Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Реакция по МАНУ-педията !  (Прочитано 4282 пати)

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Реакция по МАНУ-педията !
« на: Септември 20, 2009, 02:13:12 »

Дали е добра идея Клубът да излезе с кратко становище или декларация по новата Енциклопедия на МАНУ (след като вече има реакции от САЩ, Великобритания, Албания и албанската общност в РМ) ?  ::)
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот
Одг: Реакция по МАНУ-педията !
« Одговори #1 на: Септември 25, 2009, 08:52:05 »

Мислам дека идеjата е добра, дека е битно за македонските Бугари да го обjават своjот став за оваа Енциклопедиjа (коjа патем на секоjа неточност за албанската историjа содржи сто лаги за бугарската историjа).

Не се потребни опширни меморандуми бидеjќи сето тоа е добро познато од броjни историски извори.

Конкретно, jас би предложил Бугарскиот културен клуб - Скопjе да настапи со следново барање:

Да се поправаат сите текстови на Енциклопедиjата кои jа фалсификуваат историjата на македонските Бугари и потенцираат дека Бугариjа е окупатор, асимилатор и разделител на македонскиот етнос.  Во тоj правец, Енциклопедиjата едноставно да jа истакне бугарската народносна припадност (утврдена од светската историска наука) на истакнати фигури од општата историjа на двете земjи како што се Св. Климент Охридски, Цар Самуил, браќа Миладиновци и Гоце Делчев.
Сочувана

Апостол

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 509
  • Погледај го Профилот
Одг: Реакция по МАНУ-педията !
« Одговори #2 на: Октомври 04, 2009, 09:06:08 »

Сега   мислам  е најпогоден  момент  да  се излезе со кратка  декларација-меморандум.
Со  истото  освен „надлежните  и  компетентните„ во  Скопие  да се   запознаат  и им  биде  испратено  и  на  медиумите ,  странските  дипломатски претставништва и меѓународно  признати  и  познати  институти  и  научни  установи  од  областа на  исторјата.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Реакция по МАНУ-педията !
« Одговори #3 на: Октомври 04, 2009, 09:20:58 »

Сега   мислам  е најпогоден  момент  да  се излезе со кратка  декларација-меморандум.
Со  истото  освен „надлежните  и  компетентните„ во  Скопие  да се   запознаат  и им  биде  испратено  и  на  медиумите ,  странските  дипломатски претставништва и меѓународно  признати  и  познати  институти  и  научни  установи  од  областа на  исторјата.

Засега излезе прес-релейс от името на Клуба, но наистина би могло да се разгърне едиин по-подробен меморандум !

Дали някой може да намери и качи в Интернет този шедьовър - МАНУпедията ?
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

тотоф

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 11
  • Погледај го Профилот
Одг: Реакция по МАНУ-педията !
« Одговори #4 на: Октомври 09, 2009, 05:57:14 »

Дали е добра идея Клубът да излезе с кратко становище или декларация по новата Енциклопедия на МАНУ (след като вече има реакции от САЩ, Великобритания, Албания и албанската общност в РМ) ?  ::)
повече от добра идея
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Реакция по МАНУ-педията !
« Одговори #5 на: Октомври 09, 2009, 08:55:46 »

Дали е добра идея Клубът да излезе с кратко становище или декларация по новата Енциклопедия на МАНУ (след като вече има реакции от САЩ, Великобритания, Албания и албанската общност в РМ) ?  ::)
повече от добра идея

Тотоф, на челната страница на сайта на БККС има прес-релейс на Клуба относно МАНУпедията !
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !