Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Филм за българите в Егейска Македония - "Един народ сме"  (Прочитано 2698 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Bulgarians from Macedonia EDIN NAROD SME part I
Bulgarians from Macedonia EDIN NAROD SME part II
Bulgarians from Macedonia EDIN NAROD SME part III

Един народ сме

В неделя от 14 часа в бившия музей на възраждането ( сега църква св. Архангел Михаил ) се състоя варненската премиера на филма "Един народ сме". В уютната зала на бившия музей гостите и журналистите имаха възможност да видят 40 минутния филм.
Сниман от областния координатор на ВМРО - Варна Костадин Костадинов през месец август 2005 година в цяла Егейска Македония, филмът показва забравеното 500 хилядно българско малцинство живеещо в сегашна Гърция.


 
Филмът е сниман без разрешението на гръцките власти. Костадин Костадинов заедно с един оператор обикаля най-големите български градове в Егейска Македония - Лерин, Кукуш, Воден и т.н.
Българите живеещи в днешна Гърция са забравени от българската държава след 1944г. След 60 годишна асимилация филма показва, че тези хора още съществуват. Показва, че въпреки насилието, униженията и страха все още помнят, че са българи.

Филма е опит на ВМРО да припомни на българите в днешна България, че тези хора съществуват, че все още помнят България. Материала заснет за 5 дни е доста голям и част от него не е намерил място в 40 минутния филм. Част от срещите с българите също не са показани поради техни молби и поради опасения за тяхната сигурност.

Историите на тези хора са покъртителни! И въпреки всичко преживяно българщината в по-старите все още гори. Във филма пред камера застават само най-старите, тези които нямат какво да губят. По-младите се страхуват, страхуват се ако не за живота си то за бъдещето си.

Хората там трудно говорят на български пред чужди хора. Когато са сред свои говорят свободно, но появи ли се грък или чужд човек обръщат на гръцки. Българския който говорят е чист от чуждици и примеси които ние от "горна" България така лесно приемаме.

Повечето хора незапознати със съществуването на тези хора и техните проблеми им се струва, че не е възможно в една членка на ЕС от 25 години една група хора да бъде унижавана и притискана така. Само реакцията на възрастните българи при вида на българска книга може да убеди и разплаче и най предубедените. Хората вземаха книгата, поглеждаха я и я пъхаха под дрехите или в пазвата си. Това се случва сега - 2005 година!!!

Къде са тези самоотвержени и безкористни правозащитни организации които действат в България сега? Къде са защитниците на човешки права? Къде са европейските институции?

За съда в Страсбург е излишно да се говори. Защото Гърция плаща глобите наложени и от съда и след това подалите съдебен иск умират при неизяснени обстоятелства.

Никой от българската държава не се интересува от тези българи. В Гърция има две организации на българите. Една пробългарска и една македонееща се. На македонеещата се от македонската държава се пращат пари, материали и др. На тази която отстоява българщината никой не помага!!! Консулът на България в Солун дори отказва да приеме тези хора и да ги изслуша. Отказва всякаква помощ с думите "Очакваме ратификация на договора за членство в ЕС и не можем да си позволим да разсърдим Гърция ". Този "човек" и "българин" е втори мандат консул на България в Солун!

Филмът "Един народ сме" е само началото на едно по-широко разгласяване на проблема. ВМРО винаги се е интересувало от българите в Егейска Македония, винаги се е стремяло да помага с каквото може. В следващите месеци ще се стремим вниманието към тези изоставени българи да се увеличи. След присъединяването на България към ЕС, ВМРО ще увеличи усилията си за запазването на тези българи. Вече няма да има извинение и за българските дипломати да се включат в тези усилия. Няма да има извинения и за гръцките гранични полицаи и гръцките власти изобщо.

Защото времето изтича. Тези които остават помнят една друга България, тази за която гърците им говорят. Тази която ги забрави и изостави.

 

Филмът ще бъде предоставен за излъчване на всички желаещи телевизии. А в близките 10 дни ще бъде достъпен за теглене през интернет.

Костадин Костадинов*

*Авторът е историк, областен координатор на ВМРО - Варна
Сочувана

Karev

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 75
  • Погледај го Профилот

Ние сме може би най -тъжният народ на света.
Едното човешко достойнство ни е останало.

Спомням си първия път, когато гледах филма на Костадин Костадинов.
Песента дълго остана да звучи в съзнанието ми - тъжна, като всички песни от Македония.

Бих искал да стисна ръцете на хората, направили филма.
Сега, когато всеки пита първо: "Какво ще ми донесе това? Каква ще е изгодата ми от онова?",
хубаво е, че има и българи като тях.
Защото без тях и вярата, че истината побеждава, ще изчезне...

Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Ние сме може би най -тъжният народ на света.
Едното човешко достойнство ни е останало.

А хубаво ли е да си най-тъжния на света ? А дали това е вярно ?
Не смяташ ли, че има и други народи с тежка съдба ?
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Karev

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 75
  • Погледај го Профилот

А хубаво ли е да си най-тъжния на света ? А дали това е вярно ?
Не смяташ ли, че има и други народи с тежка съдба ?
Да, имало е и има други народи с тежка съдба.
Но по-разединен народ от нас, едва ли има.

Никога няма да забравя и никога няма да изчезне
огорчението в мен
от първата ми среща с мой връстник от Скопие.
Не можех да проумея и приема омразата, която бяха насадили в душата му.
Ето, минаха толкова години, а почти нищо не се е променило,
нищо не се прави за премахване на това недоразумение.
Сочувана