Бугарски Културен Клуб

Култура и уметност => Вести од културниот живот => Тема започната од: Корени на Октомври 10, 2011, 03:07:44

Наслов: Островът
Поставена од: Корени на Октомври 10, 2011, 03:07:44
(http://www.mediapool.bg/images/184/c11f4468ca4dbe09b275290ddba889d4.jpg)

"Островът" на Камен Калев тръгва по кината от 14 октомври

Дългоочакваната премиера на новия филм на българския режисьор Камен Калев “Островът” е след броени дни. Лентата тръгва по кината от 14 октомври, а официалната премиера е в понеделник вечерта в Народния театър “Иван Вазов”.

На събитието ще присъстват актьорите Туре Линдхардт, Бойка Велкова, Михаил Мутафов, Руси Чанев и екипът на филма – режисьорът Камен Калев (“Източни пиеси”), композиторът Жан-Пол Вал, изпълнителният продуцент Елица Кацарска, Стефан Пирьов и др.

“Островът” разказва любовната история на Софи (Летисия Каста) и Данийл (Туре Линдхардт) – главните персонажи във филма, чието пътуване до България за лятната отпуска остава незабравимо за цял живот. Жегата и малцината мистериозни обитатели на мястото силно влияят на настроението и развоя на събитията там. Островът постепенно изважда наяве техните дълбоко погребани страхове и това поставя любовта им на изпитание. За да го преодолеят, те трябва смело да скочат в неизвестното.

Самият Камен Калев каза за филма си часове преди българската му премиера, че "Островът" е една вечна метафора за границите, които можем да си поставим".

"В началото концепцията за филма се основаваше на темата за любовта. Докъде можем да стигнем с усещането си за обич и колко деструктивна може да бъде тя. Във времето тази драма ми ставаше все по-безинтересна. Фокусът ми се насочи към главния герой и освобождаването му от границите, които той сам си поставя. Тази трансформация ми беше по-интересна", разказа режисьорът.

Той определи филма си като историята на съвременния човек. "Не трябва да забравяме, че все още сме биологичен вид. Не всичко е печалба, човек трябва да се върне към сърцето си", обясни Калев. Според него това трябва да е основната цел на културата – "да задържи духа на хората жив, а не да се превръща в машина за пари. Филмите трябва да събуждат хората и да ги връщат обратно към живота". Калев подчерта, че “Островът” се различава коренно от предишния му филм - “Източни пиеси”, който обра овациите на публиката и критиката.

“Източни пиеси” е награждаван на фестивали в Токио, Варшава, Братислава и Лас Палмас, а през 2009 г. предизвика положителни отзиви на престижния кинофестивал в Кан в рамките на "Петнадесетдневката на режисьорите". Премиерата на “Островът” бе именно на тазгодишното издание на фестивала в Кан.

http://www.mediapool.bg/%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-14-%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8-news184930.html
Наслов: Одг: Островът
Поставена од: Корени на Октомври 10, 2011, 03:11:01
Островът на Калев след Кан

Малко след международната премиера на "Островът" на кинофестивала в Кан, вече има и отзиви от гостуването на престижното събитие.

Новият филм на Камен Калев предизвика бурни дебати и безспорно провокира френската критика. В деня след премиерата, в продължение на шест часа, Летисия Каста, Туре Линдхард и самият Камен Калев разговаряха с медиите. Някои бяха раздвоени и объркани, а други екзалтирани от "Островът".

Летисия Kаста, която не скри желанието си да работи по бъдещи проекти с Калев, радваше почитателите си с автографи, а партньорът й във филма - Туре Линдхардт, я изненада със специален подарък. Двамата актьори прекараха цял ден на плажа на т.нар. Петнадесетдневка на режисьорите, което е и официално обособеното място за даване на интервюта.

Cineuropa сравниха филма със "съновидение" и го определиха като микс от "философски екзистенциализъм и маскарад" едновременно.

Screen" коментира: "Зрителите, които обичат изненадите, не бива да четат предварително нито синопсиси, нито ревюта, а просто трябва да влязат в киното с отворени възприятия и да отдадат на филма стопроцентовото си внимание. С еклектичен актьорски състав и безстрашни амбиции, тази определено смахната авантюра несъмнено ще раздели публиката на лагери: от "Вие шегувате ли се?" до "Еха, жестоко беше!", но така или иначе ще даде повод за разговор, дори и разговорът да започва с: "Това пък какво беше?"

"Островът е филм за болезненото пробуждане. Заснет по майсторски начин, този филм е философска покана да вземем живота си в ръце и още веднъж приписва на Калев изключителен и авторски почерк в умението да разказва истории", коментира Филип Жан от френското списание 24 images.

"Островът поставя под съмнение естеството на идентичността и необходимостта на всеки човек от самоопределяне с общоприетото; нужда, която е подбудена и се корени в нас, наложена ни от обществото и в рамките, в които съществуваме. Режисьорът поставя човека в един свят, където границите между въображение, фантазия и реалност не съществуват. Кои сме ние, кой може да каже "аз", докато всички мечтаем един ден да живеем живота на някой друг" - това са някои от въпросите, които задава Гийом Ричард в коментара си за "Островът", предназначен за Universciné Белгия.

Тези дни стана ясно, че носителят на "Грами" и номинация за "Оскар" Том Уейтс официално ще предостави правата на едно от парчетата си за саундтрака на "Островът". Прочутият американски певец, актьор и композитор има общо 27 роли в киното и пише музика за над 100 филмови саундтрака, сред които са "Боен клуб" на Дейвид Финчър, "12 маймуни" на Тери Гилиъм, "Нощ над земята" на Джим Джармуш и много други.

(http://www.zar.bg/uploads/photos_more/201105/path_15008.jpg)

(http://www.zar.bg/uploads/news_images/201105/photo_verybig_12332.jpg)

(http://www.zar.bg/uploads/photo_topics/201103/photo_big_10492.jpg)

http://www.zar.bg/view_article.php?article_id=12332
Наслов: Одг: Островът
Поставена од: Корени на Октомври 10, 2011, 03:13:53
"Островът" - метафора за границите, които сами си поставяме

"Островът е една вечна метафора за границите, които можем да си поставим", каза режисьорът на най-новият български филм Камен Калев, часове преди официалната му премиера тази вечер.

"В началото концепцията за филма се основаваше на темата за любовта. До къде можем да стигнем с усещането си за обич и колко деструктивна може да бъде тя. Във времето тази драма ми ставаше все по-безинтересна. Фокусът ми се насочи към главния герой и освобождаването му от границите, които той сам си поставя. Тази трансформация ми беше по-интересна", разказа режисьорът.

Той определи филма си като историята на съвременния човек. "Не трябва да забравяме, че все още сме биологичен вид. Не всичко е печалба, човек трябва да се върне към сърцето си", обясни Калев. Според него това трябва да е основната цел на културата - "да задържи духа на хората жив, а не да се превръща в машина за пари. Филмите трябва да събуждат хората и да ги връщат обратно към живота".

"Едно е да излезеш гол на улицата по собствено желание, а друго е да излезеш гол, защото някой друг ти казва да го направиш", каза още Калев, според който това е основното послание на филма му. Освобождаване от личните страхове и стремеж да живееш живота, който искаш, а не този, който хората казват, че трябва.

Силно въздействащ е бил и сценарият и за главния персонаж във филма – Туре Линдхардт. "В началото, когато хванах сценария, не можех да го пусна много дълго време. Усетих нещо, бях шокиран и въодушевен от една чисто човешка тема – да излезеш от черупката и да се чувстваш свободен да бъдеш себе си. И това беше добре, защото когато имаш противоречиви чувства, знаеш, че трябва да приемеш ролята", сподели актьорът. От работата си с български актьори, той остава с много топли спомени. "Българите са хора, които работят здраво и не са претенциозни като американците", обясни Линдхардт.

Филмът "Островът" разказва историята на любовта на Софи (Летисия Каста) и Данийл (Туре Линдхардт) - това са главните персонажи във филма, чието пътуване до България за лятната отпуска остава незабравимо за цял живот. Жегата и малцината мистериозни обитатели на мястото силно влияят на настроението и развоя на събитията там. Островът постепенно изважда наяве техните дълбоко погребани страхове и това поставя любовта им на изпитание. За да го преодолеят, те трябва смело да скочат в неизвестното.

Официалната премиера на филма е довечера в "Народния театър" Иван Вазов, който ще отвори вратите си в 19:00 часа. /БГНЕС

http://video.bgnes.com/view/26678