Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: 400 000 евро ще струва българско училище в Тирана  (Прочитано 1567 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

400 000 евро ще струва българско училище в Тирана

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4733&sectionid=2&id=0000503

"Започва кампания по набиране на средства за отваряне на българско училище в Тирана", съобщи шефът на асоциацията на председателите на общинските съвети Делян Дамяновски. Предвижда се да се съберат към 400 000 евро, след като всеки местен парламент отпусне 3-4 хиляди лв. Във фондацията, която ще управлява даренията, ще влязат представители на Агенцията за българите в чужбина и ВМРО.

"Идеята е на тамошното дружество "Просперитет Голо Бърдо", което отдавна ни моли за помощ", заяви Дамяновски. Проблеми с албанските власти нямало да има, тъй като в Албания функционирали гръцки, френски, германски и турски колежи. Плановете са нашето училище да бъде от I до ХII клас с капацитет около 400 души. Дипломите ще важат за България и Албания.

По неофициални данни българите в Албания са около 100 000. Дълги години нашата държава ги бе забравила. Заради икономическата миграция районите, населявани от етноса, се обезлюдяват. Диаспората в момента е съсредоточена в столицата и другите по-големи градове. Там са разкрити малки неделни български школа, но интересът за българско образование е доста по-голям.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !