Бугарски Културен Клуб

Општа дискусија => Актуелни теми од медиумите => Тема започната од: ohrid1941 на Јануари 03, 2011, 11:56:30

Наслов: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 03, 2011, 11:56:30
БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација на Република Македонија

http://www.bkks.org/node/362


(http://bkks.org/images/no_discrimination.png)

Раководството на „Бугарскиот културен клуб“ – Скопје (БККС) испрати писмо-декларација до повеќе европски институции, организации за заштита на човечките права, дипломатски мисии и медиуми во знак на солидарност со г-н Миле Јованоски (член на БККС од Прилеп), жртва на груба етничка дискриминација и заплашувања заради неговата бугарска националност и државјанство. Во писмото се вели:

"Се обраќаме кон Вас по повод случајот на г-н Миле Јованоски, државјанин на Република Македонија и Република Бугарија. Г-н Јованоски е од бугарско етничко потекло и е активен член на нашето здружение на граѓани – „Бугарски културен клуб“ – Скопје уште од неговото создавање во 2008 година до денес.

Г-н Јованоски работеше како социјален работник во Дневниот центар за деца со посебни потреби во Прилеп, отворен во 2002 г. со помошта на УНИЦЕФ. Неодамна, тој подаде сигнал до БККС дека бил подложен на злобна дискриминација, навредлив однос и заплашувања поради неговото бугарско потекло и државјанство.

Служители на локалната администрација во Прилеп (кои се и политички функционери на владеачката партија ДПМНЕ) му кажале дека „тука нема место за оние, кои ја продаваат својата нација“. Сличен тормоз бил извршен и од директорот на Дневниот центар, како резултат на што г-н Јованоски бил избркан од работа, макар да е меѓу малкумината служители, чие образование перфектно соодветствува на дејностите на Центарот и сите професионални барања за позицијата на социјален работник.

Осознавајќи дека ја губи својата должност на социјален работник, г-н Јованоски се обидува да аплицира дури за пониската позиција на „оператор“. Овој обид е одбиен од локален чиновник на ДПМНЕ во Прилеп, кој зајавил дека таа должност „припаѓа на ДУИ во согласност со Охридскиот рамковен договор“. Како резултат на оваа груба политичка интервенција и шуробаџанаштина, некомпетентни служители со несоодветна квалификација (вклучително и по дрводелство и фризерство) се назначени на работа во Дневниот центар наместо г-н Јованоски, само затоа што се блиски роднини и пријатели на локалните партиски велможи.

Наполно неприемливо е во 21-ви век, во држава, која се стреми кон членство во ЕУ, вакви висококвалифицирани експерти со долгогодишно докажно професионално искуство да се отпуштаат безцеремоно од работа само заради нивната бугарска националност. Категорично ја осудуваме етничката дискриминација и тормоз, практикувани од државната администрација на Република Македонија, со што сериозно се нарушуваат Уставот и законите на државата, како и сите меѓународни конвенции за заштита на граѓанските права и борба против дискриминацијата.

Отпуштањето од работа е меѓу најгрозните практики на титовиот комунистички режим и неговиот „национален инженеринг“ во бивша Југославија, кој имаше цел да ги избрише националните чувства на македонските граѓани кои се силно приврзани за своето бугарско потекло и културно-историско наследство.

Поради тоа, љубезно Ве молиме да ги употребите сите можни средства на Ваше расположение, заедно со Вашето морално влијание, за наоѓање на позитивно решение за случајот на г-н Јованоски. Ја повикуваме меѓународната заедница неодложно да ги преземе сите неопходни мерки за прекратување на овие средновековни практики против бугарите во Република Македонија."

Декларацијата на БККС е испратена исто до релевантни бугарски институции и медиуми со настојчив апел да дадат максимална помош за позитивно решение на случајот на г-н Јованоски.


Оригинал на писмото во PDF (http://bkks.org/docs/letter_yovanoski_03-01-2011.pdf).

Вариант на български литературен език (http://www.bkks.org/node/363).
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: MacedonBG на Јануари 04, 2011, 12:24:56
Публикувах статията на заглавната на http://bg-nacionalisti.org
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: disidente на Јануари 04, 2011, 02:15:22
БККС протестира срещу етническа дискриминация в държавната администрация на Република Македония

http://www.bivol.bg/home/item/717-macdiscrimination.html
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Јануари 04, 2011, 09:46:29
Българи в Македония: Гоненията срещу нас стават държавна политика!
http://balkani.actualno.com/news_330351.html

БККС протестира срещу етническа дискриминация в държавната администрация на Република Македония
http://www.bulgarians.biz/index.php?page=809

Гоненията срещу българите в Македония - държавна политика
http://frognews.bg/news_30330/Goneniiata_sreshtu_balgarite_v_Makedoniia_-_darjavna_politika/

Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ppan на Јануари 04, 2011, 09:52:50
Изразявам възмущението си от поредния цинизъм на македонските власти, изразяващ се в етническа дискриминация към македонските българи и в частност към г-н Миле Йовановски от гр. Прилеп. Етническата принадлежност и политическите предпочитания са неотменно право на всеки човек в нормалните общества по цялата земя.
Република Македония не е вече сръбска бановина! Република Македония е независима и демократична държава и нейните ръководители са длъжни да го показват с действията си!
Присъединявам се към протеста на Български културен клуб - Скопие, и призовавам всички демократични и правозащитни организации в Европа да се противопоставят с всички разрешени демократични средства на циничните действия на властващите в Република Македония, където незачитането на правата на македонските българи е издигнато в култ-отношението към Мирослав Ризински, Спаска Митрова и Миле Йовановски са само малка част от доказателствата за горното.
Да не допуснем Република Македония да стане Северна Корея на Балканите!
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Јануари 04, 2011, 10:09:49
Изразявам възмущението си от поредния цинизъм на македонските власти, изразяващ се в етническа дискриминация към македонските българи и в частност към г-н Миле Йовановски от гр. Прилеп.
Цитат
... призовавам всички демократични и правозащитни организации в Европа да се противопоставят с всички разрешени демократични средства на циничните действия на властващите в Република Македония, където незачитането на правата на македонските българи е издигнато в култ ...

Хубаво, но мислиш ли, че ще се трогнат от един само призив (още повече личен)?

Цитат
Република Македония не е вече сръбска бановина! Република Македония е независима и демократична държава ...

Дали?

Да не допуснем Република Македония да стане Северна Корея на Балканите!

В Северна Корея наскоро излъчиха първия западен филм (http://features.actualno.com/news_330333.html), докато в "независима и демократична" РМ досега няма излъчен нито един БГ филм по ефирна или кабелна телевизия!
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Јануари 04, 2011, 10:26:35
В топ-новините на "Актуално":
http://society.actualno.com/news_330351.html


(http://www.picvalley.net/u/1903/9660442216333458101294133052mjDWZQXCGnvKlBVmcSLB.BMP)


Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ppan на Јануари 04, 2011, 10:38:58
призовавам всички демократични и правозащитни организации в Европа да се противопоставят с всички разрешени демократични средства на циничните действия на властващите в Република Македония, където незачитането на правата на македонските българи е издигнато в култ ...

Хубаво, но мислиш ли, че ще се трогнат от един само призив (още повече личен)?

Да не допуснем Република Македония да стане Северна Корея на Балканите!

В Северна Корея наскоро излъчиха първия западен филм (http://features.actualno.com/news_330333.html), докато в "независима и демократична" РМ досега няма излъчен нито един БГ филм по ефирна или кабелна телевизия!

Сговорна дружина планина повдига, Competent!
А комунистическа измет, това най-цинично, най-ретроградно, най-лицемерно творение на човешкия(разбирай на еврейския) ум, не ми хвали! Без значение на повода!
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Јануари 04, 2011, 11:00:21
.... човешкия(разбирай на еврейския) ум, ...

Интересно!  :)

А комунистическа измет ... не ми хвали! Без значение на повода!

Информацията за първия западен филм, излъчен в Северна Корея, хвалене на комунизма ли е?  :o
Ако е така, оплачи се на авторите й http://features.actualno.com/news_330333.html, които пък на свой ред се позовават на ВВС - тези добре познати "комунисти"!  ;)

Северна Корея демек е направила стъпка напред спрямо Запада, а РМ не се гледа да прави подобни стъпки по отношение на БГ!  ::)
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: disidente на Јануари 04, 2011, 12:03:51
Българи в Македония: Гоненията срещу нас стават държавна политика!

http://svejo.net/967305-balgari-v-makedoniya-goneniyata-sreshtu-nas-stavat-darzhavna-politika

Гоненията срещу българите в Македония стават държавна политика

http://radiomilena.com/news/?p=9034
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: disidente на Јануари 04, 2011, 12:44:19
Гоненията срещу българите в Македония стават държавна политика

http://www.barometar.net/?view=22872

Гоненията срещу българите в Македония стават държавна политика

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2011/01/04/1019299_goneniiata_sreshtu_bulgarite_v_makedoniia_stavat/

Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: disidente на Јануари 04, 2011, 01:48:21
БККС: Гоненията срещу българите в Македония стават държавна политика

http://www.snews.bg/bg/statiya/bkks-goneniyata-sreshtu-balgarite-v-makedoniya-stavat-darzhavna-politika:3174
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ppan на Јануари 04, 2011, 08:46:11
Јас сум нов член на форумов.Се надевам дека ќе разменуваме мислења и ќе се дружиме на форумов.Поставив линк и на -Форум на Македонско движение "Преображение" каде сум член веќе неколку месеци.Се со цел и јас да дадам скромен допринос и да се солидаризирам.
поздрав :)

Добре дошла тиквешанке!
Поздрави!
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: опълченец на Јануари 04, 2011, 08:49:25
Присъединявам се към протеста на Българския културен клуб в Скопие.
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 04, 2011, 09:04:28
Присъединявам се към протеста на Българския културен клуб в Скопие.

Добре дошъл във форума!
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 04, 2011, 09:05:33
Јас сум нов член на форумов.Се надевам дека ќе разменуваме мислења и ќе се дружиме на форумов.Поставив линк и на -Форум на Македонско движение "Преображение" каде сум член веќе неколку месеци.Се со цел и јас да дадам скромен допринос и да се солидаризирам.
поздрав :)

Добре дошла, поздрави!
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: MacedonBG на Јануари 04, 2011, 10:53:28
Јас сум нов член на форумов.Се надевам дека ќе разменуваме мислења и ќе се дружиме на форумов.Поставив линк и на -Форум на Македонско движение "Преображение" каде сум член веќе неколку месеци.Се со цел и јас да дадам скромен допринос и да се солидаризирам.
поздрав :)
Добре Дојдовте тиквешанка (http://forum.bg-nacionalisti.org/Smileys/default/icon_handshake.gif)
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 04, 2011, 10:53:38
Bulgarian News Agency, 4 January 2011

http://www.bta.bg/site/en/indexe.shtml

04-01-2011/14:28
Skopje - The leadership of Bulgarian Cultural Club-Skopje (BCCS) has sent a statement to a number of European institutions, human rights organizations, diplomatic missions and media voicing its support for Mile Jovanoski, a member of BCCS from Prilep, Central Macedonia, who - BCCS claims - became a victim of ethnic discrimination and threats on account of his Bulgarian nationality and citizenship, BCCS told BTA on Tuesday.

 (http://www.picvalley.net/u/2246/140879634910613750711294177954IgCAjsmebPQNOOIhtIJb.BMP) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2246/140879634910613750711294177954IgCAjsmebPQNOOIhtIJb.BMP)
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 04, 2011, 10:55:03
BSANNA, 4 January 2011
Persecutions of Bulgarians in Macedonia Are Becoming State Policy, Bulgarian Cultural Club-Skopje Says

http://bsanna-news.ukrinform.ua/newsitem.php?id=15131&lang=en

Skopje, January 4 (BTA). The leadership of Bulgarian Cultural Club-Skopje (BCCS) has sent a statement to a number of European institutions, human rights organizations, diplomatic missions and media voicing its support for Mile Jovanoski, a member of BCCS from Prilep, Central Macedonia, who - BCCS claims - became a victim of ethnic discrimination and threats on account of his Bulgarian nationality and citizenship, BCCS told BTA on Tuesday.

The citizens association said that Jovanoski, who has been an active member of BCCS since its foundation in 2008, complained before the organization that he was subjected to discrimination, offensive attitude and threats because of his Bulgarian nationality and citizenship.

Jovanoski was a social worker at the Day-care Centre for Children with Special Needs in Prilep, opened in 2002 with the help of UNICEF. Officials from the local administration, who are also political functionaries of the governing party DPMNE, reportedly told him that "there is no place here for those who betray their nation." A similar threat was made by the Day-care Centre Director, as a result of which Jovanovski was discharged from his job despite the fact that he is said to be one of the few employees whose education qualifications matched all the relevant requirements for the job.

Jovanoski tried to apply for a lower position but his attempt failed after a local official of DPMNE in Prilep reportedly said that the post "belongs to DUI in conformity with the Ohrid Framework Agreement " (DUI is a coalition party in the current Macedonian cabinet).

"Discharging people from work is one of the practices of Tito's communist regime and his 'national engineering' in former Yugoslavia intended to wipe out the national identity of Macedonian citizens who are strongly connected to their Bulgarian origin and cultural and historical heritage. We appeal to the international community to take all measures to put an end to such medieval practices against the Bulgarians in Macedonia," BCCS states.

BCCS's declaration was also sent to responsible Bulgarian institutions and media with the appeal to cooperate as much as possible for the positive solution to the case of Jovanoski.

 (http://www.picvalley.net/u/2188/98800723716378625021294179694DXPXI49AQowgKDIgXk7e.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2188/98800723716378625021294179694DXPXI49AQowgKDIgXk7e.JPG)
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: MacedonBG на Јануари 04, 2011, 10:55:49
Присъединявам се към протеста на Българския културен клуб в Скопие.
Добре дошъл във форума!  :)
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: MacedonBG на Јануари 04, 2011, 11:11:52
Persecutions of Bulgarians in Macedonia Are Becoming State Policy, Bulgarian Cultural Club-Skopje Says
http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=11014.new#new
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Daskal на Јануари 05, 2011, 09:45:26
Чинам правна процедура не ке е на одмет!
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: опълченец на Јануари 05, 2011, 04:09:38
Нов съм във форума и още чета и се ориентирам. Това което прочетох, много ми хареса.
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Јануари 05, 2011, 04:55:40
http://new.sliven.net/sys/news/index.php?id=36111
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Daskal на Јануари 05, 2011, 05:16:39
тиквешанка и опълченец добредошле и от мене!
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 05, 2011, 06:16:07
Днес+, 05.01.2011
Асоциацията на българите по света осъжда преследванията на сънародници в Македония

http://dnesplus.bg/News.aspx?n=516414

Цитат
Декларация на Асоциацията на българите по света

Относно: Преследванията и терора над българи в Р Македония

С тревога научихме за преследванията от страна на властите на Р Македония срещу Миле Йованоски, който е български и македонски гражданин. След случаите със Спаска Митрова, Мирослав Ризински и семейството на Здравко Здравески, това е поредният пример за натиск срещу наш сънародник, заявил публично българското си самосъзнание и принадлежността си към българската национална кауза.

За съжаление, не става дума за прецедент, а за съдбата на хиляди македонски българи, които живеят в условията на постоянен психически и дори физически натиск и тормоз, които все още не изразяват на висок глас своя протест. Ето защо настояваме за по-решителен протест на Р България към Македония, за да бъде спряна всякаква дискриминация спрямо българите и фалшификация на исторически факти и събития. Настояваме да се засили ангажираността на държавата за защита на социалните и духовни права на българите, живеещи зад пределите на Родината.

Вярваме, че все повече ще се засилва солидарността на гражданското общество със съдбата на нашите сънародници зад граница. Вярваме също, че във ваше лице ще намерим достойни и решителни политици, които да работят за българската национална кауза и да не позволят асимилирането и преследването да се превърнат в системен подход към който и да е българин, изявяващ своята българска свяст и защитаващ правото си на национална принадлежност.

Председател на АБС: кад. проф. д-р Александър Чирков
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: disidente на Јануари 05, 2011, 08:23:22
Росен Иванов: Защитаваме идеята да бъде засилена ангажираността на държавата към защита правата и интересите на българите

04 януари 2011 | 11:36 | Агенция "Фокус"

София. Защитаваме идеята да бъде засилена ангажираността на държавата към защита правата и интересите на българите и към защита на тяхното духовно и културно простраство и българско съзнание. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Росен Иванов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) по повод публикация на временните обществени съвети на българите в чужбина. По думите на Иванов - държавата трябва да се ангажира все по-силно и по-отговорно пред сънародниците ни в чужбина.
Запитан – дали се подготвя Закон за българите и българските общности в чужбина, Иванов отговори: “Има създадена работна група, в която освен представители на Агенцията, влизат началник кабинета на министъра без портфейл, представители на Министерството на външните работи, на Министерството на труда и социалната политика, на Министерство на образованието, младежта и науката, на Министерството на вътрешните работи, „Правна дирекция” на Министерски съвет. Това е една много широка и добре структурирана работна група, която наистина работи по създаването на нов проект. Нека не забравяме, че съгласно цитирания член от Конституцията, министърът е този, който внася предложение за решение на МС, за да може приетото вече решение да стане част от законодателната инициатива на МС. Предстои още много работа по създаването на този нов законопроект, ако работната група продължи да функционира в този състав. Приготвяме вече проект за общата част на закона, работи се по специалните части – за образованието сред българите в чужбина, за това, което е свързано с правомощията на МС – за правомощията на ДАБЧ и евентуално правомощията на министъра, който провежда тази политика на България”.
Аделина ГЕОРГИЕВА
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 05, 2011, 08:28:47
Вестник АТАКА, 5 януари 2011
Нови издевателства над българи в Македония

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=205388&cat=3

Цитат
Властите в Прилеп подлагат на системен тормоз нашенец

Българите в Македония алармираха за поредни случаи на издевателства срещу нашенци. Гоненията срещу сънародниците ни се превръща в държавна политика на властите, според ръководството на "Българския културен клуб" - Скопие (БККС).
БККС настоява спешно да се вземат мерки срещу етническа дискриминация в държавната администрация на Република Македония.
Поредният потресаващ случаи на гонения е с българина Миле Йованоски. Той работел като социален работник в Дневния център за деца със специални нужди в град Прилеп. Неотдавна подал оплакване до БККС, че е бил подложен на злобна дискриминация, обидно отношение и заплахи поради българския си произход и гражданство.
Служители на местната администрация в Прилеп, които са и политически функционери на управляващата партия ДПМНЕ, са му казали, че "тук няма място за тези, които предават нацията си". Подобен тормоз е упражнил и директорът на Дневния център. Нашенецът е бил уволнен от работа, макар да е сред малцината служители, чието образование перфектно съответства на дейностите на Центъра и всички професионални изисквания за поста на социален работник.
След като загубил работата си, той се опитал да кандидатства за поста на оператор в центъра. Този опит е провален от местен чиновник на ДПМНЕ в Прилеп. В резултат на грубата политическа намеса и шуробаджанащина, некомпетентни служители с неподходяща квалификация са назначени на работа в Дневния център вместо Йованоски. Уволняването от работа е практика, целяща да изтрие националните чувства на македонските граждани, които са силно привързани към своя български произход и културно-историческо наследство.
Ръководството на БККС е изпратило декларация до редица европейски институции, правозащитни организации, дипломатически мисии и медии в знак на солидарност с г-н Миле Йованоски.
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Јануари 21, 2011, 07:24:04
Българска национална телевизия
21.01.2011 / 19:59

Дискриминация на българи в Македония
http://bnt.bg/bg/news/view/45489/diskriminacija_na_bylgari_v_makedonija


Цитат
Има ли дискриминация на българите в Македония - този въпрос отново излиза на първи план, след като "По света и у нас" научи за скандално уволнение в Прилеп. Само заради българското му гражданство общинският служител Миле Йовановски е бил уволнен. Случаят беше разкрит от правозащитната организация Български културен клуб в Скопие, които се свързаха с нас. От там твърдят, че македонските власти провеждат последователна политика на репресии, нарушаване на човешките права и сплашване на всички, които държат на своя български произход. Сега случаят на Йовановски се проверява и от македонския парламент.

Срещаме се с Миле Йовановски няколко дни, след като вратите на дневния социален център в Прилеп са напълно затворени за него. Уволнен след 8 години работа тук, по думите му, само защото не криел българското си самосъзнание.

Миле Йовановски: - Аз се чувствам българин. Всичките мои са били
българи - от кога знам, от дедо, българи са.

БНТ: - Можеш ли да кажеш спокойно тук, в Македония, че си българин?

Миле Йовановски: - Не можеш,защото ще ти се случи това, което ми се случи на мене.

При опит да намери друга работа, на по-ниска позиция, в общината в Прилеп му казват, че при тях няма място за тези, които предават нацията си. Думите идват от Драги Звездаковски, който се занимава с управление на
финансите в местната администрация.

Миле Йовановски: - Накрая се завърши с думите негови, че аз съм си сменил нацията. Станал съм българин и няма какво да търся повече от тая държава - ни работа, ни живот, на улицата ме оставят.

Потърсихме Звездаковски, но той не пожела да говори с нас, зает с  важни сметки на калкулатора си. Бяхме заплашени и с полиция.

БНТ: Имало ли е такъв разговор с господин Миле Йовановски?

Драги Звездаковски: - Нямам намерения аз никакви интервюта да давам.

БНТ: - Може ли да ни обърнете внимание малко...

Охраната: - Що снимаш бе...

Драги Звездаковски - служител в общината в Прилеп: - Дали имате разрешение да снимате...

Охрана: - Сега ще викна полиция...

Сигналът за случая с Миле Йовановски получихме от председателя на Българския културен клуб Лазар Младенов. Лазар разказва, че освен Йовановски има и други репресирани българи, но се страхували да говорят. В затвора, без вина, се намирал и негов колега Мирослав Ризински.

Лазар Младенов - председател на Българския културен клуб - Скопие: - Това са отстатъци от стария режим, които още протежират сръбската политика в Македония. Това са хора, които са близки до идеите на Милошевич, на Тито.

Лазар казва, че може да е следващият в списъка с репресирани. В Прилеп (става дума за Струмица, бел.: Компетент) има собствен магазин, който е украсил със снимки и символи от България.

Лазар Младенов: - Това е портрет, снимка на Тодор Александров. Мой идол. Тук са снимки на Димитър Бербатов. Когато беше в Тотнъм и снимки в Манчестър Юнайтед. Щото аз и сина ми сме фенове на Манчестър Юнайтед.

БНТ: - Защита от България усещате ли? От българските институции?

Лазар Младенов: - Не толкова, колкото трябва.

Миле Йовановски: - Мисля, че ще бъде лошо и все по-лошо за мене.

Лазар Младенов: - Някой трябва просто да каже, че с българите в Македония повече не трябва да се случват тези неща. Заради българска проявеност да загубиш работата си.

Свързахме се и с парламентарната комисия за правата на човека в Македония. Нейната председателка Весна Бендевска се зае да провери случая, а позицията й очакваме в следващите дни.
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 21, 2011, 11:25:02
 (http://www.picvalley.net/u/2847/29478414117431632211295648670UJnsHakVWNR1HKhRkqqn.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2847/29478414117431632211295648670UJnsHakVWNR1HKhRkqqn.JPG)
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Јануари 24, 2011, 10:35:08
Дискриминация на българите в Македония
http://bnt.bg/bg/news/view/45538/diskriminacija_na_bylgarite_v_makedonija

Цитат
За още подобни казуси разказа за "По света и у нас" ексминистърът Божидар Димитров. По думите му, срещу всеки опит за дискриминация на българи в Македония, външното ни министерство реагира остро. Много от случаите обаче умишлено са оставали далеч от медиите и единствено дипломатите ни са знаели за тях.

Божо пак в типичния си стил!?  :o
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: MacedonBG на Јануари 29, 2011, 07:16:19
Дискриминация на българи в Македония http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=15609.new#new
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ohrid1941 на Август 12, 2011, 03:10:09
Писмо на председателя на Европейския парламент до „Българския културен клуб“ – Скопие

http://www.bkks.org/node/407

(http://bkks.org/images/jerzy_buzek.jpg)
Проф. Йержи Бузек, председател на Европейския парламент

Председателят на „Българския културен клуб“ – Скопие (БККС) Лазар Младенов е получил писмо от председателя на Европейския парламент проф. Йержи Бузек относно случая с македонския българин г-н Миле Йованоски, уволнен от работа в Република Македония поради българския си произход, самосъзнание и гражданство.

В писмото се изразява силната ангажираност на Европейския парламент за спазване на основното човешко право на равно третиране, гарантирано чрез международни и европейски правни инструменти. Председателят Бузек подчертава необходимостта страните-кандидатки за членство в ЕС да разрешат ключови проблеми относно върховенството на закона и стриктното спазване на Копенхагенските критерии.

Професор Бузек напомня също Резолюцията на Европейския парламент от 7 април 2011г. относно прогреса на Бившата Югославска Република Македония, с която Парламентът прозовава македонското правителство „да поддържа всеобхватен диалог между етническите общности” и „надлежно да отчете чувствителността на всички общности и малцинства".

В края на писмото си до БККС председателят Бузек уверява, че „Европейският парламент ще продължи да насърчава прогреса на междуетническото сътрудничество и доверие в Бившата Югославска Република Македония и да призовява всички политически лидери да се борят срещу дискриминационните практики".

Приложения:
1. Оригинал на писмото (на английски език). (http://bkks.org/docs/buzek_01-08-2011.pdf)
2. Прес-съобщение за медиите в Р. Македония. (http://www.bkks.org/node/408)
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Август 12, 2011, 10:31:08
Йежи Бузек е изразил ангажираност към случай с уволнен македонски българин   
http://bnr.bg/sites/horizont/News/World/Pages/buzek1208.aspx


Цитат
Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек е изразил силна ангажираност по случая с уволнен македонски българин заради произхода и гражданството му. Това съобщи в изявление до медиите председателят на „Българския културен клуб“ - Скопие Лазар Младенов.

Той е получил писмо от проф. Бузек, в което се напомня Резолюцията на Европейския парламент от 7 април, призоваваща македонското правителство „да поддържа всеобхватен диалог между етническите общности” и „надлежно да отчете чувствителността на всички общности и малцинства“.
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Август 12, 2011, 11:33:31
БУГАРИТЕ ВО МАКЕДОНИJA СЕ ЖАЛАТ НА БУЗЕК ПРЕДСЕДАТЕЛОТ НА ЕП

http://tags.blog.mk/
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Август 12, 2011, 05:25:01
Председателят на Европарламента в отговор до БККС за правата на българите в Македония 

http://www.vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=2976:2011-08-12-05-55-15&catid=1:latestnews
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Август 12, 2011, 05:36:06
Бузек реагира на репресиите на властите в Скопие

http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=19323054
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: Competent на Август 12, 2011, 09:29:06
Председателят на Европарламента в отговор до БККС за правата на българите в Македония

http://www.eurochicago.com/2011/08/predsedatelyat-na-evroparlamenta-v-otgovor-do-bkks-za-pravata-na-balgarite-v-makedoniya/
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ohrid1941 на Август 19, 2011, 06:57:05
Утрински весник, 19 август 2011
Жешко писмо од Хилари Клинтон до Никола Попоски

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=BE3E7220406F274D9B12548C74D4F84B

Цитат
Државната секретарка на САД побарала еднаква правда за сите и почитување на човековите права

Еднаква правда и почитување на човековите права - е главна порака во писмото на државната секретарка на САД, Хилари Клинтон, упатена до новиот шеф на дипломатијата, Никола Поповски, по повод именувањето на оваа функција. Посакувајќи му добра заедничка соработка во градењето партнерство меѓу Македонија и САД таа укажува и на главните загрижености на Вашингтон околу актуелните состојби во нашата држава.

„Промовирањето на владеењето на правото во Македонија, вклучувајќи еднаква правда и целосно почитување на човековите права останува врвен приоритет на САД и нешто важно во нашето натамошно партнерство. Македонија направи важен прогрес во изминатите 20 години, но, сепак, остануваат критични задачи за да се создаде стабилна, просперитетна, мултиетничка демократија. За време на мојот состанок со премиерот Груевски во февруари разговаравме за растечката загриженост на САД околу недостигот од транспарентност, селективно гонење и присила, проблематична употреба на притворот и недостиг од независни судски институции во Македонија. Ние, исто така, сме загрижени дека судските процеси остануваат подложни на политизација и се соочуваат со притисоци од политичарите и од Владата. Како близок пријател и сојузник на Република Македонија ги поддржуваме македонските ЕУ и НАТО-аспирации и посветени сме на тоа да и' помогнеме на Македонија да создаде клима во која бизнисот и економијата ќе просперираат. Решавањето на прашањата на еднаква правда и човекови права ќе биде важно за постигнувањето на овие цели. Очекувам натамошен дијалог околу овие прашања што се витални за демократската и просперитетна иднина на Македонија“, се вели во писмото на Клинтон до Никола Поповски.

Како што се дознава, писмото е испратено минатата недела, но за разлика од тоа што го доби министерот Поповски од германскиот шеф на дипломатијата, Гидо Вестервеле, кое беше проследено до медиумите, ова остана во фиоките на МНР. Зошто, јасно е од содржината, која е најдиректно посочување на неприфатливоста на состојбите во некои сфери на Македонија од Вашингтон. По се' изгледа, именувањето на новиот шеф на дипломатијата Поповски е само повод да се испратат некои пораки до Владата по многубројните потези што беа влечени летово, а особено по парламентарните избори, на кои новиот шеф на дипломатијата тешко дека може многу да влијае, но може да ги пренесе.
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: ohrid1941 на Август 19, 2011, 06:57:30
Никола Поповски криел во фиока предупредувачко писмо од Хилари Клинтон

http://www.plusinfo.mk/vest/12102/Nikola-Popovski-kriel-vo-fioka-predupreduvachko-pismo-od-Hilari-Klinton
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: опълченец на Август 28, 2011, 09:37:08
Почина Лазар Мойсов, избил стотици българи от Македония

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=540685
Наслов: Одг: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација
Поставена од: опълченец на Август 07, 2012, 10:53:06
Скопие обвинява Андрей Ковачев в разпространяване на национализъм

http://www.focus-news.net/?id=n1683651

„Аз не искам Македония да има негативен доклад от ЕП, но, когато има дискриминация към македонците, които се декларират като етнически българи, това не можем да премълчим. Аз няколко пъти казах, че за да преодолеем раните от миналото, е необходима европейска интеграция. Но Европейският съюз се основава на правила, а един от тези правила е недискриминирането на хората, които изразяват своята идентичност”, заяви Андрей Ковачев, евродепутат. Ковачев, посочва телевизията, бил сърдит за индивидуални случаи в Македония, а „забравя за геноцида, който прави неговата страна”.