Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - Болярин

Страници: [1]
1
Музика / Одг: Български рок
« на: Април 26, 2009, 01:10:23  »
http://www.youtube.com/watch?v=S6e5FgeDVEU&feature=channel_page

Песен на групата "Обратен ефект" със спиращи дъха гледки от България

2
Здравейте ! За да избягаме противоречията ,трябва термина "етнички македонец" да изчезне...Нека да остане само"македонец" като народност и Република Македония да стане мултиетническа държава,а не национална. Т.е. гражданите и да бъдат категоризирани като население,живущо на територията и,но с различен етнически произход-български,албански,сръбски,влашки и т.н. Т.е. всички са македонци ,но се делят на македонски българи,македонски сърби,македонски албанци...
Примерите с Швейцария и Белгия са удачни-Две мултиетнически страни,с няколко официални езика,с множество от различни етнически общности ,но с народности "белгиец" и "швейцарец" ...Но не бъркайте ЕТНОСА с НАРОДНОСТТА . В Белгия са фладманци и валонци етническите групи,но не и белгиици... Т.е. може да има македонска народност,но да не лежи на базата на етническа обосновка...Нали за това се бореше Гоце-Македония:Швейцария на Балканите :)

3
Проф. Геза Фехер – Унгария

“Българите бяха онзи народ, който допринесе най-много за оформянето на цивилизацията на цяла Източна Европа й въвеждането и в културния свят.”В различни документи от индийски, китайски, арменски, византийски и друг произход, както и от направените множество изследвания, е установено, че древните българи са населявали района на планината Имеон (дн. Памир и Хиндокуш), Таримската котловина и планинската верига Тян Шан. Там преди 4000 – 6000 хиляди години, се е развила една от най-древните земеделски цивилизации на Изтока. Авторитетният немски учен Фердинанд фон Рихтховен (1833-1905) потвърждава, че Таримската котловина и Памирско-Хиндокушкият масив са “люлка на първата човешка цивилизация”. В книгата си “Пътят на България” (1936 г.) Димитър Съсълов изказва становище, че древната прародина на българите се намира в Таримската котловина, между Северен Тибет, Тян Шан и пустинята Гоби. Потвърждение на факта, че българите са населявали тези места, има и в редица древни документи: индийския епос “Махабхарта” (VII - X век пр.н.е.); “Анонимен латински хронограф” (354г); арменската география “Ашхарацуйц” (VII век); трудовете византийския историк Михаил Сирийски и др.

Едва преди няколко години изследователи като Хартвин Хаусдорф и Петер Краса, оповестиха пред световната общественост, че в северен Китай, и най-вече в провинция Шансу, са открити над 100 пирамиди, в сравнение с които Хеопсовата пирамида в Египет изглежда скромна. Повечето от тях имат на върха си площадки с храмове на слънчевия култ. Някои са с куполообразна форма, а най-голямата, известна като Бялата пирамида, е с височина 305 метра и с широчина на основата 487 метра. Китайските учени проф. Чи Пенлао и д-р У Тоуай провеждат изследване на пирамидите и картографират местността. Пак в този район, близо до мъртвите градове Лулан и Ния, китайски и уйгурски археолози през 1980 г. откриват над 120 отлично запазени мумии. Американският учен Виктор Маир определя възрастта им между 3200 - 6000 години, а със своите изследвания генетикът Паоло Франкалаци установява, че това са мумии на хора от индоевропейската раса, от така наречения кавказки тип. На една от мумиите - на мъж, е открит татуиран тангристки слънчев знак на слепоочието, а краката му са обути с характерните български навуща, тип гети. Някои от женските мумии имат на главите си високи черни шапки тип гугли. Открити са също: вълнени тъкани, тип “родопско одеяло”, престилки с шевици и орнаменти, на които има български аналози, конско снаряжение; оръжия и други.

4
Здравейте на всички ! Моите най-искрени почитания за създателите на центъра и всичките му приложения. Надявам се,че ще е стълб между людете от Република България и Република Македония да гледат напред в общото демократично бъдеще на Обединена Европа.
Защо съм поставил такова емоционално заглавие на темата ще попитате може би... Към Македония изпитвам огромно уважение и почит,осъзнавам трагедията на населението в трите края..Аз нямам корени от тези красиви земи,но ги чувствам като свои..Все пак имам чувството,че днешните македонски граждани,били те с македонско или с българско самосъзнание(никой не им пречи да се самоопределят) не осъзнават магическото значение на етнонима "българи". Ще се опитам да дам обяснението на един световноизвестен унгарски учен...

Страници: [1]