Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - ohrid1941

Страници: 1 [2] 3 4 ... 213
16
„Вечер”, Македония: Скопие и София стопяват леда

http://www.focus-news.net/?id=n1750478

18 февруари 2013 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Задълбочаването и развитието на отношенията между Македония и България са темите, които обсъдиха премиерите на двете страни – Бойко Борисов и Никола Груевски на срещата, която се състоя в Скопие, пише днес македонският вестник “Вечер”. Изданието посочва, че след дълго време Борисов и Груевски са седнали да изгладят отношенията. Двамата министър-председатели са се ангажирали за преодоляване на предизвикателствата в духа на европейските ценности. Според „Вечер” било видимо, че Борисов е бил доволен от срещата, може би и повече от очакванията. На журналистически въпрос Борисов отговорил, че срещата е била идеална. Българският външен министър Николай Младенов, който придружаваше Борисов в Македония е написал на профила си в Туитър: „Имахме добри разговори в Скопие. Придвижваме се към един положителен двустранен договор”. Заключенията от срещата, посочва изданието, бяха изтъкнати в съвместно съобщение:
„Беше посочен ангажиментът за развитие на политическия диалог и ускоряване на срещите на високо равнище. От голямо значение е изпращането на положителни послания в публичното пространство, с което се дава принос в преодоляването на стереотипите и се засилва обстановката и духа на сътрудничеството. Правителствата са насочени към създаване на положителен момент с цел европеизация и стабилизация на региона. Добросъседството трябва да се награждава и определи като искреност и ангажираност в реализирането на практичните дела”, се казва в съобщението.

17
Андрей Ковачев: България не е гръцка патерица за блокиране на Македония по пътя към евроинтеграцията

http://www.focus-news.net/?id=n1750647

18 февруари 2013 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. България не е гръцка патерица за блокиране на Македония по пътя към евроинтеграцията. Това каза българският евродепутат Андрей Ковачев на дискусия на тема „Македония и Западните Балкани - европейски перспективи и рискове” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ние не сме били гръцка патерица, не сме подкрепяли Гърция за блокирането на Македония. Българското правителство каза какви проблеми има с Македония – дискриминация на българските граждани и манипулация на историята. Не сме спрели Македония по пътя към евроинтеграция. 27 страни-членки от ЕС през декември 2012 г. единодушно взеха решение да отложат с 6 месеца започване на преговорите”, каза Ковачев.
По отношение на спора за името на Македония Ковачев припомни позицията на премиера Бойко Борисов, че ако Гърция и Македония приемат словосъчетанието Северна Македония, то няма да е приемливо за България.
Екатерина ПАНОВА

18
Андрей Ковачев: Защо България и Македония да не бъдем като Кипър и Гърция, като Румъния и Молдова?

http://www.focus-news.net/?id=n1750636

18 февруари 2013 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Преди да стане част от Европейския съюз, Македония трябва да си промени Конституцията. Това каза българският евродепутат Андрей Ковачев на дискусия на тема „Македония и Западните Балкани - европейски перспективи и рискове” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В Конституцията на Македония са изброени малцинствата в страната. Там са отбелязани турци, власи, роми, включително и египтяни, но няма българи. Това е недопустимо”, заяви Ковачев.
В последните 20 години има 120 00 македонци, които са кандидатствали за българско гражданство. Около 100 000 имат вече български паспорти. Те получават този български паспорт заради доказан български произход, обясни Ковачев.
„Смятам, че не е правилният път да се борим за българско малцинство в Македония. Мнозинството от славянския етнос в Македония са исторически българи. От 2 милиона население в Македония, ако имаш 100 000 с български паспорти, това е огромен процент”, заяви евродепутатът.
В исторически план македонци и българи са синоними, смята Ковачев. В момента в Македония под македонци разбират не хората, които живеят в страната, а нещо друго.
„Защо България и Македония да не бъдем като Кипър и Гърция, като Румъния и Молдова – те се подкрепят постоянно? Много бавен е процесът на промяна”, каза Ковачев.
Екатерина ПАНОВА

19
Андрей Ковачев: Необходимо е ревизиране на учебниците в Македония

http://www.focus-news.net/?id=n1750587

18 февруари 2013 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Общество

София. Необходимо е да се започне с ревизиране на учебниците в Македония. Те трябва да са базирани на исторически факти. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев по време на дебат на тема „Македония и Западните Балкани - европейски перспективи и рискове”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Дискусията се провежда в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е организирана от Български културен клуб Скопие (Задгранично представителство „Пейо Яворов”), Дискусионен клуб 280, Студентско сдружение „Его политико” и Младежки консервативен клуб.
„Не може да бъде аргумент - никоя историческа наука не е съгласна с историческата наука на съседната страна. В случая с Македония имаме 90% манипулация с историческите факти. Ако има различна интерпретация, тя може да е в някои детайли и в по-малък процент, но не и в толкова голям мащаб. Учебниците трябва да са базирани на историческите факти. Поколенията не трябва да бъдат учени на омраза към съседите. Ние трябва да живеем заедно в един общ Европейски съюз”, заяви Андрей Ковачев.
Според евродепутата политиките на македонизация водят не само до разделение между Македония и Гърция и Македония и България, но води и до вътрешно разделение. Не знам в Македония до къде ще стигнат с албанския етнос, каза той.
По думите на Ковачев при последното преброяване в България 1640 български граждани са заявили, че са македонци и това е тяхно право. Никъде не е записано като човешко право обаче промяна на национална идентичност на починали хора, за да се обслужи национална доктрина, смята Ковачев.
Имам надежда, че интеграцията в ЕС ще смекчи тези наслагвания от миналото и ще имаме така жадуваните положителни сигнали от Македония, каза евродепутатът. Той призова сънародниците ни в Македония да не се делят.
Екатерина ПАНОВА

20
Андрей Ковачев: Правим голяма разлика между македонските граждани и политическия, медиен и академичен елит

http://www.focus-news.net/?id=n1750579

18 февруари 2013 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Ние правим голяма разлика между македонските граждани и политическия, медиен и академичен елит. Ние не искаме да спъваме евроинтеграцията на македонските граждани, напротив – България трябва да помага. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев по време на дебат на тема „Македония и Западните Балкани - европейски перспективи и рискове”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Дискусията се провежда в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Организатори са Български културен клуб Скопие (Задгранично представителство „Пейо Яворов”), Дискусионен клуб 280, Студентско сдружение „Его политико” и Младежки консервативен клуб.
„Единственото, което направи България през декември 2012 г, е, че не само българските евродепутати, а българското правителство официално показа проблемите между България и Македония”, заяви Ковачев.
В Македония се опитаха да увеличат антибългарската риторика след обявяването на българската позиция по членството на Македония в ЕС. Има дискриминация към македонци, които открито заявяват своя български етнически произход, каза българският евродепутат.
„Трябва да излъчваме един и същи сигнал към нашите съседи в Македония и към нашите сънародници там, които не са забравени. Убеден съм, че лекарството за преодоляване на конфронтациите е Европейския съюз. На основата на компромиси и толерантност трябва да преодолеем конфронтациите и разделянето”, каза Ковачев.
Според него има предизвикателства пред разширяването в ЕС – вътрешните проблеми в ЕС и проблеми в страните, които кандидатстват за членство в ЕС.
Най-добрата политика би била да не се спира политиката на разширяване, заяви Ковачев.
„В нашите географски ширини се наблюдава един феномен. Наследството на комунизма изключително пречи за европейските норми и манталитет във всички области на обществения живот. Колкото по на Изток отиваме от Берлин, толкова по-трудно е обмислянето на историята, толкова по-силно, като кърлежи са вкоренени старите структури на комунистическата машина. Колкото по на Запад от Берлин, толкова по-лесно е преодоляването на това минало”, заяви Андрей Ковачев. Той заяви, че е настоявал за връщане на архивите от Белград на службите в бившите републики. Под мотото „защита на националните интереси” в Сърбия няма никакво желание за разкриване на архивите. Преосмислянето на тоталитарния режим е много трудно, смята Ковачев.
„Не знам защо в Македония се обиждат от определението славо-македонци? Те смятат, че са антични македонци. Тези идеи са разпространявани още от Титово време”, каза още той.
Екатерина ПАНОВА

21
Крос, 18 февруари 2013
Ковачев: България е съюзник на гражданите на Република Македония

http://www.cross.bg/1349416/КРОСС/ В аулата на Софийския университет се проведе дебат с участието на евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) на тема „Македония и Западните Балкани - европейски перспективи и рискове".

„Европейските държави носят отговорността за собственото си обединение, което е единственият начин Европа да остане фактор в световната политика и икономика", заяви д-р Ковачев, който е ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия и е заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент. Според него „Европейският съюз трябва да продължи решително напред с интеграцията. Това е и тест за жизнеспособността на европейския проект".

Сред предизвикателствата пред страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС, г-н Ковачев посочи върховенството на правото, корупцията и прозрачността. "Този проблем, белязал и българския преход, е пряко наследство от комунистическия период и тогавашното срастване на партия, държава и икономика. Той е вграден в много от обществата в Югоизточна Европа и изисква дълбоко институционално преустройство. Носителите на тоталитарната диктатура и техните агенти все още тровят икономическия, академичния, политическия и медийния живот".

Андрей Ковачев даде пример с Република Македония, където „тоталитарните ретроградни практики и идеология все още спъват напредъка към обединена Европа. Македонизмът, антиквизацията и подмяната на историята, започнати от комунистите, продължават и до днес и насаждат разделение не само от двете страни на границата, но и в самата Република Македония с албанския етнос".

"България е съюзник на гражданите на Република Македония по пътя им към европейска интеграция. Ключът към нея не е в Атина, София или Брюксел, а в Скопие", допълни българският евродепутат. Според него са необходими повече контакти между гражданските организации, засилване на икономическите връзки и културния обмен в региона.

Дискусията беше организирана от Българския културен клуб Скопие (задгранично представителство „Пейо Яворов", Дискусионен клуб 280, Студентско сдружение „Его Политико" и Младежки консервативен клуб.

През идните седмици Европейският парламент ще обсъди внесените изменения в текста по годишната резолюция за напредъка на Република Македония. Гласуването в Комисията по външни работи предстои през март.

23
Д-р Андреј Ковачев: Тоталитарните ретроградни практики ја сопнуваат Македонија

http://www.bkks.org/node/518

Бугарскиот европратеник Андреј Ковачев даде прилично силни критики за Македонија на дебата денеска во Софија, јави бугарската новинска агенција „Крос“.

- Тоталитарните ретроградни практики и идеологија с? уште го спречуваат напредокот на Македонија кон обединета Европа. Македонизмот, антиквизацијата и менувањето на историјата, почнати од комунистите, продолжуваат и денес и внесуваат разделби не само од двете страни на границата, туку и во самата Република Македонија со албанскиот етнос – рече Ковачев.

Тој порача и дека Бугарија, сепак, е пријател на граѓаните на Македонија.

- Бугарија е сојузник на граѓаните на Македонија на нивниот пат кон европска интеграција. Клучот кон неа не е во Атина, Софија или Брисел, туку во Скопје – рече бугарскиот европратеник, кој порача дека се неопходни повеќе контакти меѓу граѓанските организации, засилување на економските врски и културната размена во регионот.

Заменик-претседателот на комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент учествуваше на дебатата „Македонија и Западен Балкан – европски перспективи и ризици“, во аулата на софискиот универзитет „Свети Климент Охридски“. Дебатата ја организираше Бугарскиот културен клуб од Скопје, преку своето задгранично претставништво „Пејо Јаворов“, како и неколку други организации од Бугарија.

Ковачев порача и дека Бугарија не е соработник на Грција во блокирањето на ЕУ интеграцијата на Македонија.

- Ние никогаш не сме биле соработници на Грција, не ја поддржувавме Грција во блокирањето на кандидатурата на Македонија. Бугарската влада објасни каков е проблемот со Македонија – дискриминација на бугарските граѓани и манипулации со историјата – рече Ковачев, појаснувајќи дека во декември лани одлуката да не се даде датум на Македонија за почетокот на преговорите ја донеле сите 27 членки на ЕУ.

Според европратеникот од редовите на Европската народна партија и на владејачката бугарска партија ГЕРБ, меѓу предизвиците на Западниот Балкан на патот кон ЕУ се владеењето на правото, корупцијата и транспарентноста.
- Тој проблем што го одбележа и бугарскиот преоден период, е директно наследство од комунистичкиот период и тогашното поврзување на партијата, државата и економијата. Тој е вграден во многу општества во Југоисточна Европа и бара коренито институционално трансформирање. Носителите на тоталитарната диктатура и нивните агенти се уште ги трујат економскиот, академскиот, политичкиот и медиумскиот живот – рекол Ковачев, пренесува „Крос“.

Прочитајте ја целата информација на порталот Плусинфо.

24
Плусинфо, 17 февруари 2013
И Груевски и Борисов посветени на подобрување на односите

http://www.plusinfo.mk/vest/80779/I-Gruevski-i-Borisov-posveteni-na-podobruvanje-na-odnosite

Соопштението за средбата на македонскиот и бугарскиот премиер, кое Владата го испрати до медиумите пред малку, генерално создава впечаток дека после средбата треба да се очекува нов импулс за подобрување на односите и на разбирањето меѓу двете земји.
На средбата вечерва во Владата, како што се вели во соопштението, двајцата премиери ги поздравиле односите помеѓу двете земји „и истакнаа силна посветеност за нивно продлабочување, унапредување и интензивирање на секое поле од взаемен интерес, и заложба за надминување на сите предизвици во духот на европските вредности.
Беше истакната посветеноста за унапредување на политичкиот дијалог, и интензивирање на средбите на високо ниво. Од големо значење е испраќањето на позитивни пораки во јавноста со што се придонесува во надминувањето на стереотипите и се јакне амбиентот и духот на соработката“.
Дека постојат шанси случувањата од декември, кога и Бугарија заедно со Грција ја блокираше Македонија, да станат минато, зборува акцентот во соопштението дека „Владите се примарно насочени кон генерирање позитивен моментум со цел европеизација и стабилизација на нашиот регион. Добрососедството треба да се надградува и дефинира како искреност и посветеност во реализацијата на практичните дела. Република Македонија и Република Бугарија ја споделуваат визијата за регионот, целосно интегриран во европските и евроатланските структури, а во овој процес поддршката од соседите е есенцијална“.
Премиерите разговарале за Договорот за пријателство, добрососедство и соработка и иницијативите од заеднички интерес.
За до крајот на март двајцата премиери се договориле да се интензивира соработката и да се зајакне меѓусебната доверба, преку реализација на практични проекти од образованието, културата, економијата, евро интеграцискиот процес, здравството, инфраструктурното поврзување, енергетиката, транспортот, животна средина. Нагласок бил ставен и на подобрување на економската соработка.
Двајцата премиер си искажале уверувања дека се фокусирани на проектите од Коридорот 8, со акцент на железничката и автопатската линија Софија – Скопје, со партнерски пристап. Во таа сфера е спомената и потребата од отворање на граничниот премин „Клепало“ (Берово-Струмјани), кој треба да придонесе за подобра комуникација и подобри можности за населението во пограничните региони од двете страни.

25
Новините, 16/02/2013
Медиите в Македония: Борисов на тайно посещение в Скопие

http://novinite.bg/articles/30360/Mediite-v-Makedoniya-Borisov-na-tajno-poseshtenie-v-Skopie

Цитат
Премиерът на България Бойко Борисов ще направи неофициално посещение в Македония в събота, съобщават медиите в Скопие.

„Бойко Борисов идва в Македония," съобщи македонската телевизия „Алфа", позовавайки се на свои източници. Информацията обаче няма официално потвърждение нито от София, нито от Скопие, предаде информационна агенция „Фокус".

Според местните медии е предвидена среща на българския премиер с македонския му колега Никола Груевски, но часът и мястото й не са известни.

За неофициална визита настоял самият Борисов, който преди дни сам обяви, че е възможна скорошна среща с македонския премиер.

„Разговарях с премиера на Македония, защото много напреднахме с договора за добросъседство. Надявам се, че скоро ще имаме и среща, а не само да си говорим по телефона," заяви във вторник премиерът Борисов.

„С диалога се отваря възможност за среща на най-високо ниво," каза в четвъртък външният министър на Македония Никола Попоски.

Не се изключва тъкмо по време на телефонния разговор Борисов – Груевски, за който не беше получено официално потвърждение, да са били договорени детайли за посещението.

„Срещата, която нашите извори посочват за събота, идва в чувствителен период на македонско-българските отношения, когато се утвърждават детайлите от договора за добросъседство - условие от ЕС за Македония, за което настоя тъкмо България.
Поради тайния характер на посещението, не е ясно дали Груевски и Борисов ще потвърдят това, което до момента работните групи са договорили около текста на договора, или пак ще се съсредоточат около разликите, които най-вероятно се отнасят до позицията на София спогодбата да съдържа задължения, които биха важали само за Македония, а не и за България," коментира телевизия „Алфа".

Информацията на телевизия „Алфа" е цитирана и от останалите медии в Македония. „Ако не иска да дойде Фюле (еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле – бел. ред.), българският премиер идва в Скопие," пише електронното издание „Република".

Щефан Фюле отказа визита в Македония следващата седмица заради нестабилната политическа ситуация в страната.

Останалите медии излизат със заглавие „Бойко Борисов на тайно посещение в Македония?".

26
"Нова Македония": С България бихме се договорили за историята, но не и за малцинството

http://www.focus-news.net/?id=n1750074

16 февруари 2013 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Според експерти, междуправителствените срещи и сътрудничеството в инфраструктурата са безспорни, можем да се договорим с България дори и за историческите спорове, как да не ги използваме за провокации. Най-тежко ще бъде - да се договорим за малцинствените въпроси, това пише в коментар в днешния брой на "Нова Македония". Изданието извежда подзаглавие "Борисов оптимист, детайли по договора няма", а в материала се коментира проекта за договор за добросъседство между България и Македония.
Бившият премиер Владо Бучковски смята, че сред основните проблеми са съвместното отбелязване на празници и исторически личности.
"Това не е от днес, а още от времето, когато аз бях премиер. Но слушах - нашия премиер,как говори, че имаме нещо общо на това поле, ние имаме Делчево, а България - Гоце Делчев, ние славим Яне Сандански, в България има град Сандански и т.н. Тук може да се търси общ език, що се отнася до малцинството, там ще е малко по-тежко да се договорим, каза Бучковски.
Според него, няма непреодолими различия по въпроса за македонския национален идентитет.
"Договорът би спрял българския популизъм", е друго подзаглавие на вестника.
Главен проблем в постигането на окончателен договор би била неравнопоставената позиция на преговори, защото България вече е член на ЕС, а Македония не е, казва Светослав Терзиев, анализатор от в. "Сега". В друг свой коментар той казва, че когато Борисов е поискал от БАН становище за Македония, това му трябва като гръб, зад който да се скрие, когато страната налага вето на Македония за членство в ЕС.
"Какво има в декларацията от 1999 г.", е друго подзаглавие на вестника.
Миналата година българският министър на външните работи Николай Младенов изпрати писмо до македонския си колега Никола Попоски, с което му предлага двете държави да подпишат договор за добросъседски отношения, на основата на Декларацията от 1999 г.
Въпреки напредналия диалог на делегациите от двете страни, в обществеността все още не е ясно - какво точно ще съдържа договорът, който сега се прецизира.
Според някои информации - България иска общо честване на празници и личности, промяна в македонските учебници по история за Втората световна война и промяна на определението за българските власти в този период.
Официална София се обяви и за по-добро отношение в Македония към онези, които се определят като българи, премахване на говора на омразата в медиите. Ако и да няма официални информации, се предполага, че и Македония е поискала същото, на принципа на реципрочността.
Подобни искания имаше и в 2010 г., но тогава Македония обяви своите забележки, с които искаше реципрочност, а в официална София настъпи промяна на президентския пост, където умереният Георги Първанов беше заменен от гласовития Росен Плевнелиев, след което настъпи мълчание.
Актуалната управляваща двойка Борисов - Плевнелиев издигнаха въпроса за добросъседски отношения на високо ниво.
Спогодбата, която на 22 февруари 1999 година подписаха тогавашните премиери Любчо Георгиевски и Иван Костов има няколко интересни члена.
В последната 11-та точка се посочва, че двете държави няма да подтикват и да поддържат действия, които имат неприятелски характер за другата страна.
Между другото пише, че нито една от страните няма да позволи нейната територия да бъде използвана от организации и групи, чиято цел е сепаратистични действия или такива, застрашаващи мира и сигурността на другата държава, както и че двете нямат териториални претенции една към друга.

27
"24 Вести", Македония: Груевски - Борисов: Добросъседството трябва да се надгражда.

http://www.focus-news.net/?id=n1750151

17 февруари 2013 | 00:35 | Агенция "Фокус"
Начало / Министерски съвет

Скопие. Силно желание за задълбочаване, напредък и интензифициране на отношенията във всяка област от взаимен интерес, стремеж за преодоляване на всички предизвикателства, в духа на европейските ценности, са изразили премиерите на Македония и България Никола Груевски и Бойко Борисов на тяхната среща тази вечер в Скопие, това предаде електронното издание "24 Вести".
Добросъседството трябва да се надгражда и дефинира като искреност и посветеност в реализацията на практичните дела. Република Македония и Република България споделят визията за региона, цялостно интегриран в европейските и евроатлантическите структури и в този процес поддръжката от съседите е основна - се казва в съобщение от македонското правителство.
Двамата премиери разговаряли и за двустранното икономическо и инфраструктурно сътрудничество.
Българският премиер Борисов следобед пристигна на посещение в Македония, на среща с неговия македонски колега. Груевски посрещна Борисов пред правителството, без големи държавни почести, тъй като се говореше за неформална среща на двамата премиери. Срещата трая около два часа. След срещата нямаше изявления за медиите, а българският премиер само кратко изкоментира изхода от нея: "Идеално".

28
Никола Груевски: Проектът "Скопие 2014" ще стане "Македония 2017"

http://www.focus-news.net/?id=n1748676

13 февруари 2013 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Проектът "Скопие 2014" повдигна главата на македонците в Македония, показа много неща, свързани с идентитета на тази нация и този народ. "Скопие 2014" става и ще стане "Македония 2017". Доказахме, че това, което правим, което изграждаме, това се вижда. Така ще продължим във всеки град в Македония - ще се урбанизира, ще добие централен градски вид, булеварди, площади. Нашата нова програма е за цяла Македония, както за Скопие, това каза премиерът и лидер на ВМРО - ДПМНЕ Никола Груевски, предаде македонската телевизия "Сител". На представянето на кандидата за кмет от ВМРО - ДПМНЕ и коалицията "За по-добра Македония" в Община Център Владимир Тодорович, Груевски посочи, че СДСМ оспорваше този проект.
С този проект се вижда една голяма разлика от управлението, работата и свършеното от СДСМ и от това, което направи ВМРО - ДПМНЕ. И онези, които не поддържат проекта, и онези, които го поддържат, виждат, че се гради и инвестира. Ние се съгласяваме или не се съгласяваме, че това е приоритет, но се вижда - как се хабяха парите по времето на СДСМ. Не можем да видим нищо, изградено по тяхно време, и останало за поколенията. Това е разликата с този проект - заключи Груевски.
"Скопие 2014" се случва във време на световна икономическа и европейска дългова криза, но строителството отваря работни места за хиляди хора и осигурява поминък на 26 други сектора, свързани със строителството, посочи Груевски.
"Ние сме за проектите и обектите, защото отвориха и отварят работни места за над 10 000 души, които работят по проекта "Скопие 2014". Този проект има много други стойности, свързани с туризма, защото всяка година расте броят на туристите в Република Македония", каза Груевски.

29
Божидар Димитров: Въпросът е дали нападките на лобистите за македонска кауза са от вътрешно убеждение или срещу заплащане от Скопие

http://m.focus-news.net/?id=n1746736

07 февруари 2013 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Начало / Общество

София. Нямам и капка намерение да обсъждам личните нападки на групата малограмотни лобисти на македонистката кауза от типа на Димитър Бечев и Явор Сидеров. Това каза пред Агенция „Фокус” историкът Божидар Димитров. Тук единственият въпрос, който мога да поставя е дали го правят в резултат на дълбоко вътрешно убеждение, резултат от техния анализ на ситуацията или срещу добро заплащане от страна на Скопие. Оставям този въпрос открит и нека всеки читател сам си отговори на въпроса. Но тъй като поддръжниците на македонистката кауза напоследък се умножиха и между тях има не само закъсали бивши президенти и още по бивши топ журналисти, но и ръководители на нови партии, претендиращи да управляват утре България длъжен съм да отговоря какво би станало, ако бяхме подкрепили безусловно Македония за членство в ЕС, посочи Божидар Димитров. Първо, това щеше да означава, че в Македония управлява едно демократично правителство, спазващо със законодателство и политически практики всички европейски норми и принципи. А не правителство, в което почти всички членове са кръвни роднини, принадлежащи към един семеен клан и чиито действия във вътрешен и външен план имат точно толкова нещо общо с демокрацията, колкото действията на Йосиф Сталин. Второ това означава да приемем, че гоненията и репресиите на хората с българско национално съзнание в Македония са справедливи и да кажем на Скопие „Продължавайте в този дух. Мамка и на Спаска Митрова и на всички като нея”. Трето това означава да приемем всички обвинения на Скопие, че ние сме окупатори на македонските земи, че правилно Скопие е разстреляло само за две седмици в края на 1944 г. и началото на 1945 г. 23 000 местни българи от елита на обществото, че Скопие правилно руши българските военни и цивилни гробища, както и променя средновековните и възрожденски български надписи по църкви, манастири, мостове, чешми на „македонския език”, създаден в 1944 г. Нещо, което се води за сериозно престъпление в правилата на ЮНЕСКО. Четвърто, но нещо, което не се сещат нашенските лобисти на македонистката кауза. Казвайки „Нямаме проблем с Македония” и пускайки югозападната ни съседка в ЕС ние заявяваме, че държавната им доктрина, базирана на фалшива и открадната история е вярна. Това означава, че ние не сме прави, че ние сме откраднали македонската история, че както иска Груевски ние трябва да преименуваме градове като Сандански и Гоце Делчев, да се извиняваме за „окупароството” и т.н. и т.н., каза още Божидар Димитров.

30
МКД, 3 февруари 2013
Во Бугарија сѐ уште владее диктатурата на Тодор Живков: Македонците протестираат поради срамната одлука на Советот на Европа!

http://www.mkd.mk/95066/makedonija/vo-bugarija-vladee-diktaturata-na-todor-zivkov/

Македонците во Бугарија остро протестираат на неодамнешната скандалозна одлука на Парламентарното собрание на Советот на Европа да го избрише македонското малцинство од Резолуцијата за постмониторинг на Бугарија, од која беа тргнати и Помаците.

Страници: 1 [2] 3 4 ... 213