Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - deyan

Страници: [1]
1
Две от най-големите имена на Холивуд - Брус Уилис и Никълъс Кейдж ще станат поредните световноизвестни актьори, които ще посетят България.
Това ще се случи през 2010-та година, когато те ще изберат страната ни като дестинация за поредния си филмов проект, съобщават от avtora.com. Двамата актьори са поредните популярни личности в света на киното, които идват на снимки у нас. Досега в България гостуваха звезди като Скарлет Йохансон, Джош Хартнет, Хилари Суонк, Жан Клод Ван Дам, Долф Лундгрен, Стивън Сегал и др., а скоро се очакват и титаните Робърт де Ниро и Ал Пачино в компанията на "железното момче на Холивуд" Силвестър Сталоун. Все още няма повече яснота около визитата на Кейдж и Брус Уилис, за която продуцентът на Ню Имидж Ави Лърнър разкри пред журналистката Нина Никол. В скоро време тя ще покаже и документалния си филм за тазгодишното издание на кинофестивала в Кан, като главен акцент ще е отделен на срещата й с култовия режисьор Куентин Тарантино в кафене на Ривиерата.


http://life.dir.bg/2009/08/27/news4982522.html

2
Един интересен докумен от чудесният сайт на Бугараш

    На 1 декември 1918 в Чикаго е свикан конгрес, който трае почти седмица. Присъстват 201 делегати. В светлината на последните събития организаторите му намират, че за момента особено актуално е изработването на общо мнение за евентуалния статут на следвоенна Македония – автономна или присъединена към България. С огромно мнозинство делегатите поддържат присъединяването. В полза на това становище е и наскоро излязла публикация на протестантския мисионер д-р Хаскел, почетен гост на конгреса, в която той обобщава впечатленията си от 25-годишното си странстване из Македония. Там често се „замесвал с нейния народ, сърбайки от об­щата паница на техните ниски трапези и спейки върху земните на­рове на техните колиби". Това му позволило да констатира, че хора­та там „се мислят и се наричат българи, говорейки диалекти, които не се различават повече от говора на София и Пловдив, както не се различава говорът в Мейн, Охайо и Кентъки".
          На 15 януари 1919 г. ще бъде изпратен Мемоар до Великите сили, президента на САЩ и др., в който се изясняват истинските причини, накарали България да се ангажира във войната. Споделя се разочарованието от мирните договорености, които хвърлят „в чуждо робство" събратята им. Отправено е искане да не се разкъсва Македония, а да се присъедини към държавата, исторически свър­зана с нея - България.

         Ето и част от текста:
          " Резолюция на Македоно-българския конгрес, държан на 1-6 декември 1918 година в Чикаго за свободата на Македония и обединението на българския народ.
.....
Подписани двеста делегати, представляващи 40 000 българи от Македония... представяме следующите факти:
1. Ние сме родени, израстнали, възпитани и живели в разните градове и села на Македония: Скопие, Тетово, Дебър, Охрид, Костур, Лерин, Воден, Битоля, Прилеп, Велес, Гевгели, Дойран, Кукуш, Радовиш, Малешево, Щип, Кочани, Кратово, Куманово,Паланка, Демир-Хисар, Серес, Драма, Ресен, Тиквеш, Струга, Енидже-Вардар, Солун и околните им, по настоящем под гръцко и сръбско иго...
3. Ние сме част от това население, чиито бащи и деца са се борили срещу гръцкото религиозно иго и преди още Българското царство да е съществувало, бяха създатели на нашата църковна организация - Българската егзархия в Цариград.
4. Ние тук сме само една част от 1 200 000 славянско население на Македония, което говори нищо, освен български...
...
...учтиво да помоли, щото нашата родна страна да бъде поставена в границите на нашето общо Отечество, като попречи на една политика на разцепление и разпокъсване на родната ни страна '


Attch. снимки на страници 1 и 2

А ето и линк към сайта на Бугараш
http://kroraina.com/bugarash/macedonia/index.htm


3
Macedonia doesn't stand a chance of resisting such an onslaught. It will be forced into a humiliating retreat.
etc, etc, etc..........

Демек пак други ще кроят капата на македонската глава.....

4
Що бе нали веке има паметници на македонци?

Ей в Пловдив дигнаха такъв на Филип Кьоравиот

Паметници на Кирил и Методий има бол
Тия на Гeорги Димитров ги урнаха, но може и да е останал нейде някой

На Д.Благоев, Гоце Делчев и Сандански,барабар с паметниците,  цели градове са  кръстени

Е, гробът на Мисирков е малко буренясъл, ма може да го пооправим

Сега трябва да спретнем една петиция до Парламента като на видни македонци, да се вдигнат поне бюстове на
Станишев (junior) и на Заяков / Пирински (senior)
Поседният с големи заслуги за македонштината в Пиринско и USA.

5
Здравей  Охрид

Ти като човек от местото на събитията имаш ли отговор, защо и от какво се бои Македонската влада, че да не възстанови паметника ?
Много страшет тоя Каварналиев за идентитето ;)

През Април Дневкик изплака, че ако македонската страна позволи да бъде реконструиран паметникът на българския полковник Коста Каварналиев, това ще бъде прецедент, с който Македония ще позволи представител на окупаторска армия да има паметник на нейна територия.!!!!!!

Да ама гръчките военни гробища са си там. Сигур Елините са били Либератори, а не окупатори

 7
Не знам дали темата  е точно за тука.
Интересува ме мнението на колегите от Македония относно
6- те причини, описани от автора

8
ПРОПУШТИЛИ СА ОХРИДА ГРАДА :-\

10
Средновековна историја / Одг: Ancient Bulgaria
« на: Март 23, 2009, 10:47:17  »
Малко търпение, файла зарежда по-бавно  ;)

11
Средновековна историја / Ancient Bulgaria
« на: Март 23, 2009, 10:46:14  »
Един интересен материал, с коментари от форуми.Прегледах го набързо, вярвам, че има какво да се прочете и дискутира.

http://ftp://clever-developers.com:20004/AncientBulgaria_DrevnaBulgaria_bg.pdf

12
Скоро по нета излезе интервюто на Ванчо Михайлов с Кеворк Кевокян - мисля че е от 1990 г. и е последното му. Качеството не е много добро, но си струва да се види ;)

Приятно гледане

http://www.youtube.com/watch?v=gOo_4tlsffI

http://www.youtube.com/watch?v=edyC1QvIbxE

13
Не можах да намеря "Хилендарският монах", намерих ето това  online

http://e-bookbg.com/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=510&Itemid=61

http://www.scribd.com/doc/5357107/-

http://www.scribd.com/doc/7382879/-

14
Във връзка с темата, специален поклон на македонските опълченци, сражавали се на Шипка. Нека имената им се знаят и помнят.

"  Като родни места на опълченци от Битолско руските писари са записали 30 селища, от които от гр. Битоля са посочени 42 опълченци, а от останалите селища - 31; Велешко - 4 селища, от които от гр. Велес - 25 опълченци и 3 от района; Вранско - 3 селища, от които от гр, Враня - 7 опълченци и 2-ма от района: Гостиварско - един опълченец от с. Еловци; Дебърско - 9 селища, от които от гр. Дебър - 5 опълченци и 8 от района; Джумайско - 4 селища, от които от гр. Джумая - 10 опълченци и 14 от района: Кичевско - 4 селища, от които от Кичево 10 и 3-ма от района; Корчанско - един опълченец от района; Костурско - 2 селища, 2-ма опълченци от района; Крушевско - 2 селища, от които от Крушево - 7 опълченци и един от района; Кумановско - 8 селища, от които от Куманово - 9 опълченци и 7 от района: Леринско - 2 селища, от които от гр. Лерин - 1 опълченец и 1 от района: Охридско - 8 селища . от които 49 опълченци от Охрид, от които 7 от района; Призренско - 6 селища, от които 31 от гр. Призрен и 6 от района; Серско - 3 селища, от гр. Сер - 3 опълченци и 2 от района; Прилепско - 5 селища, от които от гр. Прилеп - 8 и 4 от района: Солунско - 4 селища, от които от гр. Солун 4 и 8 от района: гр. Струга - 3 опълченци; гр Струмица - 2 опълченци: Щипско - 3 селища, от които от гр. Щип 2 опълченци и 3-ма от района: Кривопаланско - 5 селища. от които от Крива паланка - 2 опълченци и 7 от района: Неврокопско -11 селища, от които от гр. Неврокоп - 5-ма опълченци и 11 от района; Кукуш - 1 опълченец: Тетовско - 9 селища, от които от Тетово - 15 опълченци и 9 от района. Без обозначение на района са отбелязани следните селища: градовете - Кастрия, Нови пазар, Паланка, Ресен и селата: Вакукер, Кратово, Крушевец. Мержово. Три паланки с всичко 9 опълченци. С отметка „родом от Македония” без да е упоменато селището са издирени 49 опълченци.

Възрастта на опълченците: от 18-годишните: Георги Христов от Връбник, Костурско; Трифон Атанасов от Призрен;: Йосиф Петров от Тетово до Тасе Христов от Битоля - 58-годишен. Най-често срещаната възраст сред опълченците от Македония е от 20 до 35 години.

За низш ръководен кадър на Опълчението, руското командване разчита на българи служили в руската армия: Пандо Наумов от Битоля: Димитър Атанасов от Охрид; Антон Петров от Тресонча, Дебърско; Панайот Стойков от Джумая; Атанас Дуков от Неврокоп: Атанас Петров от Призрен и др.

В унтер-офицери са произведени: Спиро Михайлов от Дебър; Лазар Николов от с. Изкоп, Битолско; Атанас Янков от гр. Кастрия; Иван Апостолов от Охрид; Тома Богданов от Призрен; Антон Иванов от Прищина; Ангел Герчев от с. Стърчища, Неврокопско и др.

Произведени в ефрейтори са: Георги Костов, Панайот Наумов, Панто Наумов от Битоля; Бойко Георгиев от Вакукер; Панайот Наумов, Тодор Спасов от Велес; Петър Стоянов от Зеленич, Солунско; Юван Тасев, Тодор Николов, Стоян Бижов от гр. Серес: Панайот Бурков, Стоян Иванов, Петър Стоянов от гр. Скопие; Йосиф Петров. Ивано Ювицов от Тетово и др.

Всички опълченци от Македония са се сражавали в решителните за изхода на войната боеве при Шипка. Вражите куршуми не пощадяват: Иван Марков. Панайот Наумов. Таки Зисо, Христо Христов от Битоля; Драгой Божилов. Бранислав Велешки, Панайот Наумов от Велес; Стойко Димитров. Илия Тасев от Куманово: Иван Апостолов от Ново село, Щипско; Петър Атанасов. Атанас Божинов, Александър Христов от Охрид; Стефан Лукич от Скопие; Димитър Петров, Йордан Хаджибушкев от Солун; Михаил Николаев от Щип. И много други отбелязани, а навярно и неотбелязани.

В битката на връх Шипка загиват: редник Христо Димитров от Битоля; редник Наум Димитров. редник Иван Пешев; редник Юрдан Янков от Велес: редник Стефан Петров от Гостов, Тетовско; редник Петър Георгиев от Кичево: редник Димитър Иванов; редник Спиро Иванов от Охрид; редник Петър Марков от Призрен и др. Безследно изчезва редник Дойчин Илиев от с. Брезово. Битолско.

При завземането на зимния турски укрепен лагер в подножието на Шипка намират смъртта си: редник Иван Атанасов от Кукуш; редник Клим Наумов от Охрид; и др.

За проявени високи бойни войнски качества повечето от българите - опълченци от Македония получават отличия: д-р Константин Везенков - орден „СВ. Ана"; Орден за храброст „Георгиевски кръст" - прапорщик Атанас Дуков; Унтер-офицер - Атанасий Янков. Антон Иванов, Ангел Герчев и др; Ефрейторите: - Георги Костов. Атанас Петров и др. Редниците: - Илия Станков, Косто Георгиев, Димитър Трайков, Станю Стефанов и др. Със сребърен медал са наградени: Димитър Атанасов. Гавраил Атанасов и др.; С бележка „медал", без да е отбелязано какъв в документите, е дадена срещу 26 имена на опълченци. "

15
ПОЗДРАВ НА ВСИЧКИ, ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, ДА СТЕ ЗДРАВИ
СПЕЦИАЛЕН ПОЗДРАВ ДО KBC И НЕКА ПОЖЕЛАНИЕТО МУ "Нека овој форум биде конструктивен и бугарски, без кавги и делби" ДА СЕ СБЪДНЕ

ПОЗДРАВИ

Страници: [1]