Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Книга: Живеем така, както мислим  (Прочитано 1327 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот
Книга: Живеем така, както мислим
« на: Декември 11, 2009, 10:49:01 »

Книга: Живеем така, както мислим

http://today.actualno.com/news_275269.html

Анатолий Некрасов е психолог, специалист по семейни и междуличностни отношения, който води семинари по хармонизация на личния живот, бизнеса, здравето, както и за промяна на мирогледа. Той е автор на над 20 книги за психологията на личността, за взаимоотношенията в семейството, за изграждане на ценностна система като предпоставка за щастието. Той не е психолог в традиционния смисъл на думата. В своите книги Некрасов съчетава духовност и психология, като път за постигане на мъдростта. За него „духовността е проява на най-дълбока човечност, единство на Духа и Материята”.

В това време на обезценяване на моралните ценности любовта и правилната мисъл са крайъгълен камък на щастието. Човек изгражда себе си чрез взаимоотношенията си, заявява Некрасов и обръща особено внимание на любовта и брака, на родовата карма и майчината любов, пречупени през призмата на една нова духовност.

 

"Живите мисли” е основополагащата книга в богатото творчество на Анатолий Некрасов. В нея са изложени основните идеи, развити по-късно в останалите му книги. Тя е съчетание между езотерика и популярна психология, като носи специфичното руско светоусещане. Засиленият мистицизъм, характерен за руската школа присъства в съчетание със западния прагматизъм.

 

В книгата са интегрирани идеи както от руската школа, така от съвременните западните мислители и източната мъдрост. Опирайки се на гигантите в руската езотерична школа като Сергей Лазарев, Елена Рьорих и Владимир Мегре той естествено ги допълва с прозренията на учители от Запада като Нийл Д. Уолш, Ричард Бах, Дийпак Чопра..., за да се роди една мъдра, свежа и завладяваща книга.

В книгата се говори за смисъла на живота, за съотношението между карма и свободна воля, за свободата и отговорността, за силата на любовта и пътя към щастието. Авторът хвърля мост между популярните на запад теории за Силата на мисълта и Законите на привличането, според които човек е пълен господар на съдбата си, и източния мироглед, който поддържа, че съдбата на човека е предопределена. Некрасов успява да примири противоположностите и да създаде своя концепция за мистерията на живота.

Некрасов е отлично запознат и с теориите на съвременните психологически школи и течения, използва постиженията им като ги надгражда с висока духовност. Той говори за нов тип взаимоотношения, за промяна в мисленето и увеличаване на любовта, което неизменно би довело до по-щастлив и пълноценен живот. В книгата се обръща сериозно внимание и на променения статут на жената в Епохата на Водолея. Говори се за новите енергии в това кръстопътно време и за личната отговорност на всеки човек за състоянието на планетата.

* * *

Акценти от книгата:

•   Що е духовност: Сега е модерно да се говори за духовност. Но какво всъщност представлява тя? Без общи критерии, хората, проповядвайки духовност, често се оказват от двете страни на барикадата. Защо духовните хора понякога не намират общ език? Дали е духовност, ако човек не може да постигне щастие на Земята?

•   Пътят към щастието: Човек има определени задачи в живота си и тяхното неизпълнение води до страдания. Как да разберем какви точно са тези задачи и да ги изпълним? Какво да направим, когато годините ни са напреднали, когато страдаме от куп болести, когато имаме проблеми със семейството си или нямаме такова? Как да станем щастливи в такива случаи?

•   Бъдещето на човечеството: Човек научава все повече неща за Космоса, екстрасенси съществуват почти навсякъде, но защо техният труд не дава видими плодове, пък и животът им не е от най-добрите? Как ние влияем на Космоса? И какви са перспективите на Земята и човечеството?

• Гадания и магии: Напоследък често се говори за черна магия, уроки, проклятия. Предлагат се различни методи за предпазване от тях. Доколко са ефективни и дали изобщо са необходими?

•   Семейство/брак: Повечето хора осъзнават, че семейството е основата на живота и че в семейството се крие най-висшето щастие. Семействата съществуват, те дават живот, но защо щастливите семейства са толкова малко? Бракът в тях е все повече. Значи или в самите семейства нещо не е наред, или в самата идея за семейството и в хората, които го създават. Как човек да съчетае нарастващата свобода със семейните си ангажименти? Земята навлезе в ново хилядолетие. Какво ще бъде семейството, какъв ще бъде светогледът на човека през новата епоха?
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !