Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - deyan

Страници: [1]
1
Две от най-големите имена на Холивуд - Брус Уилис и Никълъс Кейдж ще станат поредните световноизвестни актьори, които ще посетят България.
Това ще се случи през 2010-та година, когато те ще изберат страната ни като дестинация за поредния си филмов проект, съобщават от avtora.com. Двамата актьори са поредните популярни личности в света на киното, които идват на снимки у нас. Досега в България гостуваха звезди като Скарлет Йохансон, Джош Хартнет, Хилари Суонк, Жан Клод Ван Дам, Долф Лундгрен, Стивън Сегал и др., а скоро се очакват и титаните Робърт де Ниро и Ал Пачино в компанията на "железното момче на Холивуд" Силвестър Сталоун. Все още няма повече яснота около визитата на Кейдж и Брус Уилис, за която продуцентът на Ню Имидж Ави Лърнър разкри пред журналистката Нина Никол. В скоро време тя ще покаже и документалния си филм за тазгодишното издание на кинофестивала в Кан, като главен акцент ще е отделен на срещата й с култовия режисьор Куентин Тарантино в кафене на Ривиерата.


http://life.dir.bg/2009/08/27/news4982522.html

2
Един интересен докумен от чудесният сайт на Бугараш

    На 1 декември 1918 в Чикаго е свикан конгрес, който трае почти седмица. Присъстват 201 делегати. В светлината на последните събития организаторите му намират, че за момента особено актуално е изработването на общо мнение за евентуалния статут на следвоенна Македония – автономна или присъединена към България. С огромно мнозинство делегатите поддържат присъединяването. В полза на това становище е и наскоро излязла публикация на протестантския мисионер д-р Хаскел, почетен гост на конгреса, в която той обобщава впечатленията си от 25-годишното си странстване из Македония. Там често се „замесвал с нейния народ, сърбайки от об­щата паница на техните ниски трапези и спейки върху земните на­рове на техните колиби". Това му позволило да констатира, че хора­та там „се мислят и се наричат българи, говорейки диалекти, които не се различават повече от говора на София и Пловдив, както не се различава говорът в Мейн, Охайо и Кентъки".
          На 15 януари 1919 г. ще бъде изпратен Мемоар до Великите сили, президента на САЩ и др., в който се изясняват истинските причини, накарали България да се ангажира във войната. Споделя се разочарованието от мирните договорености, които хвърлят „в чуждо робство" събратята им. Отправено е искане да не се разкъсва Македония, а да се присъедини към държавата, исторически свър­зана с нея - България.

         Ето и част от текста:
          " Резолюция на Македоно-българския конгрес, държан на 1-6 декември 1918 година в Чикаго за свободата на Македония и обединението на българския народ.
.....
Подписани двеста делегати, представляващи 40 000 българи от Македония... представяме следующите факти:
1. Ние сме родени, израстнали, възпитани и живели в разните градове и села на Македония: Скопие, Тетово, Дебър, Охрид, Костур, Лерин, Воден, Битоля, Прилеп, Велес, Гевгели, Дойран, Кукуш, Радовиш, Малешево, Щип, Кочани, Кратово, Куманово,Паланка, Демир-Хисар, Серес, Драма, Ресен, Тиквеш, Струга, Енидже-Вардар, Солун и околните им, по настоящем под гръцко и сръбско иго...
3. Ние сме част от това население, чиито бащи и деца са се борили срещу гръцкото религиозно иго и преди още Българското царство да е съществувало, бяха създатели на нашата църковна организация - Българската егзархия в Цариград.
4. Ние тук сме само една част от 1 200 000 славянско население на Македония, което говори нищо, освен български...
...
...учтиво да помоли, щото нашата родна страна да бъде поставена в границите на нашето общо Отечество, като попречи на една политика на разцепление и разпокъсване на родната ни страна '


Attch. снимки на страници 1 и 2

А ето и линк към сайта на Бугараш
http://kroraina.com/bugarash/macedonia/index.htm


3
Не знам дали темата  е точно за тука.
Интересува ме мнението на колегите от Македония относно
6- те причини, описани от автора

5
Средновековна историја / Ancient Bulgaria
« на: Март 23, 2009, 10:46:14  »
Един интересен материал, с коментари от форуми.Прегледах го набързо, вярвам, че има какво да се прочете и дискутира.

http://ftp://clever-developers.com:20004/AncientBulgaria_DrevnaBulgaria_bg.pdf

Страници: [1]