Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - Daskal

Страници: [1] 2 3
1
http://www.focus-news.net/?id=n1667620

Интересна тема, идеа за поздравуване, собир на високо ниво, отлично, НО....не гледам некои от МКД там!  ::).
Прво треба да има хора от МКД, затова шо собиро е токму за них и второ ми се чини дека без погледо на хора од МКД феномените неможат да бидат убаво дефинирани.

2
Актуелни теми од медиумите / ИЗБОРИ 2011 во РМ
« на: Декември 08, 2010, 04:22:46  »
Власта ја разгледува можноста за предвремени избори
 
Рејтингот на партијата е висок, а опозицијата е се уште слаба, оттаму таква непристојна понуда за предвремени избори што СДСМ упати до владејачката партија, ВМРО-ДПМНЕ не може да одбие.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=131329


Сега се е јасно, пред април ке имаме избори!


3
Актуелни теми од медиумите / WikiLeaks за МКД
« на: Ноември 28, 2010, 05:41:15  »
http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=30719

Тачи: Викиликс објавува страшни документи за сегашната влада


Тачи вели дека на интернет сајтот Викиликс ќе се појават документи за улогата на грчката влада во врска со конфликтот во 2001 година

„Вчера американскиот амбасадор во Атина беше кај министерот за надворешни работи на Грција, Друцас. Му објасни дека ќе се појават многу точни документи за улогата на грчката влада во врска со конфликтот во 2001 година, за улогата на некои претставници на Албанците, нормално не од ДПА во врска со спорот со името на Македонија со Грците. Нека одат да ги присвојат компјутерите на Викиликс, и на ЦИА и тогаш ќе полемизираме“ - рече Тачи кој денеска гостуваше на основачкото собрание на новата албанска партија „Албански сојуз“.

4
Актуелни теми од медиумите / Блокада на А1
« на: Ноември 25, 2010, 09:14:25  »
Блокада на А1, на БЦ му се отели кравата...

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=130756

камиказе потег на ДПМНЕ, но се типично за едно општество како МК


5
Актуелни теми од медиумите / Б-комплекс
« на: Октомври 08, 2010, 12:08:21  »
Нова доза на „толкуване“ на нештата!

Добре е, ако има фелјтони по мк весници, значи марка Б е релевантна

http://utrinski.com.mk/?ItemID=78DFF9FD96A4E1429F76F8668CDD2858

6
Не личе јас като МК гражданин да ги коментирам реформите на БГ, но оваа Г-жа многу ме харесва. Жената е многу спремна со предлозите за реформи на БГ здравопазане просто и искрено ме воудушеви...ете го линкот от интервјуто, би сакал такви министри да има РМ.

Браво и поткрепа да издржи оти секој процес на реформа изискува и многу посветеност и многу работа.

Проф. Борисова: Здравеопазването е лечимо болно

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/626539345-Prof_Borisova_Zdraveopazvaneto_e_lechimo_bolno.html

P.S. Може да личи на подлизурковска работа, ама погледнете го видеото...многу е добра.


7
Гордост за България - учениците ни по информатика  направиха най-доброто представяне на световна сцена за последните десет години! От Международната олимпиада в Канада се завърна българският отбор с 4 медала, от които два златни.

http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/1447770956-Medalistite_ni_po_informatika_se_zavarnaha_ot_Kanada.html

БРАВО ЗА ДЕЦАТА!

8
На 31 юли 2010 г. след кратко боледуване на 95-годишна възраст почина в дома си в Рим г-жа Франка Христоф, съпруга на световноизвестния български оперен певец Борис Христов, съобщи БТА, позовавайки се на Дирекция "Информация и комуникация" на Министерството на външните работи.

Траурната церемония ще се състои на 2 август 2010 г. в църквата "Сан Габриеле Арканджело". Урната с тленните останки на г-жа Христоф ще бъде положена в семейната гробница в петък.

Бог да и прости и вечна и памет!

9
Ајде малку и на таа тема да го демонстрираме и тој аспект на капацитетите од
македонските Българи!

Да започнеме со, големата надеж за странски ДИРЕКТНИ инвестиции, слободните економски зони или ТИРЗ-ови (технолошко-индустриските развојни зони).

Убав текст во денешен „Дневник“

Инвестициска зонска дупка

Нема економска логика во давањето под концесија на слободните економски зони, велат експертите. Владата само за неколку години вложи над 25 милиони евра во нивниот развој, а сега планира „на готово“ да ги даде под закуп на странска компанија

Очајнички потег на Владата да привлече странски инвеститори и индиректно признание дека државата нема капацитет да ги менаџира слободните економски зони...

...Бројките за странски директни инвестиции во земјава се поразителни. Лани ја завршивме со 180 милиони евра странски инвестиции, а во првите два месеца од годинава се влезени само 14 милиони евра

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=1D76968642E8944D972B495495EBC133

10
Треба оваа да се има на око ...

Правителството ще изготви законопроект за българите в чужбина

През 2010 г. Министерският съвет ще предложи законопроект за българите в чужбина, съобщи репортер на БГНЕС. Това предвижда одобреният план за действие по Националната стратегия по миграция и интеграция ( НСМИ 2008-2015г. ). В годишния план за 2010г. и по двете стратегически цели на Стратегията са заложени значими конкретни дейности, като се осигурява повече специфичност, гъвкавост и иновативност при изпълнението им от участващите институции. Целите на Стратегията са привличане на лица с българско гражданство, живеещи на територията на други страни, и на лица от български произход с чуждо гражданство - за трайно завръщане и заселване в България и постигане и провеждане на адекватна политика по прием и интеграция на чужденци и осъществяване на ефективен контрол на миграционните процеси. В плана за действие през 2010г. са предвидени конкретни мерки за привличането на лица с български произход - граждани на трети страни, за заселване в регионите на нашата страна. Продължава дейността и по анализиране, с оглед въвеждане в българското законодателство, на нови изисквания на ЕС в областта на миграцията и интеграцията. План 2010 ще се финансира в рамките на бюджетите на ведомствата, ангажирани в изпълнението на отделните дейности по плана в съответствие с тяхната компетентност, както и от финансовите инструменти на Общата програма „Солидарност при управление на миграционните потоци”. Министерският съвет прие и доклад за изпълнението на План 2009, който е изготвен въз основа на годишните отчети на всички отговорни институции и ведомства съобразно предвидените срокове. Заложените в План 2009 мерки и дейности са успешно изпълнени, с което се поставя добра основа и същевременно високи очаквания за адекватно постигане на стратегическите цели на Националната стратегия по миграция и интеграция. В изпълнение на годишния план за действие през 2009г. са проведени редица информационни трудови борси и консулски дни. Приета е Национална програма “Роден език и култура зад граница” по която са одобрени за финансиране 53 проекта. Те обхващат 83 училища, 1 детска градина и 6 културно-просветни центъра. Чрез програмата са осигурени учебници, учебни помагала, заплащане на лекторски часове за учители и др. Разкрити са и нови български училища в Антверпен, Лисабон и Нюрнберг. Освен това е изготвена и одобрена програма по български език за обучение на ученици - мигранти в начален образователен етап. През 2009г. настъпи пълна реорганизация на процедурите и процесите на даване на българско гражданство на лица с български произход и самосъзнание, които са граждани на други държави. В изпълнение на годишния план за действие през 2009г. са предприети мерки за подготовка за въвеждането на европейските изисквания относно инструмента „Синя карта”. Продължена е работата по изграждане на Системата за проучване и прогнозиране на потребностите от работна сила с определена квалификация. Инициирани са промени в закона за занаятите. През 2009 г. реално стартира изпълнението на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни 2007 г. – 2013 г. като част от Общата програма на ЕС „Солидарност и управление на миграционните потоци”. Един от основните резултати е започналото създаване на мрежа от информационни центрове, обслужващи както имигранти, така и българското общество, отчитайки двупосочния процес на интеграцията. В доклада се посочва, че отговорните институции успешно осъществяват дейностите от Националната програма за интеграция на бежанците 2008-2010г. В програмата през отчетната година са включени 60 лица. През 2009 г. АСП, чрез дирекции „Социално подпомагане”, на различни нормативни основания е подпомогнала лица и семейства на бежанци, които постоянно пребивават на територията на България. ДАЗД наблюдава и контролира закрилата на децата-бежанци и децата, търсещи убежище и гарантирането на техните права. През 2009г. 4 непридружени непълнолетни са получили хуманитарен статут, съгласно Закона за убежището и бежанците. Във връзка с постигането на ефективен контрол на външните граници МВР акцентира на изпълнение на мерките и ангажиментите за хармонизиране на законодателството със споразумението от Шенген, с цел реално присъединяване на България в кратки срокове. В областта на борбата с трафика на хора през 2009г. е внесено предложение за изменение на Наказателния кодекс. /БГНЕС /

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3025135

11
Документи / Тодор Манасиев
« на: Мај 25, 2010, 06:00:35  »
Инспириран от последната тема на Илийца, но пред се от животниот пат на едни врели, посветени и големи патриоти, семејството на адвокат Тодор Манасиев от Штип, ја отварам оваа тема како иницијатива да си припомниме и ние и надлежните на делото на семејство Манасиеви...

Цитат
акон за обида на македонската национална чест”, предвиждащ до 10 години затвор за всеки, който се нарече “българин”, българският национален дух се опазва несломим и през този най-тежък период за македонските българи. Независимо от репресиите и тогава са се намирали герои, които не само са пазили непокътнато в сърцата си българското самосъзнание, но и са намирали душевната сила публично да го заявяват. Неповторима със своята смелост и съобразителност е постъпката на Тодор Манасиев, адвокат в град Щип, който кръщава родилите му се близнаци – момче и момиче – Плиска и Преслав, т.е. с имената на първата и втората българска столица. Възпитани в патриотичен дух, децата му на дело доказват, че са достойни за смисъла, вложен в имената им. През 1970 г. Плиска Манасиева е студентка трета година по славянска филология в Софийския университет. Баща й се разболява и тя се връща в Република Македония да го види. Не след дълго двамата били арестувани с обвинение: открито манифестиране на българско народностно чувство. Пред съда в Щип, юни 1970 г., двадесетгодишната нежна девойка заявява: “Българка съм и никой не е в състояние да ме разубеди. И не само аз, а и всички македонски славяни са част от българския народ. Аз не съм сама. Като мен са хиляди, които още се страхуват да излязат с българско народностно съзнание, но и това ще стане. Затова с гордост ще понеса всяка присъда за това ми убеждение.”. Плиска е осъдена на година и половина затвор и изпратена в затвора в Пожаревац /Сърбия/, а баща й – Тодор Манасиев – е осъден на три години затвор.

па кои има материјали слгајте тук и на bg.wikipedia.org

12
В ПАМЕТ

Навършиха се 65 години от убийството на 50 хиляди хървати при Блайбург, днешна Австрия. На 15 май 1945 г. около 100 хил. хървати са спрени от английските войски и са обкръжени от югославските партизани. Югославските комунистически престъпници избиват всички. Това е едно от големите сръбски военни зверства.

ВМРО днес изразява своята съпричастност с трагедията на хърватския народ. Тя отразява близката съдба на българи и хървати, неколкократно ставали жертва на великосръбските шовинистични претенции.

http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=271:2010-05-15-12-58-52&catid=1:latestnews

ВЕЧНА СЛАВА!

13
Треба ли повече...

Македония спря наши военни за празника

http://frognews.bg/news_23080/Makedoniia_spria_nashi_voenni_za_praznika/

или оваа

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=31FCC88000FD3244B75960722612BBB8


14
многу надежи и многу разочарувања, многу искрени патриоти и многу удбаши, многу антикомунисти и многу преобразени комунисти, многу способен кадар и многу позери и блефери, многу чесни и многу коњокрадци...

20 години ВМРО-ДПМНЕ...

15
македонските Българи се отдамна загрижени и отдамна предупредуваат дека македонизмот нема европски и демократски капацитет...

ЕУ, НАТО, ОБСЕ и САД се загрижени за ситуацијата во земјава
   
ЕУ, НАТО, ОБСЕ и САД се загрижени за развојот на ситуацијата во земјава. Во денешната заедничка изјава се вели:

„Би сакале да го нагласиме нашето верување дека евро-атлантската интеграција, како и целосното спроведување на охридскиот рамковен договор и понатаму остануваат да бидат најдобриот пат кон напредокот за сите граѓани на оваа земја и за поширокиот регион.

- Не загрижуваат неодамнешните изјави на политички лидери и на други поединци кои укажуваат кон спротивната насока: зборуваат за поделба, конфликт, напуштање на Охридскиот Рамковен договор.

- Исто така, забележуваме општо опаѓање на политичкиот дијалог.
 

- Цврсто се спротивставуваме на било каков вид на насилство и на закани со насилство, бидејќи ова само ќе му наштети на политичкиот и на економскиот прогрес и е сосема спротивно на вредностите што нашите институции ги застапуваат.

- Ние ги охрабруваме сите граѓани и нивните претставници, да ги искористат постоечките демократски механизми, вклучувајќи го и собранието, за да ги унапредат своите интереси се вели во изјавата на Европската Унија, НАТО, САД и ОБСЕ.

- Ги повикуваме сите политички лидери да ја потврдат својата целосна посветеност кон Охридскиот Рамковен договор и кон јакнењето на политичкиот дијалог и реформите“.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=122537

Страници: [1] 2 3