Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - ohrid1941

Страници: [1] 2 3 ... 213
1
Писмо на президента Плевнелиев до БККС по повод на Илинденско-Преображенското въстание

http://www.bkks.org/node/538

20 юли 2013


Президентът на Р. България г-н Росен Плевнелиев

В специално писмо президентът на България Росен Плевнелиев поздрави ръководството и членовете на Българския културен клуб – Скопие (БККС) във връзка с тържественото отбелязване на 110-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, което се провежда днес в Смилево, Република Македония.

По-долу даваме пълния текст на писмото:

Уважаеми господин Младенов,
Уважаеми дами и господа,


За мен е удоволствие да приветствам тържественото честване на Илинденско-Преображенското въстание, организирано от Българския културен клуб - Скопие.

Днес в легендарното и героично Смилево - живото сърце на въстанието в Битолския окръг, отново ще се съберат стотици признателни потомци и сънародници, за да се поклонят пред онези наши предци, избрали преди 110 години пътя на свободния и достоен живот.

Близо три месеца между Черно море и Охридското езеро 26 хиляди въстаници водиха неравна борба с многократно превъзхождащия ги противник. Този "зов за човешко съчувствие и за правда към целия цивилизован свят", както го определи летописецът на въстанието Христо Силянов, доказа на света, че българите в Македония и Одринско са дорасли за своята свобода. Ето защо тяхното дело остави завинаги дълбок отпечатък в нашето съзнание и националната ни идентичност.

Използвам случая, за да приветствам усилията на Българския културен клуб - Скопие за съхраняване и популяризиране на общото историческо наследство и разбирателството между Република България и Република Македония. Вярвам, че въпреки трудностите, Вашата дейност ще продължи да дава богати плодове, като преодолява предрасъдъците и сближава хората от двете страни на границата.

Поклон пред героите на Илинденско-Преображенското въстание!

20 юли 2013 г.

Росен Плевнелиев
Президент на Република България

2
Петър Харалампиев: С позицията си за Македония и ЕС, за първи път българско правителство защити националните интереси

http://www.focus-news.net/?id=n1750609

18 февруари 2013 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Общество

София. С позицията си по членството на Македония в ЕС за първи път българското правителство постави отношенията между Македония и България в защита на българските национални интереси. Над 20 години България мълчеше. Това заяви Петър Харалампиев от Български културен клуб „Пейо Яворов”, на дискусия на тема: „Македония и Западните Балкани - европейски перспективи и рискове”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Харалампиев - в Македония е пълно с хора, които имат антибългарско мислене.
„Населението на Македония не е свободно. Проблемите на българите в Македония са свързани с това, че се живее в несвобода и в лъжа. В момента се заменя титовият македонизъм с античен македонизъм”, заяви Харалампиев. Според него - в Македония има дефицит на свободни медии, няма дискусии и възможност за водене на публичен дебат.
България даде ясен знак на Македония, че не може да върви към Европа, докато хората не са свободни, каза още той.
На дискусията доклад изнесе българският евродепутат Андрей Ковачев. Той заяви, че има много критики срещу позицията, която българското правителство е заявило относно членството на Македония.
„Имаш мнения, че е трябва да изразим твърдата си позиция по време на преговорите. Преговорите са бюрократична задача, има списък със задачи и това е един технически въпрос. Според мен трябва да има сигнали за компромиси още преди преговорите”, заяви Ковачев. „Не знам да е намаляла антибългарската риторика в Македония за това, че България се е отнасяла позитивно към Македония. Ние и сега не се отнасяме негативно. Защо ни критикуват за това, че сме си казали каква ни е болката? Какво сме направили – казахме какви проблеми имаме – различна интерпретация на историята, има дискриминация на македонски граждани, които заявяват българската си етническа принадлежност”, заяви Андрей Ковачев.
По думите му процесът на разширяване на ЕС не трябва да бъде спиран, защото това би се отразило много негативно на Западните Балкани.
Екатерина ПАНОВА

3
ГЕРБ, 18-02-2013   
Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: България е съюзник на гражданите на Република Македония по пътя им към европейска интеграция

http://www.gerb.bg/bg/home/eventsdetail/cat_id/1/from/events/id/22655

В аулата на Софийския университет се проведе дебат с участието на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев на тема „Македония и Западните Балкани - европейски перспективи и рискове”.

„Европейските държави носят отговорността за собственото си обединение, което е единственият начин Европа да остане фактор в световната политика и икономика”, заяви д-р Ковачев, който е ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия и е заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент. Според него „Европейският съюз трябва да продължи решително напред с интеграцията. Това е и тест за жизнеспособността на европейския проект”.

Сред предизвикателствата пред страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС, Ковачев посочи върховенството на правото, корупцията и прозрачността. "Този проблем, белязал и българския преход, е пряко наследство от комунистическия период и тогавашното срастване на партия, държава и икономика. Той е вграден в много от обществата в Югоизточна Европа и изисква дълбоко институционално преустройство. Носителите на тоталитарната диктатура и техните агенти все още тровят икономическия, академичния, политическия и медийния живот”.

Андрей Ковачев даде пример с Република Македония, където „тоталитарните ретроградни практики и идеология все още спъват напредъка към обединена Европа. Македонизмът, антиквизацията и подмяната на историята, започнати от комунистите, продължават и до днес и насаждат разделение не само от двете страни на границата, но и в самата Република Македония с албанския етнос”.

"България е съюзник на гражданите на Република Македония по пътя им към европейска интеграция. Ключът към нея не е в Атина, София или Брюксел, а в Скопие", допълни българският евродепутат. Според него са необходими повече контакти между гражданските организации, засилване на икономическите връзки и културния обмен в региона.

Дискусията беше организирана от Българския културен клуб Скопие (задгранично представителство „Пейо Яворов”, Дискусионен клуб 280, Студентско сдружение „Его Политико” и Младежки консервативен клуб.

През идните седмици Европейският парламент ще обсъди внесените изменения в текста по годишната резолюция за напредъка на Република Македония. Гласуването в Комисията по външни работи предстои през март.

4
Новинар, 18 февруари 2013
Ковачев призова за ревизиране на македонските учебници

http://novinar.bg/news/kovachev-prizova-za-revizirane-na-makedonskite-uchebnitci-_NDE5Njs0MQ==.htmlУчебниците в Македония трябва да се ревизират и да са базирани на исторически факти. За това призова евродепутатът Андрей Ковачев по време на дебат на тема "Македония и Западните Балкани - европейски перспективи и рискове. Според него Македония манипулира 90 процента от историческите факти. Ковачев подчерта, че ако има различно интерпретация на историческите събития, тя може да е в някои детайли и в по-малък процент, но не и в толкова голям мащаб.

Според евродепутата политиките на македонизация водят не само до разделение между Македония и Гърция и Македония и България, но води и до вътрешно разделение. По думите на Ковачев при последното преброяване в България 1640 български граждани са заявили, че са македонци и това е тяхно право.

5
Монитор, 18 февруари 2013
Македония да ни впише в конституцията си

http://www.monitor.bg/article?id=373947

Преди да стане част от ЕС, Македония трябва да си промени конституцията. Това заяви вчера евродепутатът Андрей Ковачев по време на дебата „Македония и Западните Балкани - европейски перспективи и рискове”, който се проведе в Софийския университет.
„В конституцията им са изброени малцинствата в страната. Там са отбелязани турци, власи, роми, включително и египтяни, но няма българи. Това е недопустимо”, заяви Ковачев. По думите му в последните 20 години има 120 00 македонци, които са кандидатствали за българско гражданство. „Около 100 000 души вече имат български паспорти. Те са ги получили заради доказан български произход”, обясни още Ковачев, който бе категоричен, че трябва да се борим властите в Скопие да признаят наличието на българско малцинство в Македония.
Той обясни, че между обикновените македонски граждани и политическия елит в страната има голяма разлика. „Ние не искаме да спъваме тяхната евроинтеграция, напротив – България трябва да помага. Но няма да позволим антибългарско говорене”, заяви Ковачев. Според него „лекарството” за преодоляването на конфронтациите между двете съседски държави е Европейският съюз. Дотам обаче Македония ще стигне само ако е готова на компромиси и толерантност.

6
Класа, 18 февруари 2013
Андрей Ковачев: Не сме гръцка патерица срещу Македония

http://www.klassa.bg/news/Read/article/224544_%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9+%D0%9A%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F

Ние не сме били гръцка патерица, не сме подкрепяли Гърция за блокирането на Македония. Българското правителство каза какви проблеми има с Македония – дискриминация на българските граждани и манипулация на историята. Не сме спрели Македония по пътя към евроинтеграция. 27 страни-членки от ЕС през декември 2012 г. единодушно взеха решение да отложат с 6 месеца започване на преговорите.
Това каза евродепутатът Андрей Ковачев по време на дебат на тема „Македония и Западните Балкани - европейски перспективи и рискове“.
Ние правим голяма разлика между македонските граждани и политическия, медиен и академичен елит. Ние не искаме да спъваме евроинтеграцията на македонските граждани, напротив – България трябва да помага, каза още Ковачев.
Преди да стане част от Европейския съюз, Македония трябва да си промени Конституцията, допълни евродепутатът.
 „В Конституцията на Македония са изброени малцинствата в страната. Там са отбелязани турци, власи, роми, включително и египтяни, но няма българи. Това е недопустимо”, заяви Ковачев.
В последните 20 години има 120 000 македонци, които са кандидатствали за българско гражданство. Около 100 000 имат вече български паспорти. Те получават този български паспорт заради доказан български произход, обясни Ковачев.
„Смятам, че не е правилният път да се борим за българско малцинство в Македония. Мнозинството от славянския етнос в Македония са исторически българи. От 2 милиона население в Македония, ако имаш 100 000 с български паспорти, това е огромен процент”, заяви евродепутатът.
В исторически план македонци и българи са синоними, смята Ковачев. В момента в Македония под македонци разбират не хората, които живеят в страната, а нещо друго.
„Защо България и Македония да не бъдем като Кипър и Гърция, като Румъния и Молдова – те да се подкрепят постоянно? Много бавен е процесът на промяна”, каза Ковачев.
Необходимо е да се започне с ревизиране на учебниците в Македония. Те трябва да са базирани на исторически факти, коментира още Ковачев.
Според евродепутата политиките на македонизация водят не само до разделение между Македония и Гърция и Македония и България, но води и до вътрешно разделение. Не знам в Македония до къде ще стигнат с албанския етнос, каза той.
По думите на Ковачев при последното преброяване в България 1640 български граждани са заявили, че са македонци и това е тяхно право. Никъде не е записано като човешко право обаче промяна на национална идентичност на починали хора, за да се обслужи национална доктрина, смята Ковачев.

7
ЕГО ПОЛИТИКО, 18 февруари 2013
Македония и Западните Балкани – европейски перспективи и рискове. Дебат с д-р Андрей Ковачевhttp://egopolitico.org/1443-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5.html

Публичен дебат с евродепутата Андрей Ковачев се проведе днес в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски”  на тема „Македония и Западните Балкани – европейски перспективи и рискове”.
Съорганизатор на събитието бе СНЦ „ЕГО ПОЛИТИКО” в сътрудничество с Български културен клуб Скопие (Задгранично представителство „Пейо Яворов“), Дискусионен клуб 280 и Младежки консервативен клуб.
В дискусионна форма беше изяснена позицията на европейските институции по въпроса. Изтъкна се необходимостта от толерантно и позитивно отношение за закрепване на доверието в междусъседските отношения, както и че България подкрепя тези усилия.
В заключение беше дадена възможност за въпроси от страна на аудиторията.

Автор и фотограф: Адриана Валериева

8
Livenews, 18 февруари 2013
Евродепутатът Ковачев проведе дебат за Западните Балкани

http://nainat.livenews.bg/Evrodeputatat-Kovachev-provedjda-debat-za-Zapadnite-Balkani-46529Андрей Ковачев дискутира европейските переспективи на Македония и Западните Балкани

Българският евродепутат Андрей Ковачев проведе в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" дебат, който е свързан със Западните Балкани, предаде сайтът на политика.
 
"Ще Ви представя това, което се случва в европейските институции по отношение за Западните Балкани. Ние трябва да имаме общо разбирне и по един и същи начин да се отнасяме към нашите съседи, защото там има и наши сънародници.", започна Ковачев. Той допълни:
 
"Няма друга възможност за ЕС освен търпение и толерантност, за да се преодолее омразата." В последните години има желание за промяна. Бих разгледал предизвикателства презд ЕС и другите проблеми, които се отнасят към присъединяване на новите членове."
 
"Добре би било да продължим с икономическата и политическа интеграция на контитнента. Институциите в ЕС работят за една по-добра комуникация в съюза, защото по този начин той ще стане по-силен", декларира евродепутатът. Той добави:
 
"Трябва да се подобрят междусъседските отношения, за да се търсят начини за справяне с престъпността и корупцията, за да може да се изгради едно доверие между държавите."
 
Ковачев кометира разширяването така: "Проблемите на новите страни членки в Западните Балкани трябва да бъдат преодолени, а икономическото състояние и политическата зрялост са особено важни."
 
Лекторът призна: "В Западните Балкани има големи политически сблъсъци, които трябва да бъдат преодолени, за да може страните в този регион да бъдат похвалени, че искат да се променят, за да могат да кандидастват за членство."
 
Ковачев  заяви, че България подкрепя тези усилия:  "Аз смятам, че в нашите географски ширини трябва да има промени във всички сфери на живота. Отивайки на изток, трябва да преосмислим своята история. Има стари структури на репресивната машина – служители на бившите тайни служби, като след промените трябва да стнае ясно кой е носител на диктатурата и кой е носител на новото. Офицерите които носят политическата вина, излязоха чисти и участват в политическия живот."
 
Евродепутатът поиска: "Архивите на бившите тайни служби в бивша Югославия трябва да бъдат отворени. Бившите служители на тези органи представят своята дейност като работа в интерес на Югославия. Те казват, че са се борили за националния интерес и не искат разкриването на тези архиви." Той обяви:
 
"Преосмислянето на историята е важно, като трябва да има защита на националните интереси. Всяка страна си има специфични проблеми, с които да се справи."
 
Отношенията с Македония Ковачев коментира така: "Междусъседски проблеми съществуват навсякъде, но няма толкова специфични като нашите. В Македония засилиха антибългарскта реторика, което се използва от хора, свързани с бившите тайни служби. Скопие прави историческа интерпретация, която е недопустима. Съществува дискриминацията на хората, които заявяват своята етническа принадлежност. Ние не искаме да спъваме нашите съседи по пътя на Европейската интеграция, защото тогава границите ще станат символични и всеки ще може да търси щастието си където поиска."

9
Коментар на Андрей Ковачев:

Пенев, 18/02/2013 - 18:14 Този депутат е глупак. Разбира се, че не трябва да има българи в македонската конституция! Българин и македонец са едно и също нещо, един народ в две държави!

Андрей Ковачев, 18/02/2013 - 23:59 Благодаря Ви много за милото определение. Само едно не разбирам, къде прочетохте, че аз искам такова нещо? Македонец, македонски българин и българин са синоними и аз не искам да се записват българи в конституцията на РМ, а да се промени текста с подобен текст както в българската конституция, а именно че РМ е държава на всички граждани на РМ и независимо от техния етнически, религиозен или какъвто и да било друг произход всички те имат едни и същи права и задължения. Не е правилно да се изреждат етносите както е сега. Надявам се да не се разделяме по тази тема и да има България единна позиция. Има толкова други теми по които може да спорим. Сърдечни поздрави

10
Frognews, 18 февруари 2013
А. Ковачев: Македония да промени Конституцията си

http://frognews.bg/news_51710/A_Kovachev_Makedoniia_da_promeni_Konstitutsiiata_siВ нея са записани всевъзможни малцинства, в.т. ч. и египтяни. Да се излъчват единни сигнали по отношение на Македония, но да не отстъпваме, когато се накърнява националният интерес и се говори на езика на омразата - около тази теза се обединиха участниците в дебата.

Бурен дебат за съдбата и бъдещето на Македония и Западните Балкани се развихри в аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Българският евродепутат Андрей Ковачев постави основните акценти в своя лекция пред аудиторията, а съорганизатори бяха Български културен клуб Скопие (Задгранично представителство "Пейо Яворов"), Дискусионен клуб 280, Студентско сдружение Его политико и Младежки консервативен клуб.

Ковачев посочи, че преди да стане част от Европейския съюз, Македония трябва да си промени Конституцията си. В нея са изредени всевъзможни малцинства, населяващи страната като турци, власи, роми, та даже и египтяни, но българи няма, което е недопустимо.

Правилният път не е да се борим за българско малцинство в Македония, защото мнозинството от славянския етнос в Македония са всъщност исторически българи. Ако имаш 100 000 души с български паспорти от 2 милиона население в Македония, значи става дума за огромен процент, посочи той и подчерта, че в исторически план македонци и българи са синоними. Защо България и Македония да не бъдем като Кипър и Гърция, като Румъния и Молдова, които се подкрепят постоянно, попита той и констатира, че процесът на промяна тече много бавно.

В дискусията се включиха представители на организаторите на дебата, както и мнозина наследници на стари македонски родове, дошли специално в аулата на СУ. Общото становище, около което се обединиха всички, е, че българската външна политика трябва да излъчва единни сигнали по отношение на Македония, нещо, което става през последните години, но същевременно не бива да отстъпваме тогава, когато се накърнява националният ни интерес с измислени псевдонаучни тези и грандомански исторически претенции, с посегателства върху историята и културно-историческото ни наследство в Македония.

11
Плюс инфо, Македония: Срещата на Бойко Борисов и Никола Груевски е положителна крачка напред, заяви говорител на ЕК

http://www.focus-news.net/?id=n1750718

18 февруари 2013 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Говорителят на еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле – Петер Стано приветства срещата на премиерите на Македония и България Никола Груевски и Бойко Борисов, която се състоя в събота в Скопие, предаде македонското електронно издание Плюс инфо.
„Добросъседските отношения са важни, както за ЕК, така и за страните, които са засегнати от един такъв въпрос. Ние влагаме голямо внимание в подобряването на добросъседските отношения и затова тази среща е положителна крачка напред”, заявил Стано пред агенция МИА.

12
„Дневник”, Македония: Добросъседството с България засега остава без писмено потвърждение

http://www.focus-news.net/?id=n1750662

18 февруари 2013 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Онова, което казвахме и в самото начало, че много по-важни за добросъседските отношения са жестовете и отношенията един към друг, отколкото онова, което сме сложили на хартия. Само чрез взаимно уважение, можем да имаме някакъв плюс от подписването на определен договор. Това е заявил днес в Скопие външният министър на Македония Никола Попоски, цитиран от електронното издание на македонския вестник ”Дневник”.
„Това, което мога да кажа е, че посещението на Борисов не беше изненадващо. Говорим за два съседа, които имат обща граница. Такъв вид диалог, е нормално да има винаги. Аз бих инициирал такъв диалог между всички страни в региона. Това, което е значително е, че обстановката на дискусията беше положителна и се разбрахме да се фокусираме върху онези взаимни придобивки, а не да се обременяваме с определени препятствия. Посланията, които бяха отправени, са в тази насока и имаме взаимен интерес да изграждаме добросъседски отношения”, заявил Попоски, на пресконференция с неговия сръбски колега Иван Мъркич.

13
Никола Попоски: Посещението на Бойко Борисов е израз на нормален диалог

http://www.focus-news.net/?id=n1750638

18 февруари 2013 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Македонският външен министър Никола Попоски заяви, че посещението на българския премиер Бойко Борисов в Скопие не било изненадващо, а израз за нормален диалог, предаде електронното издание на македонския ”Утрински весник”. Попоски е оценил разговорите с Борисов и външния министър Николай Младенов като положителни.
„Това което мога да кажа е, че посещението на Борисов не беше изненадващо. Говорим за два съседа, които имат обща граница. Такъв вид диалог е нормално да има винаги. Аз бих инициирал такъв диалог между всички страни в региона. Това което е значително е, че обстановката на дискусията беше положителна и се разбрахме да се фокусираме върху онези взаимни придобивки, а не да се обременяваме с определени препятствия. Посланията, които бяха отправени са в тази насока и имаме взаимен интерес да изграждаме добросъседски отношения. За каквито и да било решения за текст или сътрудничество не бих искал да коментирам в момента, докато не бъде договорено за какъв тип сътрудничество става дума. Мисля, че имаме конструктивно сътрудничество с България и това беше споделено в комуникацията, която имахме на премирско ниво. Това е ключовото послание от тази визита”, заявил Попоски. Той не е уточнил кога ще бъде подписан договора за добросъседство между двете страни.

14
„Дневник”: Напредък в отношенията между Македония и България

http://www.focus-news.net/?id=n1750490

18 февруари 2013 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Задълбочаване и развитие на отношенията между двете страни. Правителствата на България и Македония са насочени към създаване на положителен момент с цел европеизация и стабилизация на региона. Това са основните заключения от срещата на премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Никола Груевски, която се състоя в Скопие, пише днес македонският вестник ”Дневник”. В съвместно съобщение, изпратено до медиите двете правителства изтъкват общия ангажимент за задълбочаване на политическия диалог и ускоряване на срещите на високо равнище. Според бившият външен министър на Македония Денко Малеески става дума за добър сигнал от двете страни.
„Това са практични премиери, които започнаха да правят онова което разбират. Корените на някои наши недоразумения са по-дълбоки, но двамата премиери, в духа на добросъседството и духа на ЕС пращат положителен сигнал”, заявил Малески.

15
„Утрински весник”, Македония: Никола Груевски и Бойко Борисов – приятели в неволя

http://www.focus-news.net/?id=n1750483

18 февруари 2013 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Българският премиер Бойко Борисов, който с години заобикаля Македония, дотича за среща с македонския си колега Никола Груевски в политически най-чувствителния момент, отговаряйки на въпроса – как изведнъж българското вето за ЕС стана жест за подкрепа, при това когато Брюксел реши да сложи край на диалога на високо равнище с Македония, коментира днес македонският ”Утрински весник”.
„Това, което беше забележително е, че двамата говореха като че ли нищо не се случва, че Груевски няма бойкот от страната на опозицията, а Борисов няма проблеми с Македония и отвориха прозаични въпроси, с обещание, че двамата ще европеизират и стабилизират региона”, изтъква „Утрински весник”, посочвайки, че в съвместното съобщение не се споменал нито един от спорните въпроси.
„Изплаши ли се Борисов, че събитията в Македония може да намалят тежестта на българското вето и побърза да договори нещо преди македонската евроинтеграция да бъде под въпрос”, коментира вестникът. Българският министър-председател оценил срещата с македонския си колега като идеална. Няколко часа преди пристигането си в Скопие Борисов е заявил, че „нищо не е договорено, докато не се договори”.
Според македонски неназовани източници най-спорно в договора било съотношението към малцинствата и тяхното политическо организиране, а според някои източници и езика. Разглеждало се и съвместното честване на празници, като България настоявала на една дата, около която двете страни ще се обединят.

Страници: [1] 2 3 ... 213