Бугарски Културен Клуб

Општа дискусија => Актуелни теми од медиумите => Тема започната од: ohrid1941 на Јуни 18, 2009, 05:07:41

Наслов: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 18, 2009, 05:07:41
A1, 17.06.2009
За етногенезата на македонскиот народ дебатираат Љубчо Георгиевски и Паско Кузман (http://www.a1.com.mk/video-home.asp?VideoID=836)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Nikovski на Јуни 18, 2009, 07:19:40
Абе уж само една бира съм пийнал,но ми се чини,че Паско влаха има 3 часовника на ръцети си . :o
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 18, 2009, 08:22:34
Абе уж само една бира съм пийнал,но ми се чини,че Паско влаха има 3 часовника на ръцети си . :o

Колкото и да пиеш, такъв шарлатанин като него не можеш да станеш !  ;D
Човекът явно си призна, че адаптира историята към текущата политика ...
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 18, 2009, 10:11:20
Абе уж само една бира съм пийнал,но ми се чини,че Паско влаха има 3 часовника на ръцети си . :o

Georgiev, едниот часовник му е подарок од Саше Големиот, другиот од Аминта V, а третиот часовник од Пердика III. :-)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 18, 2009, 10:39:30
Абе уж само една бира съм пийнал,но ми се чини,че Паско влаха има 3 часовника на ръцети си . :o

Georgiev, едниот часовник му е подарок од Саше Големиот, другиот од Аминта V, а третиот часовник од Пердика III. :-)

 ;D :D ;D :)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 19, 2009, 10:34:55
Дневник, 19.06.2009
Археологот Паско Кузман ја објасни антиквизацијата:
Го губиме името ако не докажеме античко потекло!? (http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=B5F920CA67BE3948BD58FE3EB206E55A)

Цитат
- Во времето на населувањето на Словените, немаме нивно спојување со Антички Македонци, туку имаме спој на Словени со името Македонија. Тоа го прави нашето име Македонија. Секој народ има формула по која дошол до свое национално име. Нашата формула е таква - истакна Георгиевски, за кого нема дилема дека етногенезата на македонскиот народ е најмногу словенска.Тој докажуваше дека денешната Република Македонија не може да се повикува оти е наследник на антички Македонци, државата на Филип и Александар Македонски била на друга територија, во рамките на Грција. Ако се тврди дека ние имаме античкомакедонско потекло бидејќи тие ги освоиле и денешните простори на Република Македонија, тоа ќе значи дека и народите во Индија имаат античкомакедонски корења - илустрира Георгиевски.Според него, прашање е зошто актуелната државна власт не посочува дека македонскиот народ има потекло од Дарданци, Илири, Тракијци и други племиња, кои на територијата на денешната Република Македонија живееле и пред и по освојувањата од античка Македонија. Георгиевски истакнува дека во перидот кога Словените дошле, на нашите простори живееле денешните Власи и Грци.Македонските историчари што вчера ги консултиравме не сакаат да ги коментираа тезите што беа истакнати во телевизискиот дуел. Најчестата причина беше дека „не ја гледале дебатата“.

 (http://www.picvalley.net/u/2982/1310550259103444770412454006308MHjTpAb8O6Pwt06JWGj.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2982/1310550259103444770412454006308MHjTpAb8O6Pwt06JWGj.JPG)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 19, 2009, 10:57:34
На интернет страницата на А1 веќе не може да се гледа целата дебата, туку само мал дел. Но некој веќе ја качил на YouTube:

Дебата 1 (http://www.youtube.com/watch?v=HfBdcdHoxPg)
Дебата 2 (http://www.youtube.com/watch?v=ePvMvXr-T_s)
Дебата 3 (http://www.youtube.com/watch?v=O7va1Q2eWnc&feature=related)
Дебата 4 (http://www.youtube.com/watch?v=S5HyPkED2Wk&feature=related)
Дебата 5 (http://www.youtube.com/watch?v=lLXMmbXtkTc&feature=related)
Дебата 6 (http://www.youtube.com/watch?v=DNH4oLF5enw&feature=related)
Дебата 7 (http://www.youtube.com/watch?v=H20PXfrJCxc&feature=related)

Недостасува само последниот дел. Ако некој го има нека го качи на интернет.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: disidente на Јуни 19, 2009, 02:10:24
На неколку пати и самиот Паско Кузман, притиснат добро од Любчо Георгиевски, повтори дека се согласува оти предимно сме од словенско потекло, но овой вториот пропушти да го попита да дообясни зошто тогаш ке се гради 35м. висок споменик на некой кой не е од нашиот род, а нашите ке добият споменици од по метар, или два во висина и на той начин ке изгледаат како миниятури во однос на ГОЛЕМИОТ САШО ! Каква ирония! Само во празни глави измиени со српски шампон може да се роди таква идея!
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Nikovski на Јуни 19, 2009, 07:35:50
Абе уж само една бира съм пийнал,но ми се чини,че Паско влаха има 3 часовника на ръцети си . :o

Georgiev, едниот часовник му е подарок од Саше Големиот, другиот од Аминта V, а третиот часовник од Пердика III. :-)
Знаех си  ;D
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 19, 2009, 07:40:34
На интернет страницата на А1 веќе не може да се гледа целата дебата, туку само мал дел. Но некој веќе ја качил на YouTube:

Дебатът явно е предизвикал потрес, защото вчера на Кайгана бяха махнали разделите за политика и история, а днес - само за политика ... Македоноидите нямат интерес да се шуми около дебата - голяма плесница получиха !  ;D
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Nikovski на Јуни 19, 2009, 07:46:21
Абе предимно сме от Българско потекло,а не от от словенско ,но това е друг въпрос . ;)
Гледах целия дебат и мога да кажа (с извинение ),че Любчо Георгиевски им еба мамата  ;D
Щом Паско си призна ,че Самуил всъщност не е македонски цар ,а чужд цар ( интересно на кой  ;D ) ... ;D
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 19, 2009, 07:51:31
Абе предимно сме от Българско потекло,а не от от словенско ,но това е друг въпрос . ;)
Гледах целия дебат и мога да кажа (с извинение ),че Любчо Георгиевски им еба мамата  ;D
Щом Паско си призна ,че Самуил всъщност не е македонски цар ,а чужд цар ( интересно на кой  ;D ) ... ;D

И ти ли сега ще мериш потеклото "на кантар", та да се излагаме и ние като прости македоноиди ?  :o
Не ща да навлизам в темата за съотношението между прабългарско, славянско, тракийско и т.н. - тези работи никога няма да се докажат със 100 % сигурност и винаги ще има поле за разни спекулации !  :o
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 19, 2009, 07:53:06
Competent, поентата на коментарот на Georgiev се однесуваше на кажаното од Љубчо Георгиевски на дебатата и затоа те молам да не отстрануваш од темата.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Nikovski на Јуни 19, 2009, 07:57:39
Competent, поентата на коментарот на Georgiev се однесуваше на кажаното од Љубчо Георгиевски на дебатата и затоа те молам да не отстрануваш од темата.
Здравей,сигурно имаш приятели македонисти  ::) Те как приеха дебата ,би ли ми казал ,все пак си "вътрешен " човек ?
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: disidente на Јуни 19, 2009, 08:04:12
   Независно од Охрид и яс ке ти одговорам. Мегю нашите е примено со голема доза на одобруванье, а македоноидите засега молчат - на цело се обркани !
   Очигледно им треба време за да се соземат.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Nikovski на Јуни 19, 2009, 08:15:07
   Независно од Охрид и яс ке ти одговорам. Мегю нашите е примено со голема доза на одобруванье, а македоноидите засега молчат - на цело се обркани !
   Очигледно им треба време за да се соземат.
Много хубави новини !
Благодаря за информацията.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 19, 2009, 08:31:59
Абе предимно сме от Българско потекло,а не от от словенско ,но това е друг въпрос . ;)

Не знам защо се трият възраженията ми по това, но след като Любчо спечели блестящо диспута относно славянството и античарството, повече от глупаво е ние да подкопаваме този успех с деславянизаторски теории, угодни на македоноидите !  >:(
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 19, 2009, 08:38:43
Competent, предлагам да ја употребуваме енергијата поразумно :-)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Nikovski на Јуни 19, 2009, 08:47:02
Competent, предлагам да ја употребуваме енергијата поразумно :-)
Защо когато човек казва истината, бива цензуриран ?
Коментара ми беше свързан и с дебата ...
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Karaman на Јуни 19, 2009, 09:18:37
Дебатът определоено беше много интересен. Но, не знам дали ви направи впечатление, и двамата дискутиращи най съзнателно избягваха да кажат нещо за БЪЛГАРИ или ПРАБЪЛГАРИ.
Що чуждо присъствие имаше, на авари, на готи, на нам какви си още, ама за прабългари никой не спомена! ;D

Ето и нещо друго интересно: НОВА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=110076
http://www.a1.com.mk/video-home.asp?VideoID=833
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 19, 2009, 09:58:23
Дебатът определоено беше много интересен. Но, не знам дали ви направи впечатление, и двамата дискутиращи най съзнателно избягваха да кажат нещо за БЪЛГАРИ или ПРАБЪЛГАРИ.
Що чуждо присъствие имаше, на авари, на готи, на нам какви си още, ама за прабългари никой не спомена! ;D

Ето и нещо друго интересно: НОВА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=110076
http://www.a1.com.mk/video-home.asp?VideoID=833

Очевидно Любчо избягваше това поради тактически съображения, но каза в прав текст, че хиляди години от историята им се губят като черна дупка !
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 19, 2009, 10:05:37
Competent, предлагам да ја употребуваме енергијата поразумно :-)
Защо когато човек казва истината, бива цензуриран ?
Коментара ми беше свързан и с дебата ...

Георгиев,

Това е културен клуб на македонските българи ! Като ти гледам девиза-подпис отдолу, вижда ми се по-подходящ за друг тип форуми, но не за тук !
Дай да направим най-напред БГ едно хубаво място за живеене, с което да приобщим и "външните българи", а Велика България да оставим за по-добри времена !  :o
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Nikovski на Јуни 19, 2009, 10:42:35
Competent, предлагам да ја употребуваме енергијата поразумно :-)
Защо когато човек казва истината, бива цензуриран ?
Коментара ми беше свързан и с дебата ...

Георгиев,

Това е културен клуб на македонските българи ! Като ти гледам девиза-подпис отдолу, вижда ми се по-подходящ за друг тип форуми, но не за тук !
Какъв подпис да си сложа,Тито,Сталин и Димитров ли ? ;D
Нема ли комунистически форуми в ,които да пишеш ?
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 19, 2009, 10:45:28
Какъв подпис да си сложа,Тито,Сталин и Димитров ли ? ;D

Нещо евро-антлантическо ке оди по-добро !  ;D
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Nikovski на Јуни 19, 2009, 10:49:22
Какъв подпис да си сложа,Тито,Сталин и Димитров ли ? ;D

Нещо евро-антлантическо ке оди по-добро !  ;D
Руска подлого ,не си ми интересен  ;D
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 19, 2009, 10:53:09
Какъв подпис да си сложа,Тито,Сталин и Димитров ли ? ;D

Нещо евро-антлантическо ке оди по-добро !  ;D
Руска подлого ,не си ми интересен  ;D

Менталните увреждания ходят по хората лятно време !  8)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 20, 2009, 02:01:26
Целата дебата може да се симне тука:

http://uploading.com/files/8YZKKWUB/debata-17-06.wmv.html (http://uploading.com/files/8YZKKWUB/debata-17-06.wmv.html)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: александър на Јуни 21, 2009, 02:21:22
Какъв подпис да си сложа,Тито,Сталин и Димитров ли ? ;D

Нещо евро-антлантическо ке оди по-добро !  ;D
Руска подлого ,не си ми интересен  ;D

Менталните увреждания ходят по хората лятно време !  8)Но при теб ,май са целогодишни.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 21, 2009, 02:33:36
Руска подлого ,не си ми интересен  ;D

Менталните увреждания ходят по хората лятно време !  8)

Но при теб ,май са целогодишни.


И целоживотни за бръснатите глави, които идват тук от разни нацистки форумчета !  :o
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 23, 2009, 09:58:14
А1, 20.06.2009

Отворена емисија на А1, студио 2, во врска со дебатата меѓу Љубчо Георгиевски и македонскиот Индијана Џонс. Погледнете го клипот после 28-ма минута кога во емисијата се вклучува гледач од Охрид.

Емисијата можете да ја гледате на:

Студио 2 со отворени телефонски линии дебатираше за актуелните теми - името и идентитетот (http://www.a1.com.mk/video-player.asp?VideoID=841)

а целиот материјал да го симнете од:

http://media.a1.com.mk/media/video/09/vestia2-20-06.wmv (http://media.a1.com.mk/media/video/09/vestia2-20-06.wmv)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 25, 2009, 11:32:44
Време, 25.06.2009
Уште една заедница декларирана како античка бара поголеми права
И Египќаните се чеда на Александар (http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=3&tabid=1&EditionID=1740&ArticleID=116433)

:-)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 25, 2009, 11:56:01
Непожелните Словени
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=4A4860074AC86E478D72702C10129FF8


Цитат
Имајќи предвид дека Владата работи на поставување на фигурата на Ванчо Михајлов (инаку докажан и потврден соработник на фашизмот за време на Втората светска војна и негатор на постоењето на македонската нација) во еден македонски музеј, нема да зачуди ако идејата дека Македонците не се со словенско потекло заврши со ванчомихајловистичкото тврдење дека тие се исти како Швајцарците - нација создадена од повеќе различни соседни нации.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 26, 2009, 12:18:49
Competent, линкот за жал не функционира. Ќе може ли да ја копираш целата статија?
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 26, 2009, 12:15:09
Нова Македонија, 26.06.2009
Историјата е стара, а не е ново ни нашето себенегирање (http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=626985154&id=9&setIzdanie=21722)

„Историјата на македонскиот народ“, која деновиве, претставена како нова, беше изложена на силни критики поради јасно застапениот античкомакедонски момент, всушност е стара 10 месеци.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Йоан Граматик на Јуни 27, 2009, 03:29:44
От целия дебат, най-много ми хареса онази част за цар Самуил. За малко Паско Кузман да каже че цар Самуил е български цар! ;D
А Георгиевски го разбирам че не спомена думите "българи" и "български". Още е рано това да се промовира пред широката общественост. Нека първо хората се убедят че нямат връзка с Александър и че не са антични. А последвалия вакуум ще бъде запълнен от фактите за българския произход на населението в РМ. Според мен това е идеята на Любчо Георгиевски.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јуни 27, 2009, 04:42:27
Георгиевски: Да спрем фалшифицирането на историята

http://www.dnesplus.bg/World.aspx?d=284338
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 29, 2009, 03:09:54
Дневник, 29.06.2009
Интерву: Наде Проева, професор по историја на Универзитетот Св. Кирил и Методиј
По кајгана, ја двојат белката од жолчката (http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=455296B3DEBC3E40BF66D9CD86B2E002)

Невештото водење на разговорите за името доведе до разговори за именување на нацијата и на јазикот. Неукоста се гледа и од последниов "изум“ на сегашниве владини идеолози за одбрана на името: требало да се пронајдат антички корени за да се зачувало името!?, вели Наде Проева, професор по Историја на стариот Исток, Хелада (стара Грција), античка Македонија и Рим

По неодамнешната промоција на кусата верзија на тротомната историја на македонскиот народ, објавена од ИНИ, во јавноста се крена голема прашина. Имено во поглавјето „Македонија и Словените“, историчарот Митко Панов тврди дека дека „населувањето на Словените во Македонија не претставувало масовна колонизација со капацитет целосно да ја промени етничката констелација во Македонија“. Тоа е различно од она, што пред девет години го тврдеше неговиот татко Бранко Панов, во опширната верзија на Историјата, исто така, издание на ИНИ, дека: „Македонија била претворена во словенска земја“.

* Какво е вашето мислење за овој став на Митко Панов?

- Моето мислење е дека и овој, како и секој став треба да се докаже, во спротивно останува само тврдење. Имено тоа не е поткрепено со никакви аргументи туку со затскривање зад некакви, никаде неспомнати најнови историско-археолошки студии, за кои јас како магистер по античка археологија и како доктор по античка историја, признавам дека не сум чула нити сум ги видела во светските библиотеки во кои редовно истражувам. Потоа, авторот тврдеше дека имало нови археолошки наоди без да каже какви и каде се најдени. Овде морам да укажам дека во последно време кај нас им се дава преголемо значење на археолошките извори за утврдување на етничкото потекло. Со нив само се дополнува сликата што се добива со изучување на другите извори. Одговорот на прашањето како можело да се објават недокажани теории во една официјална публикација што треба да ја претстави не само нашата историја туку и нашата наука во светот е прост.

Тоа е така бидејќи кај нас се' уште се работи непрофесионално: научни трудови се објавуваат без рецензија и без редакција. Оправдувањата дека немало потреба од редакција, зашто ова била куса верзија на веќе објавената и редактирана тротомна Историја, се неприфатливи. Прво, авторите на двете изданија не се исти, а тоа значи дека има нови текстови што старата редакцијата воопшто не ги видела; второ, во старата редакција нема компетентен член за античка историја, што во сегашниов миг е најделикатна тема (делот за античкиот период е очајно лош со застарени толкувања и материјални грешки што не можат да поминат ни на испит за студенти). Затоа авторите можеле да си пишуваат што сакаат и да си ги промовираат своите лични ставови наместо да дадат јасен и прегледен приказ на нашата историја. Тоа, меѓу другото, се должи и на непотизмот што се' уште го има во нашево општество. Имено, се' додека децата на професорите „мора“ да бидат професори, на лекарите - лекари и сл., се' дотогаш ќе имаме мртви пациенти и мртви книги...

*Ставовите на историчарот Митко Панов јавноста ги стави во контекст на процесот на „антиквизација“ на земјата со преименување на патиштата, аеродромите, стадионите, поставувањето на споменици.

- Тоа е точно. Таквите ставови одлично кореспондираат со процесот на антикоманија, што кај нас погрешно е наречен антиквизација, иако авторот демантира. Во случајов, станува збор за однос на научниците кон актуелната политика, кој најблаго речено е конформистичка, и за жал е ист како и во минатиот режим, само насочен во обратен правец. Имено, научниците заземаат страна со неискажување на нивниот став, кога тоа не е во согласност со режимот, така и со отворено и јасно изјаснување. Првото се нарекува автоцензура и тоа преовладуваше во минатото, а второво е ставање во служба на политичарите, без оглед дали тоа се бара од нив или не, и не може поинаку да се дефинира освен како „интелектуална проституција“!

Со поддржување на антикоманијата, всушност свесно се создава клима за градење митови, при што се гради еден мит со цел „да се одбранело името“, како што, деновиве, конечно призна владиниот идеолог. Но, сведоци сме дека таквата стратегија не само што досега не даде резултат туку има и негативни одгласи, особено надвор од државата зошто времето на градење митови во светот одамна е поминато, освен овде на Балканов, каде се' уште митовите се во мода, поточно стил на однесување. Главни градители и промотори на ваквите митови и кај нас, како и секаде, се токму политичарите и интелектуалците (првите заради останување на власт, другите за себедокажување и за себепромоција како национални педагози, идеолози, мислители...).

*Според заговорниците на овој тренд, македонскиот народ во себе, освен другите, има потекло и од античките Македонци од времето на Филип и на Александар Македонски? Што мислите за ова теза? Дали таа одговара на фактите? Кој се' живеел на територијата на Република Македонија во текот на периодите?

- Етногенезата на секој народ е многу сложен процес за да може да се објасни во неколку реченици. Она што мора јасно да се каже е методолошкиот пристап во изучувањето на ова прашање. Имено, во минатиот систем се негираше дека има некаква врска меѓу античките и денешните Македонци додека пак сега, поради конјуктурност, се оди во друга крајност и се става знак на еднаквост меѓу нив. Се разбира дека ни едното ни другото не е точно затоа што нема чисти народи. Затоа што народите се создаваат со мешање и испреплетување на повеќе компоненти што се претопуваат. Затоа, тие компоненти не може да се бараат нити да се идентификуваат со нивниот првобитен лик зошто не се повеќе тоа што биле туку се преобразиле во нешто друго и поинакво. За да му биде јасно секому, тоа е исто како да се обидете да ја одделите жолчката од белката, откако ќе направите кајгана!. Тие што се обидуваат да го прават тоа, а за жал меѓу нив има и професионалци, покажуваат елементарно непознавање на процесот на етногенезата.

Одговорот на тоа кој се' живеел во Р. Македонија зависи од периодот: сигурно дека жителите во старото камено време не се истите со оние во античкиот период и од средновековието, а уште помалку со оние од последниве векови и поврзувањето на палеолитските луѓе со денешниве не само што е смешно и нарцисоидно (ние сме стари, односно најстари) туку е и опасно, зашто води кон фашизоидно однесување.

*Дали може да се утврди потеклото на еден народ и ако може, како се прави тоа?

- Се разбира дека може. Тоа се прави со интердисциплинарни истражувања засновани врз строги научни методи, а не од новокомпонирани историчари и лаици по мас-медиуми, како што се прави тоа кај нас! А уште поважно е тоа да биде без диктат од политиката, што е многу тешко да се избегне во општества какво што е нашево. Политичкиот диктат не мора да биде директно упатен до научниците, многу често политичарите креираат клима која што ги насочува изучувањата или, пак, наметнува теми кои од научна гледна точка не се толку важни, но затоа им се важни на политичарите, првенствено заради останување на власт. За жал, кај нас не само што нема доволен број стручњаци за ова прашање (за историја, епиграфика, ономастика, етнологија, археологија, антропологија и др., дури има и непокриени научни области, како што се палеографија, сфрагистика, хералдика, нумизматика и др.), туку нема никакви услови за работа. И кога една тема е конјуктурна и исполитизирана, како оваа со потеклото, со неа почнуваат да се „занимаваат“ квазинаучниците наместо квалитетно образован кадар.

* Дали докажувањето дека денешните Македонци имаат античко-македонски корења е најважен услов за да можеме да го одбраниме нашето име во спорот со Грција?

- Прво морам да ви кажам дека со автоматско преземање вести со искази на разноразни политичари и белосветски бирократи, новинарите погрешно го прикажуваат проблемот. Имено ние немаме никаков спор со името на нашата држава, зошто не е логично некој да има спор со своето сопствено име! Таков пример нема во целокупната човечка историја! Грција е таа што го оспорува нашето име зошто има проблем да се соочи со реалноста и со својата улога во Македонија во нејзината понова историја. И затоа новинарите, а исто така и политичарите, еднаш за секогаш треба да запрат со погрешното означување на овој проблем и треба да зборуваат за „грчко оспорување на нашето име“, а не за спор со Грција за нашето име. Второ - секој поединец и секој народ има право на име и никој не може тоа право да му го оспорува. Затоа дискусијата за овој измислен проблем- зашто не може да има проблем за нечие име - е беспредметна и јалова.

Затоа и не може да се најде решение! И не може да има решение за проблем што е измислен и апсурден! За жал, нашите политичари во почетокот настапија, не само со доза на страв и неверување дека може да се зачува името (а ако не веруваш во нешто не може ни да успееш), туку и неподготвени. Невештото водење на разговорите за името доведе до разговори за именување на нацијата и на јазикот. Неукоста се гледа и од последниов „изум“ на сегашниве владини идеолози за одбрана на името: требало да се пронајдат антички корени за да се зачувало името!?. Со други зборови сите луѓе на светов што се викаат Александар треба да докажат дека потекнуваат од античките Македонци за да си го задржат името! Во спротивно, ќе треба да си го сменат или да си стават некаква додавка: опашка назад, или рог напред. Да не е ступидно би било смешно!!! Браќа идеолози: правото на себеименување нема никаква врска со потеклото на името!. Ова многу убаво покажува дека борбата за името, за разлика од Грција, кај нас ја водат, некомпетентни лица.

*Како, на крајот на краиштата, се именуваат државите?

- Државите се именуваат според земјата, односно народот што живее во неа. Луѓето се тие што ги даваат имињата, или според физичките особености на земјата или според жителите во таа земја. Така на пр. Хелените (античките Грци), Македонија ја нарекувале Ематија - песоклива земја, а дури потоа, кога „сфатиле“ кој живее во неа, со името на народот, како што се викала и земјата и државата. Името Македонија, како географско, државно или административно-црковно го има во пишаните извори од античко време до денес, но како име на земјата, а со тоа и на населението во неа, повторно и постепено било оживеано од западноевропските патописци што доаѓале на Балканот и кои не можеле да замислат земјата на Александар да ја именуваат со друго име. Токму поради тоа славно и чесно име треба да се однесуваме достоинствено и да не се спуштаме на нивото на нашиот сосед, што беше осудено од европската јавност која со право денес не' осудува и нас.

Бранко Ѓорѓевски
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 29, 2009, 04:19:49
Youtube:
Македонизмот е Криминал (http://www.youtube.com/watch?v=ANpe0hwnYhA)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: disidente на Јуни 30, 2009, 12:09:51
www.tribune-eu.com

ИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ АНГАЖМАНИ НА ЕКС-ПРЕМИЕРОТ КАКО АМБИЦИЈА ВО НАЈАВА
Не е важно за кого навива Паско, интересно е за кого ќе навива Георгиевски (http://www.tribune-eu.com/?page=read_news&id=5247&PHPSESSID=ff697f920f60d9ef1e24c9f11ff9b83b)На Љубчо Георгиевски, во споредба со неговите поранешни колги –политичарите – и сегашни вокациски конкуретни – интелектуалците, мора да му се признае едно: тој ретко ја пропушта(ше) можноста да го искаже сопственото мислење, независно од неговата јавна (или политичка) куретност. Иако, се разбира, нема ништо невообичаено во имањето мислење или став, сепак тоа раритетно поведение за овдешните прилики заслужува почит. Ако поради ништо друго тогаш барем заради оваа толку неподнослива аморфност на јавното мислење и дебатирање. Да не се ревносните репетитори на кабинетскиот памфлетизам продуциран во дворот на Никола величествениот, дума нема да се изусти на македонската јавна сцена.
Оттаму, совршено е разбирливо што во актуелниов момент Георгиевски неспорно го сврте јавното внимание кон себе трпејќи, овојпат, пофалби, од она образувано малцинство во државава, та дури и од оние коишто во него довчера гледа закана за завршената дебугаризација а неговото доаѓање на власт во 1998 година го беа крстиле како “цунами“ по Република Македонија. Односно јавните дејци коишто се уште не прифаќаат ниту пак имаат, засега, намера да го прифатат, ноторниот факт дека сегашната политичко-историска општествена креатура е само логична консеквенца на истата таква –македонистичка – конструкција (само со словенски предзнак) што тие ја бранеа од почетокот на братството и единството до денес (и ја спротивставуваа на Љубчовите гледишта), заборавајќи дека секоја научна-фантастична драма на крајот завршува како фарса.

Иако треба да бидеме начисто дека за Георгиевски никогаш не била туѓа желбата за дебатирање, промовирање на став, односно него од секогаш го красел инстинктот на активна контрибуција во тековните интелектуални процеси, сепак, дали Љубчовата јавна интелектуална ангажираност во последниот период, крунисана со последниот настап на А1 телевизија, е резултат само на умствените предизвици и вистинољубието или пак има фактор плус, којшто кај него секогаш треба да се дефинира како желба и за конкретно политичко ангажирање. Особено што полето на неговата дебата – името на државава – е императивен политички проблем од кој зависат многу политички кариери, а згора на тоа најавува, после неговото (какво-такво нужно) решавање и отворање на уште по сериозна и несомнено со внатрешни импликации дебата – околу идентитетот. Тема што, исто така, за Георгиевски не е непозната, напротив. Во тој контекст за нас е интересно како Георгиевски ќе се позиционира наспроти официјалната полит-историографска доктрина, македонизмот, и каде во тој простор ќе се лоцира. Во духот на таквите очекувања многу е извесно дека сегашните артикулации на Георгиевски се само негово авансирање во кредибилитетот на компетентен проследувач на социоисториските аспект на македонскиот национален идентитет, кредибилитет кој треба да го ефектуира во периодот на нивните конкретизирани политички импликации.

Секако од сегашните искази на Георгиевски, извесна е само неговата категоричност по однос на илузијата за тримилениумската (и фазла ако се смета и на Спасе неолитски) самобитност на македонската нација. Освен што само како своевиден мизансцен Љубчо навестува потенцијална теорија за суштествување на македонска нација од коминтерновскиот резолуција од 1934 година, без оглед на неговите кокетирања од типот дали Паско навива за Васили Македонецот, познат во историјата и како Васили бугароубиецот, или пак за Самоила, убиениот. Во секој случај неспорен е легитимитетот на погоре нотираната теза за македонскиот идентитет од 1934 година. Но, сигурно, уште понеспорен е и легитимитетот на теоријата дека една коминтерновска конструкција може да биде само ефемерен упад во еден процес на конзистентно антрополошко дефинирање на една заедница како етнос. Тоа значи дека колку што е логично за оние што ќе се самоспознаат како Македонци од 1934 година, во иста мера е логично за оние другите да останат доследни на сопствената самоспознајност за идентитет од пред 1934 година, односно, доследни на својата бугарска етничка определба. Колку и во денешниот контекст, окупиран од букефалистичкиот аутизам, овие две тези да изгледаат взаемно компатибилни и генерички единствени, неспорно е дека во периодот по завршувањето на оваа псевдо-националистичка еуфорија, кога букефализмот заедно со груевизмот ќе бидат изгонети од нашето ежедневие, ќе дојде до израз нивната различност, и ќе биде нужно нивно соодветно политичко менаџирање во насока на нивна комплементаризација во едно функционално единство на различностит.

Е сега, ако судиме според сегашните изјави на Георгиевски, останува нејасно за чии лидер тој лично аспирира: дали на Македонците од 1934 година или пак на Бугарите пред 1934 година. Едно е јасно: букефалистите, дефинитивно, не му се таргет група. Умен е тој знае дека тие се само ламентирани југословени...
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 30, 2009, 12:28:55
Апропо палеолизмот што го споменува Наде Проева во интервјуто, сакам да споделам со вас една невообичаена мудрост која Вангел Божиновски ја искажа за време на една негова полноќна емисија на Македонското радио:

„Македонија е палеолитски оган околу кој се собира македонскиот народ.“

Go figure it out...  :-)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Гьорче на Јуни 30, 2009, 01:26:59
www.tribune-eu.com
Е сега, ако судиме според сегашните изјави на Георгиевски, останува нејасно за чии лидер тој лично аспирира: дали на Македонците од 1934 година или пак на Бугарите пред 1934 година. Едно е јасно: букефалистите, дефинитивно, не му се таргет група. Умен е тој знае дека тие се само ламентирани југословени...
Многу е лесно да се наоѓаат маани. Ако е нејасно дали Георгиевски сака да го води она стадо од пред 1934, зошто тогаш некој од Трибјуна не се појави на А1 па нека си го понудат името и презимето и овчарството на стадото?

Љубчо Геогиевски си го заработил сопствениот кредибилитет и се што се каже или прочита од него има голема тежина. Во врска со „стадото„, ниту тој, ниту било кој може да одлучува за тоа во име на народот.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: disidente на Јуни 30, 2009, 04:22:27
   Гьорче,
погледай го и добро преслушай го ова клипче. Любчо и не е баш толку невин и наивен како што ти изгледа!

 Youtube:
Македонизмот е Криминал

Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Гьорче на Јули 01, 2009, 10:58:49
   Гьорче,
погледай го и добро преслушай го ова клипче. Любчо и не е баш толку невин и наивен како што ти изгледа!

 Youtube:
Македонизмот е Криминал
Претпоставувам мислиш на она кога вели дека Љубчо нема мадиња.
Оној што го вели тоа се јавува преку телефон, анонимно, и кога го прашуваат од каде се јавува вели од Македонија. Шо мадиња ке беа тоа?
Секоја чест на човекот што се јави од Охрид  и беше мошне прецизен, мегутоа сосема друго е да си на фронтната линија во политичката борба. А освен тоа Љубчо е бележен многу одамна и токму факторот што го политички маргинализира е Бугарофилството или кажувањето на вистината.
Нам не ни требаат кучиња што ке лаат од страна, нам ни треба лидер што може да ги смени работите и да го поведе целиот народ. Лидерот го имаме, само му треба народ за да го следи.

Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: disidente на Јули 01, 2009, 11:35:04
  Гьорче,
со сета почит кон тебе и твоите ставови, но едно треба со сигурно да знаеш, го пишувам од лично искуство: Яс сум еден од првите бугари исчистени од него, а такви познавам стотици.
   Не гледай што пишува и што кажува, гледай што има РЕАЛНО направено за бугарштината во Македония.  Секогаш кога ке дадеше некаква "про бугарска" изява, веднаш следуваше нов чин на "сеченье" бугарски глави околу него. Не знам колку добро го познаваш, но ова е вистина и само ВИСТИНА !
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Гьорче на Јули 01, 2009, 12:07:29
гледай што има РЕАЛНО направено за бугарштината во Македония...
Што е лајтмотивот на овој разговор, Романтизам или Реализам?!?
Ако е романтизам, тогаш се сложувам со тебе. Љубчо не заслужува ниту една песна да се испее за него.
Во реал-политиката бугараштината ќе му донесе 5.000 гласови, максимум 50.000. А бога ми, бугарштината може и да го остави без глава.

Е, сега! Како ќе го победиме македонизамот без главата на Љубчо и со максимум 50,000 гласови?

Дали некој бил тргнан од него се кадровски одлуки и тоа воопшто не е релевантно во ваква дебата.Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: disidente на Јули 01, 2009, 12:18:35
   Гьорче,
Воопшто не се работи за суета. Яс момчето го анализирам од самиот почеток! Му ги следам потезите, го анализирам од повеке аспекти и ти тврдам оти евентуално ново негово лидерство, пак ке я разводени работата. Ти реков, а не сакам на овой форум подлабоко да го елаборирам, Той едно зборуваше, а сосема друго правеше !
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јули 01, 2009, 12:32:06
Гьорче, наметнуваш една интересна дебата за реал-политиката и велиш дека кадровските одлуки не се важни за да одразат некого или некаква политика. Како го коментираш тогаш лајтмотивот за смената на Младен Србиновски од Народната библиотека, или пак Симјон Симев од Македонското радио, Владо Тренески од Охридско лето или пак Димитар Димитров и редица други? Дали Љубчо ги поддржа овие луѓе додека сите медиуми јавно ги линчуваа за нивните ставови односно заради тоа што имаа мадиња да зборуваат за одредени работи?

Или пак како ја коментираш кадровската одлука на Љубчо Георгиевски за изборот на неприкосновениот кадар - Никола Груевски? :-)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Гьорче на Јули 01, 2009, 04:35:22
Младен Србиновски
Симјон Симев од Македонското радио
Димитар Димитров
Никола Груевски
Ако една Идеја и Идеологија зависи од еден човек и единствено од неговите кадровски решенија, тогаш тешко на таа Идеја. Ако еден човек може да узурпира една Идеја, тогаш треба да се прашаат другите зошто му дозволиле?
Не може целата одговорност да се насочува кон еден човек.
Треба да има систем. Во тој систем има права и одговорности. Механизми на контрола и стратегија како да се стигне до целта. Без секој да се може, а секој да е центарот на Идејата.

Љубчо Георгиевски во 1995 година во водечки неделен весник напиша: Гоце Делчев и сите наши преродбеници биле Бугари.

Ако за тоа не треба голема политичка храброст, притоа имајќи намера да биде идниот Премиер, тогаш не знам што е храброст.

Љубчо не е идеален и не е безгрешен. Не ни требаат безгрешни луѓе, нам ни требаат луѓе што можат да не обединуваат.
Селективноста е типична за македонската нација и затоа е шуплива како швајцарско сирење.
На секој народ му треба интегративност, а не селективност.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Hunza на Јули 01, 2009, 06:01:44
Мислам дека Гьорче е во право.  Има потреба од придонесот на секоj Македонски Бугарин, па се разбира од придонесот на оние попознати каj jавноста во Република Македониjа и во Бугариjа како што се Георгиевски, Младенов, Ризински, Куртелов, Паунков, Перев, Каров, Канзуров, Неделковски и сите на кои се сеќавате.  Кусури лесно се наоѓаат, мора да се користи сето она што е позитивно.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јули 02, 2009, 03:07:16
Дневник, 01.07.2009
Тикви со антички корени (http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=044E926DAA0FEC49B209603CFBD25A38&arc=1)

Цитат
Ќе дознаат дека на македонската почва ги остваруваат асимилаторските проповеди на крвникот Каравангелис, кој се спомнува во истата песна: „Вие сте Грци уште од времето на Александар Велики, но поминаа Словените и ве словенизираа.“
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јули 04, 2009, 01:10:13
Самуил или Василиј?!? - That is the question!  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=cvucwAnaw1o&feature=channel_page
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Гьорче на Јули 04, 2009, 04:46:50
Самуил или Василиј?!? - That is the question!  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=cvucwAnaw1o&feature=channel_page

Паско Кузман: (Самоил)...не спомнал никаде Македонија. Ево точно, не спомнал...
Љубчо Георгиевски: Ееееее...тука значи. Паско, зошто те наведувам на оваа тема на битката Василиј 2 со Самоил.
Паско Кузман: Па добро сеа. Чиј е Самоил? Јас вас ве прашувам?
Љубчо Георгиевски: Па нели велиме дека е наш!
Паско Кузман: Македонски ли е?
Љубчо Георгиевски: Па нели велиме дека е наш!
Паско Кузман: Македонски ли е?


Циркус за без пари!!!
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: disidente на Јули 09, 2009, 01:24:30
   Коментарите се интересни !

  http://kubura.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=2064:2009-06-18-22-18-19&catid=9:2008-09-05-14-13-15&Itemid=8    (http://kubura.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=2064:2009-06-18-22-18-19&catid=9:2008-09-05-14-13-15&Itemid=8)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јули 15, 2009, 04:57:18
A1, 14.07.2009
Последниот сет на Нимиц наидува на молк? (http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=111438)
Видеото за оваа вест може да се симне од тука (http://media.a1.com.mk/media/video/09/debata-ime-14-07.wmv). Дали некој може да го пронајде линкот од дебатата меѓу новинарите од 13 јули?

A2, 14.07.2009
Дебата на А2 - Се бара решение за името (http://media.a1.com.mk/media/video/09/vestia2.wmv)
Дебата со Љубомир Фрчковски, Исмет Рамадани и Атанас Кировски. Модератор е Љубиша Николовски.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Исперих на Јули 15, 2009, 06:08:20
От целия дебат, най-много ми хареса онази част за цар Самуил. За малко Паско Кузман да каже че цар Самуил е български цар! ;D
А Георгиевски го разбирам че не спомена думите "българи" и "български". Още е рано това да се промовира пред широката общественост. Нека първо хората се убедят че нямат връзка с Александър и че не са антични. А последвалия вакуум ще бъде запълнен от фактите за българския произход на населението в РМ. Според мен това е идеята на Любчо Георгиевски.

Напротив.  Има два вида македонисти:  1. антички (твърдят че македонски народ съществува от над 3000 години и днешните новомакедонци са преки наследници на античните) и 2. славянски  (твърдят че македонски народ, език и прочее съществуват от 6-7ми век и да преки наследници на Самуил).  Льупчо е от вторите, а Груевски - от първите.  Идеята на Льупчо е да убеди хората че нямат нищо общо с античките македонци и че Груевски ги забаламосва/лъже.  Оттам нататък новомакедонците са славяни настанили се в Македония през 6-7ми век, създали славянската (старомакедонска) писменост и старомакедонският им език станал таткото на всички славянски езици, включително и на българския и на сръбския.  Льупчо никакво намерение няма да запълва някакъв си вакуум с факти за българския произход на новомакедонците.  Липсата на връзка с античките македонци не създава никакъв вакуум - историята на средновековна Македония отдавна е измислена и историчарите в МАНУ са изфабрикували стотици ако не хиляди томове по тоя въпрос. 
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јули 16, 2009, 04:50:29
А1, 16.07.2009
Исполент само еден бенчмарк? (http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=111528)

Само еден од осумте бенчмаркови за старт на преговори е исполнет засега, констатира денеска влијателниот бриселски „тинк тенк“ Европски Политички Центар (ЕПЦ).

Единствениот реализиран бенчмарк се изборите, но и овде авторот го нијансира успехот, истакнувајќи дека тие не се беспрекорни и многу нерегуларности беа забележани и на последните локални претседателски избори.

Загрижува и ниската излезност, смета ЕПЦ.

Во својата најнова студија насловена „Позади името на Македонија“, аналитичарите на ЕПЦ оценуваат дека датумот за преговори е остварлива цел оваа година, но сериозно ги критикуваат македонските институции за неквалитетниот начин на донесување на законите, без консултации и по итна постапка.

ЕПЦ забележува дека огромен број закони паѓаат пред Уставниот суд, а ја критикуваат Владата за нејзиниот однос кон овој Суд.

Понатаму ЕПЦ смета дека е загрижувачка блискоста помеѓу црквата и државата во Македонија.

Остри критики се упатени и за процесот на антиквизација во државата, термин кој и Брисел полека го присвојува.

ЕПЦ смета дека владината стратегија на преименувања и градење антички статуи не само што е наивна, туку му штети на имиџот на државата пред ЕУ и НАТО сојузниците.

„Тинк тенкот“ оди дотаму што ги потсетува македонските политичари дека во очите на европската јавност античкото наследство се перцепира како грчко.

Антиквизацијата може да стане хендикеп за Македонија, смета ЕПЦ.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: disidente на Јули 18, 2009, 12:26:57
Паско Кузман...

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=7179100433&id=9&setIzdanie=21740
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Јули 19, 2009, 09:37:15
Во Охрид откриено непроценливо археолошко богатство од 5-ти век п.н.е.
http://www.forum.com.mk/_tools/article/5915/view

Цитат
На локалитет меѓу Горна порта и црквата „Света Богородица Перивлепта“ во саботата се откриени 17 гроба, од кои најголем дел се од македонско-хелинистичкиот период ;D, односно од 5-ти век пред нашата ера. Во гробниците се пронајдени разни предмети, главно златен накит
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: disidente на Јули 19, 2009, 11:29:40
  Доплнение на горната вест 

http://www.kanal5.com.mk/ShowNews.aspx?ItemID=56216&mid=1500&tabId=1&tabindex=0
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јули 19, 2009, 11:43:03
Цитат
Уште една потврда дека Охрид во античко време бил монденски град. Вчера на локалитетот меѓу Горна порта и црквата Света Богородица Перивлепта е пронајдена гробница во која...

Цитат
Министерката за култура Елизабета Канческа- Милевска истакна дека ова се значајни артефакти кои го потврдуваат нашиот идентитет...

Сигурно ова се артефактите кои Самоил ги заборавил додека пиел кафе со Филип II на Охридската монденска ривиера. :-)
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: disidente на Јули 20, 2009, 11:21:29
Ако Охрид во античко време бил монденски град, ептен многу ме интересира дали Хунзите доагяле на почивка и на забава во летниот период и со кого наймногу се дружеле по елитните охридски заведения ?!
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Исперих на Јули 20, 2009, 02:13:38
Цитат
Уште една потврда дека Охрид во античко време бил монденски град. Вчера на локалитетот меѓу Горна порта и црквата Света Богородица Перивлепта е пронајдена гробница во која...

Цитат
Министерката за култура Елизабета Канческа- Милевска истакна дека ова се значајни артефакти кои го потврдуваат нашиот идентитет...

Сигурно ова се артефактите кои Самоил ги заборавил додека пиел кафе со Филип II на Охридската монденска ривиера. :-)

А Василий Македонски-Българоубиецот ги зяпал отдалеч и се заканвал да ослепи техните македонски войници.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: disidente на Јули 21, 2009, 10:33:30
Може ли Паско да найде останки од Адам и Ева во охридско ?

http://kubura.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=2333:2009-07-19-22-42-25&catid=6:2008-09-05-14-12-33&Itemid=5
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: ohrid1941 на Јули 29, 2009, 02:36:42
Информационна агенция "Фокус", 29.07.2009
Паско Кузман: 25 млн. евро са отделени от държавния бюджет на Македония за археологически проекти (http://focus-news.net/?id=n1230664)

Скопие. 25 млн. евро са отделени от държавния бюджет на Македония за археологически проекти. Това каза директорът на македонското Управление за културно наследство Паско Кузман в интервю за Агенция “Фокус” .
„В момента се работи по 18 капитални проекта в Македония, като са вложени 25 млн. евро, като понастоящем сме реализирали половината от тези проекти. Тези проекти са финансирани директно от бюджета на Македония, а не чрез програмата на министерството на културата. Четири от тези проекта са приоритетни – Скопската крепост Кале, Стоби, Хераклея Линкестис и Хисар Марвинци, некрополите”, посочи Кузман. По думите на македонския археолог Македония е изключително слабо проучвана археологически.
„В момента имаме разбиране по тази тема, извършват се по-големи разкопки, за да може да се извади това, което съдържа македонската земя”, каза още Кузман.
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Competent на Септември 14, 2009, 06:07:52
Македонија има Египќани!  ;D

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1811&ArticleID=121627
Наслов: Одг: Дебата меѓу Љубчо Георгиевски и Паско Кузман
Поставена од: Daskal на Септември 14, 2009, 09:28:42
ВМРО-ДПМНЕ на Љубчо стана сериозна (и внатрешно и надворешно) партија кога кон неа се приклучија македонските Блгари, правителството на Љубчо и администрацијата на ВМРО-ДПМНЕ стана несериозно во моментот кога од неа беа отсранети македонските Блгари. Самиот Љубчо незнам колку е денес свесен на тоа, ама сигурно е свесен дека големиот дел от тогашните новоВМРО-овци кои ги зазаземаа местата на вистинските ВМРО-ци, денес се многу лојални ДПМНЕ-вци иако дел от нив до 2006 беа во ВМРО-НП, Паско е типичен таков егзамплар.

Едноставно нели (во стилот на Љубчо), тој не разбра дека вистински ВМРО-вец се станува од мајчина цицка, а не од интриги, кодошење и полтронство и дека таквите от мајка ВМРО-вци немаат цена. Тоа со чинеше политичка кариера. Овој феномен и сега го има во ДПМНЕ.

Како и да, Љубчо е неспорено аналитички ум со многу харизма, но многи далеку от активен и релевантен политичар сега во МКД.

Ако одговорноста на СДСМ за состојите денешни во РМ е тоа што во 90 години ги ништеше сите демократски никулци во РМ, одговорноста на Љубчо за истото е тоа што не расчисти со србо-комунистичките структури во РМ и разбира се среброљубието кое го дозволи во тогашното ВМРО-ДПМНЕ.

Сепак Љубчо е дел от историјата на РМ и „прва обич“ за многу македонски Блгари, от него зависи дали пак ќе си го врати колку толку угледот кај национално самосвесниот дел од МК општество.