Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - Йоан Граматик

Страници: [1] 2
1
И как са го накарали (ще го накарат) да плати глобата ?  ;D
Казали са му че ако не плати глобата ще го затворят в Бялата кула в Солун ... когато я ослободат Егейска Македония.  :D :D :D

2
Што чудно има тука,па цел свет знае дека са грчки само во нашата држава се знае нешто друго

 :D :D :D Леле, какво самочувствие имат!  :D :D :D

3
Много добре направиха нашите че не предадоха Чеку на сърбите!

4
Слава на героите паднали под тези знамена в защита на майка България!

5
Фолклор / Леб и Вино
« на: Јуни 27, 2009, 09:49:55  »
Един поздрав за всички почитатели на гайдата! Аз лично обожавам този музикален инструмент съпровождал българския народ през вековете!
http://www.youtube.com/watch?v=jThWsdRSDyw&feature=PlayList&p=DEABC18FD6C95E61&index=8

6
Да, точно така! Исках да кажа че четвъртата буква е "М".

7
Определено третата буква от третата дума е "М". т.е. думата е "ПРИМОЛИЛ"

8
От целия дебат, най-много ми хареса онази част за цар Самуил. За малко Паско Кузман да каже че цар Самуил е български цар! ;D
А Георгиевски го разбирам че не спомена думите "българи" и "български". Още е рано това да се промовира пред широката общественост. Нека първо хората се убедят че нямат връзка с Александър и че не са антични. А последвалия вакуум ще бъде запълнен от фактите за българския произход на населението в РМ. Според мен това е идеята на Любчо Георгиевски.

9
Интересна работа. Комунистите в България видяха че ще изгубят властта и започнаха навсякъде да правят нови процедури за избиране на нови директори. Искат в последния момент да сложат свой хора които са избрани наскоро. Та следващите управляващи ако решат да ги махнат, да бъдат обвинени за реваншизъм. Това се случи със директора на БНБ, шефа на Генералния щаб на армията...

10
http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=Mjk4MDszNg==&sql=Mjk4MDs0OA==#comments1130238


Местоположението му е засечено със сателит

Учени от руския град Самара разкриха къде се е намирал ханският дворец в столицата на древната държава Волжка България, предаде ИТАР-ТАСС. Откритието е било направено благодарение на данни, получени от спътника за дистанционно сондиране на Земята „Ресурс-ДК1”.

Според генералния конструктор на ракетно-космическия център в Самара Равил Ахметов е твърде вероятно местонахождението на двореца, което бе загадка за археолозите в продължение на дълги години, най-сетне да е открито. По думите на Ахметов руските учени са успели да засекат двореца в археологическия резерват Древен Булгар с помощта на специални методи на дешифриране на данните от спътника.

Предстои информацията да бъде предадена на археолозите за потвърждаване чрез разкопки.

Волжка България е съществувала в средното Поволжие и басейна на река Кама в периода 9-14 век. Територията на древния град Булгар, който е бил столица на държавата в продължение на няколко века, е обявена за държавен историко-архитектурен музей-резерват и там ежегодно се извършват археологически разкопки. При разкопките са открити жилища, занаятчийски работилници, хидротехнически съоръжения, бани, мавзолей, християнски храм, ханско съдилище и други сгради, отбелязва агенцията.

11
Фолклор / Одг: гажва
« на: Јуни 21, 2009, 08:45:48  »
Интересно ми е за Стара планина- не съм ходила там
ще ми разкажеш ли малко за бита и традициите там?
Съжалявам, но и аз не съм много наясно с бита и традициите на балканджиите.

12
Фолклор / Одг: гажва
« на: Јуни 21, 2009, 08:13:22  »
Тук думата надръвняк е обидна/означава темерут, груб и прост човек със самочувствие без покритие/
:D
А в западна Стара планина на такъв човек се казва буцуняк.  :)

13
Фолклор / Одг: гажва
« на: Јуни 21, 2009, 07:58:55  »
набодна е вид вила -много дълга с два рога и с нея се подава шумата от земята  до дървото,на което се гради тя
/имаш поздрав с песен за граденето на шума/
Точно така се прави вешилото (надрвняка) и в Стара планина. С много дълга вила и се подава от земята. А колко пъти съм падал от надрвняка само ако знаеш. :D

Благодаря за поздрава!

14
http://www.focus-news.net/?id=n1207479 

Учредително събрание на Асоциацията на българите в Македония се е провело вчера в град Велес. Това съобщи за Агенция „Фокус” проф. Григор Велев, почетен председател на Асоциацията на българите в света. Събранието е проведено в съответствие с решенията на Първи велик събор на Асоциацията на българите в света във Варна миналата година да се изградят асоциации на българите първо във всички балкански страни, а след това и поетапно в цял свят.
В продължение на 4 часа вчера са разисквани проблемите на българите в Македония, взаимните икономически интереси на двете държави, защо българските фирми не инвестират в Македония, защо не се прави нищо по въпроса с визите на българите, които живеят в Македония; защо на 1,3 млн. души в Македония, които са имали българско гражданство, то не им се възстановява, а се чака по няколко години за лична карта. По време на Учредителното събрание са отправени и упреци от делегатите, че българската държава не се грижи за тях. Асоциацията ще води активна борба за защита на правата на българите в Македония, заяви порф. Велев.
По време на вчерашното заседание е избрано и временно ръководтсво на асоциацията с председател, заместник-председател и секретар. За сега обаче имената им се пазят в тайна. Те ще станат ясни в края на месец септември, когато ще се проведе официален учредителен конгрес и ще се приемат Устава и програмата за работа на организацията.
На учредителното събрание във Велес е имало 35 души от 11 града на Македония. Асоциацията на българите в света, чиито председател е проф. Александър Чирков, е поела ангажимента да финансира издаването на български вестник в Македоня.
Очаква се след две седмици да се учреди Асоциация на Българите в Западните покрайнини в Босилеград. След това подобни структури ще се изградят последователно в Румъния, Албания, Косово и Гърция. Проф. Велев уточни, че в Турция живетя около 650 българи и поради тази причина все още не е обсъждана възможността за откриване на асоциация на българите там. Той обаче добави, че се обмисля създаването на Дружество на българските евреи в Израел. Те са около 70 000 души, които защитават българските традиции наследени в България, обясни проф. Велев.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!


15
Фолклор / Одг: гажва
« на: Јуни 21, 2009, 07:18:41  »
Ами - не
Шикла е само на зелено

Гради се шума-отрязани клони от дъбови дарвета се градят на дъбово дърво между два здрави окастрени клона с набодна.Тази шума остава за зимата.
Сградената шума се казва вешило.

Да, може. Сигурно шикла е само на зелено.

А същата тази шума която в Пирин се казва вешило, в Стара планина се казва надрвняк.
А шумата може да се сложи и на земята като от долу се постелят клони. И шумата да се обърне с клечките навън. Тогава се казва "листник".

Страници: [1] 2