Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Карлово - Градът на розите  (Прочитано 4484 пати)

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Карлово - Градът на розите
« на: Јануари 13, 2010, 08:42:31 »

Карлово - Градът на розите

http://today.actualno.com/news_279620.html

От новокаменната епоха датират най-старите следи от живот, открити в землището на Карлово. На мястото на днешната Карловска община през различните епохи са възниквали, процъфтявали и загивали, без да оставят ясни следи в историята, селища и крепости.

Периодите на римското владичество се характеризират с мащабно строителство в цялата Карловска долина на пътища, пътни съоръжения, крепости. Северно от Карлово е минавало трасето на Подбалканския римски път, свързващ Черноморието със Сердика. За охрана на този път са били построени много крепости / кале/. Една от тях е Карловското кале, а другата е Сушицкото кале, което е продължило да изпълнява функциите си и през ХІІ – ХІV в.

В близост до днешно Карлово са открити няколко следновековни селища (в местностите Света Троица и Свети Пантелеймон). Запазили са се оброчища и останки от средновековни манастири и църкви, възникнали вероятно върху развалините на стари езически светилища. Открити са средновековен некропол и намиращия се до самия балкан средновековен манастир „Свети Спас”.

Средище на долината бил укрепеният град Копса (Копсис), чието видоизменено име Гьопса се е съхранило като второ име на река Стряма. След смъртта на Георги Тертер ІІ в 1322 г. градовете от Сливен до Копсис станали владение на Войсил, който образувал княжество под върховенството на Византия. Главен град на княжеството станал Копсис. Конфликтите между Войсил и законния български владетел Михаил ІІІ приключили с бягство на Войсил при своите покровители и присъединяване на подбалканските земи към българското царство. Хрониките не казват нищо повече за съдбата на Копсис до момента на турското нашествие.

Най-вероятният приемник на града и център на областта е селището Сушица.През 70-те години на ХІV век Карловската долина е завладяна от османските турци. В края на ХV в. султан Баязид ІІ дарява на османския военачалник Карлъ Али бей с. Сушица и принадлежащите му земи като феодално владение.

През 1485 год. Карлъ Али бей построява с материали от разрушения манастир „Свети Спас” Куршум джамия, която е най-старият архитектурен паметник в града.

Името Карлово се налага постепенно в по-късно време и вероятно произлиза от фамилното име на Карлъ бей : Карлъ’ова – земя на Карлъ.

Въраждането поставя нов етап в развитието на града – настъпва икономически и духовен подем. Развиват се занаятите : отглеждане на маслодайна роза и производство на розово масло изнасяно в Англия, Франция, Цариград; леярски работилници; кована мед – казанджийство, медни домакински съдове, отличаващи се с художествен усет, калаени съдове за ракия и павури; обущарство /папукчии/, дюлгерство; железарство; стъкларство; производство на барут; златарство; 24 еснафски сдружения; шивачи; самарджии ; копринари; арабаджии /колари/; тепавичари; мутафчии /тъкачи на изделия от козя вълна/; грънчари; кафтанджии /шивачи на горни мъжки дрехи/; астарджии /тъкачи на платна/.

В средата на ХІХ в. са положени основите на две големи църкви – „Св. Николай” и „Св. Богородица”. Училището в Карлово възниква около 1810 год. Епоха в образователното дело в града е дейността на учителя и преводача Райно Попович. В Карлово е роден д-р Иван Богоров - публицист, преводач, издател на първия български вестник „Български орел”. Бележит учител, книжовник, публицист и общественик Ботьо Петков - баща на великия поет и революционер Христо Ботев – също е роден в Карлово.

На 11 май 1861 год. карловци основават читалището в града, което става средище на просвета и революционни идеи. Безспорен принос в духовното пробуждане и развитието на девическото образование в града има Женското дружество, създадено на 14 септември 1869 год.

Карлово дава на България забележителни и щедри дарители – двамата най-изтъкнати братя Евлоги и Христо Георгиеви дарили средства за най-големия университет в България „Св. Климент Охридски” в София, както за болници, църкви и училища.

Според физикогеографската подялба на страната, община Карлово е разположена в Розовата долина и по-голямата част от Национален парк  “Централен Балкан” е на територията й.

ОБЕКТИ, ОБЯВЕНИ ЗА ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:

Райското пръскало – разположено в резерват „Джендема” с надморска височина 1700м.
Голям Джандемски водопад – разположен в резерват „Джендема” с надморска височина 1450м.
Пръскалото – разположено в резерват „Стара река” с надморска височина 1700м.
Сучурумското пръскало – разположено над гр. Карлово с надморска височина 480м.
Сувачарското пръскало – с надморска височина 1200м.
Сухата пещера – с надморска височина 1300м.
Водната пещера – с надморска височина 1100м.
Източник: karlovoinfo.com
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Карлово - Градът на розите
« Одговори #1 на: Јануари 25, 2010, 06:53:23 »

Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Карлово - Градът на розите
« Одговори #2 на: Јануари 25, 2010, 06:55:07 »

Град Карлово гледка от Стара Планина
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Карлово - Градът на розите
« Одговори #3 на: Јануари 25, 2010, 06:58:05 »

Паметни места за Апостола     
                Присъствието на Васил Левски в Карлово не се ограничава с представата за неговия роден дом. Той е само отправна точка към всички онези къщи, църкви, ханове, чешми и улички в стария град, които пазят спомена за Апостола. Някои от тях са съхранени и днес, за други само паметен знак напомня за Левски и апостолската му работа.
Къщата на Райно Попович: Този представителен, богат и внушителен дом на видния карловски учител и просветител е свързан и с ранните години на Васил Левски, и с революционния период от живота му. Тук малкият Васил Кунчев взема уроци по църковнославянски език и църковно пеене при даскал Райно Попович. От тук след среща с д-р Киро Попов /зет на Р. Попович и член на комитета/ Апостола на свободата поема за последен път през Балкана, Троян и Ловеч към Къкрина. Левски е връстник и приятел и със сина на даскал Райно Теофан Райнов.
       
Къщата на Ганю Маджереца /един от членовете на карловския революционен комитет, основан от Апостола/: В неговия дом Левски винаги е намирал сигурен подслон, една от т.нар. “тайни къщи”. Тя е свързана и с ушиването на знамето на карловския комитет по лична поръка на Апостола. Къщата по-късно е посещавана от Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков и други революционни дейци при подготовка на Априлското въстание.
                       Църквата “Света Богородица” : В нея Васил Иванов Кунчев е ръкоположен в йеродяконски сан през 1859г. от Пловдивския митрополит Паисий и пее в църковния хор. На северната фасада на църквата през 1997 г. е реализиран стенопис от Дечко Тодоров, представящ ръкополагането.
Бухаловият хан : Той е свързан с дейността на Ученолюбивата дружина, създадена през 1870 г. Много от нейните членове са връстници, приятели на Васил Левски, участват и в революционния комитет. Тук Апостола създава въздържателно дружество. Къщата на сестрите Неда и Гана Тачеви : Също една от т. нар. “тайни къщи”, в която Васил Левски често отсяда,  пише писма, работи върху документи и
укрива архива на революционната организация.
                 
         
Гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола, в двора на църквата “Свети Николай”.

                 
Паметникът на Васил Левски : Негов автор е българският скулптор Марин Василев. Първата копка е направена през 1903г., а е завършен през 1907г.                    Паметни знаци са поставени на местата, където са се намирали Караивановия хан, къщата на сестрата на Левски Яна, къщата на Иван Грозев, в местността “Млати шумка”, където е основан от Апостола революционния комитет в Карлово, на ул. “Васил Караиванов” – някогашната местност “Алтън чаир”, където през 1864 г. Левски отрязва косите си и снема монашеското расо, за да се посвети изцяло на революционното дело.
                     Най-пълно изследване на местата в Карлово, свързани с Васил Левски, е направил Стоян Кичев. В него са описани и много такива, които отдавна вече не съществуват. Проучването се съхранява в Музей “Васил Левски”.                  
« Последно менување: Јануари 25, 2010, 07:01:50 MacedonBG »
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg