Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Христо Чернопеев  (Прочитано 3789 пати)

jasbukivedi

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 22
  • Погледај го Профилот
Христо Чернопеев
« на: Март 15, 2009, 12:08:38 »Христо Чернопеев
от Уикипедия, свободната енциклопедия

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%B2


Христо Чернопеев
български революционер
 
Роден: 16 юли 1868
Дерманци, днес България
Починал: 6 ноември 1915
Криволак, днес Република Македония
 
Черньо Пеев, наричан Христо Чернопеев, е фелдфебел от българската армия и деец на национално-освободителното движение в Македония и Одринско.

Съдържание
1 Биография
2 Източници
3 Външни препратки
4 Бележки
 


 Биография
Христо Черньо Пеев е роден на 16 юли 1868 г. в село Дерманци, Ловешко. Завършва III прогимназиален клас в Плевен. До 1899 г. служи в Плевен и Лом като унтерофицер и фелдфебел от българската армия. През 1900 г. става четник в четата на Михаил Апостолов Попето. От април е самостоятелен войвода на чета на ВМОРО в Кукушко.

 
Участниците в аферата Мис Стоун - Сава Михайлов, Яне Сандански, Кръстьо Асенов и Христо ЧернопеевПрез 1901–1902 г. е войвода на чета в Горноджумайско. Христо Чернопеев участва в аферата „Мис Стоун“ в Пирин през 1901 и в Илинденско-Преображенското въстание в 1903 година.

След поражението на въстанието заедно с Яне Сандански и Димо Хаджидимов участва в изработването на Януарската директива от 1904 година, която послужва за идейна основа на левицата в македоно-одринското национално-революционно движение. Войвода на чета в Кукушко; обучава бъдещи войводи на ВМОРО. Заедно с Яне Сандански развива значителна дейност по време на Младотурската революция в 1908 г. В 1909 година става един от учредителите на Народната федеративна партия (българска секция) и член на ръководството и. През декември обаче струмишките дейци напускат партията и Чернопеев заедно с Димитър Думбалаков и Константин Самарджиев Джемото обикалят Струмишко за възстановяване на оргиназиционната мрежа в окръга.[1]

През 1910 г. основава БНМОРО заедно с Апостол Петков и Тане Николов. Христо Чернопеев навлиза в Македония през 1910 година, заедно с войводите Ичко Димитров, Апостол Петков и Въндо Гьошев.

От 1911 година е член на ЦК на ВМОРО след като двете организации се обединяват. Води доброволческа чета по време на Балканската война (1912-1913) и участва в освобождението на Банско, Мехомия и Кавала. По време на Междусъюзническата война заедно с четата си подпомага действията на XXVII Чепински и XVIII Стремски полк в боевете при село Конче, Радовишко. До края на войната остава на разположение на командването на II българска армия. Заради бойните си заслуги към България е произведен в първо офицерско звание поручик. Става народен представител, но през 1915 г. напуска Камарата и като запасен капитан отива на фронта. По време на Първата световна война е командир на I рота на VI македонски полк. Загива на 6 ноември 1915 г. в бой със френски части край село Криволак, Щипско.Сочувана

jasbukivedi

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 22
  • Погледај го Профилот
Еве шо вели МК Википедия
« Одговори #1 на: Март 15, 2009, 12:15:00 »

Христо Чернопеев
Од Википедија, слободна енциклопедија
Скокни на: навигација, барај


 
Христо Чернопеев (роден како Черњо Пеев) e Бугарин по националност  :o, роден во 1868 година во с. Дерманци, Ловешко (Бугарија). До 1899 год. бил подофицер во бугарската армија, а потоа се вклучува во македонско-одринското ослободително движење. Во прво време е војвода во Кукушко. По завршувањето на аферата „Мис Стон“, учествува во борбата против четите на ген. Иван Цончев.

По неуспехот на Илинденското востание е раководител на Струмичкиот револуционерен округ. Во времето на Младотурската револуција (1908 година), учествува на бојното поле заедно со Јане Сандански во борба против тиранскиот режим на османлиската власт. Заедно со Ј. Сандански ја формираат Народната федеративна партија во Солун во 1909 година. Кон крајот на 1909 година минува во нелегалност и во 1911 год. е вклучен во ЦК на обновената ВМОРО, заедно со П. Чаулев и Тодор Александров.

Учествува во Балканската војна. По Балканските војни бил избран за пратеник во Народното Собрание на Бугарија во 1913 година. За време на Првата светска војна е на фронтот каде и загинува како офицер на бугарската армија на 6 ноември 1915 година кај Криволак.

Сочувана

jasbukivedi

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 22
  • Погледај го Профилот
Сочувана