Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стефания Колева е руска "гейша" в спектакъла "Да играеш жертвата"  (Прочитано 2549 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Стефания Колева е руска "гейша" в спектакъла "Да играеш жертвата"

http://today.actualno.com/news_276187.html

Стефания Колева е руска "гейша" в спектакъла "Да играеш жертвата" от братя Преснякови, адаптация и режисура на Ивайло Христов в Модерен театър, предаде БТА.

Премиерата е тази вечер. Актрисата е в ролята на сервитьорка в японски ресторант в Русия. Облечена в кимоно, тя "създава атмосфера" и развлича гостите с прочувствени руски романси, а когато се наложи, участва във възстановки на убийства в заведението - първо на клиент, убит от свой бивш съученик, а после на самия следовател, отровен с некачествено суши.

Черният хумор, който буди смях в главата, а не в стомаха, умело изградените ситуации и характери, "вечните" въпроси за живота и смъртта, за смисъла на съществуването са причините Ивайло Христов да избере пиесата по собствените му думи. Харесва му също оригиналният драматургичен ход - чрез възстановки на престъпления по изключително елегантен начин авторите правят дисекция на обществото, на живота, с който се сблъскваме всекидневно.

Пиесата е за днес, тук и сега - достатъчно е да се сменят имената на героите, коментира режисьорът.

Иван Бърнев е в ролята на невротичния следовател, който покрай съвестното изпълнение на служебните си задължения гледа "да муфти" от мястото, където се правят възстановките - било бира, било ястие (което му коства живота) - за сметка на колегите от екипа или на заведението.

Следователят ту се отнася в мечти, както разследва, ту има приливи на необуздан гняв - срещу всички неправди в света и най-вече срещу националния отбор по футбол, който болезнено го разочарова още от юношеството му - на всеки четири години е съкрушен от поредния неуспех на тима на световното първенство. Героят има моменти на разтуха в нежното си увлечение по сексапилната колежка сержант (Искра Ангелова), която снима с камера възстановките на престъпленията и често помага в разследването, като се позовава на наученото в академията.

В екипа по възстановките са още наивният до глуповатост старши сержант, който прибира в найлонови торбички, каквото "докопа" от местопрестъпленията (Явор Бахаров), и главният герой Валя (Ованес Торосян), който играе жертвите. Избрал си е тази "професия", за да "се имунизира" срещу смъртта, която го е разтърсила в крехка възраст - още като юноша е загубил баща си.

Смъртта е вечна, животът е кратък, да живеем с мига - без да си спомняме миналото и без да мислим за бъдещето, е синтезираната житейска "философия" на младежа.

"Противоотровата" срещу смъртта обаче му идва в повече и той лесно преминава границата между работата-игра и действителността - стига до убийство и самоубийство.

В спектакъла участват също Тодор Близнаков - престъпник от азиатските републики на бившия Съветски съюз, Иван Радоев - в ролята на втория следовател, Пламен Сираков, Стефан Спасов, Ирини Жамбонас, Маргита Гошева, Илиана Лазарова, Анастасия Лютова, Кристина Янева, Ивайло Драгиев, Милко Йовчев, Благой Бойчев. Сценографията и костюмите са на Йосиф Божилов, музиката - на Петя Диманова.

"Да играеш жертвата" има много реализации след първата постановка в лондонския "Роял корт" (копродукция с театър "Told by Idiot" под режисурата на Ричард Уилсън) и премиерата на фестивала в Единбург. БТА
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !