училище изучават по-малко от 2 500 деца, а и вече може да се каже, че в българската образователна система турският е мъртъв, така самосъзнанието и чувството за идентичност остават на заден план, се посочва още в репортажа.
Подчертано е и погрешното схващане, че децата на българските турци по рождение си знаят езика, а и у дома ползват само него, и гледат турска телевизия. Дали ще има деца, изявили желание да изучават турския в училище, ще стане ясно към края на месеца, когато ще бъде готов Списък образец №1, който дава яснота за натовареността на учебните програми, заявил за БГНЕС началникът на регионалното управление на образованието в Кърджали Гроздан Колев. Той обаче отказа да предостави данни и препоръча въпросите да се отправят към пресцентъра на министерството, „защото такъв е редът“, добавя Агенцията..

http://www.segabg.com/article.php?id=872744« Последно менување: Септември 18, 2017, 08:09:54 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #471 на: Мај 25, 2017, 08:15:02 »


Лондонското четвероевангелие напуска земите ни като дар от гръцки монаси.
 25 Май 2017

Средновековните ни ръкописи скитат в дисаги из света
Никой не знае колко от книжовните ни ценности са пръснати из големите чужди библиотеки

Искра Ценкова
В една стара приписка на гръцки от Атон четем: "Книго моя, ти утре не ще си моя, други ден - на някой друг, а след време - ничия." Книгата е великата скитница, днес е тук, утре кой знае къде... Всеки ръкопис търси своя откривател и изследовател, а между учения и затвореното между кориците слово има една почти мистична връзка, казва проф. Климентина Иванова, медиавист, изследовател на старите български ръкописи и техен издирвач. А те, според думите й, са нещо като машина, пренасяща ни през времето.Средновековните скриптории, местата за писане на книги, най-често в манастирите, са били истински работилници, в които не само са се създавали книги, но са се обучавали и преписвачи. Появяват се в България след идването на учениците на светите Кирил и Методий и след като в 893 г. славянското писмо става официално не само за Църквата, но и за държавата. Един от най-големите ни книжовни центрове е откритата преди няколко десетилетия манастирска школа при Равна, на 25 километра на изток от първата българска столица Плиска. Археолозите предполагат, че там са работили някои от учениците на светите братя, а ЮНЕСКО определя обекта като "първата българска езикова лаборатория". За бурната културно-просветна дейност, кипяла на това място, подсказват откритите многобройни железни писала и бронзови закопчалки на книги. Там богослужебните книги са превеждани и преписвани, за да може богослуженията по цялата българска земя да се водят на роден език.

Основната част от най-ценните български ръкописи и преписи на изгубени стари български съчинения днес са пръснати из библиотеките на цял свят. Никой не може да каже какъв е броят им, все още не всички са описани. Пък и на част от ръкописите, създадени на наша територия след XIV век, липсват специфичните български носовки и двете ерови гласни, затова и често тяхното народностно определение е повод на научни спорове, подчертава проф. Климентина Иванова.

Най-голяма част откнижното ни богатство се съхранява в Русия- в държавните библиотеки на Москва и Санкт Петербург, но също и в Украйна - в Киев, Одеса, Лвов. Част от книжното ни богатство е и в библиотеките на Румъния, в много западни страни, разбира се, и в Атон, както и в библиотеката на Синайската обител.

Първата голяма загуба на старобългарски книги е от средата на X век, при падането ни под Византийско владичество. Тогава част от българското книжно богатство е унищожено. Хипотезите за съдбата на безценната царска и патриаршеска библиотека са две, отбелязва проф. Иванова. През IX и X в. българските книжовници, наследници на светите братя, са хвърляли всичките си сили в превода на византийски богослужебни текстове, но и на жития, риторика, исторически съчинения и други. Преводите се правят първоначално главно в Плиска (Равна), в столицата Преслав и в Охрид. При завладяването и на Източна България част от тази книжовна продукция е запазена. Според едно от предположенията част от книгите не са унищожени, а са били отнесени в Константинопол като ценна плячка. Възможно е те да са се съхранявали в църквата "Света София" заедно с ръкописи на други езици и да са подарени при покръстването на Русия в 988 г., когато Киевският княз Владимир се жени за Анна Византийска. Това е твърде вероятно, защото точно в 70-те години на XI век изведнъж се появяват доста преписи на български книги с преводи от гръцки, но съдържащи произведения на св. Климент Охридски, на Йоан Екзарх, на презвитер Йоан, на Григорий мних и на още много анонимни книжовници, превели широк кръг от текстове. Сред тях са Първият Симеонов сборник ( по "Изборник" според Светославовия препис от 1073 г.), Изборникът на великия княз Светослав от 1076 г. В Русия са преписвани и "Четири слова против арианите" от византийския църковен деец и писател Атанасий Александрийски (ок. 295-373), преведени по поръка на цар Симеон от Константин Преславски, ученик на славянския първоучител Методий. Приписът на старобългарския превод е излязълпод ръката на черноризец Туодор ДоксовНеговата стойност е особено голяма, защото това е единственият текст, който дава важни исторически сведения. Той посочва, че българският княз Борис I, с християнско име Михаил, е починал на 2 май, посочва времето и мястото на изписването, историята на превода, включително и годината на покръстването на българите според прабългарския календар.

"Българските ръкописи обаче имат интересен живот и вън от нашите земи", отбелязва проф. Иванова. В края на XV век приписът на Туодор Доксов е преведен и преписван в Русия. Най-старият приз е от 1489 г., а преписвачът му Митя изрично съобщава, че е преписвал благочестивата книга дума по дума по заповед на брат си Герасим. Въпреки че е нямал понятие от носовки и букви, които не са отговаряли на руската фонетика, той ги преписва точно.

Синайският псалтир пък е част от несметното духовно богатство на библиотеката към Синайския манастир "Света Екатерина" в Египет. Учените не са на едно мнение как са се озовали там българските ръкописи. Част от тях смятат, че глаголическите книги са пренасяни през X в., когато християнската книжнина е в разцвет. Според Козма Презвитер благочестивите българи и монаси често са ходели на поклонение до светите места като Йерусалим и планината Синай, където Мойсей получава Десетте божии заповеди. Възможно е ръкописите да са пътешествали, пъхнати в монашеските торби. В същото време през Средновековието в Синайската обител са работели като преписвачи, илюстратори и преводачи и много български монаси, затова и според част от учените глаголическата книжнина е сътворена на това свято място. Което пък показва колко широко е било влиянието на старобългарската книга особено там, където се е поддържала източната църковна практика.

"Докато работех с ръкописите, намиращи се на територията на Израел, попаднах на единнеизвестен кодекс, преписван на кирилицаБеше датиран неправилно, а се оказа от началото на XIV в. Според мен този ръкопис е създаден в Синай, след това е бил пренесен в Йерусалим и захвърлен. Беше неугледен, нереставриран, на всичко отгоре и датиран от XVI в. Неслучайно през 1953 г. американска научна експедиция начело с изкуствоведа Кенет Кларк засне над 3000 синайски ръкописа, а сред тях и български, писани или изнесени там", разказва проф. Иванова.

През XIX в. славянската култура и език привличат интереса на много учени от различни европейски държави, особено от Русия. Те тръгват да пътешестват из нашите земи и да събират стари български ръкописи. Обикалят българските манастири, а точно по това време българските монаси не се грижат особено за старите пергаментови книги. Ценните ръкописи са прашни, изядени от мишките, монасите са ги късали, затискали са с тях качета със зеле и бъчви с вино...

Точно така се разделяме и с безценното пергаментово четириевангелие на книголюбеца цар Иван Александър, което се съхранява днес в Британския музей в Лондон. Ръкописът е плод на последния разцвет на българската култура преди падането на България под турско робство. Кирилският текст потегля за Острова от Атонския манастир "Св. Павел" през 1837 г. заедно с ръкописа на Ромуел Видински и още седем книги на кирилица, коитомонах дарява на английския лорд Робърт Кързън,пътешественик и колекционер. Четириевангелието е препис на евангелията на Матей, Марко, Лука и Йоан и е съставено от 268 пергаментови листа, илюстровани с 366 цветни миниатюри, заглавките на текстовете му са златни, а кориците са със сребърно-златен обков, украсен със скъпоценни камъни. Четвероевангелието е създадено през 1355-1356 г. в търновския манастир "Св. Троица" по поръка на цар Иван Александър и е красяло царската библиотека. С падането на България под турска власт, за да бъде запазен, ръкописът е предаван от ръка на ръка. Изнесен е тайно първо в Цариград, след това изминава стотици километри на север, скрит в багажа на молдовския владетел от XV в. Александър Добрия към Молдова, който също се слави като книголюбец, а молдовските преписвачи и художници копират образи от българския ръкопис за своите евангелия. След това незнайно как разкошният кодекс стига до гръцкия манастир "Свети Павел" в Атон, откъдето тръгва за Лондон.

Чуждите пътешественици по нашите земи често са откъсвали по някоя страница от ценните книги, за да имат образец на писмо. В тези случаи пък изследователите, които сглобяват фрагментите, се превръщат в последователи на Шерлок Холмс.

"Случвало ми се еда открия в Румъния половината от ръкописа,чиято друга половина е в Москва. В Петербург пък съм откривала края с приписките от ръкопис, който е в Йерусалим. Забавна е историята на сборник с песнопения (Триод). Преведен е на български в ХIV в. от стареца Йосиф в Атон, оттам е изпратен в Синайския манастир. Сръбски монаси го преписват там или в Йерусалим, защото е от "светогорски истински извор на български език". Преписвачите му отбелязват, че един Господ само знае колко им е било трудно да "прехвърлят" от български на сръбски. А всъщност сръбски са само някои букви, текстът си е на среднобългарски книжовен език. Ценният кодекс остава в Москва, но в един момент внезапно изчезва от Русия. Как, защо и кога ръкописът е върнат тайно в Йерусалим, никой не може да каже. Още в края на ХIХ в. той е в библиотеката на Йерусалимската патриаршия и там е описан в каталог. Учените бяха убедени, че има два такива ръкописа - близнаци. И чак когато описах и проучих всички факти, се убедих, че няма "Московски триод" и "Йерусалимски триод", а един ръкопис и той е в Йерусалим. "Сянката" на Триода в Москва изчезна, но самият ръкопис става все по-ценен за палеославистите, разказва българската изследователка.

Друг ценен наш ръкопис, Асеманиевото евангелие, написано на използваната за кратко глаголица, е изминало хиляди километри, докато стигне до Ватиканската библиотека, където се намира и до днес. Преди това обаче се е придвижило до Йерусалим, а оттам през 1736 г. го купува папският симиотикар Йосиф Симон Асеман, чието име ръкописът взима. Никой не може да каже как точно богато илюстрованата богослужебна книга, която включва всички евангелия, е попаднала там. Вероятно ценният глаголически ръкопис е оставен в една от църквите на Божий гроб от български поклонник.

Не по-малък път е изминал и най-ценният от общо петте запазени български преписа на Манасиевата хроника, направен по поръка на цар Иван Александър. Незнайният преписвач и преводачът на Световната летопис на византийския дворцов писател Константин Манасий (1130-1187) е вкарал 27 летописни добавки с българската версия на описаните исторически събития. Добавил е и цветни илюстрации, което пък го прави единственият илюстрован препис на хрониката в света. Днес уникалният ръкопис, написан в мерена реч, се съхранява във Ватиканската апостолическа библиотека. Пътят му дотам минава през Хърватска, където става част от сбирката на епископа от Модрос Никола Катарски, след което заедно с още други ръкописи поема към Ватикана.Богато илюстрованото четвероевангелие е красяло царската библиотека.Уникалният препис на Манасиевата хроника скита дълго, преди да стигне до Ватикана.Асеманиевото евангелие днес е част от Ватиканската библиотека.Изложба на оригинални преписи и преработки на "История славянобългарска", както и на източници, използвани при написването й. Най-българската книга също не е в България. През 1984 г. българските разузнавателни служби подменят с копие черновата, която се съхранява в Зографския манастир в Света гора, и донасят оригинала тук. През 1998 г. президентът Петър Стоянов върна книгата на Зографския манастир. Зографското глаголическо евангелие се пази в Руската национална библиотека.По-голямата част от откритото в Румъния Добрейшово евангелие днес е част от фонда на Националната библиотека "Кирил и Методий", а другата е изгоряла в Белград по време на Втората световна война.Томичевият псалтир, открит в началото на миналия век в Македония, днес се намира в държавния исторически музей на Москва.


http://www.segabg.com/article.php?id=855878


Preslav Literary School

The Preslav Literary School (Pliska Literary School, Bulgarian: Преславска книжовна школа) was the first literary school in the medieval Bulgarian Empire. It was established by Boris I in 885 or 886 in Bulgaria's capital, Pliska. In 893, Simeon I moved the seat of the school from Pliska to the new capital, Preslav.

The school developed the Cyrillic script,[1] and the earliest datable Cyrillic inscriptions have been found in the area of Preslav: in the medieval city itself, at nearby Patleina (also Shumen Province), Krepcha (present-day Targovishte Province), and Ravna (present-day Varna Province).

https://en.wikipedia.org/wiki/Preslav_Literary_School

https://www.google.bg/search?q=cirilic+alphabet+preslav&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=EnkmWbzOGqTi8AfPk56gDQ#q=cyrillic+alphabet+preslav

https://www.google.bg/search?q=cirilic+alphabet+preslav&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=EnkmWbzOGqTi8AfPk56gDQ#q=cyrillic+alphabet+preslav&tbm=bks

Ohrid Literary School

The Ohrid Literary School was one of the two major cultural centres of the First Bulgarian Empire, along with the Preslav Literary School (Pliska Literary School).[1] The school was established in Ohrid (nowadays Republic of Macedonia) in 886 by Saint Clement of Ohrid on the order of Boris I of Bulgaria simultaneously or shortly after the establishment of the Preslav Literary School.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ohrid_Literary_School

https://www.google.bg/search?q=cyrillic+alphabet+Ohrid+Literary+School&client=firefox-b&noj=1&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwj65oesvIrUAhXSZpoKHYHjAs8Q_AUICSgA&biw=1024&bih=484&dpr=1


https://www.google.bg/search?q=cyrillic+alphabet+Ohrid+Literary+School&client=firefox-b&noj=1&source=lnms&tbm=bks&biw=1024&bih=484

Tarnovo Literary School

The Tarnovo Literary School (Bulgarian: Търновска книжовна школа) of the late 14th and 15th century was a major medieval Bulgarian cultural academy with important contribution to the Medieval Bulgarian literature established in the capital of Bulgaria Tarnovo. It was part of the Tarnovo School of Art which was characteristic for the culture of the Second Bulgarian Empire.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tarnovo_Literary_School

https://www.google.bg/search?q=cirilic+alphabet+preslav&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=EnkmWbzOGqTi8AfPk56gDQ#q=cyrillic+alphabet+Tarnovo+Literary+School

https://www.google.bg/search?q=cirilic+alphabet+preslav&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=EnkmWbzOGqTi8AfPk56gDQ#q=cyrillic+alphabet+Tarnovo+Literary+School&tbm=bks

« Последно менување: Мај 25, 2017, 09:01:12 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #472 на: Мај 25, 2017, 08:03:58 »
24 мај 2017

Која е политичката иднина и судбина на Македонците за 10 години?!

http://vecer.mk/makedonija/koja-e-politichkata-idnina-i-sudbina-na-makedoncite-za-10-godini-0

26.05.2017

Природниот прираст отиде во минус

http://www.utrinski.mk/?ItemID=D60A317B56BF214FB6433F937F281437
« Последно менување: Мај 27, 2017, 11:22:10 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #473 на: Мај 26, 2017, 09:02:22 »Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи
24.05.2017

Руският президент Владимир Путин забърка поредния скандал като обяви по време на аудиенцията си за македонския си колега Георги Иванов, че "писмеността е дошла от македонската земя".

https://news.bg/world/putin-azbukata-ni-doyde-ot-makedonskite-zemi.html

Захарова за Путин и кирилицата: Да не търсим конфликти там, където ги няма
25 май 2017
"Никой в Русия не се опитва да отрече приноса на Първото българско царство в създаването на славянската писменост – това би противоречало на историческите факти. В конкретния случай става въпрос за "македонските земи" като географско понятие. Още по времето на Римската империя регионът, където впоследствие се раждат и работят Св. Кирил и Методий, се нарича Македония. Тук всичко трябва да е пределно ясно и разбираемо", заяви Захарова, цитирана на страницата Facebook страницата на руското посолство в България.

https://bg.rbth.com/news/2017/05/25/zaharova-za-putin-i-kirilicata-da-ne-trsim-konflikti-tam-kdeto-gi-nyama_770380Византийските теми на Балканския полуостров през 1045 година

Македония (тема)

Тема Македония е военноадминистративна област във Византия, която обхваща Северозападна и част от Източна Тракия [1]. Създадена е между 789 и 802 г. Нейно средище е град Адрианопол.[2] Както и другите теми, тя е управлявана от управител - стратег.

От тема Македония произхожда император Василий I Македонец – основател на т. нар. Македонска династия[1], която управлява Византия от 867 до 1056 г.


Темата Македония е завладяна и присъединена към България от цар Симеон I, но по силата на мирния договор от 927 година Византия си връща голяма част от нея. По-късно темата е във византийски ръце до 1204 година, когато латинските рицари от IV-я кръстоносен поход завладяват Константинопол. Тук се състои и битката при Адрианопол. Тема Македония отново е включена в българските предели през 1205 година от цар Калоян.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F_(%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0)

https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8F&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=pXMoWfbkK8av8wefsptY

България (тема)

Тема България е византийска военно-административна единица по време на византийската власт в България (1018-1185).

рез 1018 година Василий II Българоубиец покорява България. За да сломи съпротивата на българското население, той взема мерки: изпраща оцелелите български войници да покорят Армения, изселва аристокрацията в Мала Азия. Българските земи са разделени на теми според византийската административна система. Освен това той преустройва българската църква в Автокефална българска архиепископия с център Охрид. Диоцезът ѝ също се простира в тема България. Мерките не са толкова драстични, понеже той се опасява от бунтове.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_(%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0)

https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8F&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=pXMoWfbkK8av8wefsptY#q=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8F

ИСТОРИКО-ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ

http://www.promacedonia.org/pp_ht/pp_ht_0.html


Map of Byzantine Greece c. 900, with the themes and major settlements.

Macedonia (theme)

The Theme of Macedonia (Greek: θέμα Μακεδονίας) was a military-civilian province (theme) of the Byzantine Empire established between the late 8th century and the early 9th century. Byzantine Macedonia also incorporated the region of Thrace. Its capital was Adrianople.

As a consequence, a new theme called Macedonia was created between 789 (or 797) and 801/802 by the Empress Irene of Athens, from the older theme of Thrace.[1][2][3] Sigillographic evidence shows that a tourma ("division") named "Macedonia" existed before, subordinated to the strategos of Thrace.

Thus, the theme of Macedonia had no relation to the historical region of Macedonia, and when Byzantine sources of the 10th to 12th centuries refer to "Macedonia", they mean the area of western Thrace. Hence, for instance, the emperor Basil I "the Macedonian" (r. 867–886) hailed from Thrace, and the Macedonian dynasty he founded was named after the theme of Macedonia.[11]

https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(theme)

Thessalonica (theme)

The Theme of Thessalonica (Greek: θέμα Θεσσαλονίκης) was a military-civilian province (thema or theme) of the Byzantine Empire located in the southern Balkans, comprising varying parts of Central and Western Macedonia and centred on Thessalonica, the Empire's second-most important city.

https://en.wikipedia.org/wiki/Thessalonica_(theme)

Bulgaria (theme)

The Theme of Bulgaria was a province of the Byzantine Empire established by Emperor Basil II after the conquest of Bulgaria in 1018.[1] Its capital was Skopje and it was governed by a strategos.

 The Bulgarian patriarchate was downgraded to an archbishopric called Archbishopric of Ohrid, that retained an autocephalous status.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgaria_(theme)

https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8F&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=pXMoWfbkK8av8wefsptY#q=theme+macedonia+byzantine+empire

https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8F&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=pXMoWfbkK8av8wefsptY#q=theme+macedonia+byzantine+empire&tbm=bksКирил и Методий

Св. св. Кирил и Методий (на гръцки: Κύριλλος καὶ Μεθόδιος, на църковен старославянски: Кѷриллъ и Меѳодїи) са двама братя византийци, родени в Солун през IX век, които развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB_%D0%B8_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9

https://www.google.bg/search?noj=1&q=%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB+%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9&oq=%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB+%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9&gs_l=serp.12...0.0.0.18309.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1..64.serp..0.0.0.ahb9N7H3gHc

Saints Cyril and Methodius

The exact ethnic origins of the brothers are unknown, there is controversy as to whether Cyril and Methodius were of Slavic[11] or Byzantine Greek[12]

https://en.wikipedia.org/wiki/Saints_Cyril_and_Methodius

https://www.google.bg/search?noj=1&q=cyril+and+methodius&oq=ciril+and+&gs_l=serp.1.0.0i10k1l10.3140.18654.0.24149.29.28.1.0.0.0.531.4264.0j24j1j5-1.26.0....0...1.1.64.serp..2.27.4259.6..0j46j0i22i30k1j35i39k1j0i46k1j0i19k1j0i10i30i19k1j0i30i19k1j0i5i10i30i19k1j0i67k1.D5hGTUmJckw

https://www.google.bg/search?q=cyril+and+methodius&noj=1&tbm=bks&ei=ToIoWcehF8WOsAGF67X4Aw&start=0&sa=N&biw=1024&bih=618&dpr=1


Както виждате спорът за произхода на Кирил и Методий е дали са гърци или славяни. Съвременните македонски историчари смятат, че македонците не са нито гърци, нито славяни, а съвсем отделен етнос антички македонци. Следователно те нямат основание да претендират, че Кирил и Методий са били македонци. Не можете да бъдете едновременно антички македонци и македонски словени.
« Последно менување: Јуни 04, 2017, 01:20:42 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #474 на: Јуни 04, 2017, 10:40:25 »
Социоложката д-р Илона Томова е старши научен сътрудник в Института за изследване на населението при БАН. Тя е сред най-видните изследователи на ромската общност в България. В своята научна работа тя обръща внимание на господстващите стереотипи и разпространени предразсъдъци по отношение на ромите. Работила е в Института по социология към БАН, на който е била зам.-директор.

ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=ALdlphTYdi4

The Struggle for Survival of the Roma People: Europe's Most Hated

04 юни 2017

Д-р Илона Томова: Раждаемостта сред ромите е намаляла 2 пъти. Най-ниска е при жените с образование

- Госпожо Томова, какви са митовете по отношение на раждаемостта при ромите?

- Обикновено около избори  започва страшен ажиотаж за това как до 50 години българите ще изчезнат, как в тази страна ще има само роми и турци… Колко кошмарно висока е ромската раждаемост, колко „нецивилизовани”, „безотговорни”, „мързеливи” са ромите, колко безотговорни са като родители, как трябва да се направи стратегия, която да насърчава българската раждаемост и да ограничава ромската. Използват се всякакви евгенични препоръки.

- Бихте ли дали примери? Какво ви притеснява?

- Когато се говори за ромската раждаемост, се употребява биологичен жаргон, който дехуманизира групата. Непрекъснато се повтаря как те раждат като мишки, или като зайци, как при тях се възпроизвеждат трикратно поколенията на всеки 15 години, което няма нищо общо с истината. Дори социологът Михаил Мирчев преди 5 години съобщи, че 70 процента от родените в България деца са били родени от циганки или туркини – данните бяха от негово изследване. Ако това е така, те би трябвало да раждат всяка година по 5 деца, което просто няма как да стане.

- С какви данни разполагате за раждаемостта в тази общност и как ще се отрази това в  демографското развитие на страната по етнически груги?

- Наистина раждаемостта при ромите е доста по-голяма, отколкото при българите и при турците. През 2001 г., когато е направено последното засега преброяване, раждаемостта при ромите е била 26,7 на хиляда, докато при българите е била 6,9 на хиляда. Разликата е доста голяма.

Другото е, че не трябва да се гледа само един коефициент – този на раждаемостта. Трябва да се гледа и коефициентът на детската смъртност, който при ромите е почти като в северноафриканските страни – 25 на 1000 новородени деца. Това е коефициентът на детска смъртност през първата година от живота. А имаме много висока детска смъртност и през следващите години - до 14. Освен това преждевременната смъртност при ромите е много висока (това е смъртността на хората, ненавършили 60-65 години), в резултат на болести,  свързани по някакъв начин с насилие, глад, стрес, инфаркти, инсулти и т. н.

- Много хора са убедени, че децата на ромите просто са много калени, дори оставени на улицата нищо не им се случвало.

- Не, това не е така. Те просто си мрат и това са фактори, които се отразяват на естествения прираст. Като се сумират накрая всички данни, прирастът при тях пак остава по-висок, отколкото при българите, но не чак толкова много. Има и нещо друго – ако гледаме в средносрочен и дългосрочен план действително делът на ромите в страната ще се увеличава. И това е така, защото това е най-младата общност. При тях 33% са деца до 14 години, 63% са хора от 0 до 30 годишна възраст. Те имат под 5% стари хора, което е заради по-високата преждевременна смъртност. Докато при нас старите хора са 21%. Това е нещо, което много сериозно различава двете общности. А увеличаването на населението зависи от броя на жените, които влизат във фертилна възраст и които ще заменят излизащите от нея. При българките на 1000 жени, които излизат от фертилна възраст, идват около 550 млади жени. Е, те би трябвало да раждат по 4 деца, за да може да се получи такъв брой население, какъвто е имало преди 30-40 години например… Затова, дори и при силно намаляване на раждаемостта при ромите, което вече е факт, в средносрочен и дългосрочен план делът на ромите в страната пак ще е по-висок.

- Споменахте, че е намаляла раждаемостта при тях.

- Да, близо 2 пъти и това е много сериозно намаляване между двете преброявания – 1992 г. и 2001 г. Но това не се обяснява с добра социална политика. Най-сериозната причина е, че рязко спадна стабилността на младите бракове. Преди ги женеха на 13-14 г., но имаше силен контрол от страна на родителите и семействата. Сега не е така – има глад, безработица, мъжът се чувства все по-неспособен да се справи с отглеждане на деца, а и родителите не винаги могат да помагат. И момчетата започнаха по-често да напускат семействата си. Наблюдаваме неща, за които сме чели за афроамериканските гета… Тогава момичето се връща при родителите си и не ражда повече, защото остава на грижите на баща си, на братята си. Няма как да роди второ и трето дете.

- Огромен проблем в тази общност е, че много момичета насилствено са карани да проституират…

- Така е за съжаление. Тъй като в групите, поразени от дълга безработица, залязва моделът на бащата, който може да изхранва семейството, на негово място се появява мъжкарят, преуспяващ чрез насилие или „големият играч”, който натрупва богатство с дейности на ръба или извън рамките на закона. Охолен живот може да си гарантира този, който стане трафикант на плът например или сутеньор в града… За разпространението на този модел на „икономическо поведение” може да се съди по честотата, с която жените в различни ромски квартали изразяват страховете си да не бъдат принудени да проституират у нас или в чужбина.  Говорих с едно момиче, което по тази причина не искаше да отиде при семейството на сестра си в чужбина. А ако поради различни причини мъжът е задлъжнял на лихвари, той може да им „продаде” дъщеря си (или доведената си дъщеря от поредната си съпруга) за погасяване на дълга. Такива случаи съм виждала в Сливенско, в Елин Пелин, в „Столипиново” и на много други места.

- Има ли все пак някакви успехи в опитите жените в тази общност да се предпазват от забременяване?

- Хубавото нещо е, че нараства здравната и репродуктивната култура при младите ромски жени. Например в Кюстендилския квартал „Изток” 41% от жените във фертилна възраст ползват спирали. И това е откакто се изгради здравен център. Там работи много добре един лекар адвентист, както и една от най-добрите гинеколожки и една от най-добрите детски лекарки в града. Те намалиха абортите при младите жени 2-3 пъти. Рязко спаднаха детската и майчината смъртност, намаля раждаемостта.

- Вярно ли е, че някои мъже приемат аборта като знак на преданост на съпругата?

- Да, в някои общности – дори не толкова бедни, мъжката власт над жената придобива и такива форми. Говорих с младо момиче, което имаше едно дете и 2 аборта. Беше дошла за трети аборт. Казах й: „В рамките на 4 години имаш едно дете и три аборта, ще се съсипеш. Защо не сложиш спирала?” Тя отвърна, че свекърва й не дава, а и мъжът й не е съгласен. Свекървата й твърдяла, че спирали слагат само леките жени, и че ако снахата си сложела спирала, щяла да почне да кръшка. Мъжът е строител, често е извън града и по този начин контролира жена си, за да няма случайна полова връзка. Освен това момичето призна, че дюлгерите помежду си се хвалели какви мъже са включително и с абортите – т. е. дори и да не ражда жената, трябва да абортира, за да се докаже, че съпругът й изпълнява мъжките си задължения, че е потентен. Така те поддържат престижа си на полови атлети. Знам дори за мъже, които твърдят, че болката при аборта също е доказателство за обичта на жената. И в такива случаи също трудно може да убедим жената да взима предпазни средства.

http://e-vestnik.bg/5912/%D0%B4-%D1%80-%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%80%D0%BE%D0%BCd/

« Последно менување: Септември 26, 2017, 08:03:57 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #475 на: Јуни 05, 2017, 09:41:51 » 05 Юни 2017

The Guardian: Руската федерация активно подклажда раздор в Македония от 2008 г. насам, сочат разузнавателни документи

Руски шпиони и дипломати са замесени от почти десетилетие в операция, насочена към разпространяване на пропаганда и провокация на раздор в Македония, пише The Guardian, цитиран от Фокус. Британският вестник се позовава на изтичане на класифицирани документи от разузнавателната агенция в Скопие.
Документите предполагат, че властите в Москва са се стремяли да засилят влиянието си във всички страни от бивша Югославия. Целта на Кремъл е да ги спре да се присъединят към НАТО и да ги отдалечи от западното влияние, сочат докладите.
Според информацията сръбското разузнаване също полага усилия в подкрепа на проруски и антизападни националисти в Македония
Колекцията от секретни доклади идва от македонското контраразузнаване.

http://www.segabg.com/article.php?id=857406
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #476 на: Јуни 13, 2017, 10:25:26 »

 13 Юни 2017

Алекс Алексиев:Албанците ще станат най-големия етнос на Балканския полуостров
"След 30-40 години албанското население ще погълне македонското", прогнозира още той


Албанското население в Македония се разраства с такава бързина, че след 30-40 години те просто ще погълнат македонското, също както направиха и в Косово. Това каза в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.
"Всички мои приятели, сърби, ми казваха, че Косово е и винаги ще бъде сръбско, въпреки това те избягаха от частично признатата държава на Балканския полуостров-бел.ред, когато населението стана 90% албанско".
Според Алексиев това, което се е случило в Косово се повтаря и в Македония.
"Албанците вече започват да говорят за "Велика Албания" и те са на път да станат най-големия етнос на Балканския полуостров", предупреди експертът?
Той предупреди също, че има опасност от втора гражданска война, както тази от 2001г., когато етническите албанци от Армията за национално освобождение нападат силите за сигурност на Република Македония в началото на януари.
"В страната има силно влияние на джихадисти, което се подклажда от Турция. Колкото повече се забавя едно решение, толкова по-лошо става", твърди експертът по повод етническия конфликт в страната.
Алекс Алексиев не вярва, че е възможно да се успокои напрежението в страната, ако тя влезе в НАТО и като единствено решение на етническия проблем, той открива в разделянето на двата етноса в Република Македония.

http://www.segabg.com/article.php?id=85853430 јули 2017

Според српскиот историчар
Чедомир Антиќ: Србија веќе го загуби Косово


Во време на меѓународната економска криза во периодот од 2009 до 2011 година, Србија под притисок од надвор беше принудена да се откаже од реалниот суверенитет, влијанието и своите институции во Косово, смета српскиот историчар Чедомир Антиќ. Според него, Србија имала некакви аргументи за постигнување историски компромис со Албанците, но ги загубила поради слепилото, нејасната политика и незаинтересираноста на водечките политички партии во тој период.

- Сосема е јасно дека денес всушност немам никакви „црвени линии" во врска со решавањето на статусот на Косово и Метохија, вели Антиќ, додавајќи дека „црвена линија" за решавање на косовското прашање можел да биде историскиот компормис што во 80-те години на минатиот век го предложи академикот Добрица Ќосиќ со идејата за поделба на Косово.

Тој смета дека идната Заедница на српските општини во Косово ќе ја има истата улога како и српскиот Заеднички совет на општините во Славонија, кој, како што вели, денес дејствува како невладина организација во Хрватска. Антиќ наведува дека иако Белград инсистира на тоа дека Косово е дел од Србија, во српскиот Устав „Косово се споменува само на две места: во преамбулата и во заклетвата на претседателот". Целата приказна за дијалогот (меѓу Белград и Приштина) е само начин за да се излезе во пресрет на барањата кои САД и ЕУ ги имаат кон Србија по прашањето на Косово, оценува Антиќ, додавајќи дека по 2001 година за меѓународната заедница Косово има ист третман како и сите останати поранеши југословенски републики.

http://vecer.mk/balkan/chedomir-antikj-srbija-vekje-go-zagubi-kosovo
« Последно менување: Јули 31, 2017, 10:42:28 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #477 на: Јуни 13, 2017, 12:43:31 »
12.06.2017

ВИДЕО

https://www.bnt.bg/bg/a/solunskite-szaklyatnitsi

Солунските съзаклятници и Борис Сарафов

През 1903 г., месеци преди Илинденско-Преображенското въстание, „фитилът на Балканското буре с барут“ е запален в Солун от група български младежи, наречени „гемиджиите“.

Учениците от Солунската българска мъжка гимназия извършват няколко атентата срещу обекти, свързани с икономическите интереси на Западна Европа. Целта на „гемиджиите“ е да привлекат вниманието на „Европа“ към защита на българското население в Македония, останало под властта на Османската империя. Повечето от атентаторите загиват и са забравени след потушаването на Илинденското въстание, но тероризмът в защита на националните интереси не изчезва от Балканите.

Между събитията, предшестващи Илинденско-Преображенското въстание, априлските атентати в Солун са безспорно най-крупното по своя страховит ефект и по предизвиканите дълбоки сътресения в революционната организация. Те са най-динамичният израз на македонския революционен дух - и като замисъл, и като изпълнение, и като воля да се победи смъртта.

В Солун Слави Мерджанов намери готова идейна плячка в лицето на няколко ученици, главно велешанчета, известни в гимназията с неразделното си другарство, със своенравието си и с непокортвото си. Те са: Йордан Попйорданов (Орцето), Константин Кирков, Тодор Богданов, Димитър Мечев, Илия Тръчков, Владимир Пингов и др. Всички са на 18-20 години.

солунските атентати

https://www.google.bg/search?q=%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=-cA_Wb3kF43d8AfjrZDoCg#q=%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8


Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #478 на: Јуни 19, 2017, 02:07:34 »

КЪДЕ Е СЪЗДАДЕНА КИРИЛИЦАТА, В ПРЕСЛАВ ИЛИ ОХРИД?Glagolitic script

The Glagolitic script (/ˌɡlæɡəˈlɪtɪk/,[1] Ⰳⰾⰰⰳⱁⰾⰻⱌⰰ Glagolitsa) is the oldest known Slavic alphabet. It was created in the 9th century by Saint Cyril, a Byzantine monk from Thessaloniki.

https://en.wikipedia.org/wiki/Glagolitic_scriptCyrillic script

The Cyrillic script /sᵻˈrɪlɪk/ is a writing system used for various alphabets across eastern Europe and north and central Asia. It is based on the Early Cyrillic, which was developed in the First Bulgarian Empire during the 9th century AD at the Preslav Literary School.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cyrillic_scriptУтрински весник, Број 2757  петок, 08 август 2008

Климент Охридски - родоначалник на македонската писменост

Вера Стојчевска - Антиќ


Измачувани и протерани, некои од нив умреле, други биле продавани по европските пазаришта како робови, трети се упатиле долж Јадранското крајбрежие, а посебна група, меѓу кои се наоѓале Климент и Наум Охридски, ја минале реката Дунав со сплав и пристигнале во Белград. Оттаму заминале во бугарската престолнина на кнезот Борис, каде што биле убаво пречекани и сместени во најбогатите благороднички куќи, бидејќи кнезот одамна посакувал образовани луѓе, кои ја усвоиле словенската писменост.

Истата година 886, кога стигнал кај кнезот Борис, заминал во Западна Македонија и во градот Охрид ја основал значајната Охридска школа.

Во 886 година Климент Охридски во Охрид ги удрил темелите на Охридската книжевна школа, во која тој станал и првиот нејзин учител. Тој сигурно сфатил и знаел колку е неграмотно населението во Македонија и започнал интензивна работа на описменувањето на млади и стари во формираната школа. Во неа учрниците ја изучувале глаголската азбука. Дури во славистиката се смета дека Климент Охридски намерно заминал во Западна Македонија, која тогаш влегувала во составот на средновековната бугарска држава, за да може таму да ја спроведе мирно целата наследена кирилометодиевска традиција. И додека во Охрид се ширела глаголицата, во Источна Бугарија , во Преславската книжевна школа, загосподарила кирилската азбука. Факт е дека во Охридската книжевна школа, уште цели два века и по смртта на Климента, била употребувана глаголската азбука.

Паралелно со глаголицата се ширела и полесната кирилска азбука, но како глаголски центар во средниот век се затврдил Охрид и Охридската Школа.


http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=C2BC62D1E19563478486837E2417B758
Clement of Ohrid Was Laid in the Earth
Dan Graves, MSL


Church History Timeline

In the tenth century, Ohrid was considered a backwater of Bulgaria. Because of a disagreement with Prince Simeon of Bulgaria over modernization of the alphabet, Clement was not appointed as a royal advisor in 893. Instead, the Prince showed that he was unhappy with him by sending him to Ohrid.

The source of the falling out was that Clement opposed revising the alphabet on Greek lines [that is adapting a "Hellenic" form]. He wanted to stick with the alphabet developed by Cyril and Methodius. The majority of Simeon's advisors voted with Clement. Prince Simeon, however, was afraid there would be a backlash from the powerful Byzantium empire that ruled the east if his country persisted with in its new nationalistic culture. He ordered Clement to make some changes in the Glagolitic script (an ancient Bulgarian script), but Clement was not willing.

As a consequence, Clement suffered attacks from the Greek party.

Great men do not let defeat sideline them completely. Neither did Clement. He opened a school in Ohrid, in which St. Nahum also taught. This attracted large numbers of students and grew into the first Slavonic university. Clement and Nahum employed the Glagolitic script. Ancient traditions say the two friends trained over three thousand students, many of whom became priests, thus forever stamping the Balkans with the personal imprint of their two famous teachers.

http://www.christianity.com/church/church-history/timeline/901-1200/clement-of-ohrid-was-laid-in-the-earth-11629772.html

https://www.google.bg/search?q=Cyrillic+Alphabet+script+developed+invented+preslav+literary+school&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=a81HWcj9NO3HXoTInvgD#q=Cyrillic+Alphabet+script+developed+invented+preslav+literary+school&tbm=bks

https://www.google.bg/search?q=cirillyc+alphbet+script+developed+inveted+preslav+literaty+school&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=vcNHWYP_LvHHXobHqZgN#q=cyrillic+alphabet+script+developed+invented+preslav+literary+school+encyclopedia&start=0

https://www.google.bg/search?q=Glagolitic+script+Clement+of+Ohrid&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=HLJIWfPqF6Hd8AfP-YDABQ

https://www.google.bg/search?q=Glagolitic+script+Clement+of+Ohrid&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=HLJIWfPqF6Hd8AfP-YDABQ#q=Glagolitic+script+Clement+of+Ohrid&tbm=bksДИМИТРИ ХОМАТИАН

КРАТКО ЖИТИЕ
НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ


В СЪЩИЯ ДЕН, 27 ЮЛИ1, ПАМЕТ НА СВ. НАШ
ОТЕЦ АРХИИЕРАРХ И ЧУДОТВОРЕЦ2 КЛИМЕНТ,
ЕПИСКОП НА БЪЛГАРИЯ В ОХРИД

1. Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи3, които народът обикновено знае и като българи.

3 Византийските автори често наричат българите „мизи”, а България - „Мизия”. Това народностно име се предпочита от тях след падането на България под византийско иго. Охридският архиепископ Григорий е оставил над­пис, в който българите се наричат „мизи"

http://promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie.html#3

https://www.google.bg/search?client=firefox-b&q=Demetrios+Chomatenos+bizantine&oq=Demetrios+Chomatenos+bizantine&gs_l=psy-ab.12...19898.19898.0.22031.1.1.0.0.0.0.121.121.0j1.1.0....0...1.2.64.psy-ab..0.0.0.Qd0E62RllXQ

https://www.google.bg/search?q=Demetrios+Chomatenos+bizantine&client=firefox-b&source=lnms&tbm=bks&biw=1024&bih=618

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%A5%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B0%D0%BD

https://www.google.bg/search?client=firefox-b&biw=1024&bih=618&q=Demetrios+Chomatenos+Clement+of+Ohrid+bizantine&oq=Demetrios+Chomatenos+Clement+of+Ohrid+bizantine&gs_l=psy-ab.12...16124.16124.0.17989.1.1.0.0.0.0.106.106.0j1.1.0....0...1.2.64.psy-ab..0.0.0.CJz3dJqAZ2E

https://www.google.bg/search?q=Demetrios+Chomatenos+Clement+of+Ohrid+bizantine&client=firefox-b&source=lnms&tbm=bks&biw=1024&bih=618

« Последно менување: Август 09, 2017, 09:54:51 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #479 на: Јуни 23, 2017, 01:21:17 »Velika Britanija i makedonsko pitanje 1903-1908 godine

https://books.google.bg/books?id=jwMyDAAAQBAJ&pg=PA44&lpg=PA44&dq=1903+%D0%A3%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D1%9A%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0&source=bl&ots=M3ik7zEL51&sig=OJERv3LojKVb2mXcat1BX8cksnk&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiCsOv76NPUAhVCrRQKHTtaCYwQ6AEIWjAH#v=onepage&q&f=falseВојвода Петар Чаулев и део охридских устаника

Унутрашња македонска револуционарна организација

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D1%9A%D0%B0_%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0

Илиндански устанак Унутрашња македонска револуционарна организација

https://www.google.bg/?gfe_rd=cr&ei=3zMEVcnMMaez8weL9YKgDA&gws_rd=ssl#q=1903+%D0%98%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BA+%D0%A3%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D1%9A%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0&start=0

Бугарска егзархија


Свештеници Бугарске егзархије и ВМРО комите.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B5%D0%B3%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B0Кокошињски покољ

Кокошињски покољ је израз за најбруталнији злочин комита ВМРО-а над Србима у Македонији, односно Старој Србији, како се тада у Србији ова област називала. Израз кокошињски покољ односи се на неколико злочина комита ВМРО-а. у околини Куманова и Кратова у периоду јул-октобар 1904. године. Злочине су извршиле чете ВМРО-а- под командом војвода Атанаса Бабате и Јордана Спасова. Збирни назив Кокошињски покољ за убиства у селима Кокошињу, Шопском Рудару и Татомиру дала је српска штампа пошто је у том селу пало највише жртава.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%B8%D1%9A%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%99

https://www.google.bg/search?client=firefox-b&dcr=0&ei=DSIQWvHpM8X2aMSQhfgM&q=%D0%9A%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%B8%D1%9A%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%99&oq=%D0%9A%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%B8%D1%9A%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%99&gs_l=psy-ab.12...6465.6465.0.8743.1.1.0.0.0.0.151.151.0j1.1.0....0...1.2.64.psy-ab..0.0.0....0.f7CDjJBLT1k

Војводе Српске четничке организације 1903-1908.

http://www.academia.edu/28801187/%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5_%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5_%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B5_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5_1903-1908

https://www.google.bg/search?client=firefox-b&dcr=0&q=%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5+%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B5+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5+1903-1908.&oq=%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5+%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B5+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5+1903-1908.&gs_l=psy-ab.12...18306.18306.0.20973.1.1.0.0.0.0.121.121.0j1.1.0.dummy_maps_web_fallback...0...1.2.64.psy-ab..0.0.0....0.BcBNopGVlNwЗнаме на въстаниците от Охрид

http://epicenter.bg/article/archive/19603/11/0Сръбска пропаганда в Македония

Сръбска пропаганда в Македония се наричат усилията на сръбската държава и общество за промяна на националното съзнание на македонските българи. Сръбската пропаганда започва в края на 60-те години на 19 век и завършва с налагането на македонизма като официална идеология във Вардарска Македония от югославските комунистически власти в средата на 40-те години на 20 век.[1]

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0_%D0%B2_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F

https://www.google.bg/search?q=%D1%81%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%B2+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=PhwQWseAMOuP8QfczYXYBw

илинденско преображенско въстание

https://www.google.bg/search?q=%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=ZWlNWYKVCIrY8AeDspfAAQ#q=%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=IFFI658gWQE

МПЦ бара да стане црква ќерка на бугарската православна црква

Пак се започват борбите за църковна независимост, този път от сръбската църква. Разбира се, не е задължително БПЦ ведна да приеме това предложение, но явно има някакво разбирателство между двете църкви за това обръщение. Това очевидно е ход само за сплашване. Очаква се продължителна борба, в която ще се прилагат различни тактики. Както изглежда Сърбия и Русия ще бъдат съюзници срещу България. България е била в лоши отношения с Русия поради една единствена причина, руснаците винаги са подкрепяли Сърбия, когато тя е била срещу България. Виж по-долу как е била създадена Българската езархия.


Българска екзархия

https://www.google.bg/search?q=%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F+1870&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=cM5TWY23L6Oz8wfL35egCgВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=XpvINekaw4A10. Apr. 2017
ĐORĐE IVANOV, PREDSJEDNIK MAKEDONIJE, OTKRIO: Plan Milošević-Mitsotakis da se Makedonija podijeli između Srbije i Grčke je propao

Problem u odnosima Grčke i njegove zemlje, tvrdi predsjednik Makedonije, počeo je mnogo ranije, odnosno početkom 90-ih godina prošlog vijeka kada je počeo raspad tadašnje Jugoslavije

Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije koji je posljednjih nedjelja u središtu međunarodne pažnje zbog odbijanja da dadne mandat za premijera Zoranu Zaevu, dosadašnjem lideru makedonske opozicije, u razgovoru za Hrvatsku televiziju govorio je o odnosima svoje zemlje sa Grčkom.

 

Na pitanje novinara Romana Bolkovića kakvi su izgledi da Grčka napokon prizna pravo Makedoniji na vlastito ime, predsjednik Ivanov je rekao da njegova zemlja ima vrlo dobre odnose sa novima vlastima u Grčkoj.

"Ja sam se proteklih godina nekoliko puta sreo sa grčkim premijerom Alexisom Ciprasom i naša suradnja je bila jako dobra, pogotovo u vrijeme kada je izbjeglička kriza u kojoj su naše dvije države podnijele najveći teret, bila na vrhuncu. Naše države surađaju na svim poljima, Makedonci najviše ide na odmoru u Grčku, tamo ostavljaju milijardu eura godišnje. Grčka, kao članica Evropske Unije,  u više navrata je štitila u Briselu interese Makedonije.

Problem u odnosima Grčke i njegove zemlje, tvrdi predsjednik Makedonije, počeo je mnogo ranije, odnosno početkom 90-ih godina prošlog vijeka kada je počeo raspad tadašnje Jugoslavije.

"U tadašnjim razgovorima između srbijanskog lidera Slobodana Miloševića i Konstantina Mitsotakisa, premijera Grčke,  bila je dogovorena podjela Makedonije po kojoj bi jedan dio pripao Grčkoj, a drugi Srbiji. I to je ključ naših problema sa Grčkom. Ne ovom današnjom i ne sa ovom vladom, nego sa starim strukturama u toj zemlji, koje su vrlo snažne i utjecajne, i koje se još uvijek nadaju da je moguća podjela Makedonije po scenariju kojeg su planirali Milošević-Mitsotakis", kazao je Boris Ivanov.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/49952/djordje_ivanov_predsjednik_makedonije_otkrio_plan_milosevic_mitsotakis_da_se_makedonija_podijeli_izmedju_srbije_i_grchke_je_propao.html10/04/2017

Đorge Ivanov: Milošević i Micotakis planirali podelu Makedonije

Problem u odnosima Grčke i Makedonije počeo je početkom 90-ih godina prošlog veka kada je počeo raspad tadašnje Jugoslavijem rekao je predsednik Ivanov  u razgovoru za hrvatsku TV

ĐORGE IVANOV, predsednik Makedonije u razgovoru za Hrvatsku televiziju govorio je o odnosima svoje zemlje sa Grčkom.

Na pitanje novinara Romana Bolkovića kakvi su izgledi da Grčka prizna pravo Makedoniji na vlastito ime, predsjednik Ivanov je rekao da njegova zemlja ima vrlo dobre odnose sa novima vlastima u Grčkoj.

“Ja sam se proteklih godina nekoliko puta sreo sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i naša saradnja je bila jako dobra, pogotovo u vreme kada je izbeglička kriza u kojoj su naše dve države podnele najveći teret, bila na vrhuncu. Naše države surađaju na svim poljima, Makedonci najviše ide na odmoru u Grčku, tamo ostavljaju milijardu evra godišnje. Grčka, kao članica Evropske Unije,  u više navrata je štitila u Briselu interese Makedonije.

Problem u odnosima Grčke i Makedonije, tvrdi Ivanov, počeo je mnogo ranije, odnosno početkom 90-ih godina prošlog veka kada je počeo raspad tadašnje Jugoslavije.
“U tadašnjim razgovorima između srpskog lidera Slobodana Miloševića i Konstantina Micotakisa, premijera Grčke,  bila je dogovorena podjela Makedonije po kojoj bi jedan dio pripao Grčkoj, a drugi Srbiji. I to je ključ naših problema sa Grčkom. Ne ovom današnjom i ne sa ovom vladom, nego sa starim strukturama u toj zemlji, koje su vrlo snažne i utjecajne, i koje se još uvek nadaju da je moguća podela Makedonije po scenariju Milošević-Mitsotakis”, rekao je Đorge Ivanov.(Agencije)

http://balkanekspresrb.rs/arhive/32982ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=eEjtB3TipLg

Зошто Македонија треба да е во добри односи со Бугарија?

https://www.youtube.com/watch?v=anTpJHJ5ynY

Тајната на грчки генерал ,за напад на Македонија"Ако су Македонци и Срби паметни, живеће у љубави, пријатељству и међусобном поверењу. Ако нису, што неће бити први пут, радиће у корист сопствене штете и на радост наших непријатеља", рекао је Дачић и додао да не треба гледати у прошлост, већ у будућност.ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=GFntr1uVfEE

Вече късно е


« Последно менување: Ноември 19, 2017, 06:16:34 veritas »
Сочувана