Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: "Пловдив в техните спомени" отразява възрожденския дух на града (C) Plovdiv24.b  (Прочитано 920 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

"Пловдив в техните спомени" отразява възрожденския дух на града

 http://news.plovdiv24.com//125796.html#ixzz0ZsLtlVF5

Предизвикателство и апел за възраждането на пловдивския дух - така общинският съветник Любозар Фратев окачестви книгата „Пловдив с техните спомени". Текстовете в нея са почти непознати на съвременните пловдивчани, допълни бизнесменът. Той призна, че четивото успешно пресъздава атмосферата и детайла на времето - втората половина на 19-ти век, когато Пловдив е столица на Източна Румелия. Издаването на „Пловдив с техните спомени" е финансирано от Новиз АД - Пловдив.

Книгата е „шест плюс шест в едно", каза съставителят й - дългогодишният преподавател по българска възрожденска литература доц. д-р Юлия Николова. Тя уточни, че мемоарните текстове са на шестима големи възрожденци, трима от които - почетни граждани на Пловдив. Другата „шестица" изразява броя на гледните точки към града - от авторите, през техническите ръководители, до читателите. Илюстрациите към книгата говорят по един и същ начин с текстовете, каза още доц. Николова. Тя даде пример как Любен Каравелов пише за онова, което прекрасно е изобразено на платната на Мърквичка и Цанко Лавренов.   

Премиерата на „Пловдив с техните спомени" е довечера от 18.30 часа в зала „Съединение" на Историческия музей. Книгата включва текстове на Иван Богоров, Иван Вазов, Йоаким Груев, Найден Геров, Любен Каравелов и Христо Г. Данов.

 http://news.plovdiv24.com//125796.html#ixzz0ZsMArThT
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !