Бугарски Културен Клуб

Образование, наука и спорт => Наука и образование => Тема започната од: valli на Јули 12, 2012, 09:37:42

Наслов: Краят на капитализма
Поставена од: valli на Јули 12, 2012, 09:37:42
http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5481
Наслов: Одг: Краят на капитализма
Поставена од: veritas на Јули 14, 2012, 12:59:59
Кина и Бразил најмногу веруваат во капитализмот

Резултатите од анкетата на „Пју“ покажуваат драматичен пад во довербата во капиталистичкиот економски модел. Во само 13 од 21 држава опфатени во истражувањето, половина или повеќе од испитаниците веруваат оти на луѓето им е подобро во слободна пазарна економија. Капитализмот најмногу го поддржуваат Кина и Бразил


ГЛОБАЛНА АНКЕТА НА ИСТРАЖУВАЧКИОТ ЦЕНТАР „ПЈУ“

Карл Маркс е повторно во мода, изјави во 2008 година еден менаџер на берлинската издавачка куќа „Карл-Диц“, нагласувајќи дека германската младина сѐ почесто го консултира најголемиот критичар на капитализмот и неговите дела, а особено првиот дом од „Капиталот“, во обидот да најде решение за тешката криза. Младите Германци сакаат да ги повторуваат тврдењата на Маркс оти капитализмот и сета негова алчност ќе доведат до негово уништување, посочи тогаш лондонски „Гардијан“.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=7141290517&id=11&prilog=0&setIzdanie=22630
Наслов: Одг: Краят на капитализма
Поставена од: valli на Јули 16, 2012, 12:54:20
 Алчността на капитализма да. Работниците произвеждат повече, но заплатите им не ги увеличават. И за да могат да пазаруват свръх продукцията на капитализма, работниците трябва да вземат заеми от банките. "Хитрите" капиталисти не разбират, че като плащат малки заплати няма да има клиенти за произведените от техните фабрики продукти. И дори и да вземе заеми, един ден работника няма да може да ги изплаща. Един български премиер веднага след 1990г беше призовал "За бога, братя не купувайте". Аз бих добавил и в никой случай не вземайте заем от банките, дори стотинка.
Наслов: Одг: Краят на капитализма
Поставена од: veritas на Јули 16, 2012, 09:58:07
Ами така е!