Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: ИНТЕРВЮ  (Прочитано 62538 пати)

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #45 на: Февруари 24, 2010, 01:20:01 »

Кметът на Охрид: Като не ми обръща внимание македонското правителство, ще поискам помощ от ген. Бойко Борисов

24 февруари 2010 | 13:06 | Агенция „Фокус”

Кметът на Охрид Александър Петрески пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Петрески, какво е положението с Охридското езеро тази сутрин – разбрахме, че още се е повишило?
Александър Петрески: Все повече и повече става водата в Охридското езеро, всеки ден. Така също и днес нивото сигурно ще бъде още по-високо – 16 или 17 сантиметра повече от позволеното. Цял ден вчера валя, цяла нощ валя и сега отново вали. Това е. Аз навреме предупредих какво ще се случи с Охридското езеро, премиерът викаше – градоначалникът всява паника и го използва политически. След вашите публикации във „Фокус”, нещата се обърнаха: сега те правят опити да спрат преливането, но вече не помага. Слагат чували с пясък по крайбрежието, но не помага. На максимум са отворени всички шлюзове за изтичане на водата, но и това не му помага. Затова, защото много повече вода вече е влязла в езерото, отколкото шлюзовете може да изпуснат.
Фокус: Защо не се вслушаха във вашите предупреждения?
Александър Петрески: Аз си мисля, че тук имат някои задни намерения. Да вдигнат по-високо котата на Охридското езеро с едно 15 сантиметра от това, което е утвърдено с междудържавен договор, за да произвеждат годишно повече електроенергия. Става дума за едно 30 милиона евро годишно, ако се произвежда повече електроенергия. Затова искат котата от 693,125 - да я сменят с по-висока. Но това е проблем, защото тази кота е утвърдена още преди 15 години, може и повече. И всички градоустройствени планове в Охрид са правени въз основа на тази кота. И всички строежи в Охрид са правени при тази кота, и всичко, което в Охрид е планирано и изградено е правено въз основа на тази кота. Не може едностранно заради бизнес, заради интереси това да го променят. Не са свестни с това, което правят. Сега станаха малко по-свестни, но вече не помага.
Фокус: Какво стана с пътя до Канео?
Александър Петрески: Една част от пътя до Канео, където се направи мост, е разрушена. Щом се оттегли водата, пътят ще го възстановим.
Фокус: В Пещани какво става?
Александър Петрески: В Пещани ситуацията е критична. Всички пътища са наводнени. Не само пътищата на крайбрежието, а има вода от половин метър до един метър по пътищата в селото и в къщите на хората. До 400 – 500 метра навътре от брега има наводнения. Знаете какво са скачени съдове – с вдигането на нивото на езерото, се вдигат всички подземни води. Наводнения има не само в Пещани, а и в града Охрид периферните жилищни квартали от другата страна също са наводнени. На много места има наводнения заради нивото на езерото и заради подпочвените води. Също така в опасност да бъде залят е водопроводът на Пещани, в голяма опасност е колекторът за питейна вода. Както и международният път за Албания покрай Свети Наум също е в голяма опасност.
Фокус: В Албания какво казват за високото ниво на Охридското езеро – поддържате ли връзка с тях?
Александър Петрески: Те скоро имаха наводнения в Скадър и настояваха ние да не изпускаме много вода от езерото, заради наводненията в Скадър. Това беше преди повече от месец, сега ситуацията там е нормализирана, но тук е проблемът. Трябва да се работи навременно, когато трябваше още през септември да се изпуска водата в езерото, за да се отвори обем в него, да поеме водата от сегашните дъждове и от топенето на снеговете. Тогава езерото не е изпускано с месеци наред. Сега и да се изпуска на максимум, когато приижда повече вода, нивото не може да спадне. Изтича по-малко, отколкото влиза. Можеше да се намали постепенно, а сега вече е критично.
Фокус: Какво е положението между Охрид и Струга?
Александър Петрески: И там прелива, и там доста е наводнено. В Струга още няма опасност, защото се изпуска доста вода през Църни Дрим. По тази причина в Струга няма риск, а така също и коритото на река Църни Дрим, която тече през Струга, скоро ще е препълнено на максимум.
Фокус: Към кого може да се обърнете за помощ, след като централната власт не ви обръща внимание?
Александър Петрески: Като не ми обръща внимание македонското правителство, аз ще поискам помощ от ген. Бойко Борисов. Ако централната власт не ни обърне внимание, както сега не ни обръща, тогава ние ще търсим помощ от Европа. Ще търсим помощ от всички около нас – първо съседни държави и всички, които искат да помогнат на Охрид. Затова защото Охрид е град на ЮНЕСКО, Охрид не е само на Македония, а е град на цял свят! Затова ще търся помощ от цял свят. И се знае, че първо ще търся помощ от тези, които са най-близко. Винаги първо човек се обръща към комшиите.
В България се познавам с доста кметове, сред които тези на общините Велико Търново, Несебър (като градове на ЮНЕСКО), както и с други по-малки общини. Най-ще ми бъде драго, ако първата помощ стигне от България.
Денка КАЦАРСКА
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #46 на: Февруари 25, 2010, 11:52:59 »

Отец Л. Братоев: „Фурнаджийски лопати” са повечето ни активни политици

Цитат
Спокоен и без висока битова криминалност, като у нас е животът в страни, където се преподава вероучение в училищата, казва за Frognews.bg отец Братоев, по‒известен като подуянския поп.

Възможно ли е съчетанието между духовник, рокаджия и рокер, нудист, радиожурналист, таксиджия, кръчмар...? Да, ако потърсите отговора на този въпрос в Подуяне! Когото и да попитате там, ще ви ориентира за "Чорбаджийница Подуенски кестен”. Държи я отец Любо Братоев, баща на Матей, Лука и Мария, завършил Немската в София и специалност радиотехника в МЕИ, живял в Берлин точно в разгара на промените, заклет пътешественик, човек занимателен, с широка обща култура и много духовен.

Интервю на Ана Кочева : http://frognews.bg/news_20584/Otets_L_Bratoev_Furnadjiiski_lopati_sa/
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #47 на: Март 02, 2010, 10:28:48 »

Доц. Колев: Санстефанският договор е подписан в деня на обесването на Левски

Цитат
Доц. д-р Валери Колев преподава Нова българска история (1878-1944) в СУ „Климент Охридски” и в Националната удожествена академия. Има над 120 научни публикации в областта на политическите партии и държавните институции и на външната политика след Освобождението до Втората световна война

http://frognews.bg/news_20760/Dots_Kolev_Sanstefanskiiat_dogovor_e_podpisan_v/
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #48 на: Март 03, 2010, 12:39:50 »

Александър II подписва тайни договори да няма голяма българска държава
Сан Стефано е руски блъф
На Шипка опълченците се справят и без ген. Радецки, твърди проф. Божидар Димитров


Цитат
Днес е 3 март - денят, в който празнуваме нашето Освобождение. През последните 20 години около тази дата се водиха немалко яростни дискусии, които развенчаха доста митове, полуистини и премълчавани факти. Но още през 1988 г.

http://www.standartnews.com/interviews/details/id/603/%D0%A1%D0%B0%D0%BD-%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%B5-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%84
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #49 на: Март 08, 2010, 11:46:48 »

Марта Вачкова на 8-ми март: Писна ми да съм опозиция!

Цитат
Сменям гражданската си позиция; ще казвам по-често "Браво!", обявява в интервю за Frognews.bg актрисата.

В неделята преди понеделник - осми март, в 7. 30 сутринта се срещам с Мартина Вачкова пред 35-то училище, където всеки от нас води дъщеря си за втори кръг на олимпиада по литература.

http://frognews.bg/news_20891/Marta_Vachkova_na_8-mi_mart_Pisna_mi_da_sam/
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #50 на: Март 13, 2010, 09:10:39 »

http://www.focus-news.net/?id=f14353

Казусът „Спаска Митрова” и отражението му върху отношенията на България с Македония
13 март 2010 | 10:17 | БНР, "Събота 150"
Начало / Мнение
Проф. Божидар Димитров, министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина

Водещ: Имаме възможност да се чуем с министъра без портфейл, който отговаря за българите в чужбина проф. Божидар Димитров – човек, знаете, силно ангажиран със случая „Спаска Митрова”. Добър ден, проф. Димитров.
Божидар Димитров: Добър ден. Да, но веднага бих искал да кажа, че с българи в беда в чужбина се занимава външно министерство. Министърът без портфейл се занимава с укрепване на националната идентичност на българите в чужбина и донякъде с тяхното гражданство. Знаете, че подготвяме серия от закони, а също помагаме на техните училища и църкви. Но затова са посолствата и консулските отдели, за да се гризат за българи, изпаднали в беда. Разбира се, аз познавам отлично случая. И ето това е целият въпрос – дали това е един бракоразводен процес, както настояват от македонска страна, и както настояват, за съжаление в последно време, някои българки, живеещи в чужбина. Подето е, обаче, тяхното мнение и точно това е странното – от няколко вестника едновременно в различни дни. Или е политически процес, част от политиката на сплашване на българите в Македония, които стават с всеки изминал петък поне с по няколкостотин повече. Защо в петък? Защото в петък е Съветът по българско гражданство и няколкостотин – от 200 до 500, това ни е рекордът в последно време, граждани на Македония стават българи. Само да си довърша мисълта. С тази политика на преследване на всеки, обвил се за българин и получил български паспорт, Македония се занимава отдавна. Искам да кажа, че вчера почина един голям българин – Йован Стояновски, в Скопие, който беше осъден на шест месеца затвор затова, защото по време на едно събрание на „Радко” бяха нападнати от група хора, въоръжени с димни бомби, той оказа съпротива. И затова, че е оказал съпротива на нападателите си, пролежа преди няколко години в затвора шест месеца. Случаят със Спаска е такъв. Просто не знам вашите събеседници и не знам кои са, каква позиция ще заемат. Просто ги попитайте само едно, и аз ги питам. Чували ли са някъде по света, където се водят хиляди бракоразводни процеси, включително накрая и за присъждане на децата, една майка да е осъдена ефективно на три месеца затвор и на огромна глоба – 32 хил. евро за това, не че не е разрешила свиждане на мъжа си, а за това, че по време на свижданията не му е осигурила кушетка? Точно така. Не легло, а кушетка, застлана с бял чаршаф. Ако те ми посочат един такъв случай от Аляска до Огнена земя и от Чукотка до къде, до Нова Зеландия или остров Тасмания, аз веднага ще си оттегля думите назад, че това е политически процес, целящ сплашването на всеки, осмелил се да поиска българско гражданство и български паспорт и е изявил своето българско национално самосъзнание.
Водещ: Проф. Димитров, бихте ли коментирали този факт, че по време на делото нямаше български представител, въпреки че аз споменах вече...
Божидар Димитров: Искам да ви кажа, не искам да ставам адвокат на външно министерство, но външно министерство наистина пое този случай присърце от самото начало. Това не е първият случай, когато искаме на многобройните вече дела, които се водят срещу Спаска, да присъства български представител – български, имам предвид дипломатически представител. И винаги е било отказвано. Винаги. Искам да кажа също така, че едва напоследък българските журналисти проявиха интерес към случая. Тях също не ги допускат в залата. Бракоразводен процес се води при закрити врати, сякаш става дума за дело от висша национална сигурност, застрашаващо я. А това е, както самата македонска страната твърди, най-обикновено бракоразводно дело. Ако е такова, защо не допускат български дипломатически представители? Защо българските журналисти трябва да чакат пред вратата на съда, обиждани и хулени от изпратени вероятно от тайните служби на Македония провокатори.
Водещ: Успяхте ли да се чуете тези дни с госпожа Митрова? Ние в „Събота 150” я поканихме на интервю днес, но тя първоначално прие, но отказа след това.
Божидар Димитров: Не, лично аз не съм /.../, защото, както ви казах, случаят е поет вътрешно министерство. Не бива да си мешаме капите, министерствата помежду си. Когато си ги мешат,понякога се получават различни неща.
Водещ: Според вас направи ли нашата страна достатъчно за този случай и може ли още нещо да се направи?
Божидар Димитров: Да, нашата страна направи всичко, което е възможно по случая. Тя и продължава да го прави и снощи беше ясно заявено, какво повече от това да направиш, за първи път ясно и твърдо беше заявено от външния министър Николай Младенов, че случаят и присъдата ще бъде лакмус за отношението ни към напредъка на Македония, за напредъка на реформите, които прави Македония, за да се приближи до членство в ЕС. Вие знаете какви са условията за приемане и в НАТО и в ЕС. Страните се приемат там, не за да воюват вътре в общността, независимо дали военният пакт или икономико-политическия, а заедно да решават други проблеми, касаещи общата политика на общността. Страна с отворени проблеми със съседите си не се допуска до тези две организации. И затова ние казахме, чрез устата на външния министър, че това ще бъде лакмус за нашето мнение за реформите, които текат в Македония. Ако правосъдна система изпраща майка в затвора, независимо коя е тя, дали е Спаска Митрова или някоя жена с македонско самосъзнание или албанка – знаете, че те са около 30% от населението на Македония, то очевидно тази страна, нейната правосъдна система няма нищо общо с т.нар. Копенхагенски принципи, в които в основата стои хуманността. Но, аз пак ви казвам, такъв случай няма не само в Македония, но и по цялото земно кълбо.
Водещ: Да ви попитам и това, какво според вас може да се направи, за да се промени постепенно това негативно обществено мнение в Македония и най-вече този език на омразата, който срещаме в тамошните медии?
Божидар Димитров: Точно. Ние сме предложили на Македония, като правителство сме предложили, чрез нашето посолство или чрез външно министерство – не знам точно как е станало, един договор, който предвижда именно двете страни да се въздържат. Но разбирай, става дума за Македония, защото ние не поддържаме език на омразата срещу Македония. Поддържа се от тамошните медии и от тамошните учебници по история, от тамошните историци и, за съжаление, от правителствени лица понякога. Изчакваме сега да го проучат и, ако го подпишат, може би отношенията ще тръгнат на нова основа. Но негативната реакция в медиите е налице. От два дни договорът, два или три дни, договорът е на разположение на македонските власти, той е станал достъпен и до медиите. И агенция „Фокус” е преброила 74 негативни коментара в македонските медии в първите три дни и нито един положителен – да кажат, че това трябва да бъде. Имайте предвид едно нещо – трудно се разговаря с хора, които си вярват, че Господ Бог е направил три нации на Земята – македоноидна, към която спадат всички бели народи, наричана погрешно досега „бялата раса”, негърска и жълта раса. Това не са бълнувания на някой публицист. Подобни идиоти има и в България, които мислят, че българската нация е богоизбрана, че имаме 33 държави и т.н. Минало. Това е държавна политика. При нас, има ги във всяка страна, са действие на отделни откачени идиоти. Но там е държавна политика. Това е клип, 9-минутен, спонсориран от държавата да се излъчва по държавната македонска телевизия. Там Господ Бог говори на македонците на македонски език и ги определя за богоизбран народ. Как се разговаря с такива хора? Вие ми кажете! Защото те си вярват. Знаете, когато се повтори една лъжа 100 пъти, в нея повярват. Освен това е държавна политика. Дори тези, които не вярват, са принудени да вярват. Това е нещо като държавата на Оруел. И аз разговарям с мои колеги историци, които вече ги е срам да разговарят с мен. Казват, че ги е срам от това, което ги карат да пишат и да твърдят... Ако в миналото все пак имаше някаква база за дискусии чий е Самуил, българин ли е, не е ли българин, каква е държавата му, в момента как да спорим за Господ Бог и какви раси е създал той на Земята?
Водещ: Благодаря ви за това участие в „Събота 150”. Проф. Божидар Димитров.
« Последно менување: Март 13, 2010, 09:26:45 disidente »
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #51 на: Март 14, 2010, 10:12:52 »

М. Григоров: До Оскарите се стига и през българската народна музика

Цитат
Искри от пищния пламък на Оскарите посипаха “Аватар” и “Прешъс” - филми, за които не е широко известно, че имат българско участие.
Филмът “Прешъс” е с шест награди "Имидж", пет награди "Независим дух", Оскар и множество номинации. Филмът разказва историята на неграмотна, дебела, сексуално насилвана тинейджърка от Харлем. Автор на музиката е Марио Григоров.

http://frognews.bg/news_21129/M_Grigorov_Do_Oskarite_se_stiga_i_prez/
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #52 на: Март 24, 2010, 11:19:59 »

ИНТЕРВЮ: ИМЕР СЕЛМАНИ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА НОВА ДЕМОКРАТИЯ

Македония е на црвената линия


Ако политичарите не се насочат во правец да ги надминеме разликите, да го погледнеме заедничкиот интерес и да бидеме потолерантни, ке влеземе во уще поголем кор-сокак од кой тешко дека некой ке може да претпостави що ке ни се случува

Претседателот на Нова демократия, Имер Селмани, предупредува дека Македония е на црвената линия и за мегюетничките односи и за решаваньето на спорот за името. Убеден е дека земява има перспектива ако политичките елити своето действуванье го насочат кон надминуванье на разликите и кон поголема толеранция и ако скоро се реши спорот за името. Во спротивно, лоши се прогнозите за опстанокот на државава. И ако сега никой не може да претпостави дали е можен нов конфликт ако земява остане надвор од евроатлантските структури, вели Селмани, сигурно е дека Македония ке биде територия що ке остане без своите грагяни.

Анкетите укажуваат дека се нарушени мегюетничките односи и дека има дияметрално спротивни ставови мегю припадниците на македонската и на албанската заедница во однос на чувството дали се рамноправни. Кои се причините и каде може да не' одведе тоа?

- Во последно време неколку проекти од темел ги раздрмаа мегюетничките односи. Тоа се Енциклопедията, ученьето на македонскиот язик од првачинята Албанци, „Скопие 2014“ и црквата и джамията на скопскиот площад. И да не заборавиме, првпат по 2001 година инцидентите во Нерези и каменуваньето на детето на площадот добия мегюетнички карактер. Сигурно дека овие тенденции не се во интерес на државата и соживотот кон кой се стремиме. Со право прашувате како понатаму. Тука е клучот оти веке сме на црвената линия. Политичарите треба да се насочат во правец да ги надминеме разликите, да го погледнеме заедничкиот интерес и да бидеме потолерантни. Ако го направиме тоа, Македония има перспектива. Во спротивно, ке влеземе во уще поголем кор-сокак и тешко дека некой ке може да претпостави що ке ни се случува.

ОПРАВДУВАНЕ ЗА 50 ГОДИНИ

Анализата на Секретариятот за спроведуванье на рамковниот договор на виделина изнесе сет нови бараня на Албанците. Уставниот суд да одлучува според Бадентеровиот принцип, промена на државните симболи, албанскиот да биде втор официялен во државата... Овие бараня не произлегуваат од рамковниот. Зарем и ваквите бараня не водат кон влошуванье на мегюетничките односи?

- Има два начина на гледанье и читанье на рамковниот договор и тука е дефектот. Ако разговарате со експерти-Албанци, тие ясно ке укажат на куп мерки од рамковниот що не се завршени и на такви що не се ни почнати. Политичките елити во Македония во 2001 година се договория да имаме единствена држава со една влада, еднодомен парламент, комитет за мегюетнички односи и консензуална демократия олицетворена преку Бадентеровиот принцип. Во услови кога нема федерална држава, единствениот начин да се спречи майоризацията на помалите заедници е за чувствителните прашаня да се одлучува со двойно гласанье. Принципот на Бадентер почна поекстензивно да се употребува секаде каде що имаше можност од майоризация.

Но, Уставниот суд я оценува уставноста на законите и таму нема место за двойно гласанье.

- Уставниот суд неколкупати беше генератор на кризи како во случайот со гостиварските настани од 1997 година, а во 2007 истиот суд понищи неколку члена од Законот за употребата на симболите на заедниците. Ако некои политичари и еминентни стручняци одлуките на Уставниот суд ги оценуваат како крайно исполитизирани и партизирани, неминовно е да предвидиме механизам за да не ни се повторат случуваня що може да го загрозат опстанокот на државата. Затоа е потребен Бадентер како можност за спречуванье на майоризацията и можност да се искоренат сите извори на кризи во делот на мегюетничките односи.

Премиерот Никола Груевски лично ви соопщи дека нема намера да спроведе нищо що не е предвидено со рамковниот договор. Кои се вашите следни чекори?

- Политиката не е ригидна материя, туку треба да се адаптира во согласност со промените во опществото. Мисията на Охридскиот договор беше да ги запре конфликтот, да я врати довербата и да ги регулира односите. Но, ако погледнеме, повеке од половина од рамковниот договор не е спроведен. Употребата на симболите на етничките заедници се сведе на лично право, а албанскиот язик денеска се употребува на ниво како пред 2001 година, во локалната самоуправа. Не е спроведена ни правичната застапеност. Таа е само 15,5 отсто.

Правичната застапеност е долготраен процес. Зощо кога сте власт тврдите дека Охридскиот е речиси спроведен, а во опозиция го тврдите спротивното?

- Вицепремиерот Абдулаким Адеми рече дека договорот е речиси исполнет. Ако се остане на тоа дека правичната застапеност е долготраен процес, тоа може да биде оправдуванье и за наредните 50 години. За четири години правичната застапеност е поместена за само 2,5 отсто. Со оваа динамика ке ни требаат уще 20 години. Ако ги читаме одредбите од рамковниот, ке видиме дека сите столбови на договорот не се или се само делумно спроведени. Но, да погледнеме визионерски. Коя е иднината на Македония? Дали иднината е перманентно да се навракяме на тоа що пишува во рамковниот и дали тоа е спроведено и постояно да отвораме теми що ке влиаят на односите мегю грагяните. Тука е клучната грешка на политичарите що немаат ясна визия каде я водат државата.

Но, не може постояно да се инсистира на бараня що не се дел од рамковниот. Каде води тоа?

- Зборувам за момент кога треба да одлучиме що треба да правиме. Ако сакаме да се фатиме за сламка, еве условно ке излезат сите Албанци и ке кажат дека не е исполнет рамковниот договор, бидейки во него пишува дека треба да се реализира до 2004 година. Ке кажат договорот не важи. Що понатаму? Ке се вратиме во 2001 година и ке ги вратиме сликите од минатото на запалени куки, села...?

Важи ли рамковниот договор за Вас, господине Селмани?

- Охридскиот договор има елементи що не се реализирани. Има дух на толеранция и на консензуална демократия и треба да генерира чувство дека секой грагянин и секоя етничка заедница се битни. Той требаше и треба да биде механизам за инвестиранье во купуванье на лоялноста на грагяните од различни заедници. Затоа и предлагаме Уставниот суд да одлучува според Бадентеровиот принцип.

ДВОЙНО ГЛАСАНЕ

Но, Вие двойното гласанье сакате да го внесете и при избор на влада и на буджет. До каде ке я растегнувате неговата употреба?

- Не го растегнуваме. Во 2006 година се формира партия коя немаше мнозинство за да стане дел од владата. Тоа генерираше политичка нестабилност на државата и нефункциониранье на институциите. Не би сакал тоа да ни се повтори. Затоа еден од механизмите е владата да се избира со Бадентер. Дискриминацията при донесуваньето на буджетот може да биде перфиден начин за нерамномерна распределба на буджетските пари и да создава црни дупки како Липковскиот регион за да го поттикнете незадоволството, нетолеранцията и чувството дека државата, односно владата, нееднакво ги третира опщините и заедниците. Буджетот не бил предмет на дебата во 2001 г. и яс тоа го сфакям оти тогаш найважно беше да се постигне мир во државата. Но, денеска од една страна има егзодус на една опщина како Липково, а од друга е проектот „Скопие 2014“, кой се гради со 200 милиони евра - пари на грагяните. Има тотална поделба по етничка припадност. Чувството кай Албанците е дека проектот се прави намерно, се трошат и нивни пари, а се инвестира во култура и во история на само една заедница. Тоа е далеку од она що во 2010 година како политика треба да биде приоритет на владата. Затоа за доброто не само на Албанците туку и на Македонците и на помалите заедници предлагаме буджетот да се носи со двойно гласанье.

Дали покренуваньето на отворените прашаня за Албанците е поради подиганьето на катастрофалниот рейтинг на НД?

- Откако е во Владата, веке ниеден Албанец не може да я препознае ДУИ како сила коя ке донесе рамноправност. Таа не функционира и не ги застапува интересите на Албанците. НД бара да се решат прашанята що перманентно се рециклираат.

Според анкетите, на НД драстично и' се топи рейтингот, кой пак расте кай ДПА, коя настапува со значително радикален вокабулар. Колку за падот на рейтингот придонесе лутаньето на НД од грагянски во етнички концепт?

- Ни треба време за да се етаблираме на политичката сцена. Идентитетот на партията не е нещо що се создава наеднаш. Но, явноста и гласачите, а пред се' членовите, се убедени дека политиката що я водиме има континуитет. И на претседателските избори и денес промовираме консензуална демократия.

По грагянската кампаня що я водевте на претседателските избори явноста наймалку очекуваше НД да предложи споменик на Джемо Хаса во Гостивар. Се радикализирате за да го покачите рейтингот?

- Нашите ставови се во интерес и на Албанците и на Македонците защо само така може да има стабилна држава. Ако Албанците се повлечат и на Македонците им остават да я водат државата, тогаш се претпоставува резултатот.

Сигурно не верувате дека Джемо Хаса може да не' обедини?

- Инициятивата за Джемо е демократска. Ако ги прашате Албанците и Турците, тие Джемо ке го идентификуваат како антикомунист. Тоа е подемократски отколку преку нок, без почитуванье на процедурата, да го поставевме споменикот. Не треба да ги репродуцираме приказните од комунизмот за лоши Македонци и Албанци, за агресори и победници.

Очекувате ли брзо решаванье на спорот за името и що ако до тоа не дойде?

- Неблагодарно е да се прогнозира резултатот од преговорите со Грция, особено кога явноста е премногу щуро информирана. Многу повеке знаеме за ставовите на Грция, а речиси нищо за нашите.

Премиерот изяви дека решаваньето на спорот не зависи само од нас и оти затоа не може да прецизира кога земява ке се интегрира во НАТО и во ЕУ?

- Ваквите рововски позиции сигурно дека не нудат решение. Ако подолго чекаме на евроинтегративните процеси, во наймала рака ке биде доведена во прашанье иднината на државата. Не сакам да давам лоши прогнози оти тогаш прогнозирам лошо и за моето семейство. За мене, нема алтернатива освен решение на проблемот со името и членство во НАТО и во ЕУ. Се' друго ке биде кобно за нас и за идните генерации.

Мариела Трайковска

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=704B21FD8AAAA54D8B3D0295EEED3512
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #53 на: Март 29, 2010, 06:27:30 »

Красимир Каракачанов: Когато религията влезе в политиката, се стига до конфронтация

29 март 2010 | 13:27 | Радио "Фокус" - София

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в сутрешния блок на радио „Фокус” „Добро утро, България” - за учредяването на партия ОТОМАН на братя Юзеирови на Разпети петък

Водещ: Случайно ли е избрана, според Вас, датата втори април за учредяването на партия ОТОМАН?
Красимир Каракачанов: Едва ли е случайно избрана, защото досегашната практика на братята Юзеирови показва, че те със своите действия целят да провокират обществото. Още с паметника на така нар. незнаен турски войн предизвикаха голям скандал,след което с всичките си приказки за това, че България трябва да си смени Конституцията, че мюсюлманите в България нямали права и така нататък, те всъщност с всяко свое действие търсят така ... и според мен, не случайно на Разпети петък, когато е така да се каже един от големите християнски празници Великден, в навечерието на Великден, те търсят поредния скандал, за да могат да бъдат забелязани от медиите, оттам и от обществото, и да си направят реклама. Имам чувството, че тези хора нарочно търсят скандала, за да могат да придобиват популярност сред някакви по-радикални кръгове - да речем мюсюлманското население в България.
Водещ: Очаквате ли все пак някакви провокации при учредяването на партията в петък?
Красимир Каракачанов: Провокации от чия страна?
Водещ: От тяхна - възникване на някакво напрежение?
Красимир Каракачанов: Самият факт, че на Разпети петък правят подобно учредяване е достатъчно голяма провокация.
Водещ: Добре, преди време братя Юзеирови поискаха да създадат така Мюсюлман-демократичен съюз. Регистрацията обаче по една или друга причина им беше отказана. Сега пак надигат глас да създават партия. Поради каква причина, според вас?
Красимир Каракачанов: Според мен изпълняват чужди поръчки, най-вече според мен изпълняват поръчка на ДПС, с цел да покажат на обществото, че в България има и трайни радикални мюсюлмани, крайни радикални турци, и ДПС да изглеждат като една умерена нормална партия в България. Но самото име, което са избрали - „Отоман” е едно напомняне за Отоманската империя. То е достатъчно провокативно, защото в края на краищата няма нормален българин, който да /.../, че България е била пет века под турско робство и с едно подобно напомняне се търси поредният скандал, както беше и с предишната им партия Мюсюлман-демократичен съюз. Знаете, че много ясно Конституцията забранява партии на религиозна основа. Просто това са едни провокатори, които получават за това възнаграждения вероятно. Просто аз, доколкото чувам така, доста са се появили някакви средства при тях, защото те закупуват някакви заведения, дискотеки в Разград, не само в техните региони, но и в Разград, така че тези хора са провокатори.
Водещ: Добре, един такъв въпрос имам - как гледате на сливането на вяра, религия с политиката? Питам ви, защото освен всичко останало, което ще се случи в петък, братя Юзеирови искат да бъде организирана и петъчна молитва – нещо, което по принцип само духовен глава може да разреши.
Красимир Каракачанов: Петъчната молитва си е практика в мюсюлманския ритуал, както ние си имаме своята, примерно неделна литургия, така и те си имат петъчна молитва. Това, че те ще имат петъчна молитва в джамията в Шумен, е нормално - в края на краищата мюсюлманите са граждани като нас и имат своите права и имат право да бъдат уважавани в своята религия, но фактът, че братя Юзеирови се опитват да използват този момент, когато на петъчната молитва се събират повече мюсюлмани, за да пропагандират партийни идеи, показва, пак казвам за пореден път, те търсят провокация, те търсят конфронтация в обществото, за да могат по някакъв начин да се наложат и тук, според мен, е необходимо компетентните органи да се вземат в ръце и тези хора да бъдат обуздани по някакъв начин, защото всичките им досегашни действия от година – година и половина са изцяло провокативни, провокативни не само към историческата памет на българското общество, но те са провокативни и към етническия мир, към религиозния мир, защото не случайно в българската Конституция е забранено създаването на партия на религиозна и верска основа. В края на краищата, правата в България са граждански, а не религиозни права. Аз като граждани ЕС ние имаме индивидуални човешки права и кой каква религия изповядва си е негово лично право и няма право да използва религията за политически цели, защото когато религията влезе в политиката става едно допълнително разделяне на обществото, стига се до конфронтация. Видяхме какво се случи и в Косово, и в Босна преди това. Виждаме какво се случва на много други места по света, когато религията влезе в политиката.
Мария СТАЛЯНОВА
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #54 на: Март 30, 2010, 10:49:00 »

ПОТСЕТУВАЊЕ- ДА НЕ СЕ  ЗАБОРАВИ !
http://news.v2.bgnes.com/view/759454

Според Арбен Джафери, случаят с българската гражданка се дължи на просръбската инерция на бившата югорепублика.

Джафери: Отношенията между БГ и Македония ще останат лоши
  Отношенията между България и Македония бяха, са и ще останат лоши. Това каза пред сайта на Георги Коритаров Арбен Джафери, един от най-известните албански политически лидери в Македония.


Джафери е създател и почетен председател на демократическата партия на Албанците /ДПА/. На въпроса дали задържането в Македония на Спаска Митрова, която има и българско гражданство, ще се отрази на двустранните отношения Джафери казва, че въпросът "възниква от само себе си по повод случая със Спаска Митрова". "Смятам, че българо-македонските отношения бяха, са и ще бъдат лоши. Става дума за последиците от една нереалистична, ненаучна и неисторическа формула на етногенезиса, за една епистемоложка грешка и метод, които деформират възприемането и тълкуването на историческите процеси и обществените реалности. Основната грешка е в третирането на нацията и държавата като метафизически категории – като вечни и непроменливи дадености, които винаги са съществували и продължават да съществуват и в сегашния смисъл и дефиници", казва Джафери и добавя: Този подход непрекъснато произвежда необичайни политически и научни дебати, които перманентно влошават отношенията между съседите и научните кръгове. Подходът, за който говоря, е пряка последица от сръбската хегемонистична политика, която след разпадането на Австро-Унгарската и Отоманската империи се опитваше да създаде държава, способна да доизпълни ролята на Византия. "Има много общо в македонския и сръбския подход при тълкуването на историята и понятията държава и нация. Сръбската историография например третира Косово като вечна и неотделима част от сръбската държава. В това разбиране сърбите са вечните храбри воини и вечните православни християни, което е в противоречие с реалността и логиката. От друга страна в Македония се развива тезата, че днешна Македония е само част от антична Македония, според което разбиране и в региона на Пирин живеят македонци, докато в Македония дори случайно не може да има българи. В съответствие с тази логика Спаска Митрова не може да не бъде македонка, а от друга страна – не може да бъде българка", казва още Джафери.
На въпроса дали има риск за териториалната цялост на Македония Арбен Джафери казва, че "досегашният исторически опит показва, че малките народи не могат сами да създават държави без пряката помощ на по-силните държави". "Така е било и така ще бъде. Когато сърбите бяха на „праведната” и победоносна страна, те получиха право да се разширяват на юг, на север и на запад. Така беше създадена Югославия, която трябваше да съхрани нереалистичните амбиции на сръбските хегемонисти. След края на Студената война изчезна и необходимостта от Югославия, за която сърбите мислеха, че е тяхно творение. Когато се опитаха сами да „сърбизират” Югославия”, те се натъкнаха на мощна съпротива и отвътре и отвън. Македония се превърна в самостоятелна държава, защото по-силните й отредиха роля на геостратегическа възглавница, която трябваше да предотврати междуособните напрежения на балканските държави. Ако тя би могла да изиграе добре тази роля, не би имала проблеми. А ако не – тогава би попаднала в категорията на неуспешните експерименти. Изглежда в Македония все още не разбират, че след приемането на Албания, а преди това на България, Румъния и Гърция в НАТО, Македония вече няма същото геостратегическо значение", казва още Арбен Джафери. /БГНЕС


« Последно менување: Март 30, 2010, 10:51:29 Anton »
Сочувана

Urban

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 197
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #55 на: Март 30, 2010, 11:21:16 »

Няма ли отзвук в македонските медии от това интервю?
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #56 на: Март 31, 2010, 12:55:42 »

Сочувана

ppan

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 219
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #57 на: Март 31, 2010, 02:51:55 »

Умни и умерени изказвания на Арбен Джафери и в четирите мнения. Мисля, че е понятно защо политически лидер с такова мислене не е в днешното управление на Македония заедно с партията си ДПА.
« Последно менување: Март 31, 2010, 02:54:03 ppan »
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #58 на: Март 31, 2010, 02:57:11 »

АРБЕН ДЖАФЕРИ Е ДОКАЖАН АНТИ-СРБИН . ЗАТОА !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #59 на: Март 31, 2010, 05:40:56 »

АРБЕН ДЖАФЕРИ   НЕ  Е ДОКАЖАН АНТИ-СРБИН .
АРБЕН ДЖАФЕРИ   Е  ДОКАЖАН  НАЈРЕАЛЕН И  НАЈУМЕН  ПОЛИТИЧАР  ВО  РМ.Неговото  реално изнесување  и  презентирање  на  актуелните  состојби  не треба  да  се  кавлификува  како  пристрасност  или  слично, туку  единствено  како  реална  анализа  на сосотојбите  во  РМ.
Сочувана