Бугарски Културен Клуб

Култура и уметност => Литература, книги, изданија => Тема започната од: lady на Март 09, 2009, 09:58:41

Наслов: Белиот терор
Поставена од: lady на Март 09, 2009, 09:58:41
Дали некои од бугарите што живет во Македонија  па и македонци, се извинувам, ја имат прочитано книгата „Белиот терор„од Димитар Галев издадена со помош на Штипското научно друштво, уште во далеките 90ти години....???
Наслов: Одг: Белиот терор
Поставена од: valentinova на Март 23, 2009, 01:41:28
Не ! Поима си немах дека има таква книга. Дали е можно да кажеш повеке ?
Наслов: Одг: Белиот терор
Поставена од: lady на Март 23, 2009, 02:07:18


Нема што да се каже треба да се прочита, кажав кој ја издаде еве сега да видам во колкав тираж е издадена......ааа еве издадена во 2000 примероци уште во 1991 година
а јас ја имам купено некаде 1993 година..дали може да се најде незнам но вреди да се праша во штипската библиотека, затоа штое нејзина публикација..
Инаку книгата е во 2 тома и тоа во 1 том е опфанат периодот 1910-1915 година а 2 том 1915-1941 година.
Во книгата е опишано секое убиство,зверско измачување,тепање од страна на србските разбојници, регуларни единици и чети, со име  презиме за секој и населено место, село,селце или град, така да секој може некој свој да најде....такава книга неможе друга да напише
Авторот е покоен
Наслов: Одг: Белиот терор
Поставена од: valentinova на Март 23, 2009, 02:21:12
Ке видам,  дали jа има овде во Софиjа !