Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - Гръкоубиец

Страници: [1]
1
да, напълно сте прави-трябва да уточня-във въпросната книга имаше наистина добри тези, и аз се зарадвах че най-накрая и ние изработваме стратегия към република македония, и повече няма да действаме "на парче"-защото на нас винаги ни е липсвала последователност. но, след това е появи коментар на същия този професор иванов, който пишеше относно меморандума на бкк. именно в този коментар тезите бяха подобни на хунза...и точно от това ме заболя най-много...винаги когато в българия се появи нещо добро каот стратегия не се завършва..защо проф. иванов си смени позициите? кой има интерес от това? кога най-накрая ще приемем доктрина, която няма да се променя, защото не се е харесала на една или друга чужда сила? или просто защото някой ни е платил добре?

     Гръкоубиец, поздрави го Karaman  со оваа теза:                                                                                                                                                          "А относно хунза, неговите тези поразително ми напомнят на тезите на проф Л. Иванов в една книжка за новите отношения между РБ и РМ  "

Честно казано, доколкото имам спомен, тезите във въпросната книга бяха съвсем разумни, докато тезите на Хунзата са ... просто глупави. Е, знам ли! Най-добре да си припомня какво пишеше в книгата.

disidente, видях и преди какво е мнаписал Гръкоубиеца, ама някак си ми се стори странно. Пък и имам друг спомен за книгата. Затова не коментирах.

2
whose members identify etc.” - сами себе идентификуваат, не ги идентификува некоj друг.

Во пописите луѓето се самоизјаснуваат какви се, не ги определува некоj друг.

Мнозинството од луѓето во Република Македониjа не се идентификуваат како Бугари “through a common heritage that is real” туку како Македонци не-Бугари “through a common heritage that is presumed” (поточно во овоj случаj би било “through a common heritage that is falsificated”).

Така што кога Македонските Бугари ќе се идентификуваат како припадници на етничката група (“ethnic group”) на сите Бугари “through a common heritage that is real”, не може истовремено да се идентификуваат етнички и со мнозинството од не-Бугари и анти-Бугари во земjата кои едноставно не се идентификуваат етнички како Бугари.

Преовладувачката етничка определба на луѓето во Република Македониjа како не-Бугари е нивна определба, додека мнението „Македонците се Бугари” кое некогаш било точно денес е политички став коj неможе да jа замени етничката определба.

“In our case it is imposed through a long period of propaganda, terror and denationalization that has nothing to do with the real essence of the Macedonian people.”  That present ‘real essence’, resulting from a long period of propaganda, terror and denationalization, is fiercely un-Bulgarian and anti-Bulgarian; claims to the opposite wouldn’t fool a baby.

Така, явно господинът не иска да си признае, че е българин.  Нека наречем нещата с истинските им имена.  Дядо ми е изгонен от Охрид, защото не  е искал да стане от български-сръбски учител. Заплашен е с убийство и за 2 дена да напусне Македония. Това е съдбата на повечето български патриоти от Македония-смърт или изгонване.

Днес, трябва да се търси начин да се отварят български медии, вестници, телевизии в РМ, трябва да се премахват всички пречки пред общуването..да могат хората да се срещат не чрез политиците си а пряко..Още по-тежко е предателството, че след толкова много лъжи , сръбска и гръцка пропаганда, отново бългри пригласят на чужди интереси. Съветват ни да приемем "реалностите". Дядо ми  ако беше послушал съвета им сега щях да съм "македонец". Това е все едно някой да ти завърже очите с една кърпа и да ти каже "никога не я махай-приеми реалностите-вече си сляп". Кога сърби или гърци биха разсъждавали така примиренчески? Докога? Българи, македонци-нека общуваме и не позволяваме на чуждо-платени еничари да плюят върху паметта на нашите корени. Точно сега е моментът да вървим един към друг.
А относно хунза, неговите тези поразително ми напомнят на тезите на проф Л. Иванов в една книжка за новите отношения между РБ и РМ

4
http://www.skat.bg/preda.php?predID=8

"Час по България" на национална телелевизия СКАТ представлява научно-популярно патриотично предаване за история и култура, излъчвано на живо всеки петък от 20:30 часа. В предаването, по тип актуална дискусия се разглеждат значими теми от българската история, археология, етнология, литература, изкуство. Целта е да се покаже мястото на България в европейската и световната история и култура, да се популяризират миналото и перспективите пред българската нация у нас и в чужбина, връзките на България с другите народи.
Предаването включва разговор с гости в студиото, най-често изтъкнати български учени, историци, археолози, музейни специалисти, писатели, художници, журналисти, краеведи и т.н. както и въпроси и мнения на зрители в пряк ефир. Всяко предаване по подходящ начин се онагледява с видеоматериали, снимки, карти, схеми и друг илюстративен материал, свързан с обсъжданата тема. Освен това предаването "Час по България" информира зрителите за състояли се или провеждащи се през съответната седмица научни конференции, представяния на книги, изложби, конкурси, публикации в научния печат и медиите в България и чужбина. От юни 2003г. автори и водещ на предаването е историкът доц. д-р Пламен Павлов, преподавател във ВТУ "Свети Свети Кирил и Методий".


6
http://www.skat.bg/preda.php?predID=30

След 1989 г., когато темата за огромните български общности в съседните държави, Украйна, Молдова и т.н. престана да бъде „табу”, когато се заговори за хилядите българи в тези страни, от които официална България се бе отказала за дълги години, всеобщото очакване бе за една модерна политика за приобщаване на тези българи към днешния ден на “старата Родина”, за единение на българите по света. Още повече, че сред големите български етнически общности (Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, Албания, Румъния и др.) започнаха процеси на национална културна и обществена еманципация, които се изразиха в създаването на различни по тип дружества и организации, засилване на контактите с прародината България, получаване на образование в български учебни заведения, тенденция към временно или постоянно заселване в България. Всичко това би могло да улесни една адекватна политика на държавата спрямо сънародниците си по света. За съжаление, вече 17 години от настъпилите в страната промени, при сменилите се от тогава многобройни правителства, нито едно от тях не изрази явна воля за това. Не показа категорично, че гледа на българите в чужбина като на част от българската нация. Нито един от демократично избираните през тези години български президенти на успя да стане „президент на всички българи”. От друга страна, независимо от безпрецедентното по мащабите си спрямо 1989 г. разрастване и либерализация на българската медийна среда, тази важна обществена, национално значима проблематика е сравнително слабо застъпена. Съществуващите радио и телевизионни предавания са адресирани главно към най-новите “вълни” на емиграцията, към т.нар. “преуспели българи”, или са ориентирани в преобладаващо исторически и етнографски план. На практика отсъства предаване, което да отразява нарастващата динамика и увеличаващия се географски, социален, етнокултурен и друг обхват на “външните Българии”. Предаване, което да поставя актуалните проблеми и да търси пътища за тяхното решаване. Именно това е задачата, която си поставя предаването „Облаче ле бяло”по телевизия СКАТ, чиято тематика е свързана в “многопосочен план” с голямата тема за българите в чужбина, тяхната история, настояще и перспективи, както и на връзките между тях и България.8
http://www.bnt.bg/bg/productions/about/46/pamet_bylgarska

Памет българска
Предаването "Памет българска" се излъчва всяка събота от 11:15 часа. Продължителност 45 минути.

Тематиката на предаването е историческа.
Според създателите му единствената база, на която със сигурност можем за поставим основите на националното ни самочувствие е историята ни – богата и, за съжаление, трагична! И неизвестна. За правилното разбиране на много от днешните ни проблеми е необходима ясна и точна представа за ония исторически и съвременни, обществени и геополитически фактори, които по един или друг начин са определяли и все още определят съдбата ни. Едва когато разберем и изучим историята си, ние ще разберем настоящето и ще си съставим визия за бъдещето. Това неизбежно ни се налага, ако не искаме да останем пасивен политически субект. Припомнянето на исторически истини , събития и факти, тяхното критично преразглеждане не означава призоваване на призраци от миналото, а търсене на пътища към бъдещето. Авторите искат само да дадат своя скромен принос за осветляване на неизвестните, забравени или старателно скривани факти от нашата история. Защото мнозина, затворили в клише представите си за приятели и врагове, за добро и зло, за ”наши“ и “чужди”, с ужас ще трябва да се разделят с някои стереотипи, набивани в главите ни от поколения.
Всеки брой е посветен на определена историческа тема. Събеседник в студиото е гост, компетентен по темата. Пряка телефонна връзка със зрителите позволява те да участват и да задават своите въпроси на госта и на водещия. Така намират частично своя отговор и големите въпроси: Опитваме ли се да разбираме историята си? Не рискуваме ли да продължим прочита на настоящето си без да сме наясно с миналото? С онова, което ни корени в тази земя и ни прави такива, каквито ще бъдем утре. Без значение дали искаме или не искаме да живеем като българи – ние сме такива до смъртта си.9
Приятели, заповядайте в групата "Приятели на България в Република Македония" във Facebook:

http://www.facebook.com/group.php?gid=64151662712&ref=mf


Оваа група е за сите пријатели на Б'лгарија во Македонија и за сите кои посакуваат поблиска соработка меѓу двете земји. Да го пронајдеме и да се стремиме кон она што не зближува, а не она што не разделува.


Да разменуваме тука музика, видео и информација за настани, како и се она што не поврзува. Ви посакуваме добредојде на сите!

Страници: [1]