Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Гоце Делчев - македонският Апостол на Свободата  (Прочитано 12025 пати)

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум

  “Аз възприемам света като място за културно съревнование между всички нации”
Гоце Делчев
1872-1903


Гоце (Георги) Николов Делчев е роден на 23 януари 1872г. в гр. Кукуш, югоизточна Македония. Получава началното си образование в местното Българско училище в Кукуш, и по-късно постъпва в Гимназията в Солун. Там Гоце Делчев изпъква сред съучениците си не само с отличният си успех, но и като енергичен агитатор и застъпник за Македонска независимост. Докато е в Солун той се запознава с различни революционни течения в Европа, в частност и социализма.

 Въпреки своите социални идеи, през 1891г. той постъпва във Военната Академия в София. Тук Делчев се озовава в едно изцяло различно обкръжение. Животът му като кадет в казармата е еднообразен и скучен. Тук липсва разнообразието на училищните години и пъстрото гъмжило от съученици, с техните разнообразни виждания за социална справедливост. Във Военната Академия, Гоце Делчев няма възможност да участва в дискусии, нито да участва в организации, отдадени на съдбата на Македония. Въпреки желязната дисциплина, той успява да си набавя и да чете социалистическа литература. Въпреки своята социална житейска философия, Гоце Делчев неведнъж заявява, че поробените българи в Македония трябва да бъдат освободени от нетърпимото робство на турският султан Абдул Хамид. И че свободата винаги е окъпана в кръв и такава саможертва е достойна за великата цел. “ Аз възприемам света,” казва Делчев, “само като място за културно съревнование на народите.”

Дейността на Гоце Делчев във Военната академия е под постоянен надзор и неколкократно е призоваван пред своите военачалници за дисциплинарни нарушения. Преждевременното му изключване от Академията е възпрепятствано благодарение на намесата на влиятелни македонски деятели.

Но през 1894г., след неприятен инцидент Гоце Делчев е изключен от Военната Академия. По това време Министерството на Войната, за да снижи бюджетните разходи задържало назначението в армията на дипломираните кадети. Това предизвикало гнева на някои от тях, които изпратили анонимно писмо до Министъра на Войната, обвиняващо го в извършена несправедливост към новите офицери. Макар че Гоце Делчев не е бил сред авторите на писмото, той е бил включен сред обявените за “виновни”. Администрацията на училището след обстойно разследване разкрива авторите на писмото и в заповедта за изключване : “заедно с юнкерите x.y.z., като автори на писмото Гоце Делчев също е изключен”.

Докато българските интелектуалци във вътрешността на Македония, под ръководството на Даме Груев, Христо Матов, д-р Татарчев и други, организират тайни революционни комитети в Солун, Серес, Щип и други градове, Гоце Делчев от друга страна, независимо от тях и без да знае за ставащото в Македония, се заема да повдигне революционният дух сред преселниците в София. Той посещава най-известните македонски интелектуалци и подчертава необходимостта от издаването на вестник за запазване на националният дух на българите зад граница. Когато разбира за създаването на първият таен Централен Революционен Комитет в Солун, обзет от ентусиазъм Гоце Делчев незабавно заминава за Македония! Присъединяване към революционно-освободителното движение

След отстраняването му от Военната академия през 1894, Гоце Делчев се завръща в Македония и незабавно се заема с революционно-освободителна дейност. Това продължава девет години. През това време, той обикаля из цяла Македония сам, или в компанията на верни другари, посвещавайки живота си на легендарното апостолско дело, което го прави най-обичаният в сърцето на поробеният народ. При пристигането си в Щип, Гоце Делчев се запознава с Даме Груев, основателят на местния Революционен комитет. От този момент нататък двамата са най-близки приятели и съмишленици в борбата. Делчев и Груев се заемат с цялата конспиративна дейност. За да повдигнат национално-революционният дух и да подготвят народа за въстание, двамата решават да преподават в Македония. Подават молба и по настояване на Екзархията, те са назначени за учители - Груев в Щип, а Делчев в Ново Село, в Щипска околия.

От този момент двамата апостоли стават най-големите конспиративни водачи на ВМРО. Гоце Делчев, като учител, или дегизиран като амбулантен търговец, или като непредизвикващ подозрение селянин, разпространява словото на свободата. Той е първият, който пропагандира идеята за автономност на Македония. За да получи тази идея широко разпространение сред народа Делчев се заема лично с организирането на гражданите и селяните в Щип, Серес, Солун, Монастир (Битоля), Охрид, Лерин, Костур и т.н. Не остава място в Македония, което да не посети, превръщайки се по този начин в истински Апостол на свободата, следвайки примера на Васил Левски.
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

Kukush

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 4
  • Погледај го Профилот
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Биография на Гоце Делчев от Пейо Крачолов Яворов !

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=130&WorkID=3502&Level=1
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум

106 години от гибелта на Гоце Делчев.

106-ата годишнина от гибелта на великия революционер Гоце Делчев ще бъде отбелязана днес в Благоевград.

Церемонията ще се състои в 10,00 часа на площад "Македония" в града.

На 4 май край село Баница през 1903 г. след еднодневно сражение с турска потеря е убит Гоце Делчев.

Водачът на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е на път за конгреса на Серския революционен окръг, но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска.

Потерята, командвана от майор Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, още през нощта на 3 срещу 4 май блокира село Баница.

Вместо да изчака нощта, Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, за да спаси мирното население от турските репресии.

Пред паметника на Гоце Делчев ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към личността и делото на войводата.

В Сливенско пък започват неколкодневните тържества за отбелязването на 133-тата годишнина от Априлското въстание.

Те ще бъдат отбелязани в местността Карандила.

В района на хайдушко сборище край извора Куш бунар ще бъде изнесен фолклорен концерт, ще бъде направена и възстановка на събития от пролетта на 1976 година, ще има импровизирана изложба на старинни оръжия.

За следващите дни са предвидени различни възпоменателни прояви, свързани с действията на въстаниците в региона. 
http://www.dnes.bg/article.php?id=70393
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

Почитувани учесници во форумот !

   Сосема случайно, во рубриката ВЕСТИ, налетав на податокот дека на денешен ден, пред една година е формиран Бугарскиот Културен Клуб ! Затоа :
   НЕКА ИМ Е ЧЕСТИТА ГОДИШНИНАТА НА СИТЕ ЧЛЕНОВИ И СИМПАТИЗЕРИ НА КЛУБОТ И СО ГОСПОД НАПРЕД ДА ДОЧЕКААТ ВО НАЙ БЛИСКА ИДНИНА ДА ИМ СЕ ИСПОЛНАТ СИТЕ ИДЕАЛИ !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

kota1050

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 58
  • Погледај го Профилот
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот

Гърците за ВМОРО

http://members2.boardhost.com/serbia-hellas/msg/1149898953.html

Погледи за Македония:

Извика Јован Бабунски:
"Предај се, предај, Стеване"
"Не се предајем, Јоване,
Аз сам блгарски војвода!"

http://www.pogledi.rs/makedonija/

СРБИ И МАКЕДОНИЈА

Ова "одбрана" Македонизма главни је разлог да про-бугарски интелектуалци који вуку корене свог национализма из национал-шовинистичких Бугарских осећања према Србима у првој половини двадесетог века, као и из сурадње коју су Македонско-Бугарски националисти пре свега ВМРО остварили између два светска рата са Хрватским националистима од ХСС па до усташког покрета да би се те тенденције обновиле девдесетих сурадњом између ВМРО-ДПМНЕ И ХДЗ

Дали можете у Београду наћи улицу посвећену Јовану Бабунском? Тешко� Али постоји улица "Гоце Делчев". Немам ништа против да Србска престоница има улице са именима разних балканских бораца перотив Турске тираније али зашто се наши борци не уважавају у истој оној мери као и страни. Зашто се јавно не каже да се ради о једном од вођа Бугарске Револуционарне Организације, дакле Бугарском Револуционару у Македонији?

одуше са сличним се проблемима суочавају и про бугарски оријентисани националисти када покушавају да подигну споменике или нека друга обележја посвећена не само левим националистима (попут Гоцета Делчева) већ и десничарима који су као и левичари јавно изражавали свој Бугарски национални осећај, мада су досад у македонској званичној историографији носили епитет екстремиста, националшовиниста па чак и фашиста. Међутим захваљујући својој организованости успели су да анимирају значајан део про бугарских Македонаца и да их заинтересују за бугарске елементе македонске прошлости.

. Али дали ово припајање сматрају катастрофом и Грци из ових област? Сматрају га ослобођењем и славе своје јунаке попут Павлоса Меласа који су се у годинама пре 1912 тукли не само против Турака већ и (гле чуда) против како Грци сматрају Бугарских револуционара из њихове организације ВМРО. За њих Павлос Мелас није националшовиниста и претставник великогрчког национализма већ једноставно борац за Грчку ствар, као што ни борци ВМРО нису нека чудовишта већ борци за Бугарску (Македонску) каузу с којима се с времена на време и сурађивало али било је и сукоба због супротстављених интереса. Управо се овакав став треба развити и у односу на Србске традиције у Македонији.

Бугари су губили балканске и светске ратове, после Првог Светског рата, Бугарска је била претрпана македонским избеглицама из Грчке, али свест о македонским Бугарима никад није избледела. Историографија, књижевност и јавни радници деценијама су одржавали ову свест, чекајући на погодни тренутак, на слабљење Југословенског конгломерата да би покушали да елементе ове свести пребаце са оне стране границе, преко Македонског Берлинског зида какон су назинали границу између Македоније и Бугарске.

Нација која је створена у комунизму,чији су творци и садашња промотори искључиво комунисти и која не може у целој својој истори да нађе ниједног десничара или једноставно човека који није био крајњи левичар а да се борио за Македонску нацију (многи центристички и десничарски политичари борили су се у оквирима прве Југославије за аутономију земље Македоније, али није попмињано национално питање рачунајући на блискост са Бугарима) не може самостално да опстане на дужи период.

Па на крају крајева још је отац нације, идеолог посебности македонске нације и македонског језика Крсте Петков Мисирков записао пре 100 година да је Македонска нација нешто ново које тек треба створити. Подразумева се да у том стварањун треба склонити све досада створено.

http://www.pogledi.rs/makedonija/14.php

Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот

Дисертация за ВМОРО от Vlasis Vlasidis.
http://www.macedonian-heritage.gr/Bibliography/PhDReviewVlassidis.html
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2732
  • Погледај го Профилот

Гръцките борби за Македония - Павлос Мелас

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D1%81_%D0%9C%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%81

http://en.wikipedia.org/wiki/Pavlos_Melas"Да не остане българин в Македони"

Павлос Мелас
Сочувана

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Гоце Делчев - македонският Апостол на Свободата
« Одговори #9 на: Јануари 10, 2010, 03:13:18 »

Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

bagain

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 88
  • Погледај го Профилот
Одг: Гоце Делчев - македонският Апостол на Свободата
« Одговори #10 на: Октомври 17, 2010, 07:02:06 »

Личната кореспонденция на ТИТАНА Гоце Делчев в която самият той се самоопределя като БЪЛГАРИН
"София 5/1 99 г.

Колйо,

Всичките ти писма, досега изпратени от теб и чрез теб, съм получил. Отцепленията и разцепленията никак да не не плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани. Наш, разбира се, дълг е да не се поддаваме на тая болест, но можем ли същето да направим и с другите лица? Пък имаме заето и нещо от гърцките болести, а именно — колко[то] глави, толкоз капитани. Пустата му слава! . . . Всеки иска да блесне, па не знае фалшът и на тоя блесък. Вай на тез, над страданията на които всички тез комедии, дет се разиграват.

Колкото за пролет, почти нищо нема определено, което е много печално, но вервам и това ще се изясни.

Чакам нари да купим кримкови патрони, та не ще има нужда да се прави сменка с манлихерови.

Кардашите от Перник искат револвер, но пари не се сещат да пратат, като че ли ния ги имаме веч в кърпа вързани. Колкото за мартинка, за която получих 2 лири турски, искам от теб съвет: оттук да им взема или оттам ти ще им вземеш? Ако имате тамо некоя наша, добре ще направиш да им я проводиш.

Кажи на брата ми да пише писмо дома.

С поздрав
Гоце

Р. Р. Тук приключените са за Перник, от които едното е за Дико, от когото вчера се получи една телеграма от Рила. Узнай дали не е там, че още тамо да се предаде предназначеното за него. На перничани им пиша, че мартината ще я получат, а револвера — когато пратат пари.

Същи"
http://www.promacedonia.org/gd2/gd_3.html#85

« Последно менување: Октомври 17, 2010, 07:04:10 bagain »
Сочувана
Сите Българи Заедно

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот
Одг: Гоце Делчев - македонският Апостол на Свободата
« Одговори #11 на: Октомври 09, 2011, 12:40:03 »

Биография на Гоце Делчев от Пейо Крачолов Яворов !

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=130&WorkID=3502&Level=1


,,Кукуш в противоположност на повечето македонски градове може да се нарече чисто български. При неговите две хиляди български къщи едва има и стотина турски.“

,,Гоце нямаше по-сетне оная злоба към турчина, която винаги характеризира македонския българин.“

,,Кукушани стоят между първите от ония, които почнаха работа за отхвърляне фанариатското иго, гнетуще някога българина почти наравно с турския ярем. Тая работа продължава с неимоверни патила до началото на осемдесетге години 4, когато кукушките българи, за да се избавят от гръцки козни, намериха покровителството на френските консули...“

,,На будния юноша стига твърде малко време за ориентиране в политическия живот на княжеството – поне толкова, щото да разбере всичката пустота на ония надежди, с които се хранеше още македонския българин.“

,,Революционната проповед намери готова почва сред македонските  българи...“

,,Шайка обикновени разбойници нападат в с. Виница богаташа Кязим бей с обирнишка цел. Бея показва съпротивление и бива убит. Скопския валия Хафъз паша хлъцва от радост: ето причина да се начне преследване на българите и да се постигне съсипването на комитетите.“

,,През това време турското правителство беше отворило вече систематична борба против революционната организация, или все равно – против българщината в Македония.“

,,И познатия Дервиш ефенди говореше в Скопие на българите: "Кажете па тоя юнак Делчев, че аз искам да го видя и да му се поклоня – от цар до говедар ний сме вече изморени, а той сам не се уморява...“

,,Ний тряба да почнем – смяташе той – с нападения от страна на четите върху аскерски отделения и с атентати от страна на решителни момци по железопътни линии, също и по държавни учреждения. И да продължим така, но всякога далече от българското население, което не тряба да излагаме на турски преследвания и жестокости. Българите в Македония носят почти сами върху гърба си товара на революцията – и те са нужни, за да се продължи борбата ни, докато постигнем крайната си цел.“

Сочувана