Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - Илийца

Страници: [1] 2 3 ... 13
1
Актуелни теми од медиумите / Одг: ИНТЕРВЮ
« на: Октомври 23, 2011, 09:40:31  »
Професор Никола Жежов, историчар: Антиката нема да и донесе подобро утре на Македонија
http://www.plusinfo.mk/mislenje/341/Profesor-Nikola-Zhezhov-istorichar-Antikata-nema-da-i-donese-podobro-utre-na-Makedonija-

Цитат
- Периодот меѓу двете светски војни е особено важен за ВМРО и на него треба да се пријде многу внимателно. ....

Аз пък подхождам още по-внимателно към "историчари", които употрбяват щампата "Периодот меѓу двете светски војни"!!!

Другото наименование  този "период" е жестока сръбска окупация.

4
Димитриј Касабов  ;D ;D ;D

Димитрий Бербатов  ;D ;D ;D ;D ;D

5

Цитат: veritas на Јули 21, 2011, 02:22:30

чисти македонци


т.е.? 


Хунзи? ;)

7
Водещи: Райна Манджукова
                 Зденка Тодорова
                 Младен Сърбиновски
В ефир: Събота 16:00
e-mail: [email protected]

8
Не се подвеждайте от манипулативното и невярно заглавие на темата.

Върховният съд не регистрира нищо и никого.

Предстои "повторната стапка" по регистрацията. Кога ще започне и колко ще продължи е друг въпрос.

Цитат
...При ваква состоjба Врховниот суд на Република Македониja наога дека жалбата е основана и има потреба од повторно разгледуване и одлучуване по предметот. По повторната стапка тужниот орган требе да jа има предвид Одлуката на Европскиот суд за човекови права и забелешките дадени во таа пресуда, правилно да ги примени одредбите од Законот за здружениjа и фондации, по што ке донесе правилна и законита одлука.

Копие от решението на Съда, произнесено на 17 май 2011 година:
http://www.makedonskatribuna.com/ReshenieVyrhovenSyd.pdf

9
Агонията на македонизма
http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=4212
http://www.skat.bg/videos/weeks/obla4e_11-06-11.wmv


Младен Сърбиновски - писател
проф. Димитър ГоцевОт същото предаване е и новината за издаването на  "За македонистичките работи" от Младен Сърбиновски на български език под заглавието:


 "За македонистките работи"

Източник: вж. 45:30


"Вътре описана цялата трагедия на македонските българи от четиридесетте години насам. Разбира се много е полезно всеки да я намери, да си я купи, да си я прочете и което е най-важно – това че интелектуалци израстли там, живели до ден днешен там в борба с най-отявлените сърбомани  … той (Мл. Сърбиновски)  намери смелост да каже някои неща, (за) които ние го сравняваме с голямия наш писател Димитър Талев. И аз съм сигурен, че един ден той ще бъде най-сполучливия разобличител на македонизма , … какво е правил той в Македония , зверствата на македонизма …"

проф. Димитър Гоцев - в ефир при анонсирането на книгата на Младен Сърбиновски.

10
Не, това не не е шега.

Излезе от печат на литературен български език книгата на уважавания от мен писател Младен Сърбиновски.


Заглавието е "За македонистките работи" (диалектно  - "За македонистичките работи"):
Източник: вж. 45:30


"Вътре описана цялата трагедия на македонските българи от четиридесетте години насам. Разбира се много е полезно всеки да я намери, да си я купи, да си я прочете и което е най-важно – това че интелектуалци израстли там, живели до ден днешен там в борба с най-отявлените сърбомани  … той (Мл. Сърбиновски)  намери смелост да каже някои неща, (за) които ние го сравняваме с голямия наш писател Димитър Талев. И аз съм сигурен, че един ден той ще бъде най-сполучливия разобличител на македонизма , … какво е правил той в Македония , зверствата на македонизма …"

проф. Димитър Гоцев - в ефир при анонсирането на книгата на Младен Сърбиновски.


11
Цитат
....
Нашите соседи сé уште на еден или на друг начин ја оспоруваат македонската државност, нејзиниот мнозински народ, македонското малцинство. Врз основа на таква позиција, тие меѓусебно прават разни сојузи на наша сметка. Груевски овој пат, преку промоција на новата надворешна политика, ќе треба да им стави до знаење дека нема веќе да толерира мешетарења, мувања, пропаганда, негирања и шиканирања на народот и неговата држава преку разни спаски митреви, кољо дијаманти и слични појави погодни за спин.
...

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=61011183473&id=9&setIzdanie=22302

12
28 май 2011 г., Президентът Георги Първанов се срещна със своя македонски колега Георге Иванов.28 май 2011г., Президентът Георги Първанов се срещна със своя македонски колега Георге Иванов. След срещата двамата президенти се разходиха из София.
Цитат

Президентът Георги Първанов се срещна с президента на Република Македония Георгe Иванов
28-05-2011 16:00 |Президентът Георги Първанов се срещна днес на “Дондуков” 2 със своя македонски колега Георге Иванов.

По време на срещата двамата президенти направиха преглед на двустранните отношения и ситуацията в региона на Югоизточна Европа.

Дадена бе висока оценка на развитието на политическия диалог между България и Македония, взаимно бе разбирането за неговото по-нататъшно активизиране. Президентът Иванов посочи, че отличното взаимодействие между президентите на България и Македония следва да се превърне в пример за отношенията между институциите и гражданите на двете страни.

Президентът Иванов запозна Георги Първанов с обстановката в Република Македония и с очакването на македонските власти за успешното провеждане на насрочените за 5 юни парламентарни избори.

Българският президент потвърди пред своя македонски колега принципната подкрепа на страната ни за присъединяване на Република Македония към ЕС. Според него ясната европейска перспектива на страните от Западните Балкани, както и изграждането на съвременна транспортна и енергийна инфраструктура в региона са факторите за създаване на нов облик на региона и ключ към решаването на редица проблеми. Във връзка с това двамата президенти отново подчертаха, че завършването на инфраструктурните връзки между България и Македония като част от изграждането на европейския транспортен коридор №8, е приоритет и за двете страни. Президентът Иванов потвърди готовността на Македония да изгради в близко бъдеще участъка от железопътната линия, която свързва Македония с България.

Президентът Иванов информира също така президента Първанов с развитието на въпроса за наименованието на Република Македония. Президентът Първанов изрази надеждата си за намирането на взаимноприемливо решение на този въпрос между Македония и Гърция в скоро време.

http://www.president.bg/news.php?id=4302&st=0

13
http://www.focus-news.net/?id=n1528295
ООН: Арестът на Младич е „исторически ден” за справедливостта
26 май 2011 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Начало / Сърбия
Париж. Арестът на бившия военен командир на босненските сърби Ратко Младич е „исторически ден” за справедливостта, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде АФП.
„Това е исторически ден. Той бележи важна стъпка в желанието ни да се сложи край на безнаказаността. Благодаря на сръбското правителство и на президента за техните усилия”, каза Бан.

Големи думи ... но ако се окаже че генералът е нелечимо болен тогава всичко е обикновена сръбска аритметика.

14
http://www.focus-news.net/?id=n1528240

Ратко Младич бил арестуван. Като, чe ли да няма вече пречки пред Сърбия за евро-интеграция. За евро-атлантическа - ще видим...

Така че вече няма пречки Македония да реши по-бързо въпроса с името. Но кой знае, може в Скопие да предпочетат да изчакат още година-две за да е по сигурно, че влезнат в ЕС заедно или след Сърбия. ;D

15
Арбен Джафери: Македония няма, нито може да има своя политика, с която да се реши въпросът за името

25 май 2011 

 Арбен Джафери, създател и почетен председател на Демократическата партия на албанците (ДПА) пред Агенция “Фокус”.

Цитат
Фокус: Г-н Джафери, могат ли проекти като Скопие 2014 да нарушат съжителството между македонците и албанците?
Арбен Джафери:
За да мога да отговоря да този въпрос, преди това трябва да се поясни самият проект Скопие 2014. Този проект е „окаменено” издание на историческите, психологическите и политическите концепции, които вече 60 години се развиват в Македония. Предполагам, че Никола Груевски е изградил своята личност и своя поглед към света на тази основа. Със сигурност вярва с цялата си същност в тези историческо-политически притчи. Както по-голямата част от македонските граждани, и той се усеща недостатъчно ценен, без такова славно минало. Затова иска един път завинаги да затвори този въпрос: Македония винаги е била и ще остане държава на македонците. Тази тавтология в себе си съдържа един парадокс, който може да бъде по-истински и от самата тавтология: Македония не е македонска държава, или днешните македонци не са еднакви с античните македонци. Тази забележка не е риторична, а реална. Всичко, което е построено в проекта Скопие 2014, е пряк отговор срещу онези, които оспорват македонизма на Македония, народа, църквата, езика и историята.
Риторичната полемика около името, всъщност идентичността на македонците, получи реален, монументален отговор. Груевски не е единственият, който мисли както е показано в градоустройствения проект Скопие 2014. Подобно мислене имат повечето македонци. Груевски внесе романтичен чар, като подкрепи двете основни предпоставки на македонската основа:
 - Концепцията на днешна Македония като наследник на Антична Македония и
- Приноса на Македония и македонците в средните векове в инкултурацията на славянските народи, идентификация на старославянския език с днешния македонски език.
С проекта Скопие 2014 той частично реализира своите сънища, смятайки, че ги е реализирал изцяло. За всичко имам разбиране, но не знам дали триумфалната арка, независимо, че липсва триумф, е по-близка до оригиналната (на архитекта Жан Шалгрин) или до онази в Северна Корея на Ким Ир Сен. Все пак политиката не е поезия, за да има такава свобода на конструкция. Тази арка ще бъде мотив за подсмиване на онези, които имат критичен поглед към кича. Грешката може да я изправи някой бъдещ вандал.
Като избегнем по-нататъшния критичен анализ, тъй като може да се тълкува погрешно, мисля, че Груевски няма да може да бъде способен за компромис с когото и да било по отношение на идентичността – антична, старославянска, на днешните македонци. Той изказа своята позиция в каменно издание.

Фокус: Как оценявате политиката на Македония по отношение на името?
 Арбен Джафери: Не може да съществува име без значение. Името Македония, македонец означава идентичност на един народ. За да може да се отговори на вашия въпрос, трябва да се заеме научна позиция: дали днешните македонци са наследници на античните македонци и дали днешният македонски език е старославянски, на който е преведена Библията? Подобни въпроси има много. Решението може да се намери в тълкуване на историята. Съществува история на един народ, която не винаги съвпада с историята на територията. Настоящата конфузия е последствие от смесването на тези две концепции на историята.
Народите са исторически феномени и не е важно кой колко е стар, а кой народ с какво е допринесъл.
Македония няма, нито може да има своя политика, с която да се реши въпросът за името. Става дума за изключителна категория: или си, или не си. Гърците оспорват субстанцията на македонизма. Те не оспорват само “nome-ot”, а и “omen-ot” което означава името, прилагателното и всичко което е свързано с думите Македония, македонизъм...
 Този въпрос не може да се реши с противоположен въпрос от рода: „Може ли един народ да оспори името на един друг народ?! Казвам това, поради простата причина, че броят на оспорващите името на Македония, се увеличава и най-много заради проекта Скопие 2014, който потвърждава, че гръцките страхове са основателни.

Фокус: Каква е ролята на албанците по отношение на този въпрос?
 Арбен Джафери: Албанците са кротки по този въпрос. Не искат да използват ситуацията, за да получат нещо в един друг план. Тяхната позиция е неутрална, тъй като са убедени и същевременно сърдити към гръцката политика, която е агресивна и хегемонна, и към македонската политика, която е мегаломанска и нечестна към албанците.
Неутралността е един вид опортюнизъм, тъй като последствията от тази позиция се чувстват от всички граждани, независимо от тяхната етическа принадлежност. В интерес на албанците е да бъде решен въпросът за името и Македония да стане член на ЕС и НАТО.

Фокус: Как оценявате политиката на Македония към съседите?
Арбен Джафери: Искаме или не, трябва да признаем, че Македония не може да се раздели със старата си любов – Сърбия. Ако не беше натискът отвън, Македония никога нямаше да признае независимостта на Косово. Смятам, че страната няма външна политика не само към съседите, а като цяло. Някои анализатори смятат, че нерешаването на проблема с името, възпрепятства членството на Македония в НАТО. С това се изпраща послание, че геостратегическият интерес на НАТО може да се наруши с неутралната позиция на Сърбия и Македония.
Тази игра на геостратегически позиции е опасна за една малка страна, натоварена с икономическо-политически проблеми. Бившият сръбски президент Слободан Милошевич се опита да изиграе своята политическа концепция въз основа на евроатлантически антагонизъм, но приключи безславно и трагично: накрая нямаше и къде да почива.

Фокус: Как оценявате диалога между Белград и Прищина?
Арбен Джафери: Етническите конфликти по естеството си са трудни за решаване, особени от методологически аспект. Тези проблеми не може да се решат с индукативна методология – от отделното към общото, тъй като съществуват милиони отделни проблеми или както казва народът „от дърветата не се вижда гората”. Преговорите между Белград и Прищина от двете страни се определят като технически, което говори за употребата на индукативна методология. Този подход не се съвпада с естеството на спора. Белград и Прищина, или сърбите и албанците повече от един век спорят за етнически въпроси.
През целия исторически процес тези въпроси са се решавали с дедуктивна методология – първо статута, а след това техническите въпроси.
Етническите каузи и териториалните въпроси в историята са се решавали на конгреси, където първо се решава статута, а след това останалото.
Ако Белград и Прищина не намерят решение за отделните въпроси, тези решения ще бъдат временни и крайно несъответни. Тези спорове не се решават, ако страните в диалога нямат воля за преодоляване на антагонизмите. Ако няма воля, всичко е залудо. Всички са наясно, че сръбските преговарящи ще искат милиони неща и те вече искат Косово да се превърне в нефункционална държава. Исканията на сърбите са в посока на създаване на колкото се може по-голяма конфузия около независимостта на Косово. Имат силен пропаганден апарат и всеки ден измислят афери, без да очакват, че и те всеки ден самите са наблюдавани от световни фактори. Най-новата афера за търговията с човешки органи е съзнателна манипулация на обществото, особено вътре в страната. Не вярвам, че тази пропаганда може да промени каквото и да било в тяхното отношение към Косово.

Фокус: Как бихте коментирали идеите на отделни политици в Белград за разделение на Косово?
Арбен Джафери: Мисля, че авторите на тези идеи се опитват да се освободят на колкото се може по-лесен начин от тежестта Косово. Това поколение сръбски политици вече започна да отстъпва от святостта на Косово. Те вече говорят на разбираем, прагматичен език. Косово вече не е святата люлка на сръбския народ, нито Йерусалим, нито Света гора, а парче земя, която трябва да се раздели, като се имат предвид различни интереси. Сръбският президент, като откри тази тема, заяви, че не е в ред едната страна да получи всичко, а другата да остане без нищо. Думата му беше за Косово. Святостта на езика се замени с всекидневен, технически, търговски и разбираем език. Взимайки предвид онтологичния език на Воислав Кощуница (Сърбия от векове има точни и непроменливи граници...) и имайки предвид теологичния език на много сръбски политици, смятам, че езикът на Борис Тадич е в посока на създаване на нов политически дискурс. Това е окуражителна новина, която нормализира сръбските погледи към света, въпреки че не може да реши проблема.
 
Фокус: Може ли евентуалното разделяне на Косово да предизвика нов конфликт на Балканите – разделение на Прешево, Медведжа и Буяновац, Македония, Черна гора?
 Арбен Джафери: Проблемът на тези въпроси е относителността. Всички искания и решения се смятат за еднакви. Реалността обаче е по-различна. Най-вече заради това, че албанците живеят в хомогенни среди, които са географски свързани с останалите албански пространства – започвайки от Прешево до Улцин. Освен това албанците се придържат към международните споразумение, каквото е решението на посредникът Марти Ахтисаари. Нито една точка от споразумението, което той предложи не се оспорва, а се реализира доста строго. Ако сравним двете споразумения – на Ахтисаари и Охридското споразумение ще видите голяма разлика по отношение на волята.
Ако се настоява за разделение на Косово, тогава ще се отвори въпросът за долината на Прешево, където живее голям брой албанци. Жителите на Прешево 90% са албанци. Сръбската позиция за решаване на техните етнически въпроси е териториална. Ако настояват за такъв подход, тогава същата формула трябва да се приложи и в Сърбия. Не вярвам, че ще успеят да инициират ефекта на домино, който съществува повече като риторична заплаха, отколкото като реално намерение.http://www.focus-news.net/?id=f17828


----------------------------------------------------------------

Позициите му са неизменни от 2008 насам: http://freemacedonia.net/pdf/ArbenDzhaferi.pdf

Страници: [1] 2 3 ... 13