Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - betina

Страници: [1]
1
Фолклор / Честит празник!
« на: Април 19, 2009, 11:16:21  »
Христос Воскресе!

Пожелавам на всички много здраве, щастие и успехи във всички начинания!
Нека бъде Светлина в Душите ви!

2
Актуелни теми од медиумите / Любопитно
« на: Март 27, 2009, 09:37:01  »
Македонките били най-големите домакини в Европа
Македонските жени са най-големите домакини в Европа. Това сочат данните от социологическо проучване, поръчано от Европейския съюз.

Те прекарват най-дълго време у дома в готвене и чистене. Всяка македонка отделя минимум три часа на ден, за да стегне къщата...Македонските жени са на първо място и по грижи за родителите

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2045811

3
Фолклор / Традицията повелява
« на: Март 25, 2009, 08:44:05  »
25 март – Благовец

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Смята се, че на този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. След Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети. Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.
На този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са “благи”, “плашат” овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици.
Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. “Събуждат се и излизат от дупките” змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и отгонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец” или “Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне” и др. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предпазване жените не шият­ “да не ги дупчат змиите”, не месят хляб, “че ще се свие змия на него”.

На Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад.

Не излизайте от дома с гладен стомах и празен джоб. Още сутринта хапнете добре – нищо че гозбите са безмесни заради Великденският пост – и пъхнете в джоба си пари.
Ако нямате “книжни”, сложете “железни”, защото според поверието кукувицата трябва да ви закука “на сит корем и пълна кесия”. Инак няма да ви върви.

През деня не работи нищо. Дедите ни вярвали, че дори птичките не виели гнезда. Който знае езика на лястовиците, ще разбере, че току-що дошли от “южните страни” крилати гостенки съобщават: “Зимата свърши! Иде лятото”.
Едновременно с птици земята ни българска се изпълва и със змии, гущери, плъхове и всякаква друга гнусна поганска челяд. Идват и русалки, вили, самодиви, змейове, юди, змеици.4
Родът, семейството, традицията, са най-важните неща, които човек научава още с раждането си и които му дават усещането за принадлежност към определени хора, определена земя, определен личен свят.
Темата я провокира едно младо момче от Велико Търново.
Тази вечер по тв, даваха репортаж от празника на Търново, попитаха един тинейджър, какво е усещането му.
"Горд съм, в мен тече болярска кръв"-  отговри той.

Всички ние сме българи, но когато сме в Родината си, се идентифицираме с родното място.
Какво е за вас родния край?
 


5
България и Македония изграждат контактен граничен център
BgNewsroom - 20 Март 12:06
Министрите на вътрешните работи на двете страни Михаил Миков и Гордана Янкулоска подписаха в Скопие споразумение за изграждането на контактен граничен център, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитиран от БГНЕС.


Подписаният договор е изключително важен за гражданите на двете страни, за граничното, полицейското и митническото сътрудничество между България и Македония - заяви след срещата Гордана Янкулоска. Така ще се улеснят процедурите за гражданите, преминаващи границата, ще се оптимизира информационният обмен между службите и ще се прилага Шенгенското право в периода на подготовката на България и Македония за присъединяване към зоната.
http://novini.dir.bg/2009/03/20/news4168319.html 

6
Фолклор / Назад във времето....
« на: Март 16, 2009, 09:41:03  »
Нека си припомним някои елементи от бита на нашите предци!

8
Разложки кукери хлопаха в Струмица
 
  07 Март 2009 г.
50 участници от Разлог танцуваха и пяха на карнавала в македонския град Струмица. Кукерската група от Разлог впечатли всички присъстващи и се изяви като най-атрактивната група. От 28 февруари до 4 март цяла Струмица живя в празнично настроение. С настъпването на вечерта започват да се виждат все по-малко немаскирани хора, коментира ръководителят на групата Пламен Хаджиев, който е общински съветник в местния парламент. Деца, възрастни, дори баби и дядовци се включиха в общото веселие, допълни той. Всички участници са се подготвили старателно, има пирати, пилета, вампири, египтяни, вещици, магьосници, обитатели на морското дъно, народни оркестри, кукли, динозаври. Защото традицията го повелява. От стотици години насам в Струмица се организира карнавал, който съперничи на този в Рио ако не по многолюдност, поне по веселие.

http://www.viara-online.com/show_news.php?show=25523
 
 
 

9
Музика / Македонијо / Македонийо
« на: Март 08, 2009, 09:47:53  »
Македонийо жална ле майко - много си майко страдала, с кръв си вера бранила, със сълзи си земя поила...
Кай са ти Македонийо комитите, кай са ти войводите?

Нека да  ги спомним с песен и поколон !

Македонийо, Бог да бие кой те на 3 дела раздели!


http://www.youtube.com/watch?v=4Va3oIITKYI&feature=related

Страници: [1]