Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - Стариот

Страници: [1]
1
Македонския въпрос в българо-югославските отношения 1950-1967 г.

Публикуването на документи по македонския въпрос дава пълна картина на неговото възникване и развитието му до най-ново време. Настоящият том е продължение на направеното досега. Сборникът представя в хронологичен ред най-важните останали почти неизвестни досега документи по въпроса за един кратък, но изключително важен за развитието му период. През времето от 1950 до 1967 г. България и нейното партийно и държавно ръководство постепенно преодоляват грешките и извращенията по националния въпрос. Това е изключително труден преход, през който тряб ваше да бъдат отхвърлени постановките на Й. В. Сталин, повлияни силно от настойчивостта на югославския партиен и държавен ръководител Й. Б. Тито по националния въпрос и преодолени грешните решения на Коминтерна и Коминформбюро, както и да бъдат отхвърлени извършените престъпления, дали отражение и върху македонския въпрос - процесът срещу Трайчо Костов, култът към личността, налагането на българите от Пиринска Македония да се запишат като македонци при преброяванията, което само по себе си представлява денационализация на българи, осъществена пак от българи под външно влияние, но съпроводена и от прекомерна българска „инициативност". Априлският пленум (1956), изказванията на Димитър Ганев и Енчо Стайков и наложената промяна по македонския въпрос от Тодор Живков на Мартенския пленум (1963) довеждат до подстъпите на следващия период, когато вече официално са преодолени грешките по македонския въпрос.
В сборника са включени 93 номерирани документа и десетки приложения към тях, съхранявани във фондовете на Централния комитет на Българската комунистическа партия в Централния държавен архив.

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=21677


2
Македонският въпрос в Българо - югославските отношения /1944 - 1952/

В настоящия сборник са поместени 330 документа за политиката на България, Югославия и Република Македония и на техните комунистически партии по македонския въпрос през 1944-1952 г. Акцентът в сборника е върху провалилите се опити за насилствено македонизиране на Пиринска Македония. Малко известни документи разкриват методите, чрез които се правят усилия за "внедряване на македонското съзнание", както и факти за съпротивата срещу македонистките мероприятия. Включени са и документи, които дават допълнителна яснота за опитите да се създаде югославска федерация в края на 1944 и началото на 1945 г., за съдбата на насила репатрираните от България в Македония през 1945 г. бежанци от Егейска Македония, за средствата и методите, чрез които Вардарска Македония се изгражда като република в югославската федерация през 1943-1948 г.

http://www.books.bg/books/167/117040.html3
Тодор Живков за Македонския въпрос:

http://www.youtube.com/watch?v=_pNSwPKDRbs

4
Хумор / HUNZAS IN THE HAGUE
« на: Мај 10, 2011, 01:22:49  »

5
Хумор / Гласувайте за Роберт Мугабе
« на: Декември 11, 2010, 01:06:40  »

6
Документи / Сръбска колонизация
« на: Јуни 20, 2010, 02:00:21  »

7
Кой е Македонец и кой е Бугарин и како да ги разликуваме? Хан Аспарух и Бранко Цървенковски. Открийте ги разликите!Страници: [1]