Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Унгария заплаши да не подкрепи членството на Сърбия в ЕС  (Прочитано 1357 пати)

ohrid1941

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот

Дневник, 3 октомври 2011
Унгария заплаши да не подкрепи членството на Сърбия в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2011/10/03/1167871_ungariia_zaplashi_da_ne_podkrepi_chlenstvoto_na/

Цитат
Унгария заплаши, че ще оттегли подкрепата си за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, предаде агенция "Франс прес".

Повод за нарасналото напрежение стана приетият от Белград закон за връщане на имотите, конфискувани от комунистическите власти след Втората световна война. Според Будапеща той дискриминира унгарското малцинство в страната.

Законът изключва повече от 350 000 етнически унгарци от компенсациите с аргумента, че членове на окупационните сили или техни наследници не могат да получат обратно отнетата им собственост.

Присъединяването на Сърбия към общността не е реалистично, ако има закони, включващи колективно лишаване от права, заяви вицепремиерът Жолт Шемен.
 
Будапеща ще бъде принудена да преосмисли подкрепата си за кандидатурата на Сърбия в ЕС, ако сръбският парламент не успее да промени някои неприемливи части от закона за реституцията, така че компенсациите да бъдат достъпни и за унгарското малцинство, заяви той.

Вицепремиерът подчерта, че Унгария отхвърля понятието за колективна вина, което напълно противоречи на европейските стандарти, основните човешки права и интересите на унгарското общество. Той изрази надежда, че Белград ще внесе необходимите поправки в текста.
Сочувана