Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: ИНТЕРВЮ  (Прочитано 62574 пати)

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #120 на: Ноември 23, 2010, 12:18:20 »

Красимир Каракачанов: Незаинтересованост от страна на България окуражава Скопие да върши безобразия

22 ноември 2010 | 17:38 | Агенция "Фокус"

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г- н Каракачанов, как гледате на това, което се случи миналата седмица в Македония, да разкопаят гроба на Христо Чернопеев?
Красимир Каракачанов: Това е поредната вандалщина на скопските власти. Но е факт и това, че България не демонстрира никаква съпричастност към тези проблеми, както към проблемите на българите в Македония, така и към всички онези паметници – културни, исторически и военни гробища, които се разрушават в Македония. България наблюдава като един безучастен зрител тази вандалщина и не реагира. Това само окуражава властите в Скопие да продължават бруталната си политика. Вината на Скопие е по-малка, отколкото вината на политиците и най-вече на управляващите в София. Със своето бездействие и незаинтересованост българското правителство е не само съучастник, то е по-големият виновник за това, което се случва в Македония.
Фокус: Може ли да допуснем, че не са знаели за какво става дума?
Красимир Каракачанов: Как да не са знаели за какво става дума, след като цялото население на Щип знае, че в църквата в Ново село са погребани български офицери. И петимата офицери, сред които е и Христо Чернопеев, са погребани до стената на църквата. Аз съм ходил там много пъти. Гробовете са опрени до стената на църковния двор и, макар че кръстовете бяха премахнати, си личи къде бяха и къде са гробовете като очертание. На големи християнски празници местното население палеше свещи там. Специално на гроба на Чернопеев съм виждал гора от свещи. Това означава, че всички знаят.
Съвсем не е случайно това, което е направено в Скопие, но пак казвам вината на Скопие е по-малка, отколкото вината на управляващите в България, защото за 21 години не се намери нито едно българско правителство, което по ясен, категоричен и твърд начин да постави този въпрос в отношенията си с Македония. Преди 4 - 5 месеца министър Николай Младенов направи една обиколка по Балканите, в Скопие той не постави нито един от тези въпроси. Напротив, даде подкрепа на стремежите на Скопие за Европейския съюз. Тази незаинтересованост от страна на България всъщност окуражава Скопие да върши тези безобразия и да преследва българите в Македония, да разрушава военните гробища, да разрушава паметници, да заличава културни факти – в църквите се заличават, думи като българин, българско и т.н. Ако отворите сайта на Външно министерство, ще видите, че Външно министерство е изключително загрижено за дисидентката от Мианма или Бирма, както беше известна като бивша колония, но няма да намерите и един ред, че Външно министерство е разтревожено от факта, че на 100 км. от българската граница или на 200 км. от центъра на София се преследват хора заради българските им чувства. В сайта на Външно министерство няма да видите нито една дума за случая Мирослав Ризински, който вече две години лежи в затвора в Скопие. Няма да чуете нито една дума за това, че македонските власти мачкат хората с български автомобили, глобяват ги и т.н.
Фокус: ВМРО миналата седмица отправи питане по този случай до Външно министерство и Министерство на отбраната. Имате ли някакъв отговор?
Красимир Каракачанов: Външно министерство си измива ръцете. „Не било установено”, „не били по християнски обичай” и т.н. – това са глупости. Ако човек познава нещата, а ако не ги познава, можеше в тези четири дни, откакто сме сигнализирали, да прочете поне четири страници историческа информация, за да разбере за какво става дума. Първо, гробовете не са четири, а са пет – аз лично съм ги виждал. Второ, какви ремонтно-възстановителни работи, като става въпрос за стената на двора на черквата – какво ремонтират точно там свещениците. Трето, Христо Чернопеев е убит на Криволак. Криволак не се намира в Щип. Вероятно тези български офицери първоначално са били погребани на фронтовата линия и впоследствие са били пренесени в двора на черквата – месеци или година по-късно в село Ново село. Има достатъчно литература по въпроса, в която се описва къде е погребан Христо Чернопеев. Това е абсолютно несериозно, да бяха питали кмета на неговото село Дерманци, Луковитско – къде е погребан вашият съгражданин, на който има паметник? Той щеше да им каже къде е погребан. Но да излизат с подобни безумия за неустановени гробове, за неустановена самоличност, са глупости. Едва ли българските войници и офицери през Първата световна война са погребвани с документи за самоличност. Несериозно е да няма информация, това са неща, описани в литературата.
Ясно е, че представителят на македонската църква ще се опита по някакъв начин да си измива ръцете, че не е наясно, че не знаел за какво става дума.
Не им е потвърдена информацията, защото те са неграмотни. Какво трябва да има, за да се потвърди информацията – има го в литературата, има го в архивите. Да попитат един – двама историци, да попитат подчинените на проф. Бакалов в архива. Има една камара институти, архиви, Чернопеев не е обикновен и неизвестен човек. За един незнаен офицер може и да няма информация, но за Чернопеев са писани книги, десетки статии. Ако си бяха направили труда, можеха да разберат къде се намира гробът на Чернопеев. Тях ги мързи да си вършат работата. И в този случай те умишлено стават съучастници на онези престъпници в Скопие. На практика с това съобщение те защитават вандалщините, които се вършат там. Непотвърдена им била информацията. Аз бих казал, че те твърдят, че са професиониласти, но това е непотвърдено, напротив – до момента са доказали точно обратното, че са некомпетентни и непрофесионалисти.
Фокус: Бихте ли припомнили идеята на ВМРО, как трябва да се действа в подобни случаи, според вас?
Красимир Каракачанов: Не може една малка държава като Македония да се гаври с нас. България е не само икономически и политически по-стабилна държава, но е и член на НАТО и Европейския съюз. Нещата трябва да бъдат казани ясно и категорично на Скопие, така както го прави Гърция. Какво правим ние? Абсолютно нито един въпрос не се повдига, в същото време им обещаваме подкрепа за НАТО и за Европейския съюз. Какво да говорим повече? Това означава, че хората, които се занимават с външната политика на България, буквално не ги е грижа за тези 1 млн. и 200 хил. - 1 млн. и 300 хил. българи, които живеят в република Македония. И съвсем съзнателно те стават съучастници на скопския режим, който мачка българите в Македония. Ако ние трябва да държим някого отговорен за това, което се случва, то това не са калпазаните в Скопие, това са и български държавници през последните 21 год., които се държаха като тотални нихилисти, интернационалисти и безродници.
Фокус: Вашият заместник-председател Ангел Джамбазки все пак направи известен този случай в София, но има ли някакво пренебрегване не само от страна на институциите, но и от страна на обществото към подобни проблеми?
Красимир Каракачанов: Обществото реагира. Ние получихме сигнал от Щип, изпратих заместник-председателя г-н Джамбазки, който на място провери за какво става дума. Това, за което ние говорим, е заснето на видео и на снимки и ние сме сигнализирали обществото. Някои от медиите реагираха.
Ние си избираме управници и им плащаме заплатите не, за да ни поучават от телевизионния екран, не, за да ни размахват пръст, а да защитават интересите на всички български граждани. Не само на тези, които са гласували за тях, а и на онези, които по стечение на историческите обстоятелства живеят извън пределите на България. Някои от тях нямат и българско гражданство, но са българи.
Фокус: Какво ви казват на Вас от Македония, продължава ли, да го наречем, „тормозът” спрямо хора, които изразяват българско самосъзнание там?
Красимир Каракачанов: Не само че продължава, но става още по нахален. Не са един или два случаите, когато някои от нашите симпатизанти в Македония са викали полиция, уволнявани са от работа и с присмех им се казва „хайде, върви сега в София да те оправят”. Така е – факт. А те много добре знаят, че в България никой няма да реагира нито от политиците, нито от институциите и си правят каквото искат.
Фокус: Какъв е изводът? Какво трябва да се направи?
Красимир Каракачанов: Докато България не се управлява от хора, които имат национално чувство и чувство за отговорност, не само към себе си и към собствените си семейства, но и към всички българи, както в пределите на България, така и извън тях, никога няма да станем нормална и уважавана държава.

http://focus-news.net/?id=f16422
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Илийца

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #121 на: Декември 11, 2010, 10:08:35 »

В 32 минутно интервю двама евродепудати от Словения (Зоран Талер и Йелко Кацин) дават ясна, точна и недвусмислена диагноза на македонската реалност:

http://media.a1.com.mk/members/prikazi80WM.php?klip=vesti/vestia2.wmv&naslov=Internet%20TV

Не го пропускайте.

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #122 на: Декември 16, 2010, 01:55:18 »

Проф. Попконстантинов: Лакомията е вредна за археологията и за нашите паметници

Казимир Попконстантинов е професор по археология във Великотърновския университет. Бивш декан на Православния богословски факултет и ръководител на катедра „Археология”. Научните му интереси са свързани със средновековната българска култура – археологически паметници и епиграфски надписи. През 2004 г. е удостоен с Хердерова награда. Член е на Археографската комисия към НБКМ и на Международния съюз на славистите. На 28 юли 2010 г. на остров Свети Иван, край Созопол открива в развалините на манастирския комплекс мощи на Св. Йоан Предтеча. Един от 8-те български археолози, наградени от Министерство на културата за изключителен принос в развитието на археологията и популяризиране на българското културно наследство

Цитат
- Откриването на реликвария на остров св.Иван ли беше най-голямата изненада за вас?

- Лично за мен най-неочаквано беше откриването на тази кутийка, а не толкова откриването на реликвария с мощите. Защото в същност ние за първи път се докоснахме до една тайна, която беше забулена толкова дълго време както за изследователите, така и за историци и изкуствоведи – как точно е ставало пренасянето на светите мощи. Защото по стенописи, мозаични пана, които са в храмовете, се виждат само реликвариите. Този текст върху кутийката, в които са били пренесени частица от мощите на светеца, ни дава категоричния отговора на въпроса кога е как са били пренесени светите мощи. Очевидно те са били донасяни в един вид контейнери, и чак тогава са били поставяни в реликвариите.

http://frognews.bg/news_29756/Prof_Popkonstantinov_Lakomiiata_e_vredna_za/
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #123 на: Јануари 09, 2011, 12:02:38 »

Желев за А1...
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=132750

сигурно некои от формот се секава на посетата на Желев на Ск како президент и групата мкБГ која го пречека пред „Култура“  ;)
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #124 на: Февруари 12, 2011, 04:55:54 »

Андрей Ковачев: Увеличават се случаите на дискриминация на македонци с български произход

http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Obzorni/Saturday150/society/Pages/AndreyKovachev.aspx

Всяка година Европейският парламент гласува регулярен доклад, който се стреми да покаже всички аспекти на ситуацията в Македония и нейния път към европейска интеграция, заяви в предаването "Събота 150"Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация към групата на Европейската народна партия в ЕП и член на комисията  по външни работи, която тази седмица обсъди резолюция по доклада. "Има 4 основни аспекта - политическо развитие, демокрация, човешки права, соицално-икономическо развитие и, разбира се, отношения със своите съседи, защото отношението със съседите и проблемите, които трябва да бъдат решени със съседите, е един от основните критерии за по-нататъшната европейска интеграция на Македония", каза Ковачев.
Смятам, че всички са съгласни, че Македония трябва да бъде подкрепена в нейния път към Европейския съюз, затова се концентрираме върху проблемите, а те са политически и дискриминаторни, посочи той. "Ние смятаме, че хора, които са македонски граждани и декларират своя български национален произход, биват дискриминирани по един или друг начин. Имаме многобройни случаи през последните няколко години и за съжаление този брой се увеличава, вместо да се намалява. Голям проблем е също така злоупотребата с историята, т. нар антична история или антиквизация на историята на Македония с опит за идентифициране на една нова национална идентичност, която фактически ... в миналото не е съществувала, а сега се опитва да бъде по един или друг начин аргументирана чрез най-различни мегаломански проекти, какъвто е например "Скопие-2014", струващ над 200 млн. евро, и поставяне на над 100 скулптури, паметници, нови сгради в античен стил в центъра на Скопие примерно, преименуването на определени обекти от Македония на името на Александър Македонски, което повече засяга, разбира се, отношенията с Гърция, а с нас, разбира се, злоупотребата с наши символи и герои като Самуил ... Това е много неприятен момент, защото ние най-чистосърдечно искаме да помогнем на нашите съседи по техния път към европейска интеграция, но това, разбира се, спъва нашите усилия и техните фактически усилия - това, че в училищата историята е преиначена, манипулирана, че все още в медийното пространство на Македония съществува този говор на омразата. Това многократно ЕП го е показвал и е призовавал македонските власти да направят нещо по този въпрос. Нещо ново, което в момента държа да залегне в резолюцията, е призоваването на македонските власти да разкрият наистина техните участници в репресивния комунистически апарат на Държавна сигурност, на тяхната ДС от времето на Югославия - това е т. нар. "Удба" - и аз призовах и сръбските власти, защото огромният архив е бил в Белград. Всяка съюзна югославска република е имала регионален архив, но този архив не е, разбира се, основният, той е в Белград, така че Белград трябва да предостави на бившите югославски републики архивите на бившата ДС на комунистическия режим", съобщи евродепутатът.
 
Как може да бъде решен спорът между Македония и Гърция за името и каква трябва да бъде ролята на ЕС в това отношение можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Андрей Ковачев.
/ВД/
« Последно менување: Февруари 12, 2011, 06:43:45 disidente »
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #125 на: Февруари 28, 2011, 10:21:15 »

http://www.vest.com.mk/?ItemID=1C273A72D00BFE47A34BB31372E41D35
Интервју со судијката Маргарита Цаца - Николовска

- Каква е вашата оценка, со оглед на повеќегодишното искуство на меѓународен план, за македонското судство? Се прават реформи за да се оттргне политичкото влијание, а од друга страна, сè поочигледно е дека само се инсталира ново политичко влијание?- Македонското судство е во лоша состојба. Независноста и непристрасноста се водечки елементи во оваа оценка. Не станува збор само за меѓународната заедница која ги дава ваквите оценки. Ние сме сведоци дека и домашните оценки се, исто така, незадоволителни. Сè почести се критиките за непостоењето независност и непристрасност во судството. Почнувајќи од изборот, завршувајќи до самиот процес на пресудување. Притисоците кои Владата се обидува да презентира дека не постојат се детектирани и од самите судии, обвинители и адвокати. Тие потенцираат дека овие притисоци доаѓаат од нивните колеги од повисок ранг, од полицијата, државни функционери, партиски активисти и медиуми. Во делот на медиумите, потенцирано е дека притисоци има во случаи кога се работи за притворски предмети. И анализата на ОБСЕ, сите знаеме, беше неповолна за независноста и непристрасноста на судскиот систем. Меѓутоа, овие заклучоци и понатаму беа оспорувани, со изјави на одредени личности дека ќе се прават други нивни анализи . Прашањето е кои се тие други анализи, кој сè ќе прави анализи, но тоа и не е толку битно. Битно е дека постои политичко влијание кое мора да се оттргне. Судството треба да е независно и таква независна власт треба да се овозможи од другите две власти - извршната и легислативната. Во Македонија има еден проблем што законите постојат само на хартија, тие не се реализираат во пракса . Погледнете ги само критериумите и изборите на судии. Јас честопати го поставувам прашањето каде е одговорноста на членовите на Судскиот совет. Тоа е еден орган кој нема реална одговорност Ние имавме избор за судија, за да се каже другиот ден дека тој човек треба да се разреши од причини за кои сметам дека не биле непознати. Сега се пристапува кон измени на Уставот, за да не бидат министерот за правда и претседателот на Врховниот суд членови на Судскиот совет. Мое лично мислење е дека со овие измени нема да се реши проблемот на политичко влијание. Затоа што политичкото влијание може да се врши на друг значи.
Она што е најважно е дека политичката култура треба да се развива во насока да се престане со таквото влијание и да се има одговорност за такво политичко влијание, ако се утврди дека тоа постои. Децидно утврдување на такво влијание скоро е невозможно, меѓутоа низ предметите и одредени постапки тоа може да се утврди. Или да се презентираат контрааргументи дека такво нешто не постои.
- Ќе успеат ли судиите да се оттргнат од ваквото влијание, со оглед на сегашните состојби?
- Сегашните состојби доведоа до продукција на еден страв. Тој страв постои генерално. Стравот постои во целокупното живеење. Постои апсолутно на сите нивоа, и судиите не можат да бидат изземени од тој страв. Значи, постојат многу места на кои треба да се влијае и што треба да овозможат независност и непристрасност. Довербата во судството е сосема изгубена.
Гледано однадвор, на сите ни е познато дека непристрасноста е сè, само не непристрасност. Мислам дека последната анкета покажува дека 70 осто од граѓаните се незадоволни, еден дел се неизјаснети, а многу мал број граѓаните се на страна на оние што велат дека судиите се непристрасни. Правдата треба да биде видена и прифатена и од објективниот набљудувач и од незаинтересираната странка


 
 
 
 
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #126 на: Февруари 28, 2011, 12:44:25 »

"Правда": Македония е на прага на славянско-албански взрив
http://world.actualno.com/news_337431.html


Цитат
Поредната гореща точка в света може да стане бившата югославска република Македония. Наскоро местното вътрешно министерство призова администраторите на „Фейсбук” да блокират профилите на потребители, които разгарят национална омраза. Не е изключено страната скоро да стане поредната арена на славянско-албанско противопоставяне, пише в коментар на руския вестник „Правда”.

В средата на февруари в столицата Скопие избухна масов бой между македонци и албанци. На албанците не им се хареса, че в центъра на града ще се появи музей, чиято сграда по форма прилича на православна църква.

Руският историк Владимир Путятин коментира, че над македонската държавност е надвиснала сериозна заплаха.

„Много македонци получиха български паспорти и не е изключено в бъдеще територията на Македония да бъде разделена между България и Косово, а македонците ще станат национално малцинство в двете страни.

 Важна роля за отстояването независимостта на Македония би могла да изиграе Сърбия, но сложното икономическо и политическо положение не позволява на Белград да бъде стабилизиращ фактор на Балканите”, отбелязва Путятин.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #127 на: Февруари 28, 2011, 06:00:27 »

На пороге славяно-албанского взрыва

http://www.pravda.ru/world/europe/balkans/28-02-2011/1067976-macedonia-0/
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

valli

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 225
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #128 на: Февруари 28, 2011, 06:48:03 »

Цитат
„Много македонци получиха български паспорти и не е изключено в бъдеще територията на Македония да бъде разделена между България и Косово, а македонците ще станат национално малцинство в двете страни.
Как само между България и Косово ще се разделя Македония, а за Сърбия и Гърция нищо?
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #129 на: Февруари 28, 2011, 10:45:40 »

“Правда“: Македонија ќе биде поделена меѓу Бугарија и Косово

http://www.press24.mk/story/makedonija/%E2%80%9Cpravda%E2%80%9C-makedonija-kje-bide-podelena-megju-bugarija-i-kosovo
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #130 на: Март 01, 2011, 07:11:09 »

Бившият посланик в Македония Александър Йорданов:
В спора за името продължава да съществува спорът за легитимността на Македония

http://www.vsekiden.com/88704
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #131 на: Март 02, 2011, 12:12:58 »

Бадинтер - Во Македонија мора да се создаде еден заеднички народ

http://inpress.mk/?ItemID=3606E89E4267F54DA50620FFD2AF292A
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #132 на: Април 17, 2011, 12:25:56 »

Интервју - Љубе Бошковски

Радио Слободна Европа

http://www.makdenes.org/content/article/4746454.html
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Илийца

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Арбен Джафери: Македония няма, нито може да има своя политика, с която да се реши въпросът за името

25 май 2011 

 Арбен Джафери, създател и почетен председател на Демократическата партия на албанците (ДПА) пред Агенция “Фокус”.

Цитат
Фокус: Г-н Джафери, могат ли проекти като Скопие 2014 да нарушат съжителството между македонците и албанците?
Арбен Джафери:
За да мога да отговоря да този въпрос, преди това трябва да се поясни самият проект Скопие 2014. Този проект е „окаменено” издание на историческите, психологическите и политическите концепции, които вече 60 години се развиват в Македония. Предполагам, че Никола Груевски е изградил своята личност и своя поглед към света на тази основа. Със сигурност вярва с цялата си същност в тези историческо-политически притчи. Както по-голямата част от македонските граждани, и той се усеща недостатъчно ценен, без такова славно минало. Затова иска един път завинаги да затвори този въпрос: Македония винаги е била и ще остане държава на македонците. Тази тавтология в себе си съдържа един парадокс, който може да бъде по-истински и от самата тавтология: Македония не е македонска държава, или днешните македонци не са еднакви с античните македонци. Тази забележка не е риторична, а реална. Всичко, което е построено в проекта Скопие 2014, е пряк отговор срещу онези, които оспорват македонизма на Македония, народа, църквата, езика и историята.
Риторичната полемика около името, всъщност идентичността на македонците, получи реален, монументален отговор. Груевски не е единственият, който мисли както е показано в градоустройствения проект Скопие 2014. Подобно мислене имат повечето македонци. Груевски внесе романтичен чар, като подкрепи двете основни предпоставки на македонската основа:
 - Концепцията на днешна Македония като наследник на Антична Македония и
- Приноса на Македония и македонците в средните векове в инкултурацията на славянските народи, идентификация на старославянския език с днешния македонски език.
С проекта Скопие 2014 той частично реализира своите сънища, смятайки, че ги е реализирал изцяло. За всичко имам разбиране, но не знам дали триумфалната арка, независимо, че липсва триумф, е по-близка до оригиналната (на архитекта Жан Шалгрин) или до онази в Северна Корея на Ким Ир Сен. Все пак политиката не е поезия, за да има такава свобода на конструкция. Тази арка ще бъде мотив за подсмиване на онези, които имат критичен поглед към кича. Грешката може да я изправи някой бъдещ вандал.
Като избегнем по-нататъшния критичен анализ, тъй като може да се тълкува погрешно, мисля, че Груевски няма да може да бъде способен за компромис с когото и да било по отношение на идентичността – антична, старославянска, на днешните македонци. Той изказа своята позиция в каменно издание.

Фокус: Как оценявате политиката на Македония по отношение на името?
 Арбен Джафери: Не може да съществува име без значение. Името Македония, македонец означава идентичност на един народ. За да може да се отговори на вашия въпрос, трябва да се заеме научна позиция: дали днешните македонци са наследници на античните македонци и дали днешният македонски език е старославянски, на който е преведена Библията? Подобни въпроси има много. Решението може да се намери в тълкуване на историята. Съществува история на един народ, която не винаги съвпада с историята на територията. Настоящата конфузия е последствие от смесването на тези две концепции на историята.
Народите са исторически феномени и не е важно кой колко е стар, а кой народ с какво е допринесъл.
Македония няма, нито може да има своя политика, с която да се реши въпросът за името. Става дума за изключителна категория: или си, или не си. Гърците оспорват субстанцията на македонизма. Те не оспорват само “nome-ot”, а и “omen-ot” което означава името, прилагателното и всичко което е свързано с думите Македония, македонизъм...
 Този въпрос не може да се реши с противоположен въпрос от рода: „Може ли един народ да оспори името на един друг народ?! Казвам това, поради простата причина, че броят на оспорващите името на Македония, се увеличава и най-много заради проекта Скопие 2014, който потвърждава, че гръцките страхове са основателни.

Фокус: Каква е ролята на албанците по отношение на този въпрос?
 Арбен Джафери: Албанците са кротки по този въпрос. Не искат да използват ситуацията, за да получат нещо в един друг план. Тяхната позиция е неутрална, тъй като са убедени и същевременно сърдити към гръцката политика, която е агресивна и хегемонна, и към македонската политика, която е мегаломанска и нечестна към албанците.
Неутралността е един вид опортюнизъм, тъй като последствията от тази позиция се чувстват от всички граждани, независимо от тяхната етическа принадлежност. В интерес на албанците е да бъде решен въпросът за името и Македония да стане член на ЕС и НАТО.

Фокус: Как оценявате политиката на Македония към съседите?
Арбен Джафери: Искаме или не, трябва да признаем, че Македония не може да се раздели със старата си любов – Сърбия. Ако не беше натискът отвън, Македония никога нямаше да признае независимостта на Косово. Смятам, че страната няма външна политика не само към съседите, а като цяло. Някои анализатори смятат, че нерешаването на проблема с името, възпрепятства членството на Македония в НАТО. С това се изпраща послание, че геостратегическият интерес на НАТО може да се наруши с неутралната позиция на Сърбия и Македония.
Тази игра на геостратегически позиции е опасна за една малка страна, натоварена с икономическо-политически проблеми. Бившият сръбски президент Слободан Милошевич се опита да изиграе своята политическа концепция въз основа на евроатлантически антагонизъм, но приключи безславно и трагично: накрая нямаше и къде да почива.

Фокус: Как оценявате диалога между Белград и Прищина?
Арбен Джафери: Етническите конфликти по естеството си са трудни за решаване, особени от методологически аспект. Тези проблеми не може да се решат с индукативна методология – от отделното към общото, тъй като съществуват милиони отделни проблеми или както казва народът „от дърветата не се вижда гората”. Преговорите между Белград и Прищина от двете страни се определят като технически, което говори за употребата на индукативна методология. Този подход не се съвпада с естеството на спора. Белград и Прищина, или сърбите и албанците повече от един век спорят за етнически въпроси.
През целия исторически процес тези въпроси са се решавали с дедуктивна методология – първо статута, а след това техническите въпроси.
Етническите каузи и териториалните въпроси в историята са се решавали на конгреси, където първо се решава статута, а след това останалото.
Ако Белград и Прищина не намерят решение за отделните въпроси, тези решения ще бъдат временни и крайно несъответни. Тези спорове не се решават, ако страните в диалога нямат воля за преодоляване на антагонизмите. Ако няма воля, всичко е залудо. Всички са наясно, че сръбските преговарящи ще искат милиони неща и те вече искат Косово да се превърне в нефункционална държава. Исканията на сърбите са в посока на създаване на колкото се може по-голяма конфузия около независимостта на Косово. Имат силен пропаганден апарат и всеки ден измислят афери, без да очакват, че и те всеки ден самите са наблюдавани от световни фактори. Най-новата афера за търговията с човешки органи е съзнателна манипулация на обществото, особено вътре в страната. Не вярвам, че тази пропаганда може да промени каквото и да било в тяхното отношение към Косово.

Фокус: Как бихте коментирали идеите на отделни политици в Белград за разделение на Косово?
Арбен Джафери: Мисля, че авторите на тези идеи се опитват да се освободят на колкото се може по-лесен начин от тежестта Косово. Това поколение сръбски политици вече започна да отстъпва от святостта на Косово. Те вече говорят на разбираем, прагматичен език. Косово вече не е святата люлка на сръбския народ, нито Йерусалим, нито Света гора, а парче земя, която трябва да се раздели, като се имат предвид различни интереси. Сръбският президент, като откри тази тема, заяви, че не е в ред едната страна да получи всичко, а другата да остане без нищо. Думата му беше за Косово. Святостта на езика се замени с всекидневен, технически, търговски и разбираем език. Взимайки предвид онтологичния език на Воислав Кощуница (Сърбия от векове има точни и непроменливи граници...) и имайки предвид теологичния език на много сръбски политици, смятам, че езикът на Борис Тадич е в посока на създаване на нов политически дискурс. Това е окуражителна новина, която нормализира сръбските погледи към света, въпреки че не може да реши проблема.
 
Фокус: Може ли евентуалното разделяне на Косово да предизвика нов конфликт на Балканите – разделение на Прешево, Медведжа и Буяновац, Македония, Черна гора?
 Арбен Джафери: Проблемът на тези въпроси е относителността. Всички искания и решения се смятат за еднакви. Реалността обаче е по-различна. Най-вече заради това, че албанците живеят в хомогенни среди, които са географски свързани с останалите албански пространства – започвайки от Прешево до Улцин. Освен това албанците се придържат към международните споразумение, каквото е решението на посредникът Марти Ахтисаари. Нито една точка от споразумението, което той предложи не се оспорва, а се реализира доста строго. Ако сравним двете споразумения – на Ахтисаари и Охридското споразумение ще видите голяма разлика по отношение на волята.
Ако се настоява за разделение на Косово, тогава ще се отвори въпросът за долината на Прешево, където живее голям брой албанци. Жителите на Прешево 90% са албанци. Сръбската позиция за решаване на техните етнически въпроси е териториална. Ако настояват за такъв подход, тогава същата формула трябва да се приложи и в Сърбия. Не вярвам, че ще успеят да инициират ефекта на домино, който съществува повече като риторична заплаха, отколкото като реално намерение.http://www.focus-news.net/?id=f17828


----------------------------------------------------------------

Позициите му са неизменни от 2008 насам: http://freemacedonia.net/pdf/ArbenDzhaferi.pdf
« Последно менување: Мај 25, 2011, 02:32:35 Илийца »
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: ИНТЕРВЮ
« Одговори #134 на: Август 20, 2011, 11:39:09 »

Мл. Сърбиновски: Македонските псувни по България взеха да засядат в гърлата

http://frognews.bg/news_38091/Ml_Sarbinovski_Makedonskite_psuvni_po_Balgariia/
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !