Бугарски Културен Клуб

Култура и уметност => Фолклор => Тема започната од: опълченец на Јануари 12, 2012, 02:15:39

Наслов: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Јануари 12, 2012, 02:15:39
Идеята ми е да разкажа нещо за македонските вина. Преди време бях служебно в Скопие. Домакинът ни заведе на вечеря в ресторант в центъра на града. Представителна двуетажна сграда, подобна на манастир, с чардаци и приятен вътрешен двор и градина – “Sofra”. Виното, което ни препоръчаха беше Alexandria Riesling 2006, бяло сухо вино на винарска изба Тиквеш АД, Кавадарци, Република Македония. На цялата компания много ни хареса, за това на тръгване си купих от това вино за България. Други вина от тази изба намерих и в България. Червено вино Alexandria Cuvee 2006 – купажно сухо червено вино от сортовете Каберне совиньон, Мерло и Вранец. Виното е с приятен рубинен цвят с комплексни аромати на червени и черни плодове – череши, сливи, малини с нотки на сушен тютюн и черен пипер. Плълното тяло и силният, дълъг финал определят комплексността на виното. Бяло вино Alexandria Cuvee 2008 – купажно сухо бяло вино от сортовете Шардоне и Ризлинг. Виното е с приятен златист цвят със зеленикави отенъци; със свежи и интензивни аромати на банан, круша или праскова, както и нотки на ябълка, портокал и лимон с добре балансирана киселинност и дълг финал.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 12, 2012, 09:48:20
Grape growing and wine production have a long history in Bulgaria, dating back to the times of the Thracians. Wine is, together with beer and grape rakia, among the most popular alcoholic beverages in the country.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_wine
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Февруари 14, 2012, 12:39:14
Във връзка с днешния празник 14 февруари Трифун зарезан, да споделим размисли за хармонията между виното и храната. То е ясно, че сега ще се вихрят нескончаеми купони и не всеки ще се съобразява ама нейсе.
Виното е социална напитка, създадена за да й се наслаждаваме в компанията на приятели, жени и ... ястия. Ще загатна някои основни аспекти на възможния подбор на храна към вино или обратно.
Важно е като факт, че няма единствен верен отговор на въпроса “Кое вино е най-доброто за дадено ястие?”. Може само да се установи, че някои вина подхождат по-добре от други с определени ястия.
За да се направи възможно най-добрият избор, трябва отначало да се прценят основните вкусови качества на виното и храната. След това е важно да се създаде балансирано съотношение на тези доминиращи вкуса аспекти, така че нито виното, нито ястието да не страдат от това.
В първата стъпка би трябвало да “изравним” хранителността на ястието с тежестта на виното. При тежки ястия и такива с интензивен вкус, като дивеч и тъмно месо, е за препоръчване вино с по-тежко тяло. В повечето такива случаи се посяга веднага към червеното вино, но силата, съдържанието на сухо вещество във виното са по-важни от цвета му. Често, едно тежко бяло вино с обемисто тяло е много по-подходящо за такава храна от лекото червено.
Не е задължително червеното вино да е по-тежко от бялото!
С не толкова тежки и пикантни ястия, като например светло месо или риба, оптимално хармонират леки вина; както бели, така и червени.
След като хранителността и интензивността на вкуса са изяснени, трябва да се изяснят още някои вкусови критерии. Преди всичко сладостта, киселинността, съдържанието на танини и плодовостта и ароматът на виното определят дали то е подходящо за дадени ястия или не.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 01, 2012, 09:29:25
За съхранение на вино в домашни условия.

Повечето вина крият в себе си необятно разнообразие от свойства и характеристики. Това, че виното се развива с времето, е тясно свързано с неговите собствени свойства и структура: колкото различни вина има, толкова са и различните еволюции, развиващи се по-бавно или по-бързо. ;)
Не всички вина обаче имат качества за продължително отлежаване и не всички подобряват и развиват качествата си от престоя си в избата.
Главното е да се пие виното в най-добрия момент във фазата на разцвет, когато то ще бъде вкусно независимо от годините на отлежаване.  :D
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 01, 2012, 09:30:53
Идеалната температура за съхраняване на виното е 13-15ºС. По-ниските температури забавят процеса на стареене, увеличават комплексността и сортовия характер на виното с времето. Високите температури ускоряват старенето и не позволяват на виното да развие комплексност с времето. Температурните разлики водят до разширяване и свиване на виното в бутилката. Това действа като бутало и тапата хлътва или изскача, като по този начин виното може да бъде изложено на контакт с кислорода.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 01, 2012, 09:32:19
За бяло вино.

Какво е важно при производството на бели вина (това важи всъщност и за червените и се отразява на качеството на виното)? Гроздето, трабва веднага да се транспортира до избата за преработка. Часовете от брането до изсипването в приемното корито, особено в горещи есенни дни, е опасно, защото може да започне спонтанна ферментация. Мачкането на гроздето може да стане и с отделяне на зърната от чепките – така нареченото ронкане, което се прави, за да не се повлияе отрицателно върху качеството на мъстта. Когато не се ронка, което е по-често срещаното, се улеснява изцеждането на мъстта. Този етап от технологията на белите вина е много важен, защото хем не трябва чепките и ципите да се мачкат силно и семките да се начупват, тъй като това би довело до обогатяване на мъстта с дъбилни вещества и влошаване качеството на виното, хем трябва да се изстиска максималното количество сок от зърната.

За червено вино.

Основното различие от белите вина е, че мъстта ферментира заедно с твърдите части на гроздето – ципи, семки, чепки и т.н. За качеството на червените вина и за това дали трябва да се консумират млади или подлежат на стареене голямо значение има сортът на гроздето.

Алкохолна ферментация е процес на образуване на алкохол; дрождите преобразуват съдържащата се в узрялото грозде захар в алкохол и въглероден двуокис; отделя се и значително количество топлина. За да протече ферментация е нужно да има достъп на кислород. Това което си запомнил е процеса на вторична ферментация, така наречената „тиха ферментация”.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 01, 2012, 09:33:20
Бяло вино от червено грозде

И така може, само че при това положение при преработката на гроздето трябва да се внимава за две неща - да не се допуска силно разкъсване на ципите на зърнатата и мъстта да се отдели колкото се може по-бързо от твърдите части при мачкането, преди да са се разтворили багрилните вещества. При това положение се получава доброкачествено вино, но рандеманът е много нисък. За да се повиши той, т. е. да се получи по-голямо количество, се прибягва до по-продължително изцеждане на гроздовата каша и до първо пресуване. Мъстата получава един розов оттенък, който по-късно изчезва.
При този начин на преработка в джибрите остава окло 50 % от мъстта, която може да се използва най-често за производство на червено вино или розе.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 01, 2012, 09:34:12
При производството на бели вина ферментационните съдове не се пълнят догоре. По време на бурната ферментация празното пространство над мъстта се запълва с пяна и въглероден двуокис, който я изолира от въздуха и по този начин играе ролята на защитно средство на виното от развитието на аеробни микроорганизми, каквито са например причинителят на цветясването и други. След бурната ферментация обаче пяната изчезва, въглеродния двуокис намалява много и губи значението си на защитна преграда. Това налага веднага празното пространство да се запълва с вино от същия тип или да се прехвърли в друг съд и върху отворите на бъчвите да се поставят торбички със сух промит пясък. Те са като филтър, който пропуска въглеродния двуокис, но не дава възможност на микроорганизмите от въздуха да проникват във виното. До откаляването съдовете редовно се доливат два пъти седмично, тъй като виното отделя по-голямата част от въглеродния двуокис и обемът му бързо намалява. За по-малки количества метода на баща ти е традиционален.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 22, 2012, 02:53:50
Виното няма душа, но отваря врати за душата.    ;)
Виното не е песен, но кара сърцето да пее.  :D
Виното не е любов, но показва пътя към любовта.  :-*
Виното не е живот, но влива в тялото живителна сила.  :-*
Виното не значи нищо, но дава и събужда всичко.  ;D
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 22, 2012, 03:08:00
За съхранение в домашни условия.

Повечето вина крият в себе си необятно разнообразие от свойства и характеристики. Това, че виното се развива с времето, е тясно свързано с неговите собствени свойства и структура: колкото различни вина има, толкова са и различните еволюции, развиващи се по-бавно или по-бързо.
Не всички вина обаче имат качества за продължително отлежаване и не всички подобряват и развиват качествата си от престоя си в избата.
Главното е да се пие виното в най-добрия момент във фазата на разцвет, когато то ще бъде вкусно независимо от годините на отлежаване.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 22, 2012, 08:15:24
За избора на вино по време на празниците.

Нека не забравяме, че едно вино може да бъде направено в различен стил. Може да бъде Нов или Стар свят, да ферментира и отлежава в дъб или не, да бъде съхранявано в бутилки затворено с корк, пластмаса или винт, в зависимост от качествата и времето, за което желаем да го съхраняваме. Може да бъде отгледано така, че да бъде бедно или богато на плодови аромати, киселини,танини и изобщо неща които привлчат тънкте познавачи на това божествено питие.
За празниците препоръчвам млади вина от типично Българските сортове.
1. Памида е много стар местен сорт, отглеждан по нашите земи още от траките. От него се получават светлочервени, леки трапезни вина за масова консумация. Те не са подходящи за отлежаване, а се консумират млади, веднага след като ферментират и се избистрят.
2. Гъмзата е стар местен сорт, отглеждан от далечни времена в Северна България. Червените сухи вина от сорт Гъмза се отличават с жив, макар и не много плътен рубинен цвят, приятен аромат на дребни червени плодове, доминиран от малини, подчертана, но мека свежест и приятни танини.
3. Широка мелнишка лоза е сорт който се отглежда от незапомнени времена в микрорайона на Мелнишко, откъдето идва и името му. Разпространен е само в България. Широката мелнишка лоза развива ценните си качества само около Мелник, заради характерния климат – ранна пролет, горещо лято, дълга топла суха есен и сравнително мека и топла зима. Младите вина се отличават с наситен черешов цвят, интензивен аромат, доминиран от череша, достатъчна плътност и характерна пикантна тръпчиваст.
4. И накрая, но не на последно место Мавруд. Той се отглежда само в България. Разпространен е главно в Пловдивско и по-малко в Пазарджишко и Старозагорско. Мавруд е къснозреещ сорт. Вината, произведени от него, са с наситен рубинен цвят, достатъчно танини и киселини, както и със специфичен много приятен аромат, в който преобладават горски плодове и подправки.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 22, 2012, 08:18:27
Това е повече тема за юнаци, ама нейсе.
Седим си сега на масата, пием вино и си говорим с верни акрани за стари времена хайдушки. Изниква една песен хайдушка. Песента за Стояна който е търсен и преследван от турска потеря. За да го уловят по-лесно турците се преобличат като български хайдути.
...От страна Стоян седеше,
седеше Стоян, гледаше,
какво си правят хайдути:
буен си огън наклали,
черно си кафе варяха,
варяха и го пиеха.
Стоян на ум си думаше:
Тез не са хора юнаци,
юнаци, хора хайдути,
най-ми са хора заптии...
Преобличайки се като хайдути, турците не дооценяват характерния отличителен белег - пиенето на вино - и съгласно своите установени навици, варят и пият кафе. Познавайки добре обичая на хайдутите "да ядат печено и да пият червено вино", Стоян успява да се спаси от турската потеря.
Да пребъдат Българските традиции спасили Ни през вековете.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 25, 2012, 03:34:52
Има ли нещо по-приятно от това вечер, след дълъг ден, да се насладиш на почивката с любим човек до себе си и чаша червено вино в ръка. Или две чаши, а защо не и три в края на вечерта? Но имат ли значение броят на чашите? Чашата червено вино, събрала лъчите на лятото, се превръща в едно от напомнянията за връзката на човека със земята и природата. Отдалечавайки се от тази връзка, ние трябва да запълним освободеното пространство с нещо ново. Несъмнено това е културата, в случая, културата на консумиране на виното. А знаем ли как да извлечем максимална наслада от чаша вино и как да я подберем и поднесем, така че уникалността й да не се загуби? Защото културното отношение към виното не е снобска приумица, а израз на нашето уважение към самите нас.

Легендата за червеното вино
Преди много, много години в далечна Персия принцесата загубила благосклонността на своя баща - владетелят, и измъчвана от този факт, решила да се самоубие, като изяде купа гнило грозде. Но вместо да умре, тя се унесла и заспала, а след като се събудила, осъзнала, че чуствата, които я тревожели, са изчезнали и тя успяла да се сдобри с всемогъщия владетел, като му разкрила чудната тайна на гнилото грозде. Произходът на виното е стар, колкото и човешката цивилизация и вълшебните качества на ферментиралия гроздов сок са открити по случайност, а не са изобретение на човека. Най-ранните доказателства за пиенето на вино датират от 6 000 – 5 000 години преди Христа в района на днешна Грузия и Иран. Известно е, че и древните египтяни са произвеждали вино. Пиктограмите разказват, че виното е запазено за фараоните, жреците и висшата аристокрация. Смята се, че египтяните са първите хора, които установяват връзката между начина на съхранение и качеството на виното. През 1991 година при археологически разкопки в земите на Древен Шумер са открити фосилизирани зърна от грозде, за които се смята, че са на повече от 10 000 години преди Христа, което означава, че произходът на виното е далеч в каменната ера. Най-вероятно обитателите на долината на реките Тигър и Ефрат, където възникват най-ранните човешки цивилизации, са първите, които откриват способ за производство на вино. В епохата на гръцката цивилизация виното се превръща във важна част от живота на хората. То присъства на всяка трапеза, превръща се в израз на гостоприемство, дори в стока. Именно елините са първите, които започват да прибавят ароматни треви и билки във виното, за да подобрят неговия вкус. В епохата на гръцката цивилизация виното добива своя завършен образ, символизиращ радостта от живота и плодородието. Най-голяма роля за развитието на лозарството в Западна Европа изиграват римляните, които за първи път класифицират различните сортове грозде, те са и първите, които започват да използват бъчви и стъклени съдове за съхранение на виното. Освен това, римляните поставят зехтин във виното, защото има по-ниска плътност и остава на повърхността, като по този начин се предотвратява достъпът на въздух до безценната напитка.

Вино с вкус на сушени плодове, дим и ...
Думата „вино" произлиза от гръцката дума: „Fοινος", която означава вино и лоза. Представлява алкохолна напитка, която обикновено се получава чрез ферментация на грозде. Виното, е най-комплексната от всички напитки, познати днес на човека. 85% вода, 12% етанол, захари (от 0 до 150 грама на литър), общи киселини (от 4,5 до 10 грама на литър, еквивалентни на винената киселина), феноли и танин, който се съдържа в люспите на гроздето и определя неговия цвят. Любопитен факт е, че две вина могат да бъдат с напълно идентични лабораторни показатели, но да са абсолютно различни по качество и вкусови характеристики. Ето защо основната цел на винопроизводителите е да получат напитка, която съчетава гама от приятни и интересни вкусови и обонятелни характеристики, като това зависи изцяло от гроздето и начина на неговата преработка. И въпреки, че България е далече от традициите на френското Beaujolais и немското Eiswein, то тя също може да се „похвали" с превъзходни сортове грозде и пивко червено вино. Според дегустаторите: „в дългия послевкус на българското червено вино доминират тонове на сушени плодове, дим и кожа...".

Най-популярните български червени вина са:
Мерло (широко разпространен и класически сорт, това вино е с по-високо съдържание на танин);
Каберне совиньон (класически червен сорт, тези вина са с наситен цвят и с изобилие на танини);
Гъмза (сорт с богата история, в миналото представлява основна част от продукцията в Северна България, а днес за жалост заема само 2% от лозовите насаждения);
Мелнишка лоза (вината от Мелник се отличават с богатството си на екстракт);
Памид (сорт, известен по нашите земи още от времето на траките);
Мавруд (слави се като най - висококачественият български сорт).
Според френска класификация за разделяне на вината, която е заимствана и в България, те се делят на:
Местни качествени вина, към която спадат: Мавруд, Мелник;
Вина, произведени от качествени сортове в сравнително малък район: Мерло, Каберне совиньон;
Вина с контролиран произход - към тази категория спадат вината от висококачествени местни и чужди сортове, произведени в акредитирани за целта райони: Широка мелнишка лоза;
Трапезни вина: Гъмза, Памид.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 25, 2012, 03:39:35
Червено или бяло вино - кое да изберем?

Със сигурност всеки от нас има предпочитания към определена напитка, но червеното вино освен, че има прекрасен вкус е и здравословно, когато е прието в разумни граници. От векове наред са познати лечебните свойства на червеното вино, но особена популярност добиват през 90-те години, когато френският лекар Серж Рено доказва, че във Франция има 40% по-малко инфаркти, отколкото в САЩ. Дължи се на факта, че французите консумират значително по-големи количества качествено вино. В резултат на което червеното вино се превръща в една от най-консумираните напитки в цял свят.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 25, 2012, 03:40:09
Каква е тайната на червеното вино?

Отговорът се крие в полифенолите или по-точно техния представител - ресвератрол. Съединение, което има чудодейната сила да неутрализира свободните радикали. Ресвератролът е изключително рядко срещана субстанция - освен в лозата по-значими количества от него се срещат само при фъстъците и в някои редки видове горски плодове. Играе ролята на собствен антибиотик на лозата, като я защитава от вредните UV - лъчи, бактерии, гъби и др. Количеството на ресвератрола е различно в различните видове вина, но по правило в червеното вино има с пъти по-голяма концентрация на това съединение, отколкото в бялото. Средно се съдържат 5-6 мг/л вино, но при някои вина това количество може да достигне до 15 и повече мг, като това изцяло зависи от сорта и климатичните условия. Вината Мерло и Каберне совиньон съдържат най-голямо количество ресвератрол.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 25, 2012, 03:41:25
Свойства на „безценната напитка“

Намалява нивото на „лошия“ холестерол и повишава нивото на „добрия“, като по този начин се превръща в един от най-добрите защитници срещу инфаркт и инсулт. Изследвания сочат, че пациенти, които в продължение на четири седмици приемат по 300 мл червено вино, увеличават с 16% нивото на „добрия“ холестерол и намаляват с 15% наличието на фибриноген, който се свързва със съсирването на кръвта. Червеното вино „смекчава“ тенденцията към свиване на артериите при стрес, увеличава диаметъра на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Учените доказват, че червените вина с най-голямо съдържание на процианиди, защитават най-добре кръвоносните съдове. А алкохолът във виното, заедно с фенолите подпомагат разтварянето на плаките и мастните отлагания и оказват особено благоприятно въздействие върху организма, като антиоксиданти. Пречиства кръвта и е чудесна профилактика срещу диабет и анемия. Увеличава физическата издръжливост, стимулира метаболизма и подпомага процеса на отслабване. Забавя процесите на стареене на организма, предпазва от „старчески“ болести и противодейства на отслабването на мозъчните функции. Умереният прием на червено вино е в основата на съвременната anti-aging терапия (борба със стареенето). Пречиства организма и е особено подходящо при проблеми с пикочната система. Редовният прием на червено вино е перфектна профилактика срещу камъни в бъбреците. Предпазва от кариес и периодонтит. Стоматолозите твърдят, че антиоксидантните свойства на полифенолите, съдържащи се в червеното вино, подпомагат профилактиката и лечението на периодонтит, както и на други болести, причинени от свободните радикали. Успешно се бори с инфекции на дихателните пътища и с възпаления на стомашно-чревния тракт. Полифенолите, съдържащи се в червеното вино и особено в семената на гроздето, притежават противовъзпалителни свойства и успешно възпрепятстват развитието на тумори. Тъй като в червеното вино се съдържа мелатонин, то се превръща в лечебно средство срещу появата на бръчки. Много козметични фирми на запад, а дори вече и в България, го добавят към продуктите си, като специалистите твърдят, че има вълшебен ефект.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Април 25, 2012, 03:43:47
Джон Стайнбек е казал: „Малко любов е като малко вино - прекаляването с едното или другото сериозно вреди на здравето!". Най-вероятно е бил прав, защото за да има полза от червеното вино, то трябва да се приема умерено. Оказва се, че броят има значение, а точните цифри варират според индивидуалните характеристики - пол, възраст, ръст, тегло и други фактори. Съвременните учени смятат, че нормата за употреба на вино е от една до три чаши, изпити по време на хранене. За мъжете дневното количество не бива да надвишава 300-350 милилитра, докато за дамите това количество е редуцирано до 150 милилитра.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Јуни 08, 2012, 08:37:03
Защо свършва виното бързо?

Събират се организираните познавачи и се започва:
1. Сипва се първа чаша. Завърта се няколко пъти, поставя се под носа и се поема дълбоко въздух. Ако впечатленията са непълни, да се опита пак след 20-30 секунди. Ароматът на виното трябва да отговаря на неговия стил или на сорта грозде, от който е получено. Ако се долавят странични аромати (мухъл, оцет и др.), до тук! Да да ема не. Първо това не се случва често и второ, продължава се с друго вино.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Јуни 08, 2012, 08:37:53
Кратък коментар и:

2. След това ароматите трябва да се потвърдят и вкусово и затова този елемент от оценката на виното не трябва да се подценява, тъй като някои вина могат да бъдат оценени до голяма степен в зависимост от аромата им. Човек не трябва да се отчайва от факта, че завъртането на чашата и помирисването е само началото на обонятелния анализ! Важен е моментът, когато поемаме виното в устата и след завъртането му с езика го изплюем. Да ама ние не плюем. Да не сме загубени!
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Јуни 08, 2012, 08:38:53
Замезване, малко сладък мохабет и:

3. Помирисването става чрез вдишването, а критичната оценка чрез издишване през носа, така че най-добре е след преглъщането да издишаме през носа. Последни, но не непременно маловажни впечатления можем да получим от аромата на празната чаша. Помирисването и вдишването са два различни аспекта, както тичането и ходенето. При нормално вдишване само малко количество от въздухът достига до рецепторната област, така че е необходимо бързо, дълбоко и мощно поемане на въздух. Желателно е помирисването действително да насочи ароматите към рецепторите, така че да те да се регистрират. За това трябва и сериозна концентрация и даже затварянето на очите може да помогне. Чашата не бива да се държи под носа и да се гледа. Ако обонянието се притъпи, трябва да му се даде малко почивка. Означава замезване мохабет и си готов.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Јуни 08, 2012, 08:39:50
Сбирката върви по план. Веселбата вече е в разгара си.

4. Голяма част от обработката на сигналите, постъпващи от сетивата в мозъка, е свързана с филтрация и селекция на стимулите и информацията. Ако не сме концентрирани, голяма част от информацията ще бъде пропиляна. Ето тук се оказва "Рубикона" на сбирката. По-голямата част вече не са концентрирани и трябва нова среща.
Наслов: Одг: За виното по нашите земи
Поставена од: опълченец на Јуни 08, 2012, 08:41:03
Преминаваме към крайния етап.

5. След помирисването трябва да се прекара доста време в разсъждения до оформяне на първите впечатления. С натрупването на повече опит ще стане ясно, че често само едно помирисване е напълно достатъчно, а повече от 2-3 са напълно безполезни.

Ето затова виното свършва преди да е дадена крайна оценка!!!