Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - Йоан Граматик

Страници: [1]
1
Фолклор / Леб и Вино
« на: Јуни 27, 2009, 09:49:55  »
Един поздрав за всички почитатели на гайдата! Аз лично обожавам този музикален инструмент съпровождал българския народ през вековете!
http://www.youtube.com/watch?v=jThWsdRSDyw&feature=PlayList&p=DEABC18FD6C95E61&index=8

2
http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=Mjk4MDszNg==&sql=Mjk4MDs0OA==#comments1130238


Местоположението му е засечено със сателит

Учени от руския град Самара разкриха къде се е намирал ханският дворец в столицата на древната държава Волжка България, предаде ИТАР-ТАСС. Откритието е било направено благодарение на данни, получени от спътника за дистанционно сондиране на Земята „Ресурс-ДК1”.

Според генералния конструктор на ракетно-космическия център в Самара Равил Ахметов е твърде вероятно местонахождението на двореца, което бе загадка за археолозите в продължение на дълги години, най-сетне да е открито. По думите на Ахметов руските учени са успели да засекат двореца в археологическия резерват Древен Булгар с помощта на специални методи на дешифриране на данните от спътника.

Предстои информацията да бъде предадена на археолозите за потвърждаване чрез разкопки.

Волжка България е съществувала в средното Поволжие и басейна на река Кама в периода 9-14 век. Територията на древния град Булгар, който е бил столица на държавата в продължение на няколко века, е обявена за държавен историко-архитектурен музей-резерват и там ежегодно се извършват археологически разкопки. При разкопките са открити жилища, занаятчийски работилници, хидротехнически съоръжения, бани, мавзолей, християнски храм, ханско съдилище и други сгради, отбелязва агенцията.

3
http://www.focus-news.net/?id=n1207479 

Учредително събрание на Асоциацията на българите в Македония се е провело вчера в град Велес. Това съобщи за Агенция „Фокус” проф. Григор Велев, почетен председател на Асоциацията на българите в света. Събранието е проведено в съответствие с решенията на Първи велик събор на Асоциацията на българите в света във Варна миналата година да се изградят асоциации на българите първо във всички балкански страни, а след това и поетапно в цял свят.
В продължение на 4 часа вчера са разисквани проблемите на българите в Македония, взаимните икономически интереси на двете държави, защо българските фирми не инвестират в Македония, защо не се прави нищо по въпроса с визите на българите, които живеят в Македония; защо на 1,3 млн. души в Македония, които са имали българско гражданство, то не им се възстановява, а се чака по няколко години за лична карта. По време на Учредителното събрание са отправени и упреци от делегатите, че българската държава не се грижи за тях. Асоциацията ще води активна борба за защита на правата на българите в Македония, заяви порф. Велев.
По време на вчерашното заседание е избрано и временно ръководтсво на асоциацията с председател, заместник-председател и секретар. За сега обаче имената им се пазят в тайна. Те ще станат ясни в края на месец септември, когато ще се проведе официален учредителен конгрес и ще се приемат Устава и програмата за работа на организацията.
На учредителното събрание във Велес е имало 35 души от 11 града на Македония. Асоциацията на българите в света, чиито председател е проф. Александър Чирков, е поела ангажимента да финансира издаването на български вестник в Македоня.
Очаква се след две седмици да се учреди Асоциация на Българите в Западните покрайнини в Босилеград. След това подобни структури ще се изградят последователно в Румъния, Албания, Косово и Гърция. Проф. Велев уточни, че в Турция живетя около 650 българи и поради тази причина все още не е обсъждана възможността за откриване на асоциация на българите там. Той обаче добави, че се обмисля създаването на Дружество на българските евреи в Израел. Те са около 70 000 души, които защитават българските традиции наследени в България, обясни проф. Велев.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!


4
Фолклор / гажва
« на: Јуни 21, 2009, 02:18:09  »
Здравейте, искам да помоля колегите от форума да ми помогнат.
Знам че посетителите на форума са хора от цела България (и от свободния и от несвободният и дел). Затова кажете ми моля ви, имате ли я думата "гажва", "гужва", "гъжва" или подобна на нея във местният ви говор (диалект) и какво е означава.

Благодаря предварително за отговорите!     
поздрави!

Страници: [1]