Бугарски Културен Клуб

Општа дискусија => Актуелни теми од медиумите => Тема започната од: ohrid1941 на Ноември 05, 2010, 01:03:09

Наслов: За култот на Свети Наум Охридски
Поставена од: ohrid1941 на Ноември 05, 2010, 01:03:09
Канал 5, 4 ноември 2010
За култот на Свети Наум Охридски

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=43&egId=17&eventId=66750

Св Наум Охридски бил премиер на царот Борис, министер за надворешни работи, шеф на тајната служба и шеф на информациската служба. Ова се професиите кои ги извршувал св Наум зад кулисите - тврди во својата научна студија македонистот Волф Ошлис од Германија.
Ошлис големиот просветител го поврзува со Германецот Регино Фон Прим, според него и двајцата биле европски дипломати.

- Јас малку се гордеам дека најдов во германската историја еден директен контакт меѓу св Наум и германецот Регино Фон Прим. Тој беше германец игумен на еден манастир во планините на Западна Германија што тогаш во историската година 893 беше тука ко пратеник,кој имаше директен контакт со тогашната империја на царот Симеон и веројатно контакт со Наум, појаснува Ошлис.

Св Наум бил научник, пистаел, учител и еден од основоположниците на македонската писменост и просвета, неговите дела му припаѓаат на целокупната словенска и христијанска цивилизација.

- Важно е за македонската традиција и современа култура што проникнува неговата дејност главно од овие извори од Охридскиот духовен центар и што е многу важно неговиот култ се воспостваува и шири од Македонија, Илија Велев Институт за македонска литература

Научници од Македонија и светот деновиве во Охрид на Меѓународниот научен собир по повод 1100 годишнината од смртта на св Наум Охридски, ќе се обидат да одговорат на голем дел од прашањата поврзани за култот и творештвото на словенскиот чудотворец.


;D  ;D  ;D
Наслов: Одг: За култот на Свети Наум Охридски
Поставена од: ppan на Ноември 05, 2010, 12:46:27
Канал 5, 4 ноември 2010
За култот на Свети Наум Охридски

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=43&egId=17&eventId=66750
....
Научници од Македонија и светот деновиве во Охрид на Меѓународниот научен собир по повод 1100 годишнината од смртта на св Наум Охридски, ќе се обидат да одговорат на голем дел од прашањата поврзани за култот и творештвото на словенскиот чудотворец.


;D  ;D  ;D

ohrid,
Остави другите глупости, написани в статията, но щом македонистите от телевизия "Канал 5" не са напиали "...за култот и творештвото на македонскиот чудотворец...", значи си признават, че е българин, защото за всяко неоспоримо българско в Македония, тия казват "словенско"!! ;D ;D ;D ;
Всъщност аз се чудя на наивността на македонските хора да приемат на 100% такива лъжи. Ами те ако искат да проверят истина за себе си, нека да отворят един западен източник. Например, най-елементарния:

http://en.wikipedia.org/wiki/Naum_Ohridski

"...Saint Naum of Preslav (Bulgarian: Свети Наум Преславски [sveˈti na.ˈum preˈslavski]) (or also known as Saint Naum of Ohrid) (c. 830 – December 23, 910) was a medieval Bulgarian scholar, writer and teacher.[1][2]..."

Ами то там същото го пише за всички известни "македонски" исторически личности! Трябва да се научат македонските хора да поглеждат в такива източници!
Поздрави!