Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Европа и САД за историјата на Македониjа  (Прочитано 264058 пати)

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #450 на: Март 11, 2017, 09:58:28 »


Надпис „Болгар” на плочка от македонския град Виница отваря тема българин ли е Ахил

31 януари 2014

Глинени плочки отпреди 16 века, открити на територията на македонския град Виница, може да се окажат едно от доказателствата за хипотезата на наш историк за българските корени на Ахил. Познатият от Омировата „Илиада" герой е изобразен на теракотна плочка от 5-6 в. - нея историците ни свързват с друга плочка, намерена край Виница, върху която на латински се вижда надписът „Болгар". „Поне два византийски източника посочват данни за Ахил, че е бил предводител на българи", посочи в ефира на Дарик историкът Александър Мошев, уредник в Националния литературен музей. Той заедно с екип на списания „Осем" са били част от експедиция до разкопките на платото над македонския град.

Керамичните плочки от Виница, смятани за първообраза на днешните икони, привличат любопитството на екипа на списания „Осем" и историкът Александър Мошев, каза пред Дарик зам.-главният редактор на изданието Георги Караманев: „Нещо като предци на днешните икони. Наричат ги винички икони".

Въпреки раннохристиянския характер на плочките, вниманието им привличат две - едната с надпис Ахил и една с конник и надпис „Болгар": „Светец, който според повечето специалисти е Ахил - героят от Троянската война. Другата плочка е изрисуван един конник, до когото пише: „Болгар". Цялото това нещо ни се видя изключително странно", разказа Георги Караманев.

„Още македонският археолог Балабанов, който разкопава обекта, изказва предположението за връзка между двете плочки, т.е. това не е моя хипотеза, че в една тракобългарска среда е съществувал култ към митичния предтеча или прародител Ахил - предводителят на мирмидонците, за който в най-малко два византийски източника - единият от 6-ти, другият от 12-ти век - има данни, че е бил предводител на българи", каза от своя страна Александър Мошев.

„Самият факт, че пише „Болгар" на тази плочка отваря много въпроси, дори и това да е само една от възможностите връзката с Ахил", каза Караманев.

„Другата възможност е това да е Свети Ахилий - един раннохристиянски светец от 4-ти век. Култът към него е развиван по времето на управлението на Самуил. Чисто иконографски няма как да бъде християнски светец по този начин изобразен", допълни още Мошев.

Екипът опитва да се свърже с македонските специалисти и да осигури достъп до оригиналите на ключовите за хипотезата плочки. Според тях обаче дори само повече българи да чуят за малко познатите у нас плочки от Виница, усилието си струва. Двамата смятат, че въпреки сензационния характер на теорията за Ахил няма риск да влезем в ролята на македонците, за които наскоро иронично Божидар Димитров коментира, че и Тутанкамон е македонец:

„Виждам вече в интернет започнаха едни яростни спорове, патриотарски начала и от двете страни. При представянето ние изрично се постарахме да разграничим ясно кои са ясните и недвусмислени неща и кои са хипотезите", каза Караманев.

„Не би трябвало да се фиксираме върху тази сензация, а по-скоро трябва да разглеждаме тези находки като част от по-голям комплекс от находки, които биха могли да ни помогнат да погледнем към най-древното ни минало от един друг ъгъл. Въпросът за произхода на българите и за това от кога сме тук, на Балканите, по друг начин", допълни Мошев.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/nadpis-bolgar-na-plochka-ot-makedonskiq-grad-vinica-otvarq-tema-bylgarin-li-e-ahil-1211252
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #451 на: Март 26, 2017, 05:27:22 »
ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=eEjtB3TipLg

Зошто Македонија треба да е во добри односи со Бугарија?

https://www.youtube.com/watch?v=anTpJHJ5ynY

Тајната на грчки генерал ,за напад на Македонија

https://www.youtube.com/watch?v=dfZNa0Xa3hw

Любчо Георгиевски за албанското бъдеще на Македония
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #452 на: Март 29, 2017, 08:46:47 »19.03.2017

ВИДЕО

http://www.btv.bg/video/shows/btv-reporterite/videos/btv-reporterite-antichni-drami.html

bTV Репортерите: Антични драми
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #453 на: Март 29, 2017, 08:54:28 »ВИДЕО

http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/velichieto-na-car-samuil.html

Величието на цар Самуил
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #454 на: Април 04, 2017, 01:08:09 »ЦРУ - след 65 години: Нови разкрития за "греховете" на студентите от Струмица

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) публикува няколко милиона документа, свързани с тяхната работа, сред които има хиляди документи отнасящи се до СФРЮ и Македония.
В голям брой от публикуваните документи се посочва, че в следвоенния период ЦРУ отблизо е следяла  дейността на ВМРО, и лицата които са се борели за независима Македония. В един от докладите на ЦРУ за ВМРО със заглавие "Дейността на ВМРО в Югославия" между другото се казва: "ВМРО тайно се бори за създаването на независима македонска държава, която ще включи територията на Югославска Македония. Организацията е особено активна в градовете Прилеп, Велес и Щип. Разпространяват се слухове в Югославия, че хората очакват да бъдат освободени от Титовият режим до следващия Великден ".

Най-новите документи на ЦРУ ни доказват сведенията на много историци и лица от миналото, че САЩ  особено са проявявали интерес към събитията в Струмица в следвоенния период. От ЦРУ вероятно са следели събитията там, а от получената информация за недоволството и задушаването на националния дух на жителите и отнемането на земята (отчуждаването и национализацията), което води до разпространяване на листовките а и съобщенията от 01.05.1946 г. със заглавие: "Долу експонатите на сърбизма, Димитър Влахов, Лазар Колишевски, Михайло Апостолски и техните другари!"," Да живее духа на Гоце Делчев и Даме Груев ". След тази дейност са били арестувани 25 младежи, между които са били трима от петте по-късно убити студенти, също така осъдени на затвор. Този факт се потвърждава и с новите  документи от ЦРУ.

Останалото в линка.

http://wreview.eu/s/cru-65-sled-godiini-dokumenti-za-makedoniq.html
« Последно менување: Април 05, 2017, 07:25:09 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #455 на: Април 05, 2017, 07:31:20 »05 Април 2017
ДПС призова за съпротива срещу референдума на Ердоган в Турция

Председателят на ДПС (партия на българските турци) Мустафа Карадайъ излезе с остра декларация по повод предстоящия конституционен референдум на 16 април в Турция. В нея той призова "всички демократични сили и държави" да заемат категорична позиция против предланите от турския президент Реджеп Ердоган конституционни промени, тъй като "застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона". Ето и пълния текст на декларацията:
На 16 април Турция ще гласува на референдум конституционни промени, които ще я променят завинаги. И не само Турция. Но и Балканите, Европа и света.
Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата. Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси.
Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона.
Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!
Ние, като представители на ДПС, с над 30-годишна история, с основна кауза защита на правата и свободите на човека, върховенството на закона и демокрацията, казваме категорично НЕ:
- НЕ! на грубото потъпкване на правата и свободите на човека;
- НЕ! на липсата на свобода на словото в публичното пространство и на практиката да се арестуват и "въдворяват" свободомислещи интелектуалци и журналисти;
- НЕ! на фасадната и лъжлива демокрация;
- НЕ! на насилието и диктатурата във всичките им форми;
- НЕ! на режисирани и контролирани "опити за преврати" срещу утвърдени ценности и норми на Демокрацията;
- НЕ! на унизяването на армията, прокуратурата, съдебната система и държавната администрация;
- НЕ! на трансформацията на външната политика от "нулеви проблеми със всички съседи" във заплашителни и агресивни действия към всички съседи;
- НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, защото тя става вредна не само за съседите си, за региона и за света, но най-вече за Себе си!
Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от "болния човек на Европа" в световен икономически, военен и политически колос. За да остане Турция такава: НЕ! на референдума!
Бог да ни е на помощ!

http://www.segabg.com/article.php?id=849467


Българските мюсюлмани имат високо доверие към Турция, Германия и Русия
06 Април 2017
Неизменна основна ценност за мюсюлманите в България остава семейството - 95% го поставят на първо място. Това показва изследване на нагласите на мюсюлманите в България за периода 2011-2016 година. Данните от изследването представи Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".
Налице е известно преминаване от либерализъм към консерватизъм по отношение на ключови житейски факти сред мюсюлманите в България. По отношение съжителството на между двама души без брак - остава приемливо едва за 14% през 2016 г. от 24% през 2011 година. Одобрението за развод от 18% през 2011 г. сега е намаляло на 12,8%.
Налице е възвръщане към един патриархален модел и отстъпление на либерализма спрямо консерватизма, включително и по отношение на разпределението на семейните задължения. Ако през 2011 г. 62% са смятали, че мъжът трябва да се грижи наравно за децата с жената, сега пада на 53 %. Същото е по отношение на домашните задължения. Така или иначе общият извод е за известно възвръщане към един патриархален и по-консервативен модел.
По отношение на степента на религиозност - 92% от българските мюсюлмани са декларирали религиозност през 2011г., а 87% - през 2016 г. Има и известен спад по отношение на силно религиозните.
Когато се наблюдават българските мюсюлмани в гетата, почти 100% декларират висока степен на религиозност. Забелязвало се, че там, където бедността е най-висока и религиозността е най-висока. По отношение на религиозните практики е налице известно увеличение и по-високо придържане към правилата на мюсюлманската общност, става ясно още от изследването.
По отношение на често обсъждания въпрос дали жените трябва да покриват главата си - 54% не одобряват. Едва 1,6 на сто декларират, че това трябва да е задължителна практика.
Изследването отчита, че се е увеличил делът на мюсюлманите, които смятат, че ислямът е единствената вярна религия - от 8 на 20%. 74% заявяват, че имат близки приятели християни. Едва 20% казват, че приятелите им са само мюсюлмани.
На въпрос трябва ли България да приема бежанци 38,5% са на мнение, че не трябва да приема никого, 38% са с по-умерени позиции, едва 4,7% смятат, че трябва да приема всички.
Българските мюсюлмани изказват категорична подкрепа за светското устройство на държавата и едва 0,7% считат, че проблемите на общността трябва да се решават по законите на Шериата. Устойчиво нараства делът на българските мюсюлмани, които не се интересуват от политика - от 30% на 52 %.
Сред външни фактори, които влияят върху нагласите на българските мюсюлмани, бе изтъкнато отношението към Турция. Забелязва се устойчиво високо доверие към Турция, което е нараснало от 58 на 68 %, както и висока подкрепа и за лидера й Ердоган - 48,8%.
Отчита се и намаление на българските мюсюлмани, които оправдават тероризма при определени обстоятелства. Над две трети от тях имат и отрицателно отношение към ИДИЛ и "Ал Кайда". Освен високо доверие към Турция, българските мюсюлмани изпитват и високо доверие към Германия - 64% и Русия - 49,8%.
Ръководителят на екипа, изготвил петгодишното изследване, проф. Евгения Иванова заяви, че са осъществени 130 дълбочинни интервюта с респонденти от различните групи - турци, българоезични мюсюлмани и мюсюлмани от гетата. Очертават се две групи, за които религията е идентичност - българоезичните мюсюлмани и мюсюлманите в гетата. Отхвърлени по етнически признак от турците и по религиозен признак от българите християни, за българоезичните мюсюлмани религията е идентичност и основание за престижност. По същия начин е и за мюсюлманите в гетата, където те се чувстват принадлежни към глобална мюсюлманска общност.
В гетата ислямът не е традиционна религията. Като причина за преобръщането в исляма и превръщането на човек, който досега е пиел, взимал наркотици или както казва един от тях е водил български живот, се сочат бедността, болестите, житейски сътресения и съзнание за отхвърляне от обществото.
"Говори се много за материалния интерес. Никъде не засякохме човек, който наистина е взел пари. Тези облекла в районите, населени с българоезични мюсюлмани, намаляват изключително много, увеличават се в гетата", коментира проф. Иванова.
По думите й това е следствие на рестриктивните мерки, предприети от българската държава и като своеобразен бунт срещу отхвърлянето от обществото.
Българските мюсюлмани предпочитат да работят в западноевропейски страни - първо Германия, Белгия, Франция. Великобритания е предпочитана от българоезичните мюсюлмани. Образованието в чужбина е на елитите.
Проф. Евгения Иванова коментира, че в България не се носят бурки. Това, което носят жените в Пазарджик, се нарича никаб. Никой от мъжете не задължава жените си да носят никаб. Изключително светски и много модерни са младите мюсюлманки. Изследването е проведено сред генерална съвкупност от 577 хиляди.
Сред изводите които направи Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на фондация "Конард Аденауер", която е поръчала изследването е, че в България има многобройни и тесни контакти между мюсюлмани и християни. Освен това отношенията между мюсюлмани и християни не са се изменили съществено в последните години. Във всеки случай това е оценката на 67% от анкетираните мюсюлмани - а 15% отговарят, че дори са се подобрили.
"Ако същевременно 6% от анкетираните смятат, че отношенията са се влошили, това не е сигнал за тревога, но трябва да е повод да се изследват причините за тази оценка", каза Гайслер.
По думите му радостно е също, че делът на мюсюлманите, отхвърлящи безусловно тероризма, от 2011 г. насам се е увеличил с 6% и достига 89%. Същевременно делът на лицата, смятащи тероризма при определени обстоятелства за оправдан, е намалял от 1.4% на 1.1%.
Можем само да се надяваме, че тази тенденция ще се запази, обяви представителят на фондация "Конрад Аденауер" в България.

http://www.segabg.com/article.php?id=849607
« Последно менување: Април 07, 2017, 08:57:18 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #457 на: Април 18, 2017, 09:14:29 »

12. Maj 2015

Evo koliko zaista ima Makedonaca, a koliko Albanaca u Makedoniji!

 Skoro cela severozapadna Makedonija naseljena je većinom albanskim stanovništvom, u čemu prednjače Tetovo, Gostivar i Struga. Po nekim informacijama, u Strugi živi čak 90 odsto Albanaca - kaže Aleksandar Knežević, docent Geografskog fakulteta u Beogradu

U poslednjih par dana sve oči su uprte u Makedoniju i sukob albanskih terorista sa makedonskom policijom u Kumanovu. Prema popisu stanovništva, Abanci čine 25 odsto celokupne makedonske populacije i predstavljaju drugu po veličini etničku grupu. S obzirom da se iz godine u godinu taj procenat uvećava, nije isključeno da bi jednog dana Makedonci mogli da postanu manjina u sopstvenoj državi!

Prema popisu iz 2002. godine u Makedoniji je živelo nešto više od 2 miliona stanovnika od čega je oko 510.000 bilo Albanaca. Brojka je praćena i narednih 13 godina i uočen je rast albanskog stanovništva, a pad Makedonaca.

Aleksandar Knežević, docent Geografskog fakulteta u Beogradu na smeru za demografiju, za “Blic” kaže da severozapadna Makedonija predstavlja deo zemlje naseljen dominantno albanskim stanovništvom.

– Skoro cela severozapadna Makedonija naseljena je većinom albanskim stanovništvom, u čemu prednjače Tetovo, Gostivar i Struga. Po nekim informacijama, u Strugi živi čak 90 odsto Albanaca – kaže Knežević.Govoreći o budućnosti, Knežević kaže da u prestonici Skoplju situacija preti da postane kritična, s obzirom da se broj Albanaca iz godine u godinu povećava. Pored Skoplja, istakao je da posebnu pažnju treba obratiti na dve opštine, Lipkovo i Kičevo.

– Što se tiče nekog porasta udela albanskog stanovništva u budućnosti, ukoliko se dosadašnji trend nastavi, situacija u prestonici Makedonije vrlo lako može postati kritična. Takođe, veliku pažnju treba obratiti na Kičevo, koje se nalazi između Gostivara i Struge. Trenutno tamo ima oko 30 odsto Albanaca, ali se njihov broj veoma brzo povećava. Princip je isti: Albanci dolaze i kupuju kuću po kuću, ulicu po ulicu dok ne ostvare većinu. Sa druge strane, opštinu Lipkovo, koja se graniči sa Srbijom, čini čak 97 odsto Albanaca – kaže Aleksandar Knežević.

Docent Knežević ističe da uzroke rasta albanske populacije treba potražiti u periodu od 1961. godine, te da dalji porast udela albanskog stanovništva ide na teret smanjenja broja Makedonaca. Naime, od 1961. godine broj Albanaca se udvostručio, dok je broj Makedonaca smanjen za skoro 10 procenata.

– Konstantno povećanje broja Albanaca u Makedoniji ima dva uzroka. Prvi je svakako prirodni priraštaj, koji je kod Albanaca na visokom nivou, za razliku od ostalih manjina, ali i Makedonaca. Međutim, treba imati u vidu i velike migracije albanskog stanovništva koje su se godinama događale, kako sa Kosova, tako i iz Albanije – zaključuje Knežević

http://www.telegraf.rs/vesti/1563635-evo-koliko-zaista-ima-makedonaca-a-koliko-albanaca-u-makedoniji
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #458 на: Април 19, 2017, 07:12:24 »ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=XpvINekaw4A10. Apr. 2017
ĐORĐE IVANOV, PREDSJEDNIK MAKEDONIJE, OTKRIO: Plan Milošević-Mitsotakis da se Makedonija podijeli između Srbije i Grčke je propao

Problem u odnosima Grčke i njegove zemlje, tvrdi predsjednik Makedonije, počeo je mnogo ranije, odnosno početkom 90-ih godina prošlog vijeka kada je počeo raspad tadašnje Jugoslavije

Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije koji je posljednjih nedjelja u središtu međunarodne pažnje zbog odbijanja da dadne mandat za premijera Zoranu Zaevu, dosadašnjem lideru makedonske opozicije, u razgovoru za Hrvatsku televiziju govorio je o odnosima svoje zemlje sa Grčkom.

 

Na pitanje novinara Romana Bolkovića kakvi su izgledi da Grčka napokon prizna pravo Makedoniji na vlastito ime, predsjednik Ivanov je rekao da njegova zemlja ima vrlo dobre odnose sa novima vlastima u Grčkoj.

"Ja sam se proteklih godina nekoliko puta sreo sa grčkim premijerom Alexisom Ciprasom i naša suradnja je bila jako dobra, pogotovo u vrijeme kada je izbjeglička kriza u kojoj su naše dvije države podnijele najveći teret, bila na vrhuncu. Naše države surađaju na svim poljima, Makedonci najviše ide na odmoru u Grčku, tamo ostavljaju milijardu eura godišnje. Grčka, kao članica Evropske Unije,  u više navrata je štitila u Briselu interese Makedonije.

Problem u odnosima Grčke i njegove zemlje, tvrdi predsjednik Makedonije, počeo je mnogo ranije, odnosno početkom 90-ih godina prošlog vijeka kada je počeo raspad tadašnje Jugoslavije.

"U tadašnjim razgovorima između srbijanskog lidera Slobodana Miloševića i Konstantina Mitsotakisa, premijera Grčke,  bila je dogovorena podjela Makedonije po kojoj bi jedan dio pripao Grčkoj, a drugi Srbiji. I to je ključ naših problema sa Grčkom. Ne ovom današnjom i ne sa ovom vladom, nego sa starim strukturama u toj zemlji, koje su vrlo snažne i utjecajne, i koje se još uvijek nadaju da je moguća podjela Makedonije po scenariju kojeg su planirali Milošević-Mitsotakis", kazao je Boris Ivanov.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/49952/djordje_ivanov_predsjednik_makedonije_otkrio_plan_milosevic_mitsotakis_da_se_makedonija_podijeli_izmedju_srbije_i_grchke_je_propao.html10/04/2017

Đorge Ivanov: Milošević i Micotakis planirali podelu Makedonije

Problem u odnosima Grčke i Makedonije počeo je početkom 90-ih godina prošlog veka kada je počeo raspad tadašnje Jugoslavijem rekao je predsednik Ivanov  u razgovoru za hrvatsku TV

ĐORGE IVANOV, predsednik Makedonije u razgovoru za Hrvatsku televiziju govorio je o odnosima svoje zemlje sa Grčkom.

Na pitanje novinara Romana Bolkovića kakvi su izgledi da Grčka prizna pravo Makedoniji na vlastito ime, predsjednik Ivanov je rekao da njegova zemlja ima vrlo dobre odnose sa novima vlastima u Grčkoj.

“Ja sam se proteklih godina nekoliko puta sreo sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i naša saradnja je bila jako dobra, pogotovo u vreme kada je izbeglička kriza u kojoj su naše dve države podnele najveći teret, bila na vrhuncu. Naše države surađaju na svim poljima, Makedonci najviše ide na odmoru u Grčku, tamo ostavljaju milijardu evra godišnje. Grčka, kao članica Evropske Unije,  u više navrata je štitila u Briselu interese Makedonije.

Problem u odnosima Grčke i Makedonije, tvrdi Ivanov, počeo je mnogo ranije, odnosno početkom 90-ih godina prošlog veka kada je počeo raspad tadašnje Jugoslavije.
“U tadašnjim razgovorima između srpskog lidera Slobodana Miloševića i Konstantina Micotakisa, premijera Grčke,  bila je dogovorena podjela Makedonije po kojoj bi jedan dio pripao Grčkoj, a drugi Srbiji. I to je ključ naših problema sa Grčkom. Ne ovom današnjom i ne sa ovom vladom, nego sa starim strukturama u toj zemlji, koje su vrlo snažne i utjecajne, i koje se još uvek nadaju da je moguća podela Makedonije po scenariju Milošević-Mitsotakis”, rekao je Đorge Ivanov.(Agencije)

http://balkanekspresrb.rs/arhive/3298213 Мај 2017

Софија: Границите на Балканот се неприкосновени, го поддржуваме територијалниот интегритет на Македонија

Бугарија е категорично против каква било промена на границите. Бугарија е против промената на границите во Југоисточна Европа и го поддржуваме територијалниот интегритет на Република Македонија. Ова за БГНЕС го одговорија од Министерството на надворешни работи на Бугарија.


Софија: Границите на Балканот се неприкосновени, го поддржуваме територијалниот интегритет на Македонија

Бугарија е категорично против каква било промена на границите. Бугарија е против промената на границите во Југоисточна Европа и го поддржуваме територијалниот интегритет на Република Македонија. Ова за БГНЕС го одговорија од Министерството на надворешни работи на Бугарија.

„Позицијата на Бугарија во однос на неприкосновеноста на границите се основа на принципите на меѓународното право. Декларацијата на Народното собрание од 28 април е потврда на таа наша позиција, во која се изразува поткрепата за државното единство и за територијалниот интегритет на Република Македонија“, се вели во изјавата на Министерството за надворешни работи на прашањето на БГНЕС дали Бугарија ја поддржува позицијата на своите најважни стратешки сојузници САД и Германија, за неприкосновеноста на границите на Балканот.

http://www.mkd.mk/makedonija/politika/sofija-granicite-na-balkanot-se-neprikosnoveni-go-poddrzhuvame-teritorijalniot

« Последно менување: Септември 06, 2017, 05:37:25 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #459 на: Април 24, 2017, 07:53:37 »

Greek Foreign Minister Nikos Kotzias, right, and his Iranian counterpart Mohammad Javad Zarif, left, and Chinese Foreign Minister Wang Yi gesture as they pose for the photographers as they attend the “Ancient Civilizations Forum” (ACForum) at Zappeio Conference Hall in Athens, Monday, April 24, 2017. Foreign Ministers and top officials from various countries attended the forum being held in the Greek capital.

 By Associated Press April 24 at 11:47 AM

ATHENS, Greece — Diplomats representing ancient civilizations have met in the Greek capital for the first time as part of a new 10-member international club.

The Ancient Civilizations Forum held its inaugural session in Athens on Monday, attended by foreign ministers or senior diplomats from China, India, Italy, Iran, Iraq, Egypt, Greece, Mexico, Bolivia and Peru.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras told attendees that their cultures share a heritage of “positive power, the strength of knowledge, education (and) progress.” He voiced hopes that the 10 countries could benefit from cooperation in areas ranging from the economy to culture.

The new club is defined by history, rather than geography or clout, with each of its members having been a top global player at some — often distant — point in the past 4,000 years.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.

https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/diplomats-representing-ancient-civilizations-meet-in-athens/2017/04/24/4fe376ee-2905-11e7-9081-f5405f56d3e4_story.html?utm_term=.a8e67504c177
« Последно менување: Април 24, 2017, 07:56:47 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #460 на: Април 28, 2017, 08:19:11 »

ВСЯКО ЦВЕТЕ ОТКЪСНАТО ОТ СВОИТЕ КОРЕНИ Е ОБРЕЧЕНО ДА ЗАЛИНЕЕ И ЗАГИНЕ. СЪЩАТА СЪДБА ЩЕ СПОЛЕТИ И МАКЕДОНСКИЯ НАРОД, НАСИЛСТВЕНО ОТКЪСНАТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ СИ КОРЕНИ.

28 Април, 2017

Парламентът с обща декларация за Македония

По инициатива на председателя на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова Народното събрание прие обща национална позиция за събитията в Македония.

Декларация на Народното събрание на Република България

Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Република Македония.

Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове.

Надяваме се президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

В рамките на предстоящото председателството на Съвета на ЕС, България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа.

Ето какво казаха за ситуацията в Македония и лидерите на някои партии:

Корнелия Нинова, БСП: Разтревожени сме от събитията в Македония

„Разтревожени сме от събитията в Македония. Засяга се големият въпрос за национална сигурност на България. Този въпрос не е партиен, това е въпрос за България. Не може да го изразяваме в социалните мрежи, а тук в българския парламент. Това е мястото, където трябва да изготвим обща национално отговорна позиция в защита на националния интерес на България ида я отстояваме всички ние заедно.

Красимир Каракачанов, „Обединени патриоти“: Има пряка заплаха за сигурността на България заради събитията в Македония

Изразяваме несъгласието си със служебното правителство - пряка заплаха за сигурността на България има. Това каза съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов.

„Тревогата ни не е само заради това, че се нарушават демократични права в Македония, а поради факта, че в Македония живеят наши сънародници“, заяви той.

„Не е необходимо този въпрос да се политизира излишно, ако имаме декларация на Народното събрание, тя не би следвало да бъде в посока заемането на една или друга страна в конфликта, а която да е загрижена за сигурността на България“, коментира Красимир Каракачанов.

„От случващото се в Македония се пораждат проблеми за българската национална сигурност“, заяви той.

„Предупреждавахме отдавна, че ситуацията на Балканите е тревожна. Случващото се в Турция, в Близкия Изток, ситуацията в Македония се очакваше да ескалира и това се случи“, обясни съпредседателят на „Обединени патриоти“. „Призивът ни е да търсим национален консенсус и за слагане на край на тази дива партизанщина, която българският парламент излъчва повече от 27 години“, посочи той.

„Трябва да изразяваме позиции и да генерираме политика на спокойствие и ред на Балканите. България е най-пряко заинтересована от това, което се случва в Македония и там да се възстанови законовият ред, да се спазват правата на гражданите и да се намери решение на кризата, която продължава вече 2 години“, заяви Красимир Каракачанов.

Мустафа Карадайъ, ДПС: Профилът на тези, които създават безредици и етническо противопоставяне в Македония, е същият като на крайните националисти в България

ДПС със загриженост и безпокойство следи събитията в Македония. Случващото се там е логично следствие от процесите, които текат в тази страна. Не само в Македония, но и в други държави от региона. Това се казва в декларация на ПГ на ДПС, прочетена от лидера на партията Мустафа Карадай.

„ДПС винаги е подчертавало, че крайният национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен признак, е опасен за всяка държава, а на Балканите е взривоопасен. Профилът на тези, които създават безредици и етническо противопоставяне в Македония, е същият като на крайните националисти в България. Дори има съвпадение и в имената на някои от политическите формации“, заяви той. По думите му по тази, а не по друга причина, ДПС смята, че толерирането и включването във властта на крайните националисти е опасно, защото рано или късно торпилира етническия мир. „Българският етнически модел в доктрина на д-р Ахмед Доган, отстоявана от ДПС при всички обстоятелства през последните десетилетия, е в основата на етническия мир в България. Но той изисква усилията не само на една партия и една етническа група, а на всички партии и етноси и цялото общество. Това е поуката за нас от събитията в съседна Македония. Призоваваме всички да прочетат посланието на г-н Доган от 16 март т.г.“, посочи Карадайъ.

По думите му там се съдържа предупреждението за тези процеси, както и решението им – обединителният патриотизъм като алтернатива на войнстващия национализъм.

„Призоваваме институциите и политиците в Македония към разум и демократично решаване на проблемите, а българските политици – към два пъти повече разум и отговорност за бъдещето. А Народното събрание – да приеме обща позиция на Р България“, каза още лидерът на ДПС.

Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: Решаването на парламентарния проблем в Македония си е работа на македонската държава

Смятам, че решаването на този парламентарен проблем в Македония си е работа на македонската държава. Това каза съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов във връзка със ситуацията в Македония.

„Според мен тук става въпрос точно за противопоставяне на политическа основа, което прераства в етническо противопоставяне. Аз също съм категорично за териториалната цялост на Македония и за максимално бързото решаване на този въпрос, макар че лично аз съм скептичен, че може толкова бързо да бъде решен. Не мога да дам мнение дали има външна намеса или не. Определено сме свидетели на една активна външна политика на албанската държава, да не кажа и леко агресивна. Това трябва да бъде следено и да не бъде допускано - Албания да си позволява пряка намеса с инструкции и въздействие върху албанското малцинство в Македония“, коментира Симеонов. По думите му това трябва да се контролира и да не се допуска, включително и Европа трябва да бъде нащрек.

https://fakti.bg/bulgaria/234789-parlamentat-izliza-s-obshta-deklaracia-za-makedonia
« Последно менување: Април 30, 2017, 07:38:06 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #461 на: Април 29, 2017, 08:53:56 »


THE ILLYRIAN TRIBESDescription
In Greek mythology, Illyrius was the son of Cadmus and Harmonia who eventually ruled Illyria and became the eponymous ancestor of the whole Illyrian people.

Illyria

The Illyrians are said to have made their appearance on the Balkan peninsula sometime around 1300 BC in the land that would become known as Illyria. The appearance of the Illyrians restrained the Thracians, who until then, were the only northern neighbors of the greeks just to the east.Their lands spanned the coast of the Adriatic and stretched inland, and crossed, the Danube. "Illyrian" tribes, such as the Messapians, are also said to have settled around the eastern shore of Italy. There are even references that show an Illyrian presence in Sicily. For at least the next millennium, they occupied the lands from the Danube, Sava, and Morava rivers to the Adriatic Sea and the Sar Mountains. Illyria was composed of a number of tribes – the Autariatae, Enchelae, Chelidones, Taulanti, etc. – who are considered by scholars to be the Illyrians proper, whereas the many groups to the north – Pannoni, Dalmatae, Liburni, Lapodes – are considered to be a bit distinct from the Illyrians of the south. They are mentioned few times ancient Greek history, one of the first was by Anaximander around the 6th century BC who created a "world map" and included "Illyris" as the territory north-west of Hellenic lands of Epirus and Macedon.

https://groups.yahoo.com/neo/groups/Illyrians/info
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #462 на: Април 29, 2017, 09:22:13 »Wikijunior:Ancient Civilizations/Illyria

llyria was a region in the western part of today's Balkan Peninsula inhabited by the Illyrians, a heterogeneous coalition of tribes. Very little is known about the Illyrians, though a number of them are assumed to have been united by a common Illyrian language.

Illyrians were divided in tribes such as Albani, Dassareti, Enchelei, Dalmatae, Deraemestae, Taulantii, Pannonian tribes, Pirustae, Partheni, Abri, Maezaei etc.

Illyrian border lies from rivers Drava and Sava in the north and the region of the Bylliones in the South.

https://en.wikibooks.org/wiki/Wikijunior:Ancient_Civilizations/Illyria
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #463 на: Април 29, 2017, 09:27:27 »Explore Colonies 550, Ancient Colonies, and more!

https://www.pinterest.com/pin/329607266453424268/
« Последно менување: Април 29, 2017, 09:29:43 veritas »
Сочувана

veritas

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот
Одг: Европа и САД за историјата на Македониjа
« Одговори #464 на: Април 29, 2017, 09:37:58 »Macedon

A country in northern Greece, Macedon (or Macedonia) was first inhabited by the Mackednoi tribe who, according to Herodotus, were the first to call themselves 'Hellenes’ (later applied to all Greeks) and who gave the land their name. For centuries the Mackednoi had little to do with southern Greece. Even after the Persian invasion of 480 (during which Macedonia was under Persian rule) Macedon preferred to remain aloof from the rest of Greece and the squabbles and fighting which constantly took place between the Greek city-states. All of this changed under the rule of King Phillip II (382-336 BCE) who accomplished the seemingly impossible goal of Greek unity by conquering the southern city-states and bringing them under Macedonian dominion.

After Philip’s assassination in 336 his throne passed to his son, Alexander the Great, who would spread Greek culture and civilization across the known world of antiquity. Macedon fell out of favor with southern Greece after the death of Alexander with many Greeks resenting Macedonian rule and virulent antagonism expressed toward anything even remotely Macedonian. Macedon continued as an autonomous and powerful kingdom until it was annexed by Rome, along with the rest of Greece, around 148 BCE.

http://www.ancient.eu/macedon/

« Последно менување: Мај 13, 2017, 03:07:28 veritas »
Сочувана