Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Паметник на Христо Ботев бе открит в Одеса  (Прочитано 1143 пати)

ohrid1941

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот

Информационна агенция "Фокус", 17.11.2009
Паметник на Христо Ботев бе открит в Одеса

Одеса. По инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”, в Прохоровски сквер в гр. Одеса тържествено беше открит паметник на Христо Ботев. Архитект на паметника е Владимир Глазърин, скулптор - Таисия Судбина, съобщиха от организацията. Христо Ботев бил ученик на Одеска гимназия в период на 1863 - 1865 година, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 година възглавя българско национално Освободително движение и се явява един от националните герои на България.
Тържествената церемония беше открита от президента на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” - Юрий Иванович Граматик, който каза, че за българите е голяма чест, че този човек е живял и учил в гр. Одеса. Откриването на паметника е допълнителен принос за украино-българските връзки. На тържеството присъстваха: председател на Одеска областна държавна администрация - Николай Дмитриевич Сердюк; председател на Одеския областен съвет - Николай Леонидович Скорик; заместник - председател на областния съвет - Георгий Иванович Арабаджи; началник на областната постоянна комисия по културата и историческото наследство на националните малцинства и религиите - Качанов Сергей Георгиевич; председател на постоянната комисия по опазването на обектите на културното наследство на Одески градски съвет - Шнайдер Станислав Аркадевич; генералният консул на България в гр. Одесса - Георги Проданов; председателят на българско културно- просветно дружество за връзка с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец” гр. София - Никола Караиванов; началник на областното управление на националностите и религиите - Ярослава Олексеевна Резникова; Владъка Белгород -Днестровский - Алексий; вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна - Светлана Драгнева и представители на обществеността от региона.
Литературно-музикална композиция „Безсмъртния Ботев” бе представена от учениците на български културно- просветен център „Аз Буки Веди” при Конгреса на българите в Украйна. По случай откриването на паметника на Христо Ботев пред гостите беше изнесен празничен концерт от народния танцов състав „Колорит”, Измаилски район, с. Каменка и танцов състав „Лудо – Младо”.
Сочувана