Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: БЪЛГАРСКО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В РИСК  (Прочитано 1119 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот
БЪЛГАРСКО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В РИСК
« на: Јануари 11, 2010, 01:25:54 »

БЪЛГАРСКО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В РИСК

http://www.makedonskatribuna.com/BylgarskotoKulturnoNasledstvo76.htm

Днес писах за делата на богатия китаец от Пънлай – Ли Хайфун. Той е построил със свои средства Аквариума в Пънлай – най-големия в Азия, изкуствения полуостров с пагоди и музеи – „Осемте безсмъртни”, огромния исторически комплекс Сан Шиан Шан, където се съхранява най-големият Буда в света, изработен от монолитен нефрит, както и най-луксозния хотел в града в стила на императорски дворец. В резултат – целогодишна работа за стотици хора и прославяне на китайската култура по света. И всичко това в рамките на 4 – 5 години.
Наблюдава се такава хубава тенденция в Китай напоследък – и където няма история, да бъде създадена имитация на древна култура. Така и децата се учат на история „наживо”, и чужденците отнасят впечатления за величието на древния Китай. Създава се работа за много хора, а и самите собственици на „частната инициатива” богатеят...
Ето как от бедна страна, Китай се придвижи до втора икономическа сила в света!
В контраст с тази патриотична дейност на богатия китаец не може да не ни боли и да не боде очите ни пълната незаинтересованост на нашите управници, а и на богатите българи от опазването и възстановяването на древното културно наследство. Защо да не можем да покажем на света това, което имаме?
Ето фактите:
Една година от решението на Столичния общински съвет за „Разработване на Програма за подготовка на Историческия център на София за Световно културно наследство”. Изброявам някои от обектите, включени в тази Програма. Една година по-късно не е започната дори консервация. Състоянието е критично.
- Античен мавзолей – ІІІ – ІV в.
Ул. „Димитър Хаджикоцев”, до Южния парк
Проучен и консервиран през 2001 г.
Оценка на археологическия екип: „Мавзолеят е вероятно част от по-голям античен комплекс. Малката площ на обекта (около 500 кв. м.), идеалният терен, добрите комуникационни възможности, близостта до улицата и до голям общински терен, дават отлична възможност за адаптиране на обекта на място и за неговата много добра социализация.”
- Базилика „Св. Троица” в кв. Лозенец до Южния парк
Открита през 2000 г. по време на строеж. Запазена част – около 800 кв. м. Останалата по-голяма част бе изрината с булдозери от инвеститорите на построените там блокове. „Изключително представителен градеж с колони, капители, мраморна облицовка, стенописи. Находките в храма – монети, накити, оръжия и съдове – са около три хиляди.
- Западна порта на древния град Сердика
По проект тя трябва да бъде експонирана на открито и свързана чрез античната улица през метростанция 7 с църквата „Св. Спас” (под Булбанк), с църквата „Св. Петка Самарджийска” и Източната порта на древния град в подлеза пред Президентството
- Софийски римски амфитеатър
Открит е случайно през 2004 г. при строежа на хотел „Арена ди Сердика”, между бул. „Дондуков” и ул. „Московска”. Съчетанието на римски театър (ІІ – ІІІ в.) и късноантичен амфитеатър (ІІІ – ІV в.) е уникално в световен мащаб. Амфитеатърът е 77 – ят античен паметник от този вид, открит в света. По размери се доближава до Колизеума в Рим.
- Вила Рустика
Останки от най-голямата известна Вила Рустика (ІІІ – V в.) край град София, кв. Стефан Караджа, ул. Гинци, между блок 23 и 24. Античният мавзолей, част от комплекса, е запазен в зелената площ.
-Паметник на загиналите войници от Първи и Шести полк от Желязната Първа софийска пехотна дивизия
Паметникът е разрушен при строежа на парка пред НДК. ПРез 2000 г. е подета инициатива за възстановяване на мемориала. Одобрен е проектът на Паметника, изработен от арх. Агура. През 2001г. СОС учреди безвъзмездно право на строеж за Паметника в Южен парк, втора част. Издадено е разрешение за строеж. Направена е и първата копка за възстановяване на мемориала от министъра на отбраната през 2001 г.
Вече десет години на мястото на мемориала стои само един знак – знака на безхаберието на Министерството на отбраната.
Ех, дали ще ги стигнем китайците...
Наталия БОЯДЖИЕВА
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !