Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - Илинден

Страници: 1 [2] 3 4 ... 16
16
Улогата на Сарафов ги вознемири историчарите

Проблематизирањето на улогата на Борис Сарафов за време на Илинденското востание и неговото ставање во позитивна конотација како своевиден „бранител од бугарските влијанија“ ги вознемири духовите на македонските историчари. Повод беше книгата на американскиот антрополог Кит Браун „Минатото под прашање - модерна Македонија и неизвесностите на нацијата“, што вчера во организација на Фондацијата институт отворено општество беше промовирана пред голем број учесници од историската фела. Слично како и во текот на минатата недела, кога по промоцијата на книгата на Ендрју Росос „Македонија и Македонците“ тезите на странските автори изнесени во книгите претставуваа фрлена ракавица за нашите историчари...................

Повеќе на http://utrinski.com.mk/?ItemID=7D28962D3878724EAFF7D3DB7ECB7896


17
По се изгледа Виктор Цветаноски го чита форумопт на БККС ;)
Иако насловот алудира на нешто друго, бидете подготвени во следниот период да се изначитате србокомунистички писанија.


Kолку УДБ-а беше нашата судба (1)

Нашето поблиско минато се' уште е отворена рана, која многу тешко се залечува. Обидите што се прават последниве години со отворањето на досиеjата и со формирањето на Комисијата за лустрација, се чини, не е вистинскиот лек за старите болки, зашто сето она што се презема е половично, неискрено и проследено со валкани игри на политиката.

Тие што најмногу се виновни за петдецениското страдање и репресирање на голем број луѓе и натаму се недопрени. Народот нема да дознае никогаш за оние што ги граделе сопствените кариери газејќи врз туѓи несреќи. Жртвите на комунизмот ги видоа сопствените досиеја, но какво фајде од тоа кога не можеа да ги прочитаат имињата на кодошите што им го кроеле животот. Власта ги пречкртала за да ги заштити. Ако веќе инсистираат да дознаат кои биле луѓето што направиле пекол од нивниот живот, треба да потпишат посебен документ, заверен на нотар, со кој ќе се обврзат дека нивните имиња нема да допрат до јавноста............

Целиот текст; http://utrinski.com.mk/?ItemID=46F8E3FD599A344884AEB84B84BD207E

18
Актуелни теми од медиумите / Одг: WikiLeaks за МКД
« на: Декември 10, 2010, 09:40:50  »
Sitel: Матните зделки на газда Велија се појавија на Викиликс

Според дописот, Рамковски е пример за тоа како се избегнува плаќањето на долговите кон државата и како се одолговлекува извршувањето на судските одлуки. Конкретно, се наведува долгот кој Рамковски го имал кон американскиот Фонд за развој на медиуми.......

19
Линкови

Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје
http://www.nubsk.edu.mk/

Дигитална библиотека при НУБ “Св. Климент Оxридски“ - Скопје
http://www.dlib.mk/

20
ПРОМОВИРАНА ВЕБ-СТРАНИЦАТА НА ДИГИТАЛНАТА БИБЛИОТЕКА ПРИ НУБ „СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

Ретки ракописи достапни на интернет

Стари ракописи од 13 век до 19 век, весници и списанија што го следат во чекор развојот на македонската национална мисла, првопечатени книги од појавата на печатарството, дела од македонските преродбеници, отсега се достапни на интернет-страницата на дигиталната библиотека на Македонија, њњњ.длиб.мк, промовирана завчера во НУБ „Св.Климент Охридски“. Промоцијата, која се случи во рамки на одбележувањето на денот на еден од најголемите сесловенски светители, свети Климент Охридски, само ја најави стратегијата што ја има библиотеката, а тоа е овозможување достапност до ретките книжни колекции што имаат статус на културно наследство и драгоцен материјал. - За почеток, приоритет ни е археографската, ориенталната, музичката и картографската збирка, како и ретката периодика, да му ги претставиме на светот како наш придонес во цивилизацискиот развој, а потоа ќе правиме стратегија за современото издаваштво - вели Миле Бошески, директор на НУБ „Св.Климент Охридски“. Постапката на дигитализирање на книжното културно наследство претставува бавен процес, вели тој, зашто станува збор за исклучително софистицирана обработка. - Неопходно е да се работи во фази, зашто не е целта само да се дигитализира материјалот, туку треба да се направи и лесно достапен да се пребарува, а сето тоа бара специјални софтвери. Може да се рече и дека сме понапред од регионалните земји кога станува збор за дигитализацијата имајќи ги предвид можностите што ни се на располагање. Франција за оваа намена одвојува и по 100 милиони евра и повторно смета дека доцни во ваквиот процес - додава Бошески нагласувајќи го фактот дека Македонија е единствената земја во Југоисточна Европа што наменски изгради објект за дигитална библиотека.

Инаку, покрај промоцијата на интернет-страницата на дигиталната библиотека, во чест на Денот на св. Климент Охридски, во НУБ, која го носи името на првиот оригинален словенски писател, завчера се одржа и четвртата научна средба на тема „Св. Климент Охридски и Охридската духовна и книжевна школа“. Во новиот објект на НУБ, каде што е сместена Дигиталната библиотека на Македонија, беше откриена и скулптурата на „Св. Климент Охридски“ од авторот Томе Серафимовски.

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=8&tabid=1&EditionID=2187&ArticleID=152883

21
ЗА СИТЕ ШТО ГО ПРОПУШТИЈА ТВ-ПРЕНОСОТ ОД СОБРАНИЕТО
ДЕ­ТА­ЛИ ОД КАВГИТЕ ЗА "СКОПЈЕ 2014"

Се­ди долу, ѓубре!

"Среќа што во салата не беа некои пратеници од нашите, ина­ку ќе имаше инцидент", раскажува Шеќеринска

Се­ди долу, ѓубре. Вака пратеникот Илија Димовски и се обратил од место на пра­те­нич­ка­та Радмила Шеќеринска, по една реплика во текот на завчерашната жешка соб­ра­ни­ска расправа за Скопје 2014.............

........Пра­те­нич­ка­та Радмила Шеќеринска на завчерашната собраниска расправа за "Скопје 2014", на која не се прифати барањето на опозицијата да се стопира про­ек­тот, била инволвирана и во друга расправија. Овој пат пратеникот на Де­мок­рат­ска партија на Србите Иван Стоиљковиќ се пожали дека Ше­ќе­рин­ска од место го навредувал затоа што Камениот мост го именувал како Ду­ша­нов, на кој се устоличувал српскиот владар од средниот век.
"Да си одиш дома, да си одиш на Косово, и таму да солиш памет", му рекла нервозно Ше­ќе­рин­ска на Стоилковиќ кој, според неа, ги навредувал граѓаните со тоа што тврдел де­ка камениот мост не го изградиле Турците туку српскиот владетел Душан. Според не­го, Шеќеринска со тој гест, практично, повикува сите Срби од Македонија да ги исе­лат на Косово.........

http://vest.com.mk/?ItemID=09D4E0ABEFA51D4CA4E287BFEAA1CD69

22
130 парчиња оружје во Музејот на ВМРО

Колкав буџет е одвоен за предмети во Музејот, не добивме одговор, ниту пак конкретно објаснување како се вршел откупот.

Околу триста предмети, меѓу кои 130 парчиња оружје, како и книги, фотографии, весници, географски карти, секири, ламби и часовници се откупени од страна на Министерството за култура, а ќе бидат дел од Музејот на ВМРО и жртвите на комунизмот, кој се уште се гради и е дел од проектот „Скопје 2014“. Колкав буџет е одвоен за оваа намена, не добивме одговор, ниту пак конкретно објаснување како се вршел откупот. Од Министерството ни соопштија само дека валоризацијата и документацијата на предметите ја правела стручна комисија, па потоа според Законот за заштита на културното наследство доставувала предлози за откуп до Управата.

- Откупот заврши, а откупени се предмети кои датираат од средината на 19, па се до шеесеттите години на 20 век. Меѓу нив има и знамиња, двогледи и мебел - објаснија од Министерството.

Тие образложија и дека во откупените предмети има и 50 пушки, 23 револвери, 33 кубури, 8 бајонети, 15 јатагани, два митролеза за бомби, 3 сабји, копја и друго.

Министерката за култура, Елизабета Канческа-Милевска, неодамна нагласи дека Музејот на ВМРО и жртвите на комунизмот чини четири милиони евра. Заедно со тендерот за ентериерот, вреден 189.000 евра, и уште два тендера за 105-те восочни фигури од вкупно 1.500.000 евра, ја дава вкупната потрошена сума за Музејот, која изнесува околу 5.689.000 евра. Коце Трајановски, градоначалник на град Скопје, пак, информира дека целиот проект „Скопје 2014“ изнесува 80 милиони евра.

Опозицијата го демантира тоа и вели дека проектот досега изел околу 135 милиони евра, а претпоставуваат дека ќе достигне до 200 милиони.


http://www.spic.com.mk/kat/kultura/130-parcinja-oruzje-vo-muzejot-na-vmro.html

23
Актуелни теми од медиумите / Одг: "АБСУРДИСТАН"
« на: Декември 08, 2010, 09:51:35  »
„ШПИЦ“, Гардистите подготвени за македонскиот Дизниленд

Многу елементи во идејните решенија за униформите се погрешно преземени од западните земји, наликуваат на театрални костими без никаков печат од историската тематика. Тие повеќе личат на студентски вежби, а не на креации кои ги изработил професионалец - вели професорот по историја на костими, Никола Ефтимов.

На униформите ќе го има знакот на АРМ, државното знаме, македонското цвеќе (еден вид на сонце-сончоглед), кој го означува главниот симбол на АРМ.
Авторот на идејните решенија за униформите потенцираше дека најголема задача нему и на неговиот тим им била да го осмислат дизајнот на знакот по кој ќе биде препознатлива Гардата на АРМ, а се одлучиле за рисот како основна инспирација и за маслиновите гранчиња кои се симбол на македонската култура од античко време.

Прочитај повеќе....

24
Актуелни теми од медиумите / Одг: "АБСУРДИСТАН"
« на: Декември 08, 2010, 09:46:02  »
За тие што не знаат:
Ранко Петровиќ, србин од Македонија, е сопственик на радиостаница „Бубамара“, а истовремено е сопственик и на ресторан со име „Кај Маршалот“ (се мисли на маршал Тито). Во ресторанот преполн со слики и симболи на Југославија, има и портрет на Гоце Делчев. Ранко Петровиќ е организатор и на проектот "Крушево етно-град" посветен на Илинденското востание.

и жена му е вработена во 2007 година во генерална дирекција на УЈП (мк даночно) !!!
Интерресно! Не знаев за тоа.

25
Канал5, Хунзите не барале, Богданци сака да им го подари земјиштето во Паљурци

Хунзите не барале бесплатно земјиште кај Паљурци. Градоначалникот Ристо Ичков вели, општина Богданци сама појавила желба да им го подари, поради економски интерес.

Иницијатива за кралски дворец стигнала од здружението „Антички македонци“. Тони Такашманов е претседател на здружението, но и советник од ВМРО-Народна партија. Според него доаѓањето на хунзите во Паљурци не е антиквизација на Македонија.

За барањето Хунзите да влезат во урбанистичкиот план, тројца советници на СДСМ биле воздржани, а само еден за. Драгица Ѓавочанова се уште е скептик хунзите да дојдат во Паљурци.

-Нас на советниците во СДСМ ни беше малку смешно, бидејќи не очекуваме од толкава Македонија баш тука да дојдат. Како што и мене историјата не ми е јака страна, не сум сигурна дали Хунзите ми се роднини, исто така мислам дека и другите граѓани го делат истото мислење, вели Драгица Ѓавочанова, советник на СДСМ.

Жителите на богданци се поделени.некои сакаат да бидат соседи со хунзите, други, пак, се прашуваат што луѓе се тоа?
Прочитај го целиот текст.[/url][/b]

26
„ШПИЦ“ - ПРИНЦОТ ОД ПАЉУРЦИ
Автор: Маја Михајловска

Нам ни треба да добиеме крал за забеганите и за будалетинките. Народот живее од илузиите на власта, додека стомакот му свири, е коментарот на експерти и јавни личности откако викендов градоначалникот на Богданци радосно објави дека принцот на Хунзите ќе гради кралски дворец во Паљурци.


Газафер Али Кан, принцот на племето Хунзи од северен Пакистан, ќе гради кралска резиденција во Паљурци и за таа цел се очекува до крајот на месецов да пристигне во земјава. Оваа информација за принцот, кој според идеологијата на власта е наш братучед од заедничкиот предок Александар Македонски, викендов радосно ја обелодени градоначалникот на Богданци Ристо Ичков. Експертите и јавните личности кои ги прашавме... читај повеќе
__________________________________________________________________________________
„ШПИЦ“ - Бранко Геровски - Острилка

НИЕ СМЕ ХУНЗИ. МАКЕДОНИЈА Е ВО АФЕКТ.

Прашувам јавно - има ли нормален човек во оваа земја кој не се чувствува посрамено по најавата дека во Паљурци ќе се гради палата на принцот на Хунзите?
Има ли нормален човек, со макар минимално чувство за приоритети во животот, домаќин кој знае дека прво треба да се купи леб, а потоа ракија, кој би можел да се согласи со ова невидено богохулење, кое обилно го инспирира и го поддржува нашата неодговорна власт?

Македонија деновиве е под вода. Се уриваат мостови. Поплавени се цели населби. Се дави добитокот. Се уништува покуќнината. Луѓето очајно бараат помош, да се уредат речните корита, да се спречат катастрофите. Бараат, ама од кого?

Можеби ова ќе здоболи, ама ќе кажам дека ние и не заслужуваме да ни се помогне. На луѓето кои денес се жалат поради уништените домови, треба да им се каже - да, ама сега вашиот принц на Хунзите ќе добие палата во Паљурци. На тие што плачат за уништениот мост кај Ногаевци, да им се порача - да, ама Скопје ќе го добие мостот „Око“. Оние чии деца одат во поплавени и руинирани училишта, да се потсетат - да, но затоа имате компјутер за секое дете. Таму каде што паѓаат покриви од болниците, да се упати на изјавите на премиерот дека имаме најопремено здравство во регионот.

Велам, можеби ќе здоболи, но и треба да здоболи. Се додека мирно трпиме Груевски да ги троши народните пари за налудничави проекти што го слават триумфот на лудоста, ние не заслужуваме подобро. Ние сме Хунзи, а Македонија е во афект.

27
Аз съжалявам само Младен, че от време на време наши хора му задават такива досадни въпроси.
Точно тоа ми беше и поентата. Многу често се јавуваат зрители со обидни коментари, па дури и со лични обиди кон г-н Младен Србиновски анализирајќи му го даже и името и презимето итн. На Младен му треба подкрепа, а не ставање во непријатни ситуации.

Поздрав! :)

28
Актуелни теми од медиумите / Одг: "АБСУРДИСТАН"
« на: Декември 07, 2010, 08:50:55  »
Гоце Делчев е ист како Емилијано Запата

" Гоце Делчев многу ми личи на мексиканскиот револуционер Емилијано Запата", рекол Ману Чао

Тој во Скопје дошол три дена порано и се дружел со пријателите кои ги запознал во 2002 година, кога одржа концерт за паметење на скопското Лизгалиште. Организаторите го прошетале на ручек "Кај Маршалот". Сопствениците на ресторанот велат дека тој бил воодушевен од уредувањето, и веднаш го препознал Јосип Броз Тито на сликата.

" Кога го виде Гоце Делчев на слика, рече дека многу му личи на Емилијано Запата, водечкиот херој на Мексиканската револуција во 1910 година. Јас му раскажував за проектот "Крушево етно-град", за тоа како ги оживеавме униформите на нашите револуционери во граѓаните на Крушево. Многу му се бендиса идеата.

Уживаше во македонските специјалитети, јадеше спанаќ, скара, домашна пита. Најмногу го бендиса десертот туфахија, која во нашето мени ја нарековме "македонска вијагра". На шега рече дека ќе изеде само половина од "вијаграта" за да не му наштети на концертот. Концертот на Ману Чао за мене беше еден од трите најдобри што сум ги гледал до сега", ни раскажа Ранко Петровиќ од "Радио Бубамара", кој е еден од сопствениците на ресторанот.

За настапот на интернационалната атракција кој меша повеќе музички стилови и пее на неколку јазици, освен од Скопје, дојдоа фанови и од Србија, Бугарија, но и од западните европски земји.

_____________________________________________________________________

За тие што не знаат:
Ранко Петровиќ, србин од Македонија, е сопственик на радиостаница „Бубамара“, а истовремено е сопственик и на ресторан со име „Кај Маршалот“ (се мисли на маршал Тито). Во ресторанот преполн со слики и симболи на Југославија, има и портрет на Гоце Делчев. Ранко Петровиќ е организатор и на проектот "Крушево етно-град" посветен на Илинденското востание.

29
Го гледав целото предаване, но би сакал да апелирам до редакцијата на ТВ СКАТ да ги спречат навредливите и провокаторски коментари на некои зрители коишто не носат ништо добро. Доколку госпожата зрителка не го разбира господинот Младен Србиновски, тогаш вината може да ја побара и кај Марин Дринов, наместо кај Младен Србиновски. Факт е дека има многу србизми, но не секоја неразбирлива дума е србизам.

30
Хунзите се враќаат во татковината

Хунзите се враќаат во татковината. Кралска палата, но и хотели на земјиште што ќе им подари владата, во славното Паљурци.

Гости во Вестите на А1 Телевизија беа Марина Дојчиновска, претставник на кралското семејство на Хунзите и Ѓунер Исмаил, политички аналитичар.

Темата е прилично фасцинантна историја на Македонија - најновата легенда вели дека Хунзите се Македонци, можеби ние сме Хунзи или сме роднини, веќе не се знае што се случува. Може ли да објасните зошто Македонија подарува земјиште на кралското семејство и ќе градиме палата?

Дојчиновска: Можеби дел од возбудата околу сето ова е дека некој некому нешто треба да гради, па сега веднаш се сметаат колку евра тоа би чинело.

Но ова е сиромашна држава, мора да разберете зошто имаме секогаш потреба за пари да говориме. За неопходност од фрлање на пари.

Дојчиновска: Овде сепак станува збор за една кралска фамилија, со сите обележја за едно кралско семејство со сопствена историја од уште малку еден век. Еден век наназад кралот Миргазанфар е наследник на кралско семејство што трае толку многу долго, скоро еден век. Така што, еве за среќа тие сами овој пат ќе си го изградат тоа што ќе имаат намера да го градат таму, без тоа да оптерети нечиј буџет, особено не буџетот на Република Македонија.

Но земјиштето ќе го подаруваме?

Дојчиновска: Го подаруваме, затоа што тоа како симболика многу значи за целиот овој проект, кој како што знаете започна одамна, уште 2005, со нашиот прв контакт или комуникација, потоа сам по себе стана процес. Си се претвори самиот заради тежината на проектот Хунзи.

Имате ли вие некое објаснување зошто кралското семејство на Хунзите е важно на Македонија?

Исмаил: Па освен оваа туристичка димензија која се обидувам да ја назрам со сета сила и со сета добра волја, очигледно сепак станува збор за политички проект, во кој што, без разлика на овие амбиции да тоа биде еден гест на добра волја, гест кој што нашава земја ќе ја на одреден начин попривлечна за други, очигледно е дека во тој проект, патем, со очигледно јасни намери, се вградува македонската владејачка структура и од тој проект, се разбира, на крајот, од една многу племенита идеја - јас го гледав филмот на Марина, која што таа го сними таму, од една убава идеја за еден убав патепис, одеднаш ние се соочуваме со една инструментализација која што е најблагоречено ужасна и не сум сигурен дека гестот, односно проектот на ВМРО-ДПМНЕ е да ги подари тие два-три хектари, е токму вака мотивиран само со туристички намери.

- Станува збор за очигледен, злоупотребен политички проект.

Злоупотребен ли е овој проект?

Дојчиновска: Господине Исмаил, жал ми е што и вие сте добиле како асоцијација таков призвук, и навистина би морала да ве прашам и вас, каде вие го видовте политичкиот призвук во сето ова, или каде ја видовте таа политичка инсталација, или особено вмровска како што и вие самиот велите?

Исмаил: Сите го видовме премиерот Груевски. Тие не му беа на гости дома за да ги чека на аеродром. Се поздрави и со Љубе Бошкоски и со кралот.

Дојчиновска: Господине Исмаил тој воопшто не беше на аеродромот и мене ми е многу жал.

Како не беше?

Дојчиновска: Не беше во дочекот на аеродромот.

Исмаил. Јас се извинувам, тој тогаш го чекал Љубе Бошкоски.

Повеќе од интервјуто на видеото.

Страници: 1 [2] 3 4 ... 16