Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - PANKOVSKY

Страници: [1]
1
Фолклор / Именни дни
« на: Февруари 20, 2010, 09:46:09  »
Тодоровден,Тудоровден,Тударовден,Тударица,Тодорица (Конски великден) - Славене на Свети Теодор Тирон

     Св. Теодор Тирон е бил смел войн,понесъл много мъчения и изгорял на клада заради вярата си в Христа и борбата му против езичеството на 17 февруари по гражданския календар (1 март стар стил). Но главният празник за него се извършва в първата събота от Великия пост (Тодоровден или Тударица), за възпоминание на чудото, станало няколко десетилетия след неговата смърт.Византийският император Юлиан Отстъпник наредил във време на строг пост да бъдат поръсени с кръв от жертвени животни всички храни на пазара за да се подиграе с християните.Тогава Св.Теодор Тирон се явил на архиепископа и го предупредил за коварното дело на императора и заръчал на християните да ядат жито и мед.
     На тоя светия нося името и това е моят най-голем празник в годината.
     В моя край на Тỳдарица жените, в чиито дом има мъж с име Тодор, правят варено жито с мед или маджун от тръс и благо вино, месят се малки питки с формата на (латинската?) буква "Q", на които викат "кончèта" и наричат тия храни на Свети Тодор, да им закриля именника в дома и конете му и подреждат синията за "госкье". Иначе всеки мъж, който има кон, го сресва, сплита му опашката с ален конец, оседлава го, и ходи на "ливагьето" на  "бръжеванье с конье" или по-популярното "кушия". Победителят носи "оруглицата" (знамето) до селото и на средсело се снима за спомен както е на коня. След кушията се ходи на именден на Тодоровците и Тодорките, където биват гощавани с постно ядене и вино. По адет във всеки дом с именник минава и музиката да свири за здраве.

2
    Дали не сте имали наблюдения каква е реакцията на млад човек, на който са му казали, че е осиновен, след като до този момент приемните му родители са му втълпявали, че те са му биологичните майка и татко?
    Почти винаги детето се отчуждава от приемните си родители и в отношението му към тях си остава студенината до край. В много случаи дори става агресивно към тях. Осиновеният започва да се интересува за истинските си родители, макар че като ги открие,  често остава разочарован с неоправдани очаквания.
    И на моите братя и сестри- македонисти им е втълпявано цял живот, че са етнически македонци, но сега дойдоха времена на осведоменост, за която основна роля изиграва и Интернет, хората могат да пътуват по света, да четат чужди книги, да се запознават с чужди мнения...
     И така първи ще "прогледнат" най-начетените, най-осведомените: природноинтлигентните, любознателните и ученолюбивите, журналистите, хората, които учат в чужбина и се интересуват и/или занимават с история, лингвистика, фолклор, етнография. От средната интелигенция и простолюдието ще "прогледнат" свободолюбивите и борбените.....Останалата работа ще я свършат живите свидетели на "бугарската окупациjа" .... и тежко тогава на "приемните родители"-непоклатимата комунистическа власт.
     Разбира се това няма да е масов процес, поне в началото де. Това ще са спорадични случаи на просветление, но с възходяща прогресия, докато и последният простоват млад антички македонец не се запита: "А бре зош стварно па цел свет против нас да му е*ем матер ???;D
     

3
    Винаги съм си задавал тоя въпрос: "Защо историческите ни пътища се пресичат толкова често?" , а и като погледнем етническата карта на Балканите, ще видим, че там където има българи има и власи и обратно. Граматически езиците ни са близки, а в съвременните влашки говори може би 30% от лексиката им е с български корен(особено на дакийските власи). Голяма част от тия, които наричаме "власи", още от ранната ни история като народ на Балканите, та до днес, тенденциозно се "българеят". Българеят се и дакийските власи и цинцарите (македонските власи-армъните) и има достатъчен брой исторически личности, доказващи това. За тия, които днес се наричат румънци-олтени от старите територии на Влашкото княжество на север от Дунав до края на 16-ти век официален език е български, а до началото на 20-ти век официална азбука е кирилицата, а богослужебен език - старобългарският. И в наши дни повечето власи от Р.Македония се македонеят, а тия, които наричаме власи от териториите на юг от Дунав,въпреки че първо проговарят на влашки, приемат това етно-название за обидно.
Живел съм дълго време в близост с "дакийски власи" и ми е бил винаги интересен тоя факт. Например наричат езика си румънски, но се определят като българи.
"Щий романещи?"(Разбираш ли румънски?) , но "Ной сунтем булгарии" (Ние сме българи) А познавам и много потомци на бежанци от Македония, които са с цинцарски произход или са мешавина.

Малко влашки изпълнения за добиване на по-ясна представа за тоя етнос:

http://www.youtube.com/user/Muhcina#p/u/119/x9vXomQ7rHY

http://www.youtube.com/watch?v=UZTliet5lHI&feature=related

4
Да можеш да говориш на диалект, владеейки добре книжовната норма, е признак за богата езикова култура. Да говориш книжовен език с акцент е признак изобщо на ниска култура.

Смятам, че лансирането на источните говори и ощетяване на западните при граденето на книжовния български език е грешка с дълбоки негативни последици за развитието на езика ни като цяло.
И докато все пак от македонските говори все пак е влязло нещо, то от родопските, шопските и северозападните - абсолютно нищо- нито граматически, нито лексикални особености!
   Да - групите "шт" и "жд" ,преминаването на голямата носовка в "ъ"са типични за българските диалекти, които не са повлияни от сродни славянски езици какъвто е сръбският да речем. Те е нормално да са темелната специфика на езика - толкова характерни са и за егейските говори, на които са говорели и моите деди по таткова линия от Костурско и за говорите от Централна България, откъдето е родът на майка ми. Но защо са изоставени думите:"сакам", "дека" и още стотици специфични и благозвучни такива, характерни за всички западнобългарски говори от Дунав до Егей?
Защо са пренебрегнати и осъдени на забрава толкова благозвучни със старославянски произход думи от родопските говори?
Ако книжовният български език беше справедлив компромис между источни и западни говори и не беха загърбени родопските говори, в Р.Македония немаше да се гледат и слушат толкова масово простотиите на Латас...

Страници: [1]