Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Власи и Българи  (Прочитано 2415 пати)

PANKOVSKY

  • Full Member
  • ***
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 206
    • Погледај го Профилот
Власи и Българи
« на: Јануари 11, 2010, 11:53:35 »

    Винаги съм си задавал тоя въпрос: "Защо историческите ни пътища се пресичат толкова често?" , а и като погледнем етническата карта на Балканите, ще видим, че там където има българи има и власи и обратно. Граматически езиците ни са близки, а в съвременните влашки говори може би 30% от лексиката им е с български корен(особено на дакийските власи). Голяма част от тия, които наричаме "власи", още от ранната ни история като народ на Балканите, та до днес, тенденциозно се "българеят". Българеят се и дакийските власи и цинцарите (македонските власи-армъните) и има достатъчен брой исторически личности, доказващи това. За тия, които днес се наричат румънци-олтени от старите територии на Влашкото княжество на север от Дунав до края на 16-ти век официален език е български, а до началото на 20-ти век официална азбука е кирилицата, а богослужебен език - старобългарският. И в наши дни повечето власи от Р.Македония се македонеят, а тия, които наричаме власи от териториите на юг от Дунав,въпреки че първо проговарят на влашки, приемат това етно-название за обидно.
Живел съм дълго време в близост с "дакийски власи" и ми е бил винаги интересен тоя факт. Например наричат езика си румънски, но се определят като българи.
"Щий романещи?"(Разбираш ли румънски?) , но "Ной сунтем булгарии" (Ние сме българи) А познавам и много потомци на бежанци от Македония, които са с цинцарски произход или са мешавина.

Малко влашки изпълнения за добиване на по-ясна представа за тоя етнос:

http://www.youtube.com/user/Muhcina#p/u/119/x9vXomQ7rHY

http://www.youtube.com/watch?v=UZTliet5lHI&feature=related
« Последно менување: Февруари 28, 2010, 09:06:38 PANKOVSKY »
Сочувана
Прост народ - слаба държава.